^

Egészség

A
A
A

Nitritek meghatározása

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Mérgezés nitrit, nátrium-nitroprusszid, nitroglicerin, és klorátok, szulfonamidok, anilin színezékeket, nitro-benzol, malária elleni szerek, butil-nitrittel vagy amil-nitrit okozhat methaemoglobinaemia. A methemoglobinban (MetHb) a vas vas-vas formává oxidálódik, amely nem képes kötődni és oxigént hordozni. A toxicitás tünetei közé tartozik a fejfájás, fáradtság, légszomj, szívdobogás, szédülés, és generalizált cianózis (jelezve, hogy 15% a koncentrációja a vérben a fenti MetHb). A ciánózis nem csökkenti az oxigén belégzését, és a normál p a O 2 -val kombinálódik .

A nitritmérgezés diagnózisát a MetHb szintjének a vérben történő meghatározása is megerősíti. Az 50% feletti tartalom súlyos mérgezést jelez, melyet általában CNS depresszió, görcsök, kóma és szívritmuszavarok kísérnek; a 75% feletti szint végzetes. Egyes esetekben, toxikus methaemoglobinaemia amikor egy vérvizsgálat feltárja egy borjú Heinz-Ehrlich (kerekítve eozinofil vagy sötét lila zárványok álló hibás hemoglobin). A kórházi kezelés minden olyan betegnél jelentkezik, akiknél a methemoglobinemia klinikai tünetei és a Methb szintje meghaladja a 20% -ot.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.