^
A
A
A

Cukorrépa lé és testmozgás: optimális tandem az agyi tevékenységhez

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

12 June 2017, 09:00

Hatalmas kutatások bizonyították, hogy a fizikai gyakorlatok javítják a gondolkodás minőségét, különösen az emberek 40 év után.

A legutóbbi tanulmány új felfedezésre vezeti a tudósokat: kiderül, hogy egy csésze frissen csipkezett cukorrépa-gyümölcslé, előtti részegítés a képzés előtt, tovább optimalizálja az agyi folyamatokat.

Amerikai neurológiai szakértők kísérletet folytattak, amelyben az időskorúak önkéntesei részt vettek. Megkérték őket, hogy rendszeresen cukorrépa-gyümölcslevet adjanak közvetlenül a fizikai gyakorlatok előtt. Ennek eredményeként azt tapasztaltuk, hogy rendszeres használata hasznos ital növelte közlése neuronok az agy különböző területein: a csoport önkéntes amatőr juice bizonyította fizikai és mentális teljesítménye sokkal magasabb, mint mások az azonos korú, aki nem iszik gyümölcslé.

A tanulmányt Jack Rejeski professzor vezette, aki az Északi Erdészeti Egyetem Egészségügyi és Testnevelési Tanszékét képviselte.

Amint azt a kísérlet szerzői kifejtették, a fizikai edzés utáni idõs résztvevõk agyi területeinek aktivitása és a cukorrépa juice használata a mutatók tekintetében közel áll a fiatalokéhoz. A fizikai aktivitás serkenti az agyi aktivitást a maga részéről, és a cékla erősíti ezt a tulajdonságot.

Hazánkban a cékla népszerű, kivéve a borschtot vagy a vinaigrette-t. Ritkán, ki jut eszébe a gyökérzöldség felhasználásával, hogy sport-koktélokat készítsen. És teljesen hiábavaló: a közelmúltban a szakemberek gyakran emlékeztetnek a cékla termék egyedülálló tulajdonságaira.

Például a cékla stabilizálhatja a vérnyomást és növeli a sportolók kitartását. A cukorrépa tartalmaz jelentős mennyiségű természetes nitrát vegyületek, amelyek in a szervezetben, hogy a nitrogén-oxid - erős értágitó anyag, amely javítja a vér áramlását nem csak a végtagok és a szervek, hanem az agyban.

A fizikai terhelések viszont felgyorsítják a véráramlást, miközben aktiválják az emlékezet és a gondolkodás folyamatát. Edzés után az idegsejtek jobban képesek regenerálni, csökkentve a szenilis demencia kialakulásának kockázatát.

Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon az eredményekről, Regeski professzor újabb kísérletet végzett, kiválasztva 26 55 éves és idősebb önkéntest, akiknek a jellemzője, hogy mindannyian magas vérnyomásban szenvedtek.

Az önkénteseket két csoportra osztották, hetente háromszor mérsékelt terheléssel, 50 perces időtartammal.

Az első csoport résztvevői 60 perccel a szokásos vizet ivották, míg a második csoport résztvevői ivott cukorrépaszót. Egyik résztvevő korábban nem vett részt sportban.

A kísérlet másfél hónapig tartott, majd az önkénteseket alaposan diagnosztizálták.

Az agyi tomográfia eredményei szerint azok, akik ivotték a gyümölcslevet, a szomatomotoros cortex erős szerkezeti aktiválódását tapasztalták.

Ezenkívül a lé lehetővé tette, hogy erősítse a szomatomotoros kéreg kommunikációját az agy számos helyén elhelyezkedő területekkel, javítja az insuláris kéreg működését - a gondolkodási folyamatokért, az érzelmi állapotért és a motorszabályozásért felelős zónát.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.