^

Egészség

A vérzés időtartama (Duke szerint)

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A vérzés időtartama (Duke szerint) egy speciális módszer a keringési rendszer állapotának, pontosabban a hajóknak a felmérésére. Normális esetben ennek a módszernek megfelelően a vérveszteség kezdetétől a leállásig eltelt idő nem haladhatja meg a három percet.

A hemostazis nagyon fontos funkciója, egy egész biológiai komplexum, melynek célja a vér időben történő leállítása, hogy a test ne elveszti azt az élettani norma fölött. A vérzés szabályozásának mechanizmusai révén a hemostasis vasculáris thrombocytákra vagy az elsődleges és másodlagos, megfelelő véralvadási véralvadásra oszlik.

A vérzés időtartama (Duke szerint) a thrombocyták állapotának értékelése. Ha az érfalak sérültek, akkor ideális esetben a vérlemezkéket azonnal aktiválni kell a véralvadáshoz - hemocoagulációhoz. Normális rugalmasságú spasmodiruyutsya hajók és eltömődött aggregált vérlemezkék (aggregáció - ragasztás, klaszter sejtek). Így a hajót egy primer, nagyon fontos formáció zárja le, a "fehér trombusz" -nak nevezik.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Hogyan történik a minta?

Gyakran a vérzés időtartamát (Duke szerint) egy speciális tűvel végzik, Franknek is nevezik. Ez egy üreges testből áll. Egyrészt a tűnek van egy csatlakozója a rugóhoz, másrészt egy kis hegy. A design tűje nagyon kényelmes, mivel a labortechnikus képes szabályozni a lyuk mélységét. A ravaszt húzásával, amikor a rugó kiegyenesedik, nagyon kis szúrás történik. A Duque teszt legfeljebb 1 ml anyagból, azaz vérből áll. A lyukasztás az ujjban történik, leggyakrabban a névtelenben vagy a fülcimba.

Vannak alternatív módszerek a vérzés időtartamának meghatározására?

A vérzés időtartama (Duke szerint) nem az egyetlen módszer a modern diagnosztikai komplexumban. A laboratóriumi technikusok gyakran, az emberi fül lebenyén átszúrt helyett a kifinomult és érzékeny módszereket használják. Mesterségesen kiváltott nehézségeket a vénás kiáramlás - stasis (gyakran a vérnyomás ellenőrző eszköz segítségével), akkor az alkar felső részében a lyukasztás történik. Különleges csepp véreket 20-30 másodpercenként csepegtetnek speciális steril törlőkkel. Normális esetben az utolsó szalvéta után három perc elteltével a foltok kicsik lesznek, és további két perc elteltével a vérzés leáll.

Mindazonáltal a vérzés időtartama (Duke szerint), mint a század által tesztelt módszer, joga van létezésre. Továbbá több száz laboratórium továbbra is használja ezt a tesztet, és az orvosok használják ezt a technikát bízva számítások segítségével a diagnózis tisztázására és a terápiás intézkedések módosítására.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Melyekkel az elsődleges hemostasis mutatókat értékelték?

Ezenkívül a vérzés időtartamának megfelelően (Duke szerint) a vérlemezke-aktivitást a következő módszerrel is értékeljük:

  • A vérlemezkék számának kiszámítása;
  • Egy adott vérlemezke-képlet kiszámítása;
  • Adenozin-difoszfát (ADP) és vérlemezkék aggregációjának becslése;
  • A vérlemezkék kollagénnel való aggregálódásának képessége;
  • A vérlemezkék adrenalin-aggregálódásának lehetőségének meghatározása;
  • A koagulációs becslések a von Willebrand faktor aktivitása.

Az amerikai tudós, William Duke patológus a 20. Század elején kidolgozta azt a módszert, amely meghatározza a sérült hajók eltömődésének idejét. Korábban a mintavételt a fülcimpánál egy rongyosító vagy egy vékony tű vett részt később - egy ujjból.

Hogyan értékelik a vérzés időtartamát (Duke szerint)?

A normális hemostasis képes a vérveszteség kezelésére, minél több mikroszkopikus, két vagy három perc alatt. Ha az alvadás késik, és a vérzés időtartama (Duke szerint) nagyobb lesz. Ez jelezheti a normától eltérő mutatók, májbetegségek, hemofília és egyéb betegségek hátterét. Meg kell jegyezni, hogy a mért idő függhet a vérmintavételi helytől - az ujj vagy fül hegyétől.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.