^
A
A
A

Kiváló gyógyszer a túladagoláshoz a mediterrán étrend

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 28.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

31 July 2019, 09:00

A Wake Forest Egyetemi Orvostudományi Főiskola érdekes kísérletet készített a majmokkal, és észrevette, hogy a rendszeres mediterrán étkezés enni segít az olyan problémák megelőzésében, mint a túladagolás. A kísérleti projekt vezetője Carol Shaivley volt, az eredményeket az Obesity magazin oldalain tették közzé.

Az étrendi tulajdonságoknak a szervezet kalóriaigényére gyakorolt hatását vizsgáló korábbi vizsgálatok azon információk alapján alapultak, amelyeket a rágcsálók vagy emberek megfelelő adatainak összehasonlításával nyertek. Rágcsálókban az ételeknek gyakorlatilag semmi köze nincs az emberhez, és az önkéntesek felméréséből származó információk gyakran jelentős szubjektivitással bírnak. Új projektjükben a szakértők hangsúlyozták a majmokra gyakorolt hatás vizsgálatát, miközben betartották a mediterrán étrend alapelveit.

A vizsgálat meglehetősen hosszú ideig tartott - egész három évig: fiziológiai szempontból a főemlősökben ez az időtartam körülbelül egyenlő az ember életének kilenc évével. A kísérletben 38 középkorú majom nőstény vett részt, amelyeket csoportokba soroltak, figyelembe véve testtömegüket és a test zsírszövetének átlagos százalékát. Az állatok első csoportját olyan táplálékokkal táplálták, amelyek sok állati fehérjét és zsírt tartalmaztak - egy nyugati étrend példáját követve. A második csoportba elsősorban növényi termékeket kínáltak, mint például az úgynevezett mediterrán étrend. Általában a fehérjék, zsírok és szénhidrátok arányos tartalma mindkét csoportban az étrendben nagyjából megegyezett.

A majmok ételeinek korlátozása nem volt korlátozott, és annyit evett, amennyit szükségesnek tartottak. Három évvel később a szakértők értékelték az állat egészségi állapotát és megállapították, hogy a mediterrán étrendbe betartott majmok kisebb napi kalóriát fogyasztottak és karcsúbbnak tűntek, testükben pedig a zsírszövet kevesebb.

A kísérlet eredményei szerint a szakemberek első ízben tudták megerősíteni azt a tényt, hogy a mediterrán étrend szerinti táplálkozás sikeresen megakadályozza a túlemelést, megelőzheti az elhízást és akár egy prediabetikus állapotot is - ami sokkal hatékonyabb, mint a nyugati típusú táplálkozás.

Többek között a növényi ételek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentette az alkoholmentes zsíros májbetegség kialakulásának kockázatát a majmokban. A kutatók biztosak: a táplálkozás az egyik legfontosabb tényező, amely közvetlenül befolyásolja az egészséget. Ugyanakkor a tudósok a mediterrán étrendet javasolják az egészséges táplálkozás legjobb módjának.

A kutatási anyagokat az Elhízás című cikkben, valamint az onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22436 cikkben mutatják be.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.