^
A
A
A

A szexuális reakciók ciklusa

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az emberi szexuális funkciót az eredménye közötti komplex kölcsönhatás, az autonóm idegrendszer, amely szabályozza az életfunkciók a test nélkül tudatos kontroll, a szív-érrendszerre, felelős a vérellátás a nemi szervek, és az endokrin rendszer, amely vezérli a váladék a hormonok és a kibocsátás. Ezek a rendszerek szoros kapcsolatban állnak a gondolkodással és az érzelmekkel.

A szexualitás problémáinak kutatói megállapították, hogy a szexuális reakciók ciklusa négy fázisra osztható.

Attraction. A szexuális ingerlés verbális vagy fizikai ingerlést, valamint a megfelelő visszaverődést eredményezhet. A szexuális fantáziák egyaránt kiváltják az izgalmat és felébresztik a vágyat, aktiválják a szexuális mechanizmusokat.

Gerjesztés. Ez a szexuális feszültség (izgalom) és az erotikus öröm színpad. Megfelelő stimulálással a paraszimpatikus idegek jelentős genetikai véráramlást okoznak. A férfiak erekciója (a pénisz növekedése). A nők hüvelye és a klitorisz megduzzad, a hüvely nedves és csúszós. A szívdobogás egyre nő. Amikor a stimuláció folytatódik, lelkesedő feszültség áll be.

Orgazmus. Ebben a fázisban az örömteli érzések csúcspontja. A férfiaknál ejakuláció jelentkezik. A nőkben az orgazmus manifesztálódik a hüvely körül elhelyezkedő izmok reflex ritmikus összehúzódásában.

Pihenést. A nemi szervek visszatérnek korábbi állapotukhoz, a szívverések és a légzés gyakorisága normalizálódik.

Amíg egy nő képes gyorsan megismételni a fent leírt ciklust, a férfiak egy bizonyos ideig (percekről órára) az erekció ismételt felállítása lehetetlen. Ez az időszak, amelyet tűzálló időnek neveznek, az életkorral növekszik. A fiatal férfiak ezt a hőálló idő gyakran csak néhány másodpercig, 30 év után, kiterjeszti azt a fél órát, a 50 éves korban, a refrakter tart átlagosan 8-24 óráig. Másrészt, az életkor növekedésével a férfiak orgazmusának ideje lényegesen hosszabb.

A szerves vagy funkcionális tényezők a szexuális reakciók és a szexuális aktivitás normális ciklusában zavarokat okozhatnak. Amikor ezek a rendellenességek előfordulnak, beszélhetsz a szexuális zavarokról.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.