^
A
A
A

Az éghajlat "rázza": mi fog vezetni?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

07 February 2018, 09:00

A tudósok aggódnak: szélsőséges éghajlati események egyre nagyobb mértékben fordulnak elő, és az ilyen katasztrófák okozta károk, mint az árvizek, a hurrikán-szelek és az aszály egyre több. Így a klimatológusok figyelmeztetnek: a jövőben minden csak rosszabb lesz.

A szélsőséges éghajlati jelenségek számának és gyakoriságának növekedése egyfajta jelenség, amelyet a szakértők az éghajlat "lazításának" neveznek. A tudósok szerint az elmúlt hat évben az időjárási események gyakorisága több mint 45% -kal nőtt. Az elmúlt évben a klimatológusok csaknem 8 száz ilyen jelenséget jegyeztek fel. Ugyanakkor az időjárás által okozott pénzügyi kár nem kevesebb volt, mint 129 milliárd dollár, és ez nem sok vagy keveset jelent - egy olyan ország állami költségvetését, mint Finnország.

A második fontos szempont az emberek egészségének negatív hatása. Így az éghajlati változások a járványok kialakulásához, a légszennyezés növekedéséhez, a lakosság munkaképességének csökkenéséhez vezetnek.

"A szélsőséges klíma emberekre gyakorolt hatása egyértelműen nyomon követhető, és sajnos visszafordíthatatlan folyamat - állítják a kutatók - a különböző intézményekből, valamint a Világbankból és az Egészségügyi Világszervezetből származó 24 tudományos csoport képviselői.

Az idősek többet szenvednek másoknál, gyenge immunitással és számos krónikus betegséggel. Az elmúlt tizenhat évben a mezőgazdasági tevékenységek Indiában és Brazíliában több mint 5% -kal csökkentek. Ez az éghajlat erős felmelegedésének köszönhető.

Az emberi egészségre gyakorolt hatás leírása során a tudósok megjegyzik, hogy az éghajlatváltozások a dengue-láz súlyos járványaihoz vezettek . Az orvosok évente 100 millió betegen orvosolják ezt a lázat.

Külön szempontként az éhséget figyelembe veszik. Az ázsiai és afrikai országokban élő éhezők száma 26 év alatt 24 millióval nőtt. "A szükséges mennyiségű élelmiszer hiánya szintén az éghajlatváltozás következménye a 21. Században" - jelentik a tudósok a jelentésben.

Ebben a helyzetben pozitív pillanat, a szakértők megállapították, hogy az elmúlt években az időjárási események mortalitása nem változott. Ez azt jelenti, hogy az emberek többé-kevésbé képesek szembeszállni a spontán jelenségekkel.

A tanulmány szerzője, Nick Watss megjegyezte: "Van remény, hogy az átlagos éves hőmérséklet növekedése bizonyos pozitív következményekhez vezet. Például csökken az észak-közeli országokban a hipotermiás halálozás kockázata.

Közvetlenül a tudósok jelentése előtt nyilvánosságra került a Meteorológiai Világszervezet jelentése. A jelentés szerint tavaly a CO 2 légköri tartalma meghaladta a 403 millió részvényt, ami több mint az elmúlt tíz év átlagának fele. A tudósok megjegyezték, hogy az elmúlt 800 ezer évben ez az érték kevesebb, mint 280 millió részvény volt.

A vizsgálatról szóló teljes jelentés a Lancet-ban érhető el.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.