^
A
A
A

A kismama stresszes állapota befolyásolja a gyermek nemét

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

20 August 2021, 09:00

Ha egy nő súlyos stresszt tapasztalt a gyermek tervezése vagy fogantatása során, akkor nagyobb valószínűséggel születik lánya. Ezt a következtetést fejezték ki a Granadai Egyetemet képviselő spanyol tudósok.

Sok olyan tényező ismert, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolják a szülés menetét, a szülés és a magzat fejlődésének minőségét. Különösen az erős pszichológiai stressz egy nőben szülés utáni depressziót okozhat, a szülési segédeszközök szükségességéhez vezethet a szülés során, megváltoztathatja a laktációs időszak kezdetét, és befolyásolhatja a baba neuropszichikus fejlődését a születést követő első hat hónapban.

Új tanulmányukban a tudósok feltették a kérdést: van -e összefüggés a nem terhesség alatt, hanem azt megelőző stressz és a születendő baba neme között? A Granada Egyetem Elme, Agy és Viselkedés Tanulmányozási Központjának képviselői elemezték a hajat a kortizol glükokortikoid hormon tartalmában. A kilencedik hét előtt több mint száz megerősített terhességű nőt vizsgáltak meg. Az elemzések mellett a nők pszichológiai teszteken estek át.

A terhesség első trimeszterének különböző időszakaiban eltávolított bioanyagban a kortizol szint elemzése kimutatta a kortikoszteroid hormon tartalmát az elmúlt három hónapban (a haj körülbelül 10 mm -rel nő egy hónap alatt). Így a tudósok lefedhetik a gyermek fogantatása előtti és utáni időszakot. Ennek eredményeként kiderült, hogy a később lányokat szülő nők hajában a hormon koncentrációja kétszer magasabb volt, mint azoknál a nőknél, akik később fiúkat szültek.

Hogyan magyarázható ez a helyzet? A tudósok szerint lehetséges, hogy a stresszmechanizmus stimulálása, amely magában foglalja a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a mellékvesék aktivitását, és növeli a kortizol termelését, befolyásolja a nemi hormonok szintjét a fogantatás során. Jól ismert tény, hogy a tesztoszteron befolyásolja a születendő baba nemét , amelynek szintje a prenatális stressz idején emelkedik.

A helyzetet megmagyarázó második változat a következő: a baba női nemét meghatározó X -kromoszómát tartalmazó hím csírasejtek könnyebben leküzdik a méhnyak nyálkahártyáját nehéz körülmények között. Ha a kismama súlyos stresszben szenved, és ennek következtében hormonális változások következnek be, akkor az X -kromoszómával rendelkező spermiumok nagyobb eséllyel jutnak el a petesejthez.

Akárhogy is legyen, a kutatók megerősítették a stressz kapcsolatát a gyermek nemével, de csak akkor, ha ez a stressz közvetlenül a fogantatás előtt, vagy annak során következett be. A pontos mechanizmus, amely meghatározza ezt a folyamatot, még mindig ismeretlen.

A tanulmányról részletes információ az Universidad de Granada oldalán található

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.