^
A
A
A

K -vitamin: új előnyöket fedeztek fel

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

31 August 2021, 14:00

Ha rendszeresen K -vitaminnal dúsított ételeket is bevesz az étrendjébe, akkor megháromszorozhatja a kockázatot, vagy akár megelőzheti a szív- és érrendszeri ateroszklerózis kialakulását. Ilyen következtetéseket fogalmaztak meg az Ausztráliában található Edith Cowen Egyetemet képviselő szakértők.

A K -vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely kétféle ízben kapható:

  • zöldekben jelenlévő filokinon;
  • menakinon, amelyet baktériumok termelnek, és megtalálható néhány állati erjesztett élelmiszerben (például sajtban).

Ausztráliai tudósok gondosan kutattak információkat több mint 50 ezer betegről, akik részt vettek egy dán kísérletben, amely 23 évig tartott az étrend jellemzőinek, az onkológiának és az egészségnek a vizsgálatával kapcsolatban. Mindenki, aki részt vett a projektben, az elején kitöltött egy speciális kérdőívet, amely az étkezés jellemzőivel kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. Továbbá a kutatók összehasonlították a táplálkozás jellemzőit az ischaemiás stroke, koszorúér -betegség, perifériás artériák érelmeszesedése diagnosztizált betegek kórházi kezelésének gyakoriságával.

Ennek eredményeként azt találták, hogy azok a betegek, akik rendszeresen fogyasztottak nagy mennyiségű K -vitamint tartalmazó terméket, közel 20% -kal kisebb valószínűséggel kerültek kórházba szív- és érrendszeri patológiák, érelmeszesedési betegségek miatt (különösen azokban, amelyekben főként a perifériás artériás erek érintettek).

Amint azt a tanulmány egyik vezető szerzője, Nicola Bondonno professzor biztosítja, "a K -vitamin megakadályozza a kalcium felhalmozódását az alapvető artériás erekben, gátolja a vaszkuláris meszesedés kialakulását".

Miért csak a megnövelt mennyiségű vitamin használatáról van szó? A tény az, hogy a meglévő orvosi ajánlások csak a K -vitamin napi átlagos mennyiségére vonatkoznak, amely szükséges a megfelelő véralvadási folyamatok biztosításához, anélkül, hogy figyelembe vennék ezen anyag megelőző szerepét a szív- és érrendszer atherosclerotikus patológiájának megelőzésében . A szakértők ragaszkodnak hozzá: felül kell vizsgálni a modern kritériumokat, és új normákat kell megállapítani a K -vitamin használatára, figyelembe véve az utóbbi irányt.

A K -vitamin számos növényi élelmiszerben megtalálható - különösen a káposztában, a spenótban, a salátában, a brokkoliban, a zöldborsóban és az eperben. Ezenkívül csirke, marhahús evésével is megszerezhető.

Egyébként a szervezetben lévő anyagtöbblet, mint annak hiánya, szintén nem üdvözlendő, mivel a megnövekedett K -vitamin bevitel provokálhatja a vér viszkozitásának növekedését, a trombózis és a phlebitis kialakulását. Ezt a jelenséget meglehetősen ritkának tekintik, azonban jelenleg nincs felső határa a K -vitamin bevitelének.

Az információk a JANA magazin oldalán találhatók

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.