^

Egészség

VII. Faktor (prokonvertin)

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A VII. Faktor aktivitásának referenciaértékei (normája) a vérplazmában 65-135%.

VII-es faktor (proconvertin vagy Convertino) vonatkozik, az alfa 2 globulinok és a májban szintetizálódik, részvételével K-vitamin főként részt vesz a kialakulását a szöveti protrombináz és a protrombin átalakítása trombinná. Felezési ideje 4-6 óra (a véralvadási tényezők közül a legrövidebb felezési idő).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

A prokonvertin együttes hiánya

A VII faktor együttes hiányossága az Alexander betegségének - az autoszómális recesszív betegségnek a kialakulását okozza, amely a proconvertin szintézisének hibájához kapcsolódik.

Ehhez a kórtörténethez vegyes típusú hematoma-mikrocirkulációs hemorrhagiás szindróma jellemzi. Vezető klinikai tünetek: melena, ecchymosis és petechia, köldökzsinórvérzés, cephalothorem. Ezek a tipikus megnyilvánulások csak akkor fordulnak elő, ha a vérben a prokonvertin mennyisége a norma kevesebb mint 5% -át teszi ki, amit ritkán észleltek a klinikai gyakorlatban.

Laboratóriumi vizsgálatokban a véralvadási idő (normál vérzési idő és vérlemezkeszám) megnövekedése, a PV és az APTT növekedése tapasztalható. A diagnózis végleges megerősítéséhez meg kell határozni a prokonvertin tartalmát a vérszérumban (65-135% normálérték).

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Kezelés

A protrombin komplex koncentrált preparátumának bolus adagolása, amely magában foglalja a VII-es faktort, 15-30 egység / kg intravénásán.

A VII-es faktor újszülött dózisainak adagolását nem dolgozta ki, de nem haladhatja meg a 70 egység értéket. Szükség esetén az intravénás beadás megismételhető. További hatásos ebből a koagulopátia intravénás antiingibitornogo koaguláns komplexet (Feiba T1M 4 Immuno) dózisban 50 és 100 egység naponta 2-szer vagy gyógyszer NovoSeven (INN: Eptakog alfa aktivált) dózisban 20 és 70 ug / kg-os intervallumokban 3 óra .

Megszerzett prokonvertinhiány

A hypoproconvertinémia szerzett formái májkárosodásban szenvedő betegeknél, valamint a közvetett antikoagulánsok hatásának köszönhetőek. A prokonvertin vérplazma-aktivitásának csökkentését vírusos hepatitis, májcirrhosis, akut alkoholos hepatitis, krónikus tartósan hepatitiszes betegek esetében figyelték meg. A májcirrhosisban szenvedő betegeknél a prokonvertin szintjének csökkenése és a folyamat súlyossága közötti különbség szorosan összefügg. A rövid felezési idő miatt a proconvertin aktivitásának csökkenése a májkárosodás kialakulásának legjobb markere, amelynek kezdetét az órában szó szerint meg lehet figyelni, a proconvertin vérben végzett aktivitását vizsgálva.

A VII. Faktor aktivitásának minimális hemostatikus szintje a vérben a mûtétek esetében 10-20%, alacsonyabb tartalommal a posztoperatív vérzés kockázata rendkívül magas. A VII-es faktor aktivitásának minimális hemosztatikus szintje a vérben a vérzés leállása esetén 5-10%, és a vérzés leállításának alacsonyabb mennyisége a VII-es faktoros beteg bevezetése nélkül lehetetlen.

Az ICE-szindrómával, a II. Stádiumban kezdve, a fogyasztási koagulopathia miatt a VII-es faktor aktivitása jelentősen csökken.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.