^
A
A
A

A tudósok elmondták a műanyag egészségügyi veszélyeit

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

11 August 2017, 09:00

Ausztrália szakemberei kapcsolatba kerültek a műanyag összetétele és bizonyos krónikus betegségek kialakulása között.

Nincs egyetlen ember, aki életében nem találkozott műanyaggal - mert szinte mindenütt körülvesz minket. Windows, bútorok, műanyag edények, műanyag játékok és háztartási cikkek - mindezekkel foglalkozunk naponta.

Az a tény, hogy a műanyag a vegyi anyagokat felszabadítja, hosszú idő óta ismeretes. Hosszú ideig azonban senki nem tudta bizonyítani, hogy ezeknek a vegyi anyagoknak az elszabadulása befolyásolja az egészségünket. Ma a tudósok azt mondják: az egészség veszélyének csökkentése érdekében jobb, ha a műanyag termékeket fából, fémből vagy kerámiából választják.

Az utóbbi években az orvosok erősen vitatkoznak a ftalátok potenciális veszélyeiről - a világ legtöbb országában ezeket az anyagokat már más, kevésbé káros összetevők váltják fel. Azonban a világon a ftalát tartalmú termékek iránti teljes kereslet gyakorlatilag nem csökken.

Mi olyan veszélyes ftalátok? A tudósok igyekeztek megválaszolni ezt a kérdést.

Az Adelaide Egyetem és a Dél-ausztrál Orvostudományi és Kutató Intézet képviselői részletesen megvizsgálták a ftalátok hatását 1500 felnőtt férfi önkéntes egészségére.

A kísérletben résztvevők átlagos életkora 35 év volt - ebben a korban egy személy képes maximalizálni a káros vegyi anyagokat. Korábbi kísérletek során megfigyelték, hogy a félkész termékek és csomagok, valamint az édes szóda fogyasztása a ftalátok felhalmozódásához vezet a szervezetben.

"A ftalátok szintjét összehasonlítottuk a vérben a résztvevők teljes incidenciájának mutatóival. Megállapították, hogy ezek a kémiai összetevők növelik a myocardialis ischaemia, magas vérnyomás és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát "- mondta a vizsgálatvezető Dr. Zumin Shi.

A tanulmány eredményei megbízhatónak bizonyultak, mivel figyelembe vették a résztvevők életmódjának sajátos jellemzőit és bizonyos társadalmi tényezőket.

Még azoknál is, akik túlzott testsúlyt szenvedtek - és 82% volt - a fő kockázati tényező ugyanaz volt a ftalátok.

"Korábban már tanulmányoztuk a ftalátoknak a gyermekek és az idősek egészségére gyakorolt hatását. Most elemeztük a kapcsolatot a műanyag összetétele és az erős 35 éves férfiak egészségi állapota között "- mondta Shi professzor.

Most a tudósok megpróbálják megérteni, hogy a vegyi összetevők miként járulhatnak hozzá egyidejűleg több patológia kialakulásához. Feltételezhetően a műanyag befolyásolja az endokrin mirigyek működését. Figyelemre méltó azonban, hogy az emelkedett ftálati szintek hátterében a krónikus gyulladásos reakció markereit figyelték meg a vizsgált alanyokban.

Majdnem 15 évvel ezelőtt a tudósok bebizonyították, hogy a ftalátok mono-komponensei aktiválják a gyulladásos folyamatot támogató interleukinok termelését. Ha a ftalátok valóban gyulladásos változásokat okoznak az edényekben, akkor a lánc minden kapcsolata összekapcsolódik.

Talán már az ideje, hogy az emberiségnek komolyan gondolnia kell arra, mi körülveszi és mit kell enni.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.