^

Egészség

Szörpök rekedtség kezelésére gyermekeknél

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A gyermekek születésétől fogva kezelésére használt gyógyszerek egyik felszabadulási formája a szirup. Gyermekeknél gégegyulladás , köhögés vagy más megfázás által okozott rekedtség esetén kétféle szirupot használnak:

 • Olyan gyógyszerek, amelyek megkönnyítik a nyálka eltávolítását.
 • A köhögést elnyomó gyógyszerek.

A gyermekeknek szánt szirupok, ellentétben a felnőtteknek szánt készítményekkel, enyhébb összetételűek, és helyes használat esetén nincs negatív szisztémás hatásuk a szervezetre.

Fontolja meg a leghatékonyabb gyógyszereket a gyermekek számára:

Ambrobene

Mucolitikus, serkenti a születés előtti tüdőfejlődést. Szekretolitikus, köptető és szekretomotoros tulajdonságokkal rendelkezik. Az Ambrobene stimulálja a hörgő nyálkahártya mirigyeinek savós sejtjeit, normalizálja a köpet savós és nyálkahártya összetevőinek arányát. Csökkenti a köpet viszkozitását és felgyorsítja kiválasztódását.

 • Használati javallatok: légúti betegségek viszkózus köpet váladékozásával. Bronchitis (akut, krónikus), tüdőgyulladás, bronchiális asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség. A tüdő prenatális fejlődésének serkentése, légzési distressz szindróma újszülötteknél és koraszülötteknél.
 • Alkalmazási mód: két év alatti gyermekeknek naponta kétszer 2,5 ml, 2-5 éves kor közötti csecsemőknek naponta 3 alkalommal 2,5 ml, 5-12 éves kor közötti betegeknek 2-3 alkalommal 5 ml nap. Ha oldatot használnak, akkor 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek naponta kétszer 1 ml-t, 2-5 éves korig naponta háromszor 1 ml-t, 5-12 éves betegeknek pedig 2 ml-t kell alkalmazni.
 • Mellékhatások: allergiás reakciók, fejfájás, gyengeség, száj- és légúti szárazság, hasmenés, orrfolyás, dysuria. Hosszan tartó használat esetén hányinger és hányás kialakulásának veszélye áll fenn. Túladagolási eseteket nem jegyeztek fel.
 • Ellenjavallatok: túlérzékenységi reakciók, gyomor- és nyombélfekély, terhesség első trimesztere, laktáció.

Kiadási forma: szirup 15 mg/5 ml 100 ml, fiola; belsőleges oldat 7,5 mg/ml 100 ml, injekciós üveg; retard kapszulák, tabletták, injekciós oldat.

Ambroxol

Bromhexin származék. Serkenti a gége nyálkatermeléséért felelős szervek működését, jó köptető hatást keltve. Az ambroxol mucolitikus tulajdonságokkal rendelkezik (hígítja a köpetet). Serkenti a felületaktív anyag képződését, normalizálja a megváltozott bronchopulmonalis szekréciót és javítja a köpet reológiai paramétereit (csökkenti a viszkozitást és a tapadó tulajdonságokat).

 • Alkalmazási javallatok: a hörgők, a tüdő, a légcső akut és krónikus gyulladásos betegségei. Pneumoconiosis, bronchiectasia, bronchográfia előkészítése. A gyógyszer alkalmazható a felületaktív anyag képződésének serkentésére légzési elégtelenség szindrómában szenvedő koraszülötteknél és újszülötteknél.
 • Alkalmazási mód: a szirup adagolását és időtartamát a kezelőorvos választja ki, minden betegnél egyedileg.
 • Mellékhatások: émelygés és hányás rohamai, túlérzékenységi reakciók. A túladagolás hasonló tünetekkel jár, a kezelés tüneti.

Kiadási forma: 15 mg/15 ml szirup 100 ml-es palackokban, oldatos inhaláció, tabletták, ampullák.

Omnitus

Butamirát-citrát alapú gyógyszer. Hörgőtágító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Elnyomja a köhögési reflexeket azáltal, hogy befolyásolja az agy megfelelő részeit.

 • Használati javallatok: szamárköhögés, hörghurut, SARS, influenza és egyéb száraz köhögéssel járó betegségek. A gyógyszert a köhögési rohamok kiküszöbölésére írják fel sebészeti beavatkozások előtt és után, a mellkasi üreg szervein végzett műveletek, bronchoszkópia során.
 • Alkalmazási mód: 3-6 éves gyermekeknek naponta 3-szor 10 ml szirup, 6-9 éves kor közötti betegeknek naponta 3-szor 15 ml, 9 évesnél idősebb gyermekeknek 3 adagolókanál gyógyszer Napi 3-4 alkalommal. A terápia időtartamát a kezelőorvos határozza meg.
 • Mellékhatások: fejfájás, szédülés, hányinger és hányás, allergiás reakciók, bőrkiütések.
 • Ellenjavallatok: túlérzékenység a gyógyszer összetevőivel szemben, 3 év alatti betegek.
 • Túladagolás: hipotenzió, szédülés, hányás, hasmenés. A kezelés tüneti jellegű, adszorbensek és hashajtók alkalmazásával.

Kiadási forma: szirup 200 ml-es palackokban, 50 ml-es mérőkanállal. 20 és 50 mg-os tabletták 10 darabos buborékcsomagolásban.

Bluecode 

Köhögéscsillapító, nem kábító hatású, közvetlen hatású gyógyszer - butamirát - hatóanyaggal. A Sinekod hatóanyag  blokkolja a köhögési központot a medulla oblongata-ban, és nem nyomja el a légzőközpontot. Ezenkívül a gyógyszer hörgőtágító és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, javítja a vér oxigénellátását és a spirometriát.

 • Alkalmazási javallatok: különböző etiológiájú terméketlen köhögés, száraz köhögés szamárköhögéssel és légúti betegségek. A köhögési reflex gátlása diagnosztikai és sebészeti beavatkozásokhoz.
 • Használata: étkezés előtt a szirupot kevés vízben feloldani. 3-6 éves csecsemőknek napi 3-szor 5 ml szirupot írnak fel, 6-12 éves gyermekeknek naponta 3-szor 10 ml gyógyszert, 12 évesnél idősebb betegeknek naponta háromszor 15 ml-t. Ha szájon át szedhető cseppeket használnak, akkor 2 hónapos kortól egy évig terjedő csecsemőknek napi 3-4 alkalommal 10 cseppet, egy évtől 15-25 cseppet naponta 4-szer írnak fel. Az adagolást és a terápia időtartamát a kezelőorvos határozza meg, minden egyes beteg esetében egyénileg.
 • Mellékhatások: fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger, hányás, székletzavarok, különféle allergiás reakciók.
 • Ellenjavallatok: túlérzékenység a gyógyszer összetevőivel szemben, tüdővérzés, terhesség első trimesztere. A szirupot 3 év alatti gyermekek számára nem írják fel, és a szájon át szedhető cseppeket csecsemőknek legfeljebb 2 hónapig.
 • Túladagolás: hányinger, hányás, vérnyomáscsökkenés, eszméletvesztés, szédülés. A kezeléshez gyomormosás, enteroszorbensek bevitele és további tüneti terápia javasolt.

Felszabadulási forma: szirup 200 ml-es palackokban, cseppek orális adagoláshoz 20 ml üvegben.

Codelac Neo

Központi hatású köhögéscsillapító gyógyszer. A nem opioid anyagok csoportjába tartozó butamirát-citrát hatóanyagot tartalmazza. Köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő és köptető tulajdonságokkal rendelkezik. Hörgőtágító aktivitást mutat.

Alkalmazási javallatok: terméketlen köhögés tüneti terápiája különféle légúti betegségekben, szamárköhögés. Száraz köhögés műtéti vagy diagnosztikai beavatkozások előtt / után.

 • Alkalmazás módja: étkezés előtt szájon át, az adagolást és a terápia időtartamát a kezelőorvos határozza meg. A 3-6 éves gyermekek számára napi 3-szor 5 ml szirupot, 6-12 éves betegeknek napi 2-3 alkalommal 10 ml gyógyszert írnak fel. A kezelés átlagos időtartama 3-5 nap.
 • Mellékhatások: fejfájás és szédülés, székletzavarok, hányinger, fájdalom az epigasztrikus régióban, különféle allergiás reakciók.
 • Ellenjavallatok: a gyógyszer összetevőivel szembeni egyéni intolerancia, a szirup ellenjavallt 3 évesnél fiatalabb betegek számára, és a cseppek 2 hónaposnál fiatalabb gyermekek számára.
 • Túladagolás: szédülés, vérnyomáscsökkenés, hányinger és hányás, fokozott álmosság és fáradtság. Nincs specifikus ellenszer, a kezelés tüneti. Megjelenített gyomormosás, enteroszorbens és hashajtók szedése.

Felszabadulási forma: 100 és 200 ml-es szirup üvegpalackokban, cseppek orális adagoláshoz 20 ml-es sötét üvegpalackokban.

A gyógyszer kiválasztása a kezelőorvos felelőssége. Az orvos a fájdalmas tünetek súlyosságára és a páciens testének jellemzőire összpontosít.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Szörpök rekedtség kezelésére gyermekeknél" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.