^
A
A
A

Az izomrostok típusa és az energia felhalmozódásának módjai a képzéshez

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Többféle izomrost létezik. I-es típusú, vagy lassú rángatózik izomrostok, amelyek viszonylag lassú csökkenés. Ezeket használják többnyire aerob anyagcsere útvonal, és tartalmaznak sok mitokondrium magas szintű enzimek szükséges aerob traktus energiatermelés (t. E. Szükséges enzimek a Krebs-ciklus és a szállítás lánc elektronok) van egy nagyobb kapilláris sűrűségű azok oxigénellátás és az energia szubsztrátok, valamint a melléktermékek eltávolításához, mint a tejsav.

Sportolók nagyszámú I. Típusú izomrostok a vér laktát magasabb küszöböt, mert adhat gyorsabban piruvát a Krebs-ciklus, és kevésbé piruvát alakítjuk tejsav, így elérni tartós terhelés és hosszabbá az időtartamot, mielőtt a fáradtság.

A II. Típusú izomrostok, vagy gyorsan zsugorodik, viszonylag gyors összehúzódási sebességgel és képesek gyors anaerob energia előállítására. Kategóriákra oszthatók, amelyek közül kettő jól definiált. A II. Típusú izomrostok nagymértékű csökkentési rátával és meglehetősen jól kifejlesztett aerob és anaerob energiatermelő rendszerrel rendelkeznek. A II. Típusú izomrostok a leggyorsabb és a legtöbb glikolitikus. A terhelések többsége olyan gyors és lassú összehúzódású izomrostok kombinációját igényli, amelyek viszonylag lassú izomösszehúzódásokat képesek ellenállni, esetenként rövid izomösszehúzódással.

Olyan terhelések, amelyek nagyobb számú II típusú szál bevonását igénylik, mint például a sprintelés, az intenzív gyaloglás, nagymértékben függenek az összegyűjtött szénhidrátraktáraktól. Ezek a terhelések a glikogén tárolók gyorsabb kimerülésével járnak. A lassú és a gyorsan zsugorodó izomrostok aránya elsősorban a genetikai hajlamtól függ. Emberben az izomrostok átlagosan 45-55% -a lassan zsugorodik. A képzések azonban befolyásolhatják az izomrostípusok eloszlását. A sportolók, akik főként aerob energiát igényelnek (hosszú távú futás), a lassú kötésű rostok a dolgozó izmok 90-95% -át teszik ki.

Az élelmiszer kémiai kötéseinek energiája zsírok és szénhidrátok formájában, kisebb mértékben - fehérjék formájában felhalmozódik. Ez az energia átkerül ATP-re, ami közvetlenül a rászoruló sejtszerkezethez vagy vegyülethez továbbítja.

Három különböző rendszer használható az ATP energiaátadás során: pho-phagene, anaerobic-glycolytic és aerobic. A foszfénes rendszer gyorsabban átadja az energiát, de nagyon korlátozott. Az anaerob-glikolitikus rendszer viszonylag gyorsan képes továbbadni az energiát, de ennek a terméknek a termékei csökkentik a sejt pH-értékét és korlátozzák annak növekedését. Az aerob rendszer lassabban átadja az energiát, de a legnagyobb termelékenységgel rendelkezik, mert a szénhidrátok vagy zsírok energia szubsztrátként alkalmazhatók. Mindezek a rendszerek egyidejűleg használhatók a test különböző sejtjeiben, és a sejtes környezet és az energiaigény meghatározza az előnyben részesített energiaátviteli rendszert.

  • Az oxigén és az energia szubsztrátok jelenléte
  • két fontos tényező a sejtes környezetben.

Az izomrostok típusa és a benne rejlő jellemzők kulcsfontosságú tényezők az izomsejtek energiaátviteli rendszerének meghatározásához. A táplálkozási manipuláció és a tréningek megváltoztathatják a sejtes környezetet, és jelentős hatást gyakorolhatnak az energiaátviteli rendszer teljesítményére, valamint az energiatartalmakra.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.