^
A
A
A

"Normális" és "törött" szexualitás

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Sok körülmény és helyzet szexuális zavarokat okozhat. Ebben a részben a leggyakoribb szexuális problémákat és funkcionális rendellenességeket, a kezelés különböző terápiás módszereit tekintjük.

  • A szexuális funkcionális rendellenességek formái

A szexuális zavarok három kategóriába sorolhatók.

Szexuális diszfunkció. A szexuális zavarokról akkor lehet mondani, amikor a normál szexuális ciklus blokkolódik, ami káros hatással van a szexuális aktivitásra. Például ebben az esetben beszélhetünk olyan emberről, aki nem rendelkezik erekcióval, vagy olyan nővel, aki nem izgatja magát akkor is, ha partnere stimulálja.

Parafília. Ez a fogalom a szexuális magatartás széles skáláját öleli fel, amelyek nem felelnek meg a szokásos szokásoknak. A paraphiliához például felnőtteknek szexuális tevékenységet tulajdonítanak gyermekeknek vagy a pénisz expozícióját idegenek jelenlétében.

A nemi identitás zavarai. Nyilvánvaló, hogy az a férfi, aki megfelelő testszerkezettel rendelkezik, úgy érzi, mintha egy nő vagy egy nő olyan lenne, mint egy férfi.

  • Szexuális tevékenység és gyakorlat

A mentális egészség szempontjából nem létezik a szexuális magatartás "normális" formája. A két felnőtt között egymással egyetértésben minden, ami biztonságosnak és kielégítőnek tűnik, normálisnak tekinthető.

A szexuális igények és preferenciák nagyon különbözőek a különböző csoportokban és a különböző emberek között. Az elfogadható szexuális gyakorlat tükrözi a kulturális attitűdöket, a családi nevelést, a vallási hatásokat, a társadalmi tendenciákat és az egyéni preferenciákat. Az a tény, hogy egy kultúrában vagy egy adott családban normális szexuális aktivitásnak tekinthető, más körülmények között tilos és elítélhetőnek tekinthető. Ezenkívül a normák bizonyos események vagy idő hatására változhatnak.

A nyugati kultúrában széles körű szexuális magatartás és szexuális választási lehetőségek állnak rendelkezésre. Elérhető mint egy teljes elutasítása szex házasság előtt és a házasság előtti szexuális kapcsolatot egy vagy több partner, ragaszkodás a szexuális hűséget, heteroszexuális, biszexuális és homoszexuális kapcsolatokat. Az egyéni előítéletek tükrözhetik a szexuális gyakorlatot, és magukban foglalják a nemi, szájon át és anális szexet.

Bizonyos kultúrákban és vallási csoportokban a menstruáció során elutasítják a szexet. Bizonyos körökben elfogadják, hogy a nemek kezdeményezője nő, míg más kulturális vagy társadalmi rétegekben a nő elvárja, hogy az ember szexuális kezdeményezést hajtson végre.

A XX. Század elején a maszturbáció fájdalmas rendellenességnek számított. Jelenleg a tudomány az önstimulációt normális és egészséges szexuális aktivitásnak tekinti. Sok társadalomban egyes tagjai azonos nemű embereket vesznek figyelembe, mint a szexuális partnereket. A társadalomban a legtöbb szakember nem tartja szexuális zavarnak a homoszexualitást.

A szexuális preferenciákkal és szexuális gyakorlatokkal szembeni ellentétes attitűdök befolyásolhatják az egyén azon képességét, hogy teljes szexuális reakciót érjen el, és normálisnak tekinti a szexualitását. A szexuális vágyak, amelyek különböznek a rendesektől, vagy amelyeket a társadalom szégyentelennek tekinti, a törvényhez, a nyilvános ostracizmushoz és a mentális szenvedéshez vezethetnek.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.