^

Egészség

A súlyos hátfájás diagnózisa

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A hátulról jelentéktelen fájdalmat és kényelmetlenséget néhányan észlelnek az orvos meglátogatásának okaként, míg a súlyos fájdalom egyszerűen az emberre gondol, és segítséget kér szakemberektől. Néhány esetben azonban komolyabb ingerre van szükség ahhoz, hogy orvoshoz jusson: más gyanús tünetek jelenléte vagy az általa használt érzéstelenítő szerek hatásának hiánya.

Az első orvos, akinek különböző fájdalmakkal panaszkodunk, a terapeuta (gyermek, gyermekorvos). A szakembernek előzetes diagnózist kell készítenie, és szükség esetén a szűk szakemberhez kell fordulnia:

 • neurológus (ha a fájdalom neurológiai jellege gyanítható), \ t
 • traumatológus (ha a fájdalmat egy trauma előzte meg), ortopéd vagy gerinc (a gerincbetegségekre specializálódott orvosok, beleértve a szövődményeiket is),
 • onkológus (ha van ok gyanúja a tumor folyamatának),
 • kardiológus (gyanítható szív- és érrendszeri betegség)
 • hematológus (a vérbetegségek, beleértve az örökletes)
 • urológus, nőgyógyász, gasztroenterológus stb. (a vizelet, a nemi szervek és az emésztőrendszerek betegségei által okozott fájdalom gyanújának gyanúja esetén).

Csak a beteg vagy hozzátartozói segíthetnek a terapeuta számára, hogy a lehető legrészletesebben leírja a fájdalom szindróma jellegét, lokalizációját és a kapcsolódó tüneteket (fejfájás, hányinger, láz stb.).

Nagyon fontos, hogy jelezzük, hogy mely tényezők okozzák a fájdalom növekedését és csökkentését, valamint emlékeztetnek arra, hogy mi előzte meg először a fájdalmat (aktív edzés, sérülések, hipotermia, súlyos stressz, evés, fertőző betegségek stb.).

A beteg történetének és panaszainak vizsgálata csak a fizikai vizsgálat egyik összetevője. A hát vizsgálata és tapintása különböző izomtömörödést, csigolyák méretének változását és a gerinc alakját érzékeli. A diagnózis tisztázása érdekében a páciens felkérést kap arra, hogy kiegyenesítse vagy csökkentse a vállát, hajoljon előre, vagy tegyen más mozgásokat, amelyek lehetővé teszik az orvos számára, hogy a lehető legkisebb mértékben vizsgálja meg a gerinccsontokat, a gerincoszlop alakját és mobilitását.

A páciens standard teszteket ír elő. A legtöbb esetben azok a vérvizsgálatokra korlátozódnak, amelyek lehetővé teszik a hematológiai rendellenességek, a fertőzések és bizonyos esetekben a rák gyanúját. A rák jelenlétét biopsziával igazolják, amelyet a biológiai anyag szövettani vizsgálata követ.

A gyulladásos folyamatok jelenlétét a testben a vérvizsgálat is megerősíti, anélkül, hogy jeleznék a lokalizáció helyét. Ha a hátsó fájdalomról beszélünk, a hátsó fájdalom fölött, az orvos valószínűleg a vizeletvizsgálatra utal, hogy kizárja vagy megerősítse a kályhák betegségeit, amelyek szinte mindig különböző intenzitású gerincfájdalommal járnak.

Ha a fájdalom a nyak, a válllapok, a hát alsó részének lapátjain található, a műszeres diagnózis az, hogy segítsen tisztázni a helyzetet és segíteni a diagnózist, nevezetesen:

 • elektrokardiogram (lehetővé teszi a szív- és érrendszeri betegségek megerősítését vagy kizárását, amelyekben a fájdalom sugárzhat vissza),
 • röntgenfelvételek a hátsó részről vagy annak speciális szakaszairól (segít azonosítani a traumás sérüléseket, a tumor és a gyulladásos folyamatokat, a csontok és ízületek degeneratív változásait, a tüdő tuberkulózis vagy a csontok fókuszainak jelenlétét), \ t
 • számított tomogram (a segítségével háromdimenziós képeket kaphat a csontstruktúrákról, ha tisztázni kell a diagnózist),
 • mágneses rezonancia-tomogram és ultrahang (lehetővé teszi nemcsak a csontok állapotát, hanem a lágyszöveti struktúrákat is: izmok, szalagok, porc, idegszálak), \ t
 • elektromográfia (az idegszövet állapotának vizsgálata az elektromos vezetőképességük és izomreakciójuk értékelése szerint fontos, ha a radikális szindrómát az intervertebrális hernia idegének megnyomása vagy gerinccsatorna-szűkület okozza),
 • csontszcintigráfia (csontvizsgálat, hogy megbecsüljük az állapotukat az osteoporosisban és a feltételezett csonttumorok esetén).

Ha gyanítható, hogy nőgyógyászati problémát tapasztal, a beteg egy női orvoshoz kerül, aki megvizsgálja a széket, kimeríti a mikroflórát, és szükség esetén a medencei szervek ultrahangára utal. Ugyanez a vizsgálat a húgyúti rendszer patológiáira is vonatkozik. Ha gyanúja van a vese köveknek, kívánatos, hogy a vese ultrahangát is végezze. Ám ha az emésztőrendszer problémái a hátfájás miatt jelentkeznek, a pácienst egy gastroenterológusnak nevezzük, aki előzetesen olyan vizsgálatokat végzett, mint a hasi szervek és az FGDS ultrahangja.

Sok oka van a fájdalom kialakulásának, de egy bizonyos intenzitású és lokalizálódó fájdalom önmagában nem elegendő bizonyíték egy bizonyos betegség jelenlétére. A súlyos hátfájás diagnosztizálása és későbbi  kezelése professzionális megközelítést igényel, amely lehetővé teszi a fájdalom-szindróma hasonló tüneteihez tartozó betegségek megkülönböztetését és azokat a terápiás intézkedéseket, amelyek megfelelnek a meglévő egészségügyi problémának.

A súlyos hátfájás esetén a differenciáldiagnózis már fontos, mert lehetővé teszi azonnali kezelést igénylő betegségek azonosítását (pl. Rosszindulatú daganatok). A gerinc patológiáinak helyes diagnosztizálása, figyelembe véve a műszeres vizsgálatok adatait, lehetővé teszi a patológiai folyamat fejlődésének lelassítását, és bizonyos esetekben megment egy személyt a lehetséges fogyatékosságtól.

Fontos különbséget tenni az akut és a krónikus fájdalom szindróma között. Az akut hirtelen fájdalom a csontok és idegek traumás sérüléseire jellemző, de a krónikus, rendszeresen visszatérő vagy tartós fájdalom a fertőző-gyulladásos, degeneratív, és különösen a tumor folyamatokat jelenti. Ezenkívül az utóbbi két esetben a fájdalom tünete intenzitása és időtartama fokozatosan nő, jelezve, hogy a patológia halad.

Mivel a helyi hátfájás mellett tükröződhet, a diagnózis alapos megközelítése segít feltárni a szemtől elrejtett belső szervek betegségeit. Ebben az esetben a laboratóriumi vizsgálatok és a műszeres diagnosztika eredményei nagyon informatívak. Ha figyelmen kívül hagyják, a gerincet hiába lehet kezelni és fájdalomcsillapítót szedni, míg a páciensnek lehetnek fekély perforációja, amely gyors és hatékony kezelés hiányában végzetes lehet.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.