^

Egészség

Terápiás haemapherézis

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A terápiás hemferézis plazmapherézis és citarapherézis, amelyek általában toleránsak az egészséges donorok számára. Azonban sok kis és kissé jelentős kockázat áll fenn. A vérképzéshez szükséges vénás katéterek telepítése komplikációkhoz vezethet (vérzés, fertőzés, pneumothorax). A citrát antikoaguláns képes csökkenteni a szérum ionizált kalcium tartalmát. A vérplazma nem kolloid oldatokkal való helyettesítésével (például fiziológiás nátrium-klorid oldattal) a folyadéknak az extravaszkuláris térbe való mozgását eredményezi. A kolloid oldatok nem helyettesítik az IgG-ot és az alvadási faktorokat.

A legtöbb komplikáció figyelhető meg a beteg állapotának szoros nyomon követésével és az eljárás paramétereinek szabályozásával, de súlyos reakciókat és egyéni haláleseteket rögzítenek.

Plazmaferezis

A terápiás plazmapherézis eltávolítja a plazma komponenseit a vérből. A vérsejt-elválasztó eltávolítja a páciens plazmáját, és eritrocitákat, vérlemezkéket vagy plazmahelyettesítõ oldatokat visz vissza; e célból, albumin 5% előnyösebb, mint a friss fagyasztott plazma (kivéve a betegeknél a trombotikus trombocitopéniás purpura), mert ez kevésbé okoz albumin transzfúziós reakciókat, és nem a hordozó fertőzések. A terápiás plazmacfézis hasonlít a dialízishez, de ezenkívül képes a proteinhez kapcsolódó toxikus anyagok eltávolítására is. Az egyik térfogatú plazma cseréje az ilyen komponensek körülbelül 66% -át eltávolítja.

A hatás eléréséhez a plazmapherézist olyan betegségekben kell alkalmazni, ahol a plazma ismert patogén anyagokat tartalmaz, és a plazmapherézis ezeket az anyagokat gyorsabban eltávolíthatja, mint a szervezet. Például, plazmaferézis gyorsan progrediáló autoimmun betegségek is használható, hogy eltávolítsuk a káros komponensek plazma (például krioglobulinok, antiglomerulyarnye antitestek), míg immunszuppresszív, vagy citotoxikus szerekkel megsértik a termékeket. Számos jelzés mutatkozik a plazmapherézisre. A plazmaferézis gyakorisága, az eltávolított plazma térfogata, a helyettesítési oldat típusa és egyéb paraméterek egyének. Az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin plazmapherézissel távolítható el a közelmúltban javasolt instrumentális szűrési technikával. A plazmapherézis szövődményei hasonlóak a terápiás cytapheresis komplikációihoz.

Javallatok plazmaferezis ajánlásaival összhangban az American Society of aferezisben és transzfúziós orvoslás s 

Kategória

Plazmaferezis

Tsitaferez

I. Bizonyos körülmények között javasolt általános beavatkozások, ideértve az elsődleges terápiát is

Akut gyulladásos demielinizáló polyradiculoneuropathia.

A glomeruláris antitestek által okozott betegség.

Krónikus gyulladásos demielinizáló polyradiculoneuropathia. Demielinizáló polineuropátia IgG / IgA-val.

Myasthenia gravis.

A fitinsav betegség felhalmozódása.

Posttransfusionna purpura.

Thromboticus
thrombocytopeniás purpura

Vérsejtes T-sejtes limfóma: fotoszferézis.

Eritrocitózis / valódi policitémia.

Család Hypercholesterolemia: Lipid Abszorpció

Girleleykotsitoza: lekodepltsiya.

Sarlósejtes anaemia: vörösvértestek cseréje.

Thrombocytosis: thrombocyta kimerülés

II. Olyan ajánlások, amelyeknek elegendő bizonyítéka van a hatékonyságnak; Lehetséges kiegészítő kezelésként

ABO inkompatibilis csontvelő-átültetés (recipiens).


A központi idegrendszer akut gyulladásos demyelinizáló betegsége.

A véralvadási faktorok inhibitorai.

Krioglobulinémia.

Crioglobulinemia
és polyneuropathia.

Családi hiperkoleszterinémia.

Eaton-Lambert-szindróma.

Myeloma / akut veseelégtelenség.

Myeloma / paraprotein / hyperviscosity / PANDAS (gyermekgyógyászati autoimmun neuropszichiátriai betegségek, amelyek streptococcus fertőzésekhez társulnak).

Polineuropathia IgM-vel (+ Waldenstrom).

Gyorsan progresszív glomerulonephritis.

Hora Sidendama

Krónikus "graft versus host disease": fotoszferézis.

Eritrocitózis / valódi policitémia: az eritrociták kimerülése.

A hiperparazitia a malária.

Babesiosis: vörösvérsejtcsere.

Idiopátiás thrombocytopeniás purpura: immunadszorpció.

RA: immunoadszorpció

Tsitaferez

A terápiás szürkehályog eltávolítja a sejt komponenseit a vérből, és visszatér a plazmába. A leggyakrabban használt eltávolítására és csere a hibás vörösvérsejtek a normál betegeknél sarlósejtes vérszegénység az alábbi körülmények között: akut koronária szindróma, stroke, a terhesség, a gyakori krízisek. Segítségével cytapheresis elért csökkentését HbS <30% kockázat növekedését vér viszkozitását, ami akkor fordulhat elő normál transzfúzió. Terápiás cytapheresis lehet használni csökkentésére kifejezett trombocitózis vagy leukocytosis (cytoreduction) akut vagy krónikus leukémia, ha fennáll a veszélye a vérzés, trombózis, pulmonalis vagy agyi komplikációk által okozott magas leukocitózis (leukostasisnak). A cytaferézis különösen hatásos a thrombocytosisban, mivel a vérlemezkéket nem cserélik le gyorsan, mint a leukociták. Egy vagy két eljárás csökkenti a vérlemezkék szintjét egy biztonságos szintre. Terápiás csökkentése a leukociták (leukaferézis) eltávolíthatja kilogramm leukoconcentrate egy kis számú eljárások, amelyek gyakran csökkenti a leukostasisnak és lépmegnagyobbodás. A leukociták számának csökkenése azonban csak kis mértékben és rövid idő alatt jelentkezik.

A cytapherézia használatának másik jele a perifériás vér őssejtjeinek kerítése az autológ vagy allogén transzplantációhoz, és az összegyűjtött limfocitákat immunmodulációra használják rákterápiában.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.