^
A
A
A

Aminosavak: arginin, lizin, ornitin

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az arginin és az ornitin cserélhető aminosavak, és a lizin elengedhetetlen, melynek táplálékkal kell rendelkeznie.

Főbb funkciók

  • Növelje az izomtömeget.
  • Csökkentse a zsírszövet mennyiségét.
  • Növelje a növekedési hormon szekrécióját.

Elméletileg arra lehet következtetni, hogy egy aminosav orális bevitele vagy ezek kombinációja növeli a növekedési hormon (GH) és az inzulin keringését. A magas GH és az inzulin szint előnye az anabolikus tulajdonságaikhoz kapcsolódik. Javasolták, hogy a fokozott GH és az inzulin növeli az izomtömeget és csökkenti a zsírszövet mennyiségét.

A GH koncentrációja nőtt a fizikai aktivitás 30., 60. és 90. Percében, de a csoportok között nem volt különbség. Basszus szinten az akut GH szekréció megnövekedett az aminosav felvétele után.

Kutatási eredmények

Fogelholm et al. Tanulmányozta a 2 g arginin, lizin és ornitin fogyasztását naponta kétszer. Tizenegy súlyemelők adott aminosav vagy placebót, míg a GH-szint és az inzulin mértük 24 óránként. A csúcsok a GH szintet a placebo csoportban, és az amino-csoport nem különbözött adalékanyagok és inzulin szintjét a fogyasztás után az adalékanyagok nem növekszik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kis dózisú aminosavak ergogén értéke megkérdőjelezhető.

Mivel a GH szintje korral csökken, Corpas et al. A lizin és az arginin szájon át történő bevitelére gyakorolt hatást a GH időskorú férfiaknál (69 ± 5 év). Két egészséges ember két csoportja 3 gramm argininet és lizint adott naponta kétszer 14 napig. A GH szinteket 20 perccel 20:00 órától 2:00 és 8:00 között vett vérmintákon mértük. Az eredmények azt mutatták, hogy mind a GH, mind a szérum inzulin szintje nem változott szignifikánsan, ezért az arginin és a lizin orális adagolása nem jelenti a GH szekréció növelését idősebb férfiakban.

Suminski et al. Tanulmányozta az aminosav-fogyasztás és a testmozgás hatását a GR fiatalok férfiak plazmájába való koncentrációjának leküzdésére. A 16 alany négy sor vizsgálatot végeztek: az első alanyok végzett testmozgás és a placebo, a második volt a gyakorlatokat, és vett egy aminosav, a harmadik volt csak aminosav, és végül a negyedik csak placebót.

Ajánlások

A vizsgálatok kimutatták, hogy az arginin, a lizin és az ornitin kiegészítése nem befolyásolja a GH szinteket vagy a testösszetételt. Az adalékok kombinációja a terheléssel nem növeli a GH szintet, mint a terhelésnél.

A szabad aminosavakat tartalmazó adalékanyagok gyors elterjedése lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű egyedi aminosavat fogyasztanak. Ez a helyzet nem lehetséges a fehérje ételekkel vagy a fehérje kiegészítőkkel szemben, mivel különböző aminosavakat tartalmaznak. Nincsenek adatok az egyes aminosavak fogyasztásával kapcsolatos problémákra, kivéve az eozinofil-myalgia (fertőzött triptofán okozta) szindrómáját. Azonban, nagy dózisban bizonyos aminosavak árthatnak a felszívódását, okozhat gyomor-bél rendellenességek és vezet egyenlőtlenség a metabolizmus, ésszerű, hogy elkerüljük a nagy dózisú bizonyos aminosavak, mindaddig, amíg a biztonsági nem bizonyított.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.