^

Egészség

Transzverzális ultrahang (TRUS)

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A transzverzális ultrahang (TRUS) a prosztata betegségek felismerésének fő módja. A transzverzális jelátalakítók 6 MHz-es és annál nagyobb frekvencián működnek, ami magas képminőséget biztosít, és lehetővé teszi a prosztata mirigy és a környező szervek és szövetek részletes megjelenítését. A transzrektális érzékelő kompakt, 12-15 cm hosszú és 1,5 cm átmérőjű.

A TRUS különböző szerzők szerint pontosabb és részletesebb információt nyújt a prosztata állapotáról; a prosztata és a kapszulák teljes térfogatának vizuális megjelenítése jó képminőséggel, a legjobb mérési körülmények, az ultrahang cisztoszurcopópiájának lefolyásának lehetősége, ami ezt a módszert kötelezővé teszi a prosztata vizsgálatára.

A technika egyetlen hátránya, hogy a rektum egyes betegségeiben és a perineumon végzett műtéti beavatkozások után is korlátozza alkalmazását.

A transzverzális jelátalakítók három csoportba oszthatók: ugyanazon a síkon dolgoznak; kétpólusú, két átalakítóval (lehetővé téve a prosztata képét a keresztirányú és a hosszanti síkban); többdimenziós - a beolvasási sík 180 ° -os változtatásával.

Javallatok a prosztata transzverzális vizsgálatához

A klinikusok a következőket jelzik a TRUS számára:

 • a prosztata specifikus antigén (PSA) fokozott szintje, a prosztatarák kimutatása;
 • A brachyterápia térfogatának értékelése a betegség kezdete előtt;
 • a brachyterápia iránya;
 • daganat, tapintható kialakulás, a prosztata megnyúlása fizikális vizsgálaton (per rectum);
 • a prosztata biopszia helye;
 • a meddőség, az obstrukció diagnosztizálása vagy a spermatopuska ciszta;
 • hematospermia, kövek detektálása;
 • tályog, prosztatagyulladás, fertőző betegség;
 • vizelési nehézség (infravezikális elzáródás);
 • a terápia hatékonyságának értékelése.

Előkészület a TRUS-hoz

A TRUS előtt a betegnek meg kell magyaráznia az eljárás technikáját, figyelmeztetve a lehetséges kellemetlen érzésekre. Javasoljuk, hogy a vizsgálatot megelőzően készítsen tisztítóbélyeget a páciensnek, de ez nem szükséges a diagnosztikai vizsgálat elvégzéséhez. Tervezett transzrektális biopszia esetén a végbél gondos előkészítése szükséges. Kötelező feltétel transrectalis ultrahang - megfelelő töltőállomás a húgyhólyag (150-200 cm 3 ), amely a vizsgálati feltételeket a falai.

A vizsgálat során a beteg a bal oldalon fekszik, térdre helyezve a gyomorba. Az érzékelő behelyezésének mélysége nem haladhatja meg a 15-20 cm-t, ami minimálisra csökkenti a végbélkárosodás kockázatát. Szükség esetén a jobb oldalon vagy a háton fekvő fekvő helyzetben vizsgálható a tágított térd. Ez utóbbi helyzetet a perinatális hozzáféréshez a prosztata biopsziájához alkalmazzák.

Hogyan történik a TRUS?

A transzverzális ultrahang kezdetét javasoljuk a keresztirányú síkban lévő képen. Ez lehetővé teszi a prosztata mirigy általános állapotának gyors felmérését. Az első szakaszban az érzékelőt a végbélbe helyezzük a szeminárium vezikuláris szintjére és a hólyag aljára. Az érzékelő hátát kb. 0,5 cm-re mozgatja, a legteljesebb keresztmetszet a prosztata mirigy. Változásának gyakoriságát az érzékelő tartományban 6-12 MHz, állítható a behatolás mélységét az ultrahang hullámok és ne csak a kép a pillanatban struktúrák a prosztata, hanem értékelni az állam a környező szervek és szövetek.

A TAUZI-hoz hasonlóan, a TRUS-ban a prosztata mirigy alábbi kvantitatív és kvalitatív jellemzőit értékelik:

 • a prosztata növekedésének típusa;
 • a prosztata inváziójának mértéke a húgyhólyagban;
 • a prosztata alakja;
 • a prosztata szimmetriája;
 • a méret (szélesség, vastagság, hossz) és a prosztata térfogata;
 • az átlagos részarány (ha van ilyen);
 • a hiperplasztikus prosztataszövet térfogata;
 • a prosztata echostruktúrája.

Meg kell jegyezni, hogy értékelni növekedési típus, forma, mértéke invázió a húgyhólyag és a prosztata mays szimmetria megvan az az előnye TRUS miatt nagy szögben szkennelési zóna a prosztata és a kimenetet egy monitoron minden prosztata ultrahang. Ez különösen fontos a tanulmány a prosztata nagyméretű (több mint 80 cm 3 ). A TAUZI-tól eltérően a prosztata TRUS-ban a nem megfelelő vizualizáció okai sokkal kisebbek.

 • Az expresszált intravesikus és kevert növekedési formák átlagos arányban (a prosztata intraveziciójának része nincs meghatározva).
 • A húgyhólyag kapacitása 60 ml-nél kevesebb, a prosztata növekedésének intravesicalis és vegyes formáival rendelkező betegek átlagos arányában.

A hiperpláziás prosztata mirigy az echogrammokon egységes formációként van definiálva, formája és mérete eltérően, de mindig tiszta, egyenletes kontúrokkal és jól nyomon követhető kapszulával. A hiperpláziás prosztata szövete egyenetlenül alakulhat ki, és aszimmetria alakulhat ki az elülső echoscanizációban.

A hiperplasztikus prosztata mirigy echostruktúrájának TRUS-ban történő felmérése során meg kell jegyezni, hogy ennek a módszernek nagy információs értéke van. A következő változások a prosztata ecomodalitásában:

 • hiperechoikus területek világos akusztikus pályával (kövek);
 • hiperechoikus területek akusztikus úton (szklerotikusan megváltozott szövetek részei);
 • anechogén területek (ciszták);
 • a prosztata echomodalitásának csökkenése,
 • fokozott prosztata-echolightness;
 • a prosztata echostruktúrájának heterogenitása magas és alacsony echomolaritások kombinációja miatt;
 • az adenomatózus csomópontok vizualizációját és a változatlan prosztataszövetkel való egyértelmű differenciálódást.

A prosztata méretének és térfogatának mérése a TAUSI és a TRUS között kicsi, átlagosan 5,1%. Meg kell jegyezni, hogy a legtöbb prosztatarák különböző vastagságú, hogy nem mindig magyarázza a legjobb egy transzverzális szkennelési szög prosztata hasi érzékelő (több ferde vágás kapunk, amely növekedéséhez vezet annak átmérője). Azonban van tendencia a prosztata térfogatának csökkentésére, a TRUSI-val számítva a TAUS-val kapcsolatban. Ennek oka a prosztata kapszulájának jobb vizualizálása, és ennek megfelelően a mérési pontok pontosabb meghatározása.

Meg kell jegyezni, hogy a prosztata mérési eredményeinek összehasonlításakor különböző ultrahangos készülékeknél nem volt szignifikáns különbség. Átlagosan 0,32 ± 0,04 cm szélességre, 0,39 ± 0,07 cm vastagságra és 0,45 ± 0,08 cm a prosztata hosszára. Azonban ugyanazon beteg prosztata méretének jelentős eltérése különbözik a különböző kutatók által. Átlagosan 0,68 ± 0,08 cm vastagságú, 0,74 ± 0,12 cm vastagságú és 0,69 ± 0,09 cm a prosztata mirigy hosszára vonatkoztatva. Ilyen eredményeket lehet az a tény indokolja, hogy a szakember számára ultrahang-diagnózis megvan a preferenciák kiválasztásában mérési pontok és a szkennelési szög a prosztata, különösen, ha vastagság mérésére (anteroposterior méret).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.