^
A
A
A

A folyadék és az elektrolit kompenzációja a fizikai megterhelés után

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Amikor folyadékhiány (azaz kiszáradás) jelentkezik a fizikai megterhelés után, gyorsan fel kell oldani a rehidrációt. A munka a föld a nap folyamán, foci gyakorlatban 2-szer egy nap, sportesemények, tartós egész nap, és 8 órás kézi munka - ezek mind példákat, amelyeket vezet az esetleges kiszáradás - hydropenias. A testmozgás utáni folyadék fogyasztása döntő tényező, amely segít az embereknek gyorsan - fizikailag és szellemileg felépülni. Maughan és mtsai. Hogy az egyszerű víz hatásos a normál hidratáció helyreállításában, mivel a vízabszorpció csökkenti a plazma kapacitását az ozmózisra, a szomjúság megszüntetésére és a vizeletürítés fokozására. A nátrium jelenléte folyadékokban vagy élelmiszerekben fenntartja a szomjúság ozmotikus impulzusát és csökkenti a vizeletet. Más szavakkal, az egyszerű vizek jól szomjazik a szomjúság, de rehydratorként hatástalan.

Maughon és mtsai. Szintén figyelembe vették a folyadékbevitel fontosságát a testtömeg hiánya miatt, figyelembe véve a kötelező vizeletvesztést. Más szóval, a sportolók tanácsadás - „inni egy korsó folyadékot minden font testsúly hiány” - tisztázni kell - „inni legalább egy korsó folyadékot minden font testsúly hiány.” A jövőbeli kutatások alapján pontosabb ajánlásokat fogalmaz meg a sportolók által felszívódó folyadék mennyiségéről a teljes rehidratáció gyors biztosítása érdekében. Az elérhető adatok azt mutatják, hogy a testtömeg-csökkenés legalább 150% -ának megfelelő folyadékbevitel a terhelés után 6 órán belül visszaállíthatja a normál hidratációt.

Végül, amikor a cél a gyors rehidráció, az alkoholfogyasztás és a koffein fogyasztása ellenjavallt, mivel diuretikus tulajdonságaik vannak. Ismeretes azonban, hogy a sportolók és a dolgozók pontosan ezeket az italokat választják. Azok számára, akik inkább kávét, kóla, sört és hasonló italokat preferálnak, javasoljuk, hogy mérsékelten fogyasztsa őket, különösen a testmozgás előtt.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.