^

Egészség

Ceruloplazmin (réz-tartalmú oxidáz) szérumban

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szérumból származó ceruloplazmin egy oxidáz, amely legfeljebb 90% réz-tartalmú plazmát tartalmaz. Tseroloplazmin is globulin, vagy inkább annak egyik fajta - alfa-globulin. Cöruloplazmin - egy fehérje, amelynek molekulatömege 150000 dalton, iont tartalmazó 8 Cu 1+ és 8 ionok Cu 2+. A fő réztartalmú plazmafehérje az alfa- 2- globulinra vonatkozik; a réz összes mennyiségének 3% -át teszi ki. Kimondva katalizátort funkciója szérum cöruloplazmin szabályozza redox folyamatokat a sejtekben. Emellett ez a fontos fehérje mennyiségének szabályozásával a vas, és biztosítja a „start” oxidációs norepinefrin (neurotranszmitter, hormon „ébrenlét”), a C-vitamin, a szerotonin (neurotranszmitter szabályozó fájdalomküszöb, vascularis tónus és a részlegesen érzelmi állapot), és azt is megakadályozza, hogy a rendellenes oxidációt komplexet molekulák, amelyek energiacellákkal ellátják a sejteket.

A ceruloplazmin koncentrációja a szérumban a felnőtteknél 180-450 mg / l.

A szérumból származó ceruloplazmin szintén fontos: 

  • A sejtmembránok stabil állapota; 
  • Az antigének aktív eltávolítása és a különböző fertőzések inváziójára való immunitás időben történő reagálása; 
  • Általános antioxidáns eljárás; 
  • A vörösvérsejtek és a fehérvérsejtek nukleációjának (hemopoízisének) stimulálása - leukociták a hematopoietikus szervben - csontvelő; 
  • A vas hemoglobin vegyületei.

A szérumból származó ceruloplazmin kevésbé alakul ki a limfocitákban, a nagyobbaknál - a májban szintetizálódik. A normális szintű ceruloplazmin támogatott része a hormonális rendszer - kortikoszteroidok, és prosztaglandin és a hormon a hasnyálmirigy - glukagon, és emellett némelyik mediátorok az immunrendszer - interleukin és mások. Szintén a szérum cöruloplazmin közvetlenül befolyásolja az ösztrogén szintje, ezért a terhesség vagy hosszan tartó fogamzásgátló gyógyszerek okozhatnak felesleges fehérje standardok nőknél.

A vérszérum Ceruloplasmin, ha ez volt a vér meghatározó eleme, mindannyiunkat "királyok" és "királyok" nekünk adhat, mert gyönyörű kék árnyalatú. A "kék" vért, pontosabban annak részét, azzal magyarázza, hogy egy fehérje molekula nagy mennyiségű rézből, legfeljebb 8 atomot tartalmazhat. A "királyi" színezés ellenére a ceruloplazmin nagyon aktív és súlyos bármilyen gyulladásos folyamat, fertőzés és sérülés esetén. A vírus, a szervezetet fenyegető baktérium bármely inváziója esetén ez az alfa-globulin azonnal reagál a jelre. És ha telíti cöruloplazminhoz szervezet különböző patológiás vérzés, úgymint a méh, a vérveszteség megáll szó fél órán belül, olyan gyorsan ezt a csodálatos fehérje telíti a vérplazmában, fontos nyomelem.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

A szérumból származó ceruloplazmin emelkedett és csökkent

A vérszegénység bármilyen típusa egyértelműen az összes létező nyomelem, különösen a réz cseréjének megsértését okozza. Ez az oka annak, hogy a farmakológia a vérképzőszervi megbetegedések hatékony kezelésére, valamint vérszegénységre, nemcsak a vasat, hanem a rézt és a ceruloplazmint is magában foglalja. Általában a réz, mint nyomelem, nagyon fontos bármely szervezet számára, beleértve a növekvő embert is. A gyermekgyógyászok hosszú ideje leírták az anémiát a csecsemők életének első évében, amelyet fiziológiásnak neveznek. Ez az anyatej táplálásának köszönhető, amely hasznosnak, de egyoldalúnak tűnik. Az újszülötteknél az első hónapban, az anyatej teljes mennyiségének ellenére, jelentősen csökkent a vér - hemoglobin fontos összetevője, a színváltozások és a vörösvérsejtek mennyiségi paraméterei. Egy év elteltével, amikor a gyermek fokozatosan elkezd befogadni és több "felnőtt" étel, ezek az indikátorok normalizálódtak.

Van még egy oka annak, hogy csökkentsük a rézszintet, pontosabban a ceruloplazmint. Az étkezési vérszegénységről van szó, vagyis nem elégséges vagy elégtelen a táplálkozás.

A ceruloplazmin emelkedett azokban, akik fertőző betegségben szenvednek, különösen latens vagy krónikus formában, továbbá a ceruloplazmin feleslegét is észlelik ilyen diagnózisokban - májzsugorodás, különböző hepatitis. Bármely szisztémás betegség és bizonyos mentális rendellenességek, például a skizofrénia, más klinikai rendellenességek mellett, a plazma magas koncentrációja a ceruloplazminnal jár együtt. A szérum a ceruloplazmint a normálnál nagyobb mértékben és a különböző etiológiájú onkológiai folyamatokban tartalmazhatja. Ugyanakkor az indexek meghaladják a határokat másfél-két alkalommal, különösen a tüdőben, a méhnyakon, az emlőmirigyben, a gyomorban és a belekben. Ha a kemoterápia sikeres volt, akkor a ceruloplazmin gyorsan visszaáll normál szintre. Ha még mindig a kívánt szint alatt van, akkor azt jelzi a terápiás intézkedések hatástalansága vagy a betegség súlyos, végső formája.

Cöruloplazminhoz szérum - fontos az élet egy plazmás fehérje, amelynek szintje nem csak attól függ a betegségek jelenlétét, hanem sokkal inkább a betegségek megelőzése, a normál, a megfelelő táplálkozás és az egészséges szabályok betartása mellett, ésszerű életmód.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.