^

Egészség

A
A
A

A szén-monoxid meghatározása

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szénmonoxid (CO, szén-monoxid, szén-monoxid) olyan színtelen gáz, amely íz és illat, amely nem okoz irritációt, nem teljes égéstermék. Ez része számos ipari gáznak (nagyolvasztó kemence, generátor, koksz); a belső égésű motorok kipufogógázaiban lévő szén-monoxid-tartalom elérheti a 13-13% -ot.

A szénmonoxid belégzéskor ötvözi a hemoglobin oxigénkötő régiójával (a hemoglobinnal szembeni affinitása 220-szor nagyobb, mint az oxigén). A kapott termék - a HbCO - nem képes oxigént felhelyezni. Ezenkívül a HbCO jelenléte csökkenti az oxigén disszociációját a fennmaradó oxihemoglobinból, ami csökkenti az oxigén szállítását a szövetben. Erõsebbek, mint mindenki szenved az agy és a szív. Egészséges, nem dohányzó felnőtteknél a vérben a HbCO szint kevesebb, mint 1%. Ez a szint megfelel a CO endogén képződésének a heme katabolizmus alatt. A dohányzók esetében a HbCO tartalom 5-10%. 0,1% CO tartalmú légkörben az embereknél a vérben a HbCO szintje elérheti az 50% -ot.

A fő mérgezés jeleit kapcsolódó hipoxia és fejlődött a következő sorrendben: pszichomotoros zavarok, fejfájás, és egy érzés szűkület a temporális régióban, zavartság, tachycardia, légszomj, ájulás és kóma. További mély kóma, görcsök, sokk és légzési elégtelenség alakul ki. A méregtelenítés klinikai megnyilvánulásainak egyéni változatossága a vérben a HbCO koncentrációjának meghatározására alkalmas. 15% alatti HbCO szint mellett ritkán fordulnak elő a mérgezés tünetei; az összeomló állapot és az ájulás körülbelül 40% -os koncentrációban figyelhető meg; és 60% feletti koncentrációban végzetes kimenetelű lehet.

A vérben található HbCO meghatározása mellett, amely speciális felszerelést igényel, könnyebben lehet diagnosztizálni a CO mérgezést. A CO tartalmú vért, a tannin 1% -os oldatának hozzáadásával piros árnyalatot kap, amely nem tartalmaz CO - szürkét.

A HbCO koncentrációja a vérben és a klinikai tünetek között

A HbCO koncentrációja,%

Klinikai manifesztációk

0-2

Nincsenek tünetek

2-5

Észlelés a mérsékelt dohányosoktól, rendszerint nincsenek tünetek, de az intelligencia csökkenhet

5-10

Ezek a rosszindulatú dohányosok, enyhe stressz által okozott nehézlégzés kíséri őket

10-20

Fejfájás, mérsékelt stressz, enyhe fejfájás

20-30

Fejfájás, ingerlékenység, önkontroll és memória megsértése, gyors fáradtság

30-40

Súlyos fejfájás, homályos látás, zavartság, gyengeség, dyspnoe

40-50

Tachycardia, dyspnoe, súlyos fejfájás, zavartság, ájulás, ataxia, összeomlás

50-60

Kóma, szakaszos rohamok

Több mint 60 éves

A légzés és a halál elégtelensége, ha nincs segítség

80

Gyors halál

Amikor tanulmányozása CBS p egy O 2 normális, bár valójában az oxigén tartalom a szövetekben csökken, p a CO 2 lehet normális vagy csak kismértékben csökkent, alacsonyabb pH-értéknél (metabolikus acidózis miatt szöveti hipoxia).

Akut mérgezés esetén a kezelésnek a légzésfunkció fenntartására kell irányulnia. A 100% -os oxigén oxigénterápia fontos, amelyet a lehető legkorábban el kell kezdeni. Célja, hogy növelje a vér oxigéntartalmát a plazmában feloldott frakció maximalizálásával. Nem szabad elfelejteni, hogy a levegő nyomása 1 atm CO felezési ideje körülbelül 320 perc, inhalálással 100% oxigént csökkentjük 80 perc alatt és hiperbar oxigénezés (2-3 atm) - akár 20 percig. A HbCO szintet minden 2-4 órában meg kell határozni és a kezelést oxigénnel kell folytatni, amíg a HbCO 10% -ra csökken.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.