^

Egészség

A
A
A

A test oxigén éhezése

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az oxigén-éhezés vagy a hipoxia olyan állapot, ahol a szervezet energiatermelése nem felel meg a szöveti sejtek igényeinek. Ez a vér, a szövetek és a tüdő elégtelen oxigénellátása miatt következik be. Az idegszövetek a legkevésbé, így az agyi hipoxiára reagálnak, de más szervekben is megfigyelhető az oxigén éhezés.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Járványtan

Az oxigén éhezés számos betegségben rejlik, így a statisztikákat nem lehet tiszta formában meghatározni. Ez a specifikus patológiák számában rejlik.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Okoz oxigén éhezés a testben

Számos oka van a test teljesen unesemly állapotának. Hagyományosan külső és belsőre vannak osztva. A leggyakoribb külső:

 • a tér alacsony oxigéntelítettsége;
 • átfedő levegőbevitel;
 • különböző akut és krónikus betegségek.

A belső okok közül az egyik dominál:

 • vérveszteség a sérülésekben;
 • anémia;
 • kardiovaszkuláris patológia;
 • mérgezés mérgezéssel;
 • az oxigénköltség növekedése a súlyos fizikai munka esetén, ha lehetetlen őket biztosítani.

trusted-source[12], [13]

Kockázati tényezők

Az első okcsoportok esetében a kockázati tényezők a következők:

 • hosszú tartózkodást szoros, nem szellőztetett területeken;
 • egy hegyvidéki területen, a tengerszint feletti magasságban;
 • gyenge környezeti feltételek;
 • szén-monoxid mérgezés.

Az oxigén átfedése is lehetséges a tünetek következtében, amikor az idegen test belép a légutakba, szűkül az allergiás ödéma, a mechanikai nyomás, a tumor kialakulása és a fulladás. Hozzájárulás ehhez a bronchiás asztmához, obstruktív hörghuruthoz, tüdőgyulladáshoz.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Pathogenezis

Az oxigén-éhezés az anyagcsere-reakciók károsodásával jár - az ATP (adenozin-trifoszfát) formájában keletkező energia felhalmozódása a tápanyagok oxidációjával a sejtek mitokondriumában. A hipoxia patogenezise azon alapul, hogy a generáció elégtelensége miatt nem lehet életfontosságú folyamatokat biztosítani energiával.

trusted-source[19], [20], [21], [22]

Tünetek oxigén éhezés a testben

Az oxigén-éhezés megnyilvánulása nagyban függ az okok okától, a személy életkorától. Első jelei a légzés fokozott és mélyülő megnyilvánulása, gyakori ásítás. Kevés eufória, izgalom van. Ha az oxigén hosszú ideig nem kompenzál, új tünetek jelentkeznek:

 • légszomj, szívdobogás;
 • fejfájás, szédülés, mentális hanyatlás;
 • alvászavarok;
 • izzadás, gyengeség, izzadás;
 • bőre és kékessége;
 • görcsök.

Forms

A patológia kialakulásának okairól és mechanizmusától függően több típusra oszlik:

 • A szövetek oxigénvesztése az oxigén felszívódásának csökkent képességével, a biológiai oxidáció és a foszforiláció folyamatainak egyensúlytalanságával jár - fontos biokémiai reakciók. Sugárzás által észlelt, nehézfémek sóival történő mérgezés, szén-monoxid;
 • az agy oxigén éhezése  - az agyi keringés kudarca miatt alakul ki. Az akut hipoxia az agy duzzanatát, kómát, visszafordíthatatlan változásokat okoz az idegszövetekben, gyakran a halált. A krónikus kurzus évekig tarthat és állandó fáradtságot, alacsony munkaképességet érhet el;
 • a szív oxigén éhezése - gyakrabban ismert ischaemiás betegségként. A szervhez való vérellátás a legtöbb esetben az edények ateroszklerózisához kapcsolódik. A falakon letétbe helyezett koleszterin plakkok vannak, amelyek miatt csökken a clearance. Amikor a koszorúér átmérője felére csökken, a szív- és anginás rohamok fájdalma - levegőhiány érzése;
 • a vércsökkentő oxigén oxigén éhezése a térfogatában. Ennek oka gyakran az alacsony hemoglobin-index (anaemia), amely az oxigén szállítását és a hidromént hordozó fehérje - erős vérhígítás;
 • érrendszeri oxigénhiány - a keringési hipoxia akkor fordul elő, amikor a szívinfarktus és más szívbetegségek, valamint a nagy vérveszteség következtében csökken a vér mennyisége;
 • a tüdő oxigén éhezése - a légzőszervek patológiáinak következménye, a légzőszervi hipoxia, a funkciók károsodása, a levegő bevitelének mechanikai akadályai, beleértve az idegen testek behatolását. A tüdő gázcseréjének elmulasztása az artériás vérben az oxigén feszültség csökkenéséhez vezet;
 • oxigén éhezés a bőrön - a test teljes gázcsere 1–2% -a fordul elő a bőrön keresztül. A levegőből származó oxigén behatol a pórusaiba, bejut a véredényekbe, és eltávolítja a szén-dioxidot. A légzési folyamatok kiegyensúlyozatlansága az összes sejtfunkció romlását okozza, hátrányosan befolyásolja az epidermisz állapotát: hozzájárul az unalmasságához, a kiütéshez, az idő előtti öregedéshez;
 • az oxigén éhezés a sportban - túlterhelés, erős szöveti vagy szervi erőfeszítéssel jár, amikor éles szükség van további oxigénre, így az izmok oxigén éheztetik;
 • a dohányzás és az oxigén éhezés egymással összefügg. A fő funkciója mellett a könnyű dohányosoknak is meg kell küzdeniük a nikotint és a füstöt. Csak a rossz szokás megszabadulása növeli a belélegzett levegő mennyiségét.

Akut oxigén éhezés

A betegség klinikai képe többféle formával jellemezhető. Az egyik - villámlás, a kémiai gázok belégzése vagy a légcső összenyomása eredményeként alakul ki.

Az akut forma nem fordul elő olyan gyorsan, és a légköri nyomás, a szívinfarktus és a légzőrendszerbe belépő szén-monoxid jelentős csökkenésével jár.

Kíséri a szívfrekvencia csökkenése, a légszomj, a szabálytalan légzés, az emberi funkciók károsodása. Ebben az esetben a 2-3 órán belüli tétlenség végzetes. Példa erre egy zárt autóban futó halál, futó motorral, kályha fűtéssel rendelkező otthonokban vagy gázszivárgások a konyhában.

Krónikus oxigén éhezés

Ezt az oxigén-éhezést megelőzi az oxigénhiány hosszabb távú jelenléte a légkörben. Eritrocitózissal (a vörösvérsejtek és a vér hemoglobinszintjének növekedésével), az emberi élet rendszerében bekövetkező zavarokkal magyarázható. Vannak olyan jelek, amelyek hasonlítanak az alkohol mérgezésére: letargia, hányinger, szédülés, koordináció csökkenése, gyakran a vizelet és a széklet spontán kiürülése.

A krónikus fázis hossza - rövid évekig tartó időszakokig.

Komplikációk és következmények

Az oxigén éhezés a szervezetben súlyos halálokat, még a halált is jelent. A következmények a patológia időtartamától és a test kompenzációs mechanizmusainak mértékétől függenek. Az agy 3-5 percig képes ellenállni az oxigénhiánynak, a veséknek és a májnak - akár 40 percig.

Az oxigénhiány időben történő eltávolításával minden biztonságosan véget ér. Ellenkező esetben olyan komplikációk találhatók, mint az immunitás, a demencia, a Parkinson-kór, a memóriakárosodás, a myocardialis, máj- és izomszövetek zsíros degenerációja.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27]

Diagnostics oxigén éhezés a testben

A diagnózishoz általános és biokémiai (a szervek állapotát meghatározó) vérvizsgálatokra van szükség, amelyekben fontos a hemoglobin, sűrűsége és az ATP.

A légzési rendellenességek pulzoximétere (egy speciális nem invazív orvosi eszköz) segítségével meghatározzuk az artériás vér telítettségét oxigénnel. Az oxigén-éhezés diagnosztizálásához instrumentális módszereket, például elektrokardiogramot, MRI-t, CT-t, szervek ultrahangát lehet csatlakoztatni.

trusted-source[28], [29]

Megkülönböztető diagnózis

A hipoxia egy gyakori kóros folyamat, amely bármilyen betegség patogenezisében rejlik. A differenciáldiagnózis feladata a helyes diagnosztizálás, annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban megállapítsuk az ilyen állapotok okait, és irányítsuk az erőfeszítéseket annak megszüntetésére.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41]

Ki kapcsolódni?

Kezelés oxigén éhezés a testben

Az elsődleges kezelési intézkedések közé tartozik a hipoxia megszüntetése. A sejtek oxigénigényének kielégítésére hiperbár oxigénellátást alkalmaznak - a nyomás alatt lévő tüdőbe szivattyúzás folyamata. Így lép be az oxigén közvetlenül a vérbe a vörösvérsejtekkel való kommunikáció nélkül, az agyi edények és a szív kiterjed.

Az edények oxigén-éhezésével a szív- és nyomásnövelő gyógyszerek jelennek meg. A vér telítettségéhez transzfundált, tisztított és enzimeket, glükózt és szteroid hormonokat írnak fel. Az anaemia kiküszöböli a vas tartalmú gyógyszereket. Azt is kimutatták, hogy a neuroleptikumok csökkentik a külső ingerekre adott választ, csökkentve a pszichomotoros feszültséget.

A másodlagos anyagcsere rendellenességek megszüntetésére úgynevezett metabolikus terápiát alkalmaznak. Antipipoxáns gyógyszereket használnak, amelyek a vérben keringő oxigént hasznosítják, és növelik a hipoxiával szembeni rezisztenciát.

Orvostudomány

A kardiovaszkuláris rendszer fenntartását antikalcium-drogok segítségével végzik. Pihennek a szívizom, csökkentik az érrendszeri görcsöket, teljes vérellátást eredményeznek. Az egyik a verapamil.

 • A Verapamil olyan injekciós oldat, amely blokkolja a koszorúérek simaizomainak kalciumcsatornáit. Lassan intravénásan (legalább 2 percig) bevitték. Gyermekek egy éves korig 0,75-2 mg verapamil-hidrokloridot adnak be, legfeljebb 5 éves korig - 2-3 mg, 6-14 évesek - 2-5 mg. Az 50 kg-nál nagyobb testsúlyú betegeknél az anyag 5-10 mg-os adagja egyszeri, nem haladja meg a 100 mg-ot naponta.

A kábítószer-használat tinnitusot, szédülést, álmosságot, depressziót, végtagok remegését, fáradtságot, székrekedést és hasi fájdalmat okozhat.

Legyen óvatos az alacsony vérnyomás, súlyos bradikardia és szívelégtelenség esetén. Terhes gyógyszer a terhesség első két trimeszterében ellenjavallt.

Az agyi keringést javító gyógyszerek közé tartozik a Vinpocetine.

 • Vinpocetine - koncentrátum a dropperek oldatának elkészítéséhez. Adjon meg egy 80 csepp sebességet percenként. A gyerekek nincsenek hozzárendelve. A kezdeti napi adag 20 mg / 500 ml infúziós oldat. 2-3 nap után 50 mg-ra emelhető. A kezelés időtartama 10-14 nap.

A mellékhatások közül a lehetséges aritmia, tachycardia, vérnyomás ingadozása, remegés, fejfájás, alvászavar, agitáció. Ellenjavallt gyermekeknél, terhes, szoptató nőknél, a gyógyszer összetevőivel szembeni túlérzékenységben szenvedő embereknél, óvatosan a cukorbetegek használatára.

 • Mexidol - az intramuszkuláris és intravénás beadásra szolgáló oldat, amely az idegrendszert érinti. Az agy vérkeringésének megsértése, agyi traumás sérülések, az akut miokardiális infarktus első napján, az agyi hajók dystoniaja.

Nátrium-klorid-oldattal hígítva. Az adagokat egyedileg választják ki. Kezdje a felnőttek kezelését egy kis adagban, átlagosan 50-100 mg naponta háromszor, fokozatosan növelve a napi napi 800 mg-ot.

Nem szánták gyermekeknek, terhes, szoptatás alatt, fokozott érzékenységgel a gyógyszerrel szemben. Nem keverhető más gyógyszerekkel. A mellékhatások közül ritkán észleltek hányingert, szorongást, álmosságot, vérnyomás-ingadozást.

A hörgőtágító eszközök segítségével a bronchialis asztma támadásai megszűnnek. Ez lehet salbutamol, aminofillin, teofillin.

 • Euphyllinum - hajlamos irritálni a gyomrot, ezért célszerű injekcióval beadni. Antispásztikus, értágító. Normálizálja a légzést, telített a vér oxigénnel, csökkenti a szén-dioxid koncentrációját. A kábítószert nem használják 3 év alatti gyermekek számára. Legfeljebb 9 éves korban az átlagos napi dózis 24 mg / testtömeg kilogrammonként, 9-12 év közötti időközönként - 20 mg / kg, 12-16 év - 18 mg / kg, 16 évnél idősebb - 13 mg / kg.

Ellenjavallatok vannak vese- és májelégtelenségben szenvedő betegek számára, vérzéses stroke, peptikus fekély, vérzés, pulmonalis ödéma, epilepszia.

Lehetséges mellékhatások az emésztési, húgyúti, szív- és érrendszeri rendszerekben, a megnövekedett testhőmérséklet, a bőr károsodásának megjelenése.

trusted-source[42], [43], [44]

Vitaminok

Az oxigén-éhezés esetén olyan vitaminokat kell szedni, amelyek javítják a sejtekben az anyagcsere folyamatokat. Ezek lehetnek E-vitamin, B-csoport, aszkorbinsav és glutaminsav. Speciális készítményeket fejlesztettek ki, amelyek a szükséges vitaminokat, például neuromaxot tartalmazzák. B6-vitamint és B6-ot tartalmaz.

Fizikoterápia

A fiziológiai módszerek jelentős szerepet játszanak az oxigén éhezés megszüntetésében. Először is oxigén koktélok. Ezek az oxigénnel dúsított növényi infúziók a levegőhab állapotába.

A terápiás edzés segít erősíteni az izmos fűzőt, ami fontos az oszteokondrosis jelenségeinek kiküszöböléséhez, amely a csigolya artériáját és a méhnyakrégió edényeit megszorítja, ezzel megakadályozva az agy teljes vérellátását. Ezenkívül a légző izmok erősödnek.

A sajtóterápiát is használják - készülékek nyirokelvezető, speleoterápiája, sárterápia, masszázs és más fizioterápiás eljárások a jelzések szerint.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50]

Alternatív kezelés

Alternatív receptek fordulnak elő, ha a hypoxia krónikus. Tehát a szívizom anyagcsere-folyamatainak normalizálásához olyan fűszernövényeket használunk, mint az anyajegy, a citromfű, a galagonya, a valerian. Szintén zabpehely, méz és reszelt fokhagyma keveréke.

A hidrogén-peroxid széles körben népszerűvé vált a különböző betegségek, köztük az oxigén éhezés kezelésében részt vesz az anyagcsere folyamatokban, számos vitamin és ásványi anyag asszimilációjában, a toxinok eltávolításában a szervezetből. Több szokásos használata külső, de ebben az esetben a belsőről beszélünk. Ehhez használjon 3% -os oldatot. Kezdetben 2 evőkanál vizet kell egy csepp peroxid. Az oldatot 30 perccel az étkezés előtt napi háromszor inni, fokozatosan 10 cseppre kell hozni, majd kétnapos szünetet kell végezni, és 10 csepp 10 napos időtartamra kell végezni. 3 napos szünet után újra megismételhető.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55]

Homeopátia

A homeopátia alkalmazása az oxigén-éhezés kezelésében az egyes klinikai tünetektől függ. Elsősorban olyan antihypoxiás szereket használnak, amelyek befolyásolják a sejtek energiacseréjét. Ez lehet a foszfor, az Amylum nitrosum, az Opium, az Acidum cyanatum, a Laurocerasus. A homeopátia esetében a specifikus gyógyszer és dózis az egyén alkotmányától, a karakter tulajdonságaitól függ, ezért csak egy homeopata tudja meghatározni őket.

trusted-source[56]

Sebészeti kezelés

Gyakran előfordulnak olyan akut hipoxia, amely azonnali sebészeti beavatkozást igényel. Ezek közé tartozik a stroke, a szívinfarktus, a pulmonalis vérzés és a különböző életveszélyes sérülések. A műtétek szükségesek a légutak fenntartásához, a vérveszteség megállításához.

trusted-source[57], [58], [59], [60], [61]

Megelőzés

Az oxigén éhezés legjobb megelőzése az aktív életmód, a friss levegő hosszú tartózkodása, a helyiségek szellőztetése, gyaloglás, úszás, nehéz fizikai terhelés korlátozása, készpénz patológiák időben történő orvosi támogatása, traumatikus körülmények elkerülése.

Előrejelzés

A villám hipoxia nem hagy lehetőséget az életre. Akut módon mindent a reakció sebességétől és a segítségnyújtástól függ. A krónikus oxigénellátásnak sok esélye van a kedvező eredmény eléréséhez.

trusted-source[62], [63]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.