^

Egészség

A
A
A

Vese-sejtes karcinóma

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Közül a rosszindulatú daganatok a vese parenchima túlnyomó többsége (85-90%) a vesesejt-karcinóma, fejleszti a csőszerű hám. Hipotézis Gravittsa aki 1883-ban leírt úgynevezett gipernefroidny rák, visszaélnek zsigeri embriogenezis (az ő véleménye, mellékvese sejtekben, elhagyott a vese szövetben forrásává vált tumor) most elutasították, és a „tumor Gravittsa”, „tiszta-sejtes carcinoma "És a" hiper-nephritis rák "csak történelmi jelentőséggel bír.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Járványtan

A sarcoma és a vese kötőszövetéből származó egyéb rosszindulatú daganatok rendkívül ritkák. A vese parenchyma jóindulatú daganatos megbetegedésének gyakorisága 6-9%, egyéb esetekben általában vese-sejtes karcinóma van.

A vese-sejtes karcinóma előfordulási gyakorisága az életkorától függ és legfeljebb 70 évig terjed, a férfiak kétszer gyakrabban szenvednek, mint a nők. Ha gyermekeknél vesebetegséget észlelnek, először Wilms-daganatot (nephroblastoma) kell alkalmazni, amely felnőttekben éppen ellenkezőleg, rendkívül ritka, az esetek 0,5-1% -ában. A gyermekkori egyéb neoplasztikus vesekárosodások gyakorisága rendkívül alacsony.

A vese-sejtes rák a 10. Helyen szerepel az ember rosszindulatú daganatos megbetegedései között, ami az összes daganat mintegy 3% -át teszi ki. 1992 és 1998 között a vesesejtes karcinóma előfordulása Oroszországban 6,6-ról 9,0-re nőtt 100 000 lakosra. Egyes jelentések szerint az elmúlt 10 évben közel kétszeresére nőtt. A férfiak körében az oroszországi rákos megbetegedések halálozásának szerkezetében a vesesejtes karcinóma gyakorisága 2,7%, a nők körében 2,1%. 1998-ban az Egyesült Államokban 30 000 vese-sejtes karcinóma diagnosztizálódott, ami 12 000 embert ölt meg. Megnövekedett előfordulása lehet nem csak igaz, de azért is, mert jelentős javulást lehetőségeket a korai felismerés ez a betegség, a széleskörű bevezetése ultrahang vese tanulmányokat, CT és MRI.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Okoz vese-sejtes karcinóma

Annak ellenére, hogy a vesefunkcióval foglalkozó óriási vizsgálatok ellenére a vesesejtes karcinóma oka még mindig nem tisztázott.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Kockázati tényezők

Számos olyan kockázati tényező van, amelyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához. A mai napig, ha bebizonyosodik, hogy a dohányzás a dohány - az egyik legfontosabb kockázati tényező a fejlesztés különböző rákok. A kockázat a vesesejt-karcinóma a dohányosok - férfiak és nők - növekszik 30-tól 60%, szemben a nem dohányzók. Amikor a dohányzás abbahagyása csökkenti a kialakulásának valószínűségét a betegség, a 25 év után a dohányzásról való leszokás a kockázata vesesejtes rák 15% -kal csökken. Vesesejtes karcinóma - nem foglalkozási betegség, bár bizonyíték van fokozott kockázata dolgozó személyek számára szövés, gumi és a gumi, papíripar, rendszeresen kapcsolatba kerülő ipari színezékek, nitrozovegyületek, olaj és származékai, ciklikus szénhidrogének, azbeszt, ipari peszticid és a nehézfémek sói.

A legtöbb vizsgálatban megerősítették a zsíranyagcsere és a testtömeg túlzott mértékű káros hatását a vesebetegség kialakulásának valószínűségére. Az elhízás 20% -kal növeli a frekvenciáját. Hipertónia esetén a vesesejtes karcinóma kialakulásának kockázata 20% -kal nőtt. Összehasonlító vizsgálatok kimutatták, hogy a terápia hátterében a vérnyomás csökkentése nem csökkenti a tumoros folyamat kialakulásának kockázatát. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy maga a vese neoplazma hozzájárul az arteriális hipertónia kialakulásához és progressziójához, mint az extrarenális tünetek egyikének. Betegségek, hogy vezet vesehegesedés (magas vérnyomás, cukorbetegség, nephrolithiasis, krónikus pyelonephritis, stb) lehet kockázati tényezői veserák. A cukorbetegség és a megnövekedett vérnyomás és az elhízás szoros kapcsolata megnehezíti az egyes tényezők hatásának felmérését. A vesekáros karcinóma kialakulásának kockázata a terminális krónikus veseelégtelenségben, különösen hosszan tartó hemodialízis esetén. A vesekárosodás megbízható kockázati tényezője a tumor kialakulásának. A polikisztikus, patkó alakú vese, valamint az örökletes glomerulopátiában a rák kockázatának azonosítását célzó tanulmányokat végeztek.

Megemlítették a vese rák gyakoriságának összefüggését a túlzott húsfogyasztással. A hidrolízis komponensek, különösen a heterociklikus aminok, amelyek a hús hőkezelése során keletkeznek, bizonyítottan rákkeltő hatásúak. A genetikai vizsgálatok kimutatták a 3. és 11. Kromoszómák transzlokációjának lehetőségét vesebetegek esetében.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33]

Pathogenezis

Különböztesse világos sejtes (leggyakoribb), szemcsés sejttel, mirigyes (adenokarcinóma), sarcomatoid (orsósejtes és polimorfonukleáris sejt) vesesejtes karcinóma. Egy gyógyszerben kombinálva vegyes sejtes karcinómáról beszélnek.

Amikor invazív a tumor növekedésének valószínűleg tömöríti a hasi szervek (máj, gyomor, lépben, a bélben, hasnyálmirigy), és a csírázó ott. Emellett csírázási szomszédos szervekhez, hematogén és lymphogen metasztázis, az egyik fő patológiai jellemzői a veserák - el tudja osztani formájában egyfajta daganat thrombus intrarenalis vénák a törzs a vese véna és ezután az alsó vena cava fel a jobb pitvarba.

Hematogén metasztázis fordul elő a tüdőben, a májban, a koponya, a gerinc, a medence, a tubális csontok diafízise, az ellenkező vese, a mellékvese és az agy között.

 • A hemoglobin metasztázisban a betegek 4% -ában a tumor manifesztációkat primer metasztázis okozza.
 • Lymphogen metasztázis folyamán megfigyelhető a hajók a vesekehely paraaorticus, aortocaval parakavalnye és nyirokcsomók a hátsó mediastinumban. A vesében előfordulhatnak neoplazmák, amelyek más elsődleges lokalizációjú rák metasztázisai: mellékvese-rák, bronchogén tüdőrák, gyomor, tej és pajzsmirigy.

A betegek 5% -ánál kétoldali vesesejt karcinóma figyelhető meg. A kétoldalú vese rákot szinkronnak nevezik, ha a tumorokat mindkét oldalról egyidejűleg diagnosztizálják, vagy legfeljebb 6 hónappal az elsődleges daganat kimutatásának időpontjától. Az aszinkron kétoldalú rákban az ellentétes vese daganatát legkorábban 6 hónappal az elsődleges tumor kimutatása után diagnosztizálják.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Tünetek vese-sejtes karcinóma

Közül a klinikai tünetei vesesejtes karcinóma megkülönböztetésére klasszikus triád (vérvizelés, fájdalom és tapintható tumor) és az úgynevezett extrarenális tünetei vesesejtes karcinóma. A hematuria makro- és mikroszkopikus lehet. Bruttó vérvizelés, általában teljes, hirtelen lépnek fel, kezdetben fájdalmatlan, kísérheti a mentesítés a féregszerű vagy alaktalan vérrögök, akkor hirtelen leáll. Amikor a vérrögök figyelhető elzáródása az ureter az érintett oldalon a megjelenése fájdalom, hasonlít vesegörcs. A tumor jellemzi teljes bruttó vérvizelés, akkor a megjelenése vérrögök a vizeletben, és csak ezután - a szúr, ellentétben nephrolithiasis amikor kezdetben ott szúr, a magassága vagy a háttérben az nyugtató le, amelyek úgy tűnik, látható vér a vizeletben; Ebben az esetben a vérrögök ritkák. Az ok a bruttó vérvizelés vesesejtes karcinómában - tumor behatolt a vesemedence rendszer, elpusztítása tumor véredényeiben, akut vérkeringési rendellenességek, amelyek a tumorok, valamint a vénás pangás, nemcsak a tumor, hanem az egész az érintett vese.

Az akut fájdalom az érintett oldalon, emlékeztető vesegörcs, figyelhető meg a húgyvezeték elzáródása vérrögök, vérzés a tumorszövetben, valamint a myocardialis neporazhonnoy része a tumor. Állandó tompa, sajgó fájdalom lehet az eredménye csökkent áramlása vizelet kompresszió közben a medence növekvő daganat, tumor invázió renális kapszula, vese körüli zsír, perirenális fascia szomszédos szervek és izmok, valamint az eredmény feszültség a szekunder renalis vascularis Nephroptosis, a tumor által okozott.

Tapintásra a has és ágyék jellemző tünetek vesetumor (sűrű darabos fájdalommentes oktatás), akkor lehet meghatározni nem mindig. Az ütős képződés lehet közvetlenül egy daganat, amelynek lokalizációja a vese alsó szegmensében vagy változatlan alsó szegmens, amikor a daganat a szerv felső részén található. Ugyanakkor a nephroptosisról szóló nyilatkozat és a neoplazma további diagnózisának elutasítása komoly hibává vált. Nagyon neoplazmásan leereszkedik a medencébe, és a megfelelő vastag felét elfoglalja. Abban az esetben, kihajtás tumor az izomban és a szomszédos szervekhez, vesekehely infiltráció tapintható veszít légzőszervi mobilitás és képes mozogni bimanuális tapintással (szavazatokat tünet).

A vesesejtes karcinóma extrarenáiis tünetei rendkívül sokfélék. NA Mukhin et al. (1995) különböztetik meg a következő paraneoplasztikus reakciókat vese tumorban:

 • a vese-sejt karcinóma általános tünetei (anorexia, súlycsökkenés, cachexia), amelyek néha nem kapcsolódnak a mérgezéshez;
 • lázas;
 • hematológia;
 • disproteinemicheskie;
 • endokrinopaticheskie;
 • neurológiai (neuromyopathia);
 • bőr (dermatózisok);
 • ízületi (osteoartropátiák);
 • nephrosis.

Jelenleg a betegség patomorfizmusáról beszélhetünk (a vesesejtes karcinóma extrarenáiis tünetei a vesesejtes karcinóma tipikus megnyilvánulásaivá váltak), ami nagyrészt a jobb diagnózisnak volt köszönhető. A szakirodalomban beszámoltak pontos kutatási módszerek kifejlesztéséről a vese tumor korai kimutatásának maximalizálására, amely a paraneoplasztikus szindróma különböző megnyilvánulásainak felelős aktiv peptidek immunológiai meghatározásán alapul. Ebben a tekintetben különösen fontos a vesemedencse karcinóma extrarenális megnyilvánulásainak szoros vizsgálata a nephrológiai internist számára.

A vese-sejtes karcinóma extrarenális tünetei közé tartozik az artériás magas vérnyomás, a láz, a varicocele, az anorexia és a cachexiaig terjedő súlycsökkenés. Úgy gondolják, hogy a klasszikus tünetekkel ellentétben (a hematuria kivételével) az extrarenális tünetek lehetővé teszik az aktív felismeréshez, hogy megközelítsék a betegség korai felismerését.

Az artériás hipertónia szívében a tumorokat a vese vénák trombózisa és kompressziója okozhatja tumor vagy nagyított retroperitoneális nyirokcsomók. E változások hiányában lehetséges a vérnyomás emelkedése az intracranialis hajók kompressziójának következtében, tumorral, melynek károsodott intracinális véráramlása lehetséges. Nem szabad azonban tagadni a növekvő neoplazmában a presszorok kialakulását. Az artériás hipertónia bizonyos nefrogén tulajdonságokkal rendelkezhet: válságok hiánya, gyenge klinikai megnyilvánulások, véletlenszerű detektálás, hagyományos terápiával szembeni ellenállás stb.

A vese-sejtes karcinóma lázai különbözőek lehetnek - az állandó subfebrile állapottól a magas számokig. A testhőmérséklet-növekedés megkülönböztető jellemzője a beteg teljes kielégítő állapota, a rossz közérzet és a mérgezés klinikai tüneteinek hiánya. . Néha epizódok magas láz, fordítva kíséretében egyfajta érzelmi és fizikai lift, eufória és egyéb okai láz általában társítani az endogén pirogének (IL-1); a fertőző természet általában hiányzik.

A vese-sejtes karcinóma a férfiaknál a spermatopuska (varicocele) hasnyálmirigyének megjelenésével járhat együtt. Tüneti, ellentétben az idiopátiával, amely az előkészületi időszakban csak a bal oldalon található, és eltűnik a beteg vízszintes helyzetében. Tüneti tumorok varicocele felnőtteknél jelentkezik anélkül, hogy nyilvánvaló ok is van, mind a jobb és a bal előrehaladtával, és eltűnnek a vízszintes helyzetben, mint társított préseléssel vagy hererák trombózis és / vagy a vena cava inferior. A varicocele megjelenése felnőttkorban, valamint a varicocele jobb oldali fejlődése miatt vesebetegség gyanúja lehet.

A vese-sejtes rák tünetei

Tünet

Arány,%

Az előfordulás gyakorisága első jelként,%

Az izolált manifesztáció gyakorisága,%

Gematuriya

53-58

16-18

10-11

Fájdalom az ágyéki régióban

44-52

9-14

6-7

Az ESR felgyorsítása

42-48

7-13

4-7

Elméllyedő kialakulás hipokondriumban

38-41

7-10

2-3

Vérszegénység

26-34

2-3

1

Hipertermia

22-26

12-16

4

étvágytalanság

14-18

3

1

Arteriális hipertónia

15-16

10-12

6-8

Piura

10-12

2

-

Fogyás

9-14

1

-

Stauffer szindróma

7-14

1-3

-

Dyspepsia

8-12

4-5

1

Varicocele

3-7

1-2

1

Polycithemia

1-2

-

-

Arthralgia, myalgia

1-2

1

-

Hypercalcaemia

1

-

-

A vese-sejtes karcinóma egyes extrarenális tüneteit még nem vizsgálták olyan mértékben, hogy előfordulhassanak az előfordulásukhoz kapcsolódó speciális anyagokról. Jelenleg léteznek perspektivikus keresések, beleértve genetikai szinten is azokat az okokat, amelyek extrarenális és paraneoplasztikus megnyilvánulásokhoz vezetnek, annak érdekében, hogy azonosítsák a tumor folyamat markereit.

Az elmúlt években 25-30% -ánál van egy rendkívül ritka, és nem specifikus klinikai tünetek vesesejtes rák vagy nem kell őket egyáltalán. A profilaktikus ultrahangos vizsgálatok vagy vizsgálatok gyanús májbetegségek, epevezeték, hasnyálmirigy, mellékvesék, lép, elváltozás a hashártya mögötti nyirokcsomókból alatt tisztázatlan hasi fájdalom és az ágyéki régió, vese daganatok kezdett észlelni a 0,4-0,95% -ánál. Benyújtása gyakoribb előfordulása vesedaganatok jelenlétében háttér betegség, ami vesehegesedés (magas vérnyomás, cukorbetegség, nephrolithiasis, krónikus pyelonephritis, stb) indokolhatja az sürgősen szükség van egy kötelező ultrahang vizsgálat a betegek számára, aktív korai kimutatására vesesejtes karcinóma, akkor is, ha semmilyen jellegzetes panasz hiánya.

Szakaszai

A terápiás taktika meghatározásához, a kezelés és a prognózis eredményeinek értékeléséhez a nemzetközi TNM osztályozást elfogadták.

T (tumor) az elsődleges daganat:

 • T1 - legfeljebb 7 cm-es daganat, amelyet a vese korlátoz, és nem a vese kapszulán túl.
 • T2 - 7 cm-nél nagyobb daganat, amelyet a vese korlátoz, és nem terjed a vese kapszulán túl.
 • T3 - bármilyen méretű daganat, amely a paranfikus rostba nyúlik és / vagy a vese- és alsó vena cava-ra terjed.
 • T4 - a daganat a perinealis fasziát és / vagy a szomszédos szervekre terjed.

N (nodulus) - regionális nyirokcsomók:

 • A nyirokcsomókat nem befolyásolják a metasztázisok.
 • N1 - metasztázisok egy nyirokcsomóban és így tovább, anélkül, hogy figyelembe vennék a méretüket.

M (metasztázisok) - távoli metasztázisok:

 • M0 - távoli metasztázisok nincsenek.
 • M1 - távoli metasztázisokat észleltek.

A klinikai folyamatban gyakori a rákos folyamat négy fázisának megkülönböztetése:

 • I szakaszban - T1 a nyirokcsomó-beavatkozás és távoli metasztázisok hiányában;
 • II - T2 szakasz a nyirokcsomó érintettség és távoli metasztázisok hiányában;
 • III. Szakasz - TK a nyirokcsomó érintettség és a távoli metasztázisok hiányában;
 • IV szakasz - a T nyirokcsomók elváltozásainak és / vagy távoli metasztázisok kimutatásának bármely T értéke.

Jelenleg az úgynevezett "kicsi" (akár 4 cm-es) vese-daganat kérdése tárgyalt; a diagnózis a betegség első szakaszában nagyobb szerves-megőrző sebészeti kezelést eredményez.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51]

Diagnostics vese-sejtes karcinóma

Diagnózis vesesejtes rák alapuló klinikai tünetek, a laboratóriumi, ultrahang, röntgen, mágneses rezonancia, radioizotóp tanulmányok és adatok a tumor csomópont biopsziát Szövettan szöveti áttétek.

Laboratóriumi diagnosztika

A laboratóriumi jelek közé tartozik a vérszegénység, a policitémia, az ESR felgyorsulása, hyperuricemia, hypercalcaemia, Stauffer-szindróma.

Bebizonyosodott, hogy az endogén pirogénok felszabadíthatják a laktoferrint. Ez a glikoprotein megtalálható a legtöbb testnedvben és polimorfonukleáris leukocitákban. Megköti a kétértékű vasat, amely a korai anémia kialakulásának egyik fő oka. A vörös csontvelőre gyakorolt toxikus hatása is elnyomhatja funkcióját.

Ha eritrocitózist észlelnek, akkor a vörösvérsejt-karcinómát ki kell zárni az erythemia diagnosztizálása előtt. Megsértése vénás kiáramlását az érintett vese, amely lehet a következménye, renális vénás trombózis a tumor, serkenti az eritropoietin, amely serkenti a vörös csírát vérképzésre. Emlékeztetni kell arra, hogy ezek a betegek magas vérnyomás a háttérben jelentős megvastagodása a vér a változások hematokrit, vörösvértest-süllyedés lassulás és a tendencia, hogy trombózis. Erytrocytosis hiányában az ESR gyorsulását gyakran számos rák nem specifikus jeleként figyelik meg. A csont károsodás jeleinek hiányában jelentkező hypercalcaemia a veseműves karcinóma paraneoplasztikus folyamatának egy másik megnyilvánulása. Lehetséges okai annak fejlődését - a kialakulását ektópiás parathormon, a D-vitamin-, annak metabolitjai, a prosztaglandinok, faktor aktiválását az osteoblastok és növekedési faktorok.

Stauffer-szindróma (1961), hogy növelje a szintjét indirekt bilirubin és az alkalikus foszfatáz aktivitás vér nyúlása a protrombin időt és dysproteinemia megnövekedett szintű alfa-2 és gamma-globulin. Megfigyelt proliferáció májban Kupffer sejtek, máj sejtek proliferációját gócok és fokális nekrózis. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a szindróma nem specifikus patogenezisükben nem teljesen ismert. A lehetséges okok a megfigyelt máj-toxikus tényező, amely előállított, vagy a tumor maga, vagy keletkezik válaszként külseje.

trusted-source[52], [53], [54], [55]

Ultrahangos vizsgálat

Az ultrahangvizsgálatot joggal tekintik a vírussejt-karcinóma diagnózisának legegyszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető szűrési módszerének, amelyből egy betegnek meg kell vizsgálni, ha vélhetően vesebetegség áll fenn. Jellemző tünetek a tumor a vese parenchima - növekedése szerv mérete, egyenetlen felületeket kimutatható különbség ehostruktury kialakulását, mint a környező ép parenchyma. A tumor egyik ultrahangos jele a vese sinus és a tál- és medence rendszer deformációja. A daganat központi helyén, a tömörítés közben megnyújtja és deformálja a medencét és a csontokat a vese parenchyma körül.

Ha kimutatjuk térhatású daganatok hatását nem csupán a karakter, hanem a méret, hely, mélység, elterjedtsége, határok, kommunikáció a környező szervek és szövetek, a lehetséges terjedését a nagy hajókat. Az UZDG alkalmazása jelentősen segít a probléma megoldásában. A vese tumorcsomóinak többsége hipervaszkuláris, de az újonnan kialakult hajók rengeteg hiánya nem zárja ki a vesesejt karcinómát. Az ultrahangvizsgálat lehetővé teszi a 2 cm-nél nagyobb méretű regionális nyirokcsomók azonosítását.

Számítógépes tomográfia

Továbbfejlesztett diagnosztikai technológia elterjedése számítógép-ray kutatási technikák digitális képfeldolgozás, jellemzői építési háromdimenziós képek alapján a keresztirányú és ferde szakaszok (imaging) a különböző módok azonosítása körvonalait szervek és struktúrák, mindannyian keresztmetszetek véredény megjelenítő program (angiográfia), húgyúti traktus (urográfia), ezek kombinációi, jelentősen megváltoztak a természetétől és szekvenciájától diagnosztikai intézkedések betegeknél a vese daganatot és. Kiterjedt multislice röntgen CT képek háromdimenziós rekonstrukció minimalizálni kell végrehajtani vese kiválasztó urográfia és angiográfia ezeknél a betegeknél. A CT-vizsgálat most a jobb kell tekinteni, mint az elsődleges képalkotó technika a vesesejtes rák. Az érzékenysége a diagnózis vese daganatok közel van a 100%, a pontosság 95%.

A veserák számítógépes tomogramokat láthatóvá, mint a kortikális réteg lágyszöveti deformáló szerelvény, amely képes szaporodni a vese körüli zsír és renális sinus kompressziós vagy bevonása a daganatos folyamatban pyelocaliceal rendszer. A kalcinátok jelenléte a banális magányos ciszták falában riasztó lehet a lehetséges rák tekintetében. Intravénás kontraszt segít kétség esetén: a különbség a természetben, és a festődés intenzitása képest külsőleg intakt parenchyma - egyik jele a rák. Az átmérőnövekedés, a vese vénás töltésében fellépő hibák jelzik részvételét a tumoros folyamatban.

trusted-source[56], [57], [58], [59], [60]

Mágneses rezonancia képalkotás

MRI fontos szerepet játszik az algoritmus a diagnózis vesesejtes carcinoma. Ez különösen igaz a veseelégtelenségben szenvedő betegeknél, egyének intolerancia jódozott röntgen kontrasztanyagok, valamint a betegek, akiknek ellenjavallata ionizáló sugárzás. Az a lehetőség, megszerzésének többdimenziós képek különböző síkokban különösen fontos az értékelési egy primer tumor a származási (vese, mellékvese, retroperitoneumban), amikor az X-ray CT adatok nem egyértelmű. Annak ellenére, hogy a nagy felbontóképesség, a lehetőségét, többtengelyes vizualizációs és értékelése vérkeringés használata nélkül kontrasztfokozó, a használata MRI kimutatására kisméretű tumorok miatt korlátozott hasonló jelintenzitás normál parenchyma és a vesesejtes karcinóma mind T1- és T2-módban . Azonban, amikor a különböző közlekedési módok leíró A tanulmány 74-82%, és a pontossága nem rosszabb, mint a CT.

Az MRI vitathatatlan előnye a fő hajók jó megjelenítése, ami nagy jelentőséggel bír a vénás tumor invázió kimutatásában. Még az alsó vena cava teljes elzáródása esetén is lehetséges a tumor trombus egyértelmű megjelenítése és pontos hossza meghatározása kontraszt nélkül. Ezért az MRI-t ma már a tumor trombózis diagnózisának és a mértéke értékelésének választott módszerének tekintik, ami felbecsülhetetlen a terápiás taktika kifejlesztésében. Ennek a tanulmánynak az informatikusságát a metasztatikus nyirokcsomó érintettség diagnózisában sajnos nem vizsgálták megfelelően. Ellenjavallatok az MRI - klausztrofóbiához, mesterséges pacemaker jelenlétéhez, fémproteinek és sebészeti klipek jelenlétéhez. Ne felejtsük el a módszer nagyon magas költségét.

Vese angiográfia

Egészen a közelmúltig a renalis angiográfia volt a fő módszer a vesesejtes karcinóma diagnózisának és a terápiás taktika kifejlesztésének eszközének. On ARTERIOGRAM általában határozza hypervascularis tumor helyén (tünet „tavak és pocsolyák”), a terjeszkedés a renális artéria és véna az érintett oldalon, kitöltve hibák a lumen a véna során tumor invázió. Jelenleg a Seldinger transzfemoralis hozzáférésének vaszkuláris vizsgálatait szubtraktív (kivonási) technikával végzik, a röntgenadatok digitális feldolgozásával.

A vese angiográfiára utaló jelek:

 • a vese tervezett reszekciója a tumor eltávolításával;
 • nagy vese tumor;
 • az alsó vena cava tumor trombózisa;
 • a veseartéria tervezett embolizációja.

Kiválasztó urográfia

Az excretory urográfia nem módszer a vese parenchyma tumorának diagnosztizálására. A urograms is növekedést mutat a méret vese deformitást és pyelocaliceal rendszer - közvetett jelei térfogati oktatás. Kiválasztásos urográfia mutatja feltárása esetén a rendellenességek (kövek, hydronephrosis, anomália, a hatását a gyulladásos folyamat) az ellenkező, megmaradó vese jól a riasztó eredményeket a vizsgálatok farmakoultrazvukovogo. Korlátozása a jelzéseket a rutin vizsgálatok miatt a lehetőségét, hogy minden szükséges információt egy Multiszpirális számítani és mágneses rezonanciás képalkotás egy speciális urograficheskom módban.

trusted-source[61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68], [69], [70], [71]

A vesesejtes karcinóma radioizotópos diagnózisa

A vese-kutatások radioizotóp-módszerét nem használják a vese parenchyma tumorának diagnosztizálására, de segítik mind az érintett, mind az egészséges vese működésének értékelését.

Az ultrahang, a számítógép és az MRI a betegek több mint 95% -ában térfogat-vese képződhet, a betegség 90% -ában meghatározhatja a betegség jellegét, meghatározhatja a betegek 80-85% -ánál a rák állapotát. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a diagnosztikai módszerek egyike sem ideális, a különböző vizsgálatok jelentősen kiegészíthetik és tisztázhatják egymást. Ezért kell a diagnózis megközelítésének egyedinek és összetettnek lennie.

Mit kell vizsgálni?

Milyen tesztekre van szükség?

Megkülönböztető diagnózis

Differenciál diagnózis vesesejtes rák végzett magányos ciszták, policisztás vesebetegség, hydronephrosis, nephroptosis, carbunculus és renális tályog, pyonephrosis, retroperitoneális daganatok és más betegségek, növekedésében nyilvánulhat meg és a deformáció a test. Ezen betegségek jellegzetes klinikai tünetei és szövődményei mellett az ultrahangos adatok fontos helyet foglalnak el. Ezek lehetővé teszik, hogy diagnosztizálják a jellemzőit magányos ciszta és policisztás tágítással pyelocaliceal gyanúsított hydronephrosishoz transzformációs rendszer további finomítására rutin radiopaque kutatás. A szénhidrát és a vese-tályog megfelelő klinikai képet mutat. Kétségek a tartalmát a folyadék vagy sűrű térfogati képződését - indikációi annak punkciós alatt ultrahangos ellenőrzés, tanulmányozzák annak tartalmát (az általános klinikai, bakteriológiai, citológiai), ha szükséges beadása követi kontrasztanyag kistografii.

A megfelelő történelem, a gyűrűs meszesedés, az eozinofília jelenléte, a pozitív specifikus reakciók a vese echinococcosisos differenciáldiagnózis alapjául szolgálnak. Az esetek túlnyomó többségében a vesesejtes karcinóma ultrahang diagnózisa és más vizsgálatok nem teszik lehetővé a tumor jellegének megítélését. Kivételt képeznek a vese angiomyolipomák, amelyek ultrahangos vizsgálat során hiperechoikusak, és a CT-nek zsírszövet-sűrűsége van.

trusted-source[72], [73], [74], [75], [76], [77], [78], [79], [80], [81], [82], [83]

Ki kapcsolódni?

Kezelés vese-sejtes karcinóma

A vese-sejtes karcinóma operatív kezelése az egyetlen olyan módszer, amely lehetővé teszi számunkra, hogy számolni lehessen a vese-sejtes karcinóma beteg életének gyógyítására vagy meghosszabbítására. A beteg életkora nem lehet meghatározó tényező a kezelés megválasztásában. Természetesen figyelembe kell venni az együtt járó betegségek súlyosságát, a mérgezés súlyosságát, valamint a potenciális vérveszteséget.

A módszer a választás ma joggal tekinthető egy vese eltávolítása - gyökös nephrectomiát eltávolításával az érintett vese egyetlen blokk rost és perirenális fascia kombinált regionális lymphadenectomia és yukstaregionarnoy.

Tekintettel a makroszkóposan nem metasztatikus változások jelenlétére a nyirokcsomókban, szükség van a nyirokrendszert tartalmazó cellulóz eltávolítására. Ahhoz, hogy a jobb vesét pre-, retro-, latero és aortocaval szövetet a membrán a aortaelágazásból lábakat a bal - pre- és latero retroaortalnaya rost.

Az elmúlt években a szervek megőrzésének műveletei egyre szélesebb körben elterjedtek. Abszolút indikációk számukra egy vagy mindkét vese rákos megbetegedése, az egyik olyan rákja, amely egy másik vese súlyos funkcionális inkonzisztenciájával és krónikus veseelégtelenséggel jár. Az elmúlt években kiterjedtebb laparoszkópos műtétet vezettek be.

A sugárkezelésnek nincs jelentős hatása a vesesejtes karcinóma kimenetelére. A kemoterápia nem befolyásolja a vese tumorokat és a tüdőmetasztázisok esetében alkalmazzák. Vizsgálat alatt áll az immunterápia hatékonysága és jellemzői az interferon-készítmények alkalmazásával, mint a vesesejtes karcinóma új kezelésének módszere.

Adagoló felügyelet

A vese-sejtes karcinóma kezelésében részt vevő betegek utánkövetési vizsgálatait az első 3 év során 4 havonta, 6 havonta 5 évig kell elvégezni, majd évente egyszer.

trusted-source[84], [85], [86], [87]

Előrejelzés

Az ötéves túlélési ráta a vese-tumor sikeres szervtisztító műtétek után ma meghaladja a 80% -ot. Ez minden bizonnyal a betegség időben történő kimutatásától függ. A Moszkvai Orvosi Akadémia urológiai klinikája szerint. IM Sechenov, 4 cm-es daganatmérettel, 5 éves túlélés 93,5% (nephrectomia után - 84,6%), 4-7 cm-81,4% méretben.

trusted-source[88], [89]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.