^
A
A
A

A tudósok szerint a sclerosis multiplex nem autoimmun betegség

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

12 January 2012, 17:31

A tudósok azt sugallják, hogy a szklerózis multiplex, amely régóta autoimmun betegségnek számít, valójában nem az immunrendszer betegsége . Dr. Angelika Kortels, törvényszéki antropológus és John Jay College of Criminal Justice professzor a New York, azt sugallja, hogy a sclerosis multiplex okozta a zsíranyagcsere zavarai, még sok tekintetben hasonló a szívkoszorúér-elmeszesedés, mint más autoimmun betegségek kezelésére.

Kortels úgy véli, hogy a sclerosis multiplex kezelésére, mint egy anyagcsere-betegség, lesz megmagyarázható számos rejtélyes szempontok a betegség, különösen, hogy miért érinti gyakrabban a nők, mint a férfiak, és miért volt a közelmúltban megnőtt előfordulása világszerte. Azt javasolja, hogy ez a hipotézis segíthet a tudósoknak új kezelések kifejlesztésében és végső soron a betegség gyógyszereinek kezelésében.

Világszerte legalább 1,3 millió ember szenved a sclerosis multiplexben. Fő jellemzője a szisztémás gyulladás, ami a myelin nevű szövetek hegesedését eredményezi, és amely az agy és a gerincvelő idegszövetét izolálja. Idővel ezek a hegek komoly neurológiai károsodáshoz vezethetnek. A tudósok azt feltételezték, hogy az immunrendszer felelős a betegség kialakulásáért, de senki nem tudta teljesen megmagyarázni, hogy mi okozza pontosan a betegséget. Gének, a táplálkozás, a kórokozók vagy hiányosság a D-vitamin - mindezen tényezőket lehet sclerosis multiplex, de a bizonyítékok ezen kockázati tényezők következetlen és ellentmondásos, csalódást tudósok a keresést hatékony kezelések.

„Minden alkalommal, amikor egy genetikai tényező jelentős növekedést mutatott a kockázata a szklerózis multiplex kialakulásának egy populációban, azt találták, hogy egy másik populáció nem igazán számít” - mondja Kortels. „Lehetetlen, hogy ismertesse a részvétel a kórokozók, beleértve az Epstein-Barr vírus a betegség kialakulásában, mint genetikailag hasonló lélekszámú hasonló kórokozók drámaian eltérő betegség kifejlődésének üteme. A keresés a kiváltó sclerosis multiplex keretében autoimmunitás egyszerűen nem vezetett általános következtetéseket betegség etiológiája” .

Azonban, figyelembe véve a sclerosis multiplexet mint anyagcserét és nem autoimmun betegséget, láthatjuk a közös patogenezist és a betegség kialakulásának okait.

Lipid hipotézis

Cortells úgy véli, hogy a sclerosis multiplex fő oka transzkripciós faktor lehet a sejtmagban, amely szabályozza az abszorpciót, a pusztulást és a lipidek (zsírok és más hasonló vegyületek) termelését az egész testben. Megsértése ezek a fehérjék úgynevezett peroxiszóma proliferátor aktivátor receptor (PPAR-ok), felhalmozni toxikus melléktermék - „rossz” LDL-koleszterin, képző piakkok beteg szövetekben. Ezeknek a plakkok felhalmozódása viszont immunválaszt indukál, ami végül hegek kialakulásához vezet. Ez lényegében ugyanaz a mechanizmus részt vesz az atherosclerosis, amelyben a hiányzó PPAR vezet plakk-képződés, immunreakciókat és hegesedés a koszorúerekben.

"Ha a lipid anyagcsere az artériákban történik, akkor érelmeszesedést kapsz" - magyarázza Kortaels. "Ha ez a központi idegrendszerben történik, szklerózis multiplexben szenved, de a fő ok ugyanaz."

A lipid homeosztázis megsértésének kialakulásának fő kockázati tényezője az LDL-koleszterin magas szintje . Tehát, ha a PPAR-ek képezik a sclerosis multiplex kialakulásának alapját, érthető lenne, hogy az elmúlt évtizedekben miért váltak egyre gyakrabban a betegség esetei. "Általában az emberek világszerte több cukrot és állati zsírt fogyasztanak, ami gyakran magas LDL-koleszterinszintet eredményez" - mondta Cortells. „Így, azt várnánk, hogy egy magasabb szintű kapcsolatos betegségek lipid anyagcsere betegségek -., Mint a szívbetegség, és ebben az esetben, a sclerosis multiplex Ez azt is megmagyarázza, hogy miért sztatinok kezelésére használják a magas koleszterinszint, kimutatták, jó hatékonyságot Multiplex szklerózis ".

A lipid hipotézis is rávilágít közötti kapcsolat a sclerosis multiplex és a hiányosság a D-vitamin D-vitamin segít csökkenteni az LDL-koleszterin, és a D-vitamin-hiány növeli a kialakulásának valószínűségét a betegség - különösen az összefüggésben a nagy zsírtartalmú diéta és a szénhidrátok.

A Cortells azt is megmagyarázza, hogy miért gyakoribb a szklerózis multiplex a nőknél.

"A férfiak és a nők eltérően emésztik a zsírokat" - mondta Kortaels. „A férfiak, rendellenességek PPAR gyakrabban fordulnak elő a vaszkuláris szövetek, így több közös atherosclerosis. A kapcsolat a reprodukciós nők szerepe különbözőképpen metabolizálja zsírok. Megsértve lipid metabolizmus nőknél valószínűleg befolyásolja mielin termelés a központi idegrendszerben. Így a szklerózis multiplex gyakrabban fordul elő nőknél és atheroszklerózisban - a férfiakban. "

A magas koleszterinszint mellett vannak olyan egyéb tényezők is, amelyek megzavarják a PPAR funkcióját, beleértve a kórokozó mikroorganizmusokat, például az Epstein-Barr vírust, sérüléseket és néhány genetikai profilt. Sok esetben az egyik ilyen kockázati tényező nem elég ahhoz, hogy a lipid metabolizmus összeomlását okozza. De számos tényező kombinációja vezethet a lipid anyagcsere megsértéséhez. Például egy genetikailag gyengített PPAR rendszer önmagában nem okozhat betegséget, de kórokozóval vagy alultápláltsággal kombinálva multiplex szklerózist okozhat. Ez segít megmagyarázni, hogy miért fontos a különböző szklerózis multiplexek bizonyos emberek és embercsoportok számára, de másokban ezek nem jelentősek.

A tudósok tervezi, hogy végezzen további kutatásokra van szükség, hogy teljes mértékben megértsék a szerepe PPAR-ok a fejlesztés a sclerosis multiplex, de Kortels reméli, hogy ez az új a betegség megértése, végül vezethet új kezelési módszerek és a megelőzés.

"Ez az új hipotézis reményt ad a szklerózis multiplexben előforduló gyógyszer gyorsabb megjelenéséért, mint valaha" - mondta Kortaels.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.