^
A
A
A

A női higiéniai termékek gyártói továbbfejlesztették termékeiket

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

18 August 2021, 09:00

A női higiéniai termékek, mint például a betétek, törlőkendők és tamponok most diagnosztikai funkciókat láthatnak el - különösen meghatározhatják az élesztő -húgyúti fertőzés jelenlétét. A candidiasis megjelenésekor az ilyen alapok összetételében lévő speciális szálak színe megváltozik - fehértől élénk rózsaszínig.

Az urogenitális candidiasis vagy rigó ismert kórokozói - a Candida nemzetség gombái - kellemetlen viszketést, égést, fájdalmat okoznak a külső nemi szervekben, valamint kóros hüvelyváladék megjelenését. A Mayo Klinikai Központ szerint a nők legalább ¾ -nek volt rigója legalább egyszer életében. Ez a gombás fertőzés rendkívül gyakori, és hüvelykenettel diagnosztizálható. Ennek ellenére sok nőt megfosztanak attól a lehetőségtől, hogy különböző okokból időben elvégezhessék a vizsgálatot.

Az ACS Omega - az American Chemical Society folyóirata - lektorált tudományos kiadvány képviselői arra az ötletre jutottak, hogy kiegészítik a női higiéniai termékek összetételét speciális feldolgozott szálakkal, amelyek élénk rózsaszínű színt kapnak, ha a gombás flórához kapcsolódnak. Ahogy a tudósok-vegyészek elmagyarázzák, egy ilyen fejlemény sok nőnek segít bármikor és gond nélkül diagnosztizálni önmagukban a candidiasisot.

A kutatók a szokásos egészségügyi betéteket és többszálas pamut anyagból készült tamponokat vették alapul. A szálak nedvességállóságának növelése érdekében a szakemberek heptán -oldattal dolgozzák fel, kiszorítva a kötőanyag -összetevőket, amelyek a gyártási folyamat során a menetekbe kerültek. Ezt követően a szálakat L-prolin-béta-naftil-amiddal impregnálták, amely anyag reagál a gombás fertőzés enzimjével, majd beágyazódtak a higiéniai termékek belső töltőanyagába. Miután hozzáadtuk ezeket a hüvelyváladék -imitációs eszközöket a candidiasis bevonásával, a töltőanyag színárnyalata fehérről forró rózsaszínre változott. Ugyanakkor a diagnosztika csak néhány percet vett igénybe.

Az új női higiéniai termékek másik fontos előnye viszonylag alacsony költségük: az ilyen diagnosztikai párnák vagy tamponok darabonként körülbelül 25 centbe kerülnek. A jövőben a tudósok azt tervezik, hogy adaptálják őket más kórokozó mikroorganizmusok - különösen olyan baktériumok - átfogó kimutatására, amelyek kiválthatják az urogenitális fertőzések kialakulását.

Az urogenitális candidiasis előfordulása rendkívül gyakori, rendszeresen szabályozott az egész világon, és gyakran ismétlődik, csökkentve az életminőséget, és fizikai, szexuális és érzelmi kényelmetlenséget okozva a nőknek. Ezért a patológia korai diagnosztizálása nagyon fontos.

A találmányt az American Chemical Society munkatársai mutatták be saját honlapjukon

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.