^

Egészség

A
A
A

Száraz bőrkeményedés a kezeken

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 11.11.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ha a szokásos hólyagos bőrkeményedés súrlódás miatt jön létre, akkor a kézen - a kézen és az ujjakon - a kemény száraz bőrkeményedés kissé eltérő eredetű, és eltérően kezelik őket.

Okoz száraz bőrkeményedés a kezeken

A kézen a száraz bőrkeményedés megjelenésének fő oka az elhúzódó és/vagy állandó mechanikai nyomás, amely a bőr bizonyos területére lokalizálódik. Mivel a bőr funkciója védő, ennek egyik megnyilvánulási formája a kemény kallusz kialakulása.

Ugyanakkor meghatározott zónákat jelölnek meg, ahol a nyomás megnövekszik számos, szerszámokkal és felszereléssel végzett tevékenység során. Tehát az evezős kallusz a tenyérek metacarpophalangealis felületén képződik; a kézközépcsontok és az ujjak proximális phalangusai között - a sűrű bőrkeményedés gyakori helye súlyemelőknél és kettlebell-emelőknél; az ékszerészek, gravírozók és a kis szerszámokat folyamatosan kezelő emberek szenvednek a dolgozó kéz hüvelyk-, mutató- és középső ujjától. A fodrászok az olló nyelével, a kertészek a metszőnyéllel bőrkeményedést nyomnak a mutatóujjukra. Még az is "kereshet" ilyen bőrkeményedést a középső ujj egyik falán, aki sokat ír kézzel.

Kockázati tényezők

A fent említett tevékenységeken kívül a kézszáraz bőrkeményedés kialakulásának kockázati tényezői közé tartozik  az A- vitamin-hiány , amely hyperkeratosishoz vezet, és a kézbőr  szárazsága , beleértve az idősekre jellemzőt is.

A szisztémás és anyagcsere-betegségben szenvedők hajlamosabbak a keratotikus bőrelváltozásokra: cukorbetegség, rheumatoid arthritis, szkleroderma, köszvény.

Növekszik az ilyen bőrkeményedés megjelenésének valószínűsége a metacarpalis csontok kóros elváltozásaival; a kezek interphalangealis ízületei; az ulna styloid nyúlványa (processus styloideus ulnae); a csukló pisiforma csontjának (os pisiforme) csontos kitüremkedésének megjelenése a tenyér oldaláról - trauma, sólerakódás, polyarthritis, arthrosis vagy deformáló osteoarthritis következtében, amikor osteophyták képződnek.

Pathogenezis

A száraz bőrkeményedés kialakulásának patogenezisét a szakértők a bőr keratinocitáinak ismételt traumás hatásokra adott válaszával társítják - a hám fokozott keratinizációja formájában, hogy megvédje a dermisz mélyebb rétegeit a károsodástól.

A korlátozott területű, de intenzív és gyakran ismétlődő nyomás a kéz és az ujjak bőrén az epidermisz vándorló makrofágjainak (Langerhans-sejtek) aktiválódásához vezet, amelyek szabályozzák a bazális réteg keratinocitáinak osztódását és differenciálódását egészen a végső fázisig. Szakasz - átalakulás elhalt sejtekké (korneociták), amelyek a bőr stratum corneumát alkotják.

Közvetlen kapcsolat van a növekedési faktorok komplex szövet-specifikus biokémiai folyamataival is - epithelialis (EGF) és transzformáló (TGFα), stimulálva a megfelelő keratinocita receptorokat; adhéziós molekulák a membránjukon; néhány intersticiális enzim.

Ennek eredményeként a fő epidermális sejtek proliferációjának növekedése miatt a hyperkeratosis és a corneocyták tömörülése miatt a stratum corneum lokális megvastagodása következik be, amely valójában száraz kukorica.

Ha száraz bőrkeményedés jelenik meg rúddal a kézen, akkor ez egy kemény keratin kúp vagy gyökér kialakulását jelenti az epidermisz fokozott keratinizációs zónájának közepén, amely mechanikai nyomás hatására az alatta lévőbe mélyül. A bőr rétegei.

Tünetek száraz bőrkeményedés a kezeken

Amikor a száraz bőrkeményedés kialakulásának első jelei megjelennek a kézen, a tenyér vagy az ujjak területén, amely állandó nyomásnak van kitéve, a bőr sűrűbbé és durvábbá válik.

Később olyan tünetek jelentkeznek, mint a bőrfelület keményedése, megvastagodása, amely száraz, szürkés vagy sárgás színű hiperkeratolitikus lepedéknek tűnik, érintésre kevésbé érzékeny, mint a környező bőr. Vagy előfordulhat, hogy a bőr felszínén enyhén kiemelkedik egy meglehetősen puha, sárga gyűrű (a stratum corneum kollagénrostjainak növekedése miatt) kemény szürkéssárga viaszos központtal, amely cementált keratinból áll: ez egy száraz kallusz a magon. A kéz. Ő az, akit ödéma kísér, és fájdalmas, mivel a szilárd rúd kiszorítja a bőrszöveteket, és nyomást gyakorol az idegvégződésekre. És a kapillárisok egyidejű szorítása és károsodása petechiális vérzést okozhat.

Komplikációk és következmények

Ha nem tesz lépéseket, a kézen lévő hosszú távú száraz bőrkeményedés következményei és szövődményei szinte elkerülhetetlenek:

  • állandó fájdalom;
  • a bőr felső rétegeinek repedése és fekélyesedése, valamint a mélyebb szövetek károsodása fibrózis formájában;
  • az idegvégződések és az erek kalluszának benőtt testébe;
  • fertőzés és gyulladás (gyakran gennyes).

Diagnostics száraz bőrkeményedés a kezeken

A tyúkszem diagnosztizálása az anamnézis, a vizsgálat és a klinikai kép alapján történik.

A dermatoszkópiával végzett műszeres diagnosztika   segíthet a kallusz méretének tisztázásában - a hyperkeratosis területén. És ha a páciensnek kóros elváltozásai vannak a kéz vagy az ujjak csontszerkezetében, röntgenfelvételt végeznek.

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnózisnak ki kell zárnia: fokális palmoplantáris keratodermát, Buschke-Fischer papuláris keratodermát, az ujjak epidermolitikus hiperkeratózisát, verruciform acrokeratosist és más  keratodermát , valamint a tenyér keratózisát pityriasis versicolor-val és a kezek mycosisának hiperkeratotikus formáját.

Kezelés száraz bőrkeményedés a kezeken

Azok számára, akik szembesülnek ezzel a problémával, a fő kérdés az, hogyan lehet megszabadulni a száraz bőrkeményedéstől a kezükön. Részletes információk az anyagban lévő maggal rendelkező bőrkeményedésekről -  Kalluszok: okok, szerkezet, kezelés

Az ilyen bőrkeményedés eltávolítását segítő fő gyógyszerek a keratolitikus hatású külső szerek, amelyeket szalicilsav, karbamid (karbamid) vagy ammónium-laktát (tejsavsó) biztosítanak az összetételükben:  szalicil kenőcs , Solkokerasal,  Hemozol , Keratolan, Karboderm, stb., kukorica folyadék Kollomac

Olvass tovább:

Mielőtt azonban a kenőcsöt vagy krémet a kukoricára alkalmazná, negyedórás forró fürdővel lágyabbá kell tenni - szappanos oldatban nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna) és ammónia (legfeljebb 10-12) hozzáadásával. Csepp per fél liter oldat); vízben oldott sóval és szódabikarbónával (0,5 literenként egy teáskanál) vagy almaecet hozzáadásával (500 ml-hez fél csésze). A megpuhult kukoricát habkővel bedörzsöljük, majd a kezet leöblítjük, szárazra töröljük és kenőcsöt használunk. Javasoljuk, hogy az ilyen eljárásokat minden második napon végezzék el.

Ez az eljárás megelőzi a  száraz tyúkszem tapaszának használatát is .

A terápiás kézkrémek pedig hozzájárulnak a bőr hidratálásához és puhává tételéhez .

Ezenkívül a bőrgyógyászok A-, C- és D-vitamin szedését javasolják.

Az alternatív kezelés abban különbözik a fent leírt módszertől, hogy meleg fürdő után a kukoricára nem gyógyszerészeti szert, hanem például nyers hagymát, aloe levélpépet, reszelt fokhagymát, fenyőgyantát visznek fel.

A gyógynövényes kezelést ugyanazokkal a forró fürdőkkel végezzük, amelyek olyan gyógynövények főzetét tartalmazzák, mint az édesgyökér (gyökér használatával), kamilla (virágok), zsálya. A párolt kukoricára pedig tegyünk borogatást friss celandinlevél levével. Vészhelyzet esetén sebészeti kezelést végeznek - lézeres eltávolítás vagy kriodestrukció folyékony nitrogénnel, bár az ilyen kezelés utáni visszaesések gyakorisága meglehetősen magas. Mély maggal rendelkező száraz tyúkszem esetén sebészi kimetszést alkalmaznak.

Megelőzés

A legtöbb ember számára a kézen lévő száraz bőrkeményedés megelőzése védőkesztyű használata.

Szükséges a  kézbőr megfelelő ápolása is  - hámlasztók használatával az elhalt hámsejtektől megtisztítandó, megvastagodását megakadályozó és természetes növényi olajok (olíva, lenmag) segítségével táplálják a bőrt.

Előrejelzés

Az orvosok nem tekintik komoly egészségügyi problémának a száraz bőrkeményedést a kézen; a legtöbb esetben megszabadulhat tőlük. Ezért a prognózis kiváló. De ha megjelenésük oka továbbra is fennáll, akkor a probléma krónikus.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.