^

Egészség

A
A
A

Szcintigráfia

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szcintigráfia a páciens szerveinek és szöveteinek képalkotását rögzíti a gamma-kamerán keresztül egy beépített radionuklid által kibocsátott sugárzással.

A szcintigráfia élettani lényege az organotróp RFP, azaz a szelektív felhalmozódás képessége egy bizonyos szervben - felhalmozódnak, kiemelkednek vagy átmennek egy kompakt radioaktív bolus formájában.

A gamma kamera összetett technikai eszköz, telített mikroelektronika és számítógépes technológia. Mivel a sugárzás detektorok használt szcintillációs kristály (rendszerint nátrium-jodid) nagy -. 50 cm átmérőjű biztosít sugárzást egyidejűleg rögzítik a teljes vizsgált testrész. A testből kibocsátott gamma-kvantum a kristályban villog. Ezeket a fáklyákat több fotomultiplier detektálja, amelyek egyenletesen helyezkednek el a kristály felszínén. A PMT-től az erősítőn és a diszkriminátoron keresztüli impulzusokat továbbítanak az analizátoregységnek, amely a kijelzőn jelet képez. Ebben az esetben a képernyőn látható izzó koordinátái pontosan megegyeznek a szcintillátorban lévő fénycsillapítás koordinátáival, és következésképpen a radionuklid helyét a szervben. Egyidejűleg az elektronika segítségével elemzik az egyes szcintillációk előfordulási időpontját, ami lehetővé teszi a radionuklid áthaladásának időtartamát a szerven keresztül.

A fő összetevője a gamma-kamera, természetesen egy speciális számítógép, amely lehetővé teszi, hogy a különböző számítógépes képfeldolgozás: kiosztani azokon megjegyezni területén - az úgynevezett zóna az érdeklődés -, és tartsa őket a különböző eljárások: meghatározzuk a radioaktivitás (globális és lokális) annak meghatározása, testméretek vagy annak részeit, az RFP ezen szakterületen történő terjesztésének mértékét. Számítógép segítségével javíthatja a kép minőségét, kiemelheti az érdekes részleteket, például az edények tápláló szerveit.

A szcintigramok elemzése során széles körben alkalmazzák a matematikai módszereket, a rendszerelemzést, a fiziológiai és kóros folyamatok kamaramodellezését. Természetesen minden fogadott adat nemcsak megjelenik, hanem továbbítható a számítógépes hálózatokon keresztül továbbított mágneses adathordozón is.

A szcintigráfia utolsó lépése általában a papíron (nyomtató használatával) vagy filmen (kamerával) készített papír nyomtatott példányának létrehozása.

Elvileg minden szcintigramban változó mértékben jellemzi szervfunkciók, így radioaktív gyógyszerhatóanyagként felhalmozott (és megjelent) előnyösen normál és aktívan működő sejtek, így szcintigramban - egy funkcionális-anatómiai képet. Ez egyediségét radionuklid képalkotó, amely megkülönbözteti őket a azok, amelyeket az X-ray és ultrahang, mágneses rezonancia tomográfia. Ezért a szcintigráfia kinevezésének alapfeltétele - a vizsgált szervnek szükségszerűen legalábbis korlátozott mértékben funkcionálisan aktívnak kell lennie. Egyébként a szcintigráfikus kép nem működik. Éppen ezért értelmetlen, hogy májkúpban tanulmányozzák a máj radionuklid vizsgálatát.

A szcintigráfiát széles körben használják a klinikai orvostudomány szinte minden területén: terápia, műtét, onkológia, kardiológia, endokrinológia stb. - ahol a szervezet "funkcionális képét" igényli. Abban az esetben, ha egy képet készítenek, ez statikus szcintigráfia. Ha a radionuklid-kutatás feladata a szerv funkciójának vizsgálata, akkor különböző időintervallumú szcintigramok sorozatát végezzük el, amelyek percekben vagy másodpercekben mérhetők. Az ilyen soros szcintigráfiát dinamikusnak hívják. Elemzése számítógépes szcintigrammokat sorozat kiválasztásával érhető el, mint a „zóna az érdeklődés” teljes szerv vagy annak egy része, lehet beszerezni a kijelzőn görbe jelenít RFP áthaladás ez a test (vagy annak egy része). Az ilyen görbéket, amelyeket a scintigramok sorozatának számítógépes analízisének eredménye alapján építettek ki, hisztogramnak nevezik. Úgy tervezték, hogy tanulmányozza a szerv funkcióját (vagy annak egy részét). A hisztogramok egyik fontos előnye, hogy képesek feldolgozni őket egy számítógépen: kiegyenlíteni, izolálni az egyes alkotóelemeket, összefoglalni és kivonni, digitalizálni és matematikai elemzésnek alávetni.

Az elemzés a szcintigrammokat többnyire statikus, valamint a domborzat a szervezet, annak mérete és alakja határozza meg a homogenitás fokát annak képet. Az RFP fokozott felhalmozódásával rendelkező területeket forró fókuszoknak vagy forró csomópontoknak nevezik. Általában a szervezet túlzottan aktív részei - a gyulladásos megváltozott szövetek, bizonyos típusú daganatok, a hiperplázia zónái. Ha a szintgramon a RFP felgyülemlett területe felderül, akkor azt jelenti, hogy van valamilyen térfogatképződés, amely a normálisan működő szerv parenchyma helyére - az úgynevezett hidegcsomókra - helyettesített. Cisztákban, metasztázisokban, fokális szklerózisban, egyes daganatokban megfigyelhetők.

A tumorszövetben szelektíven felhalmozódó RFP-k szintetizálódnak, ezek a tumorotróp RFP-k, amelyek főként olyan sejtekbe tartoznak, amelyek magas mitotikus és metabolikus aktivitással rendelkeznek. Az RFP fokozott koncentrációja miatt a daganat forró élességben jelenik meg a szcintigramban. Ez a technika pozitív szcintigráfia. Számos RFP-t hoztak létre számára.

A jelzett monoklonális antitestekkel végzett szcintigráfiát immunoscintigrafiának nevezik.

A szcintigráfia egy típusa egy binuklid-vizsgálat, azaz két szcintigráfiai kép előállítása egyidejűleg bevezetett RFP használatával. Ilyen vizsgálatot végeznek például a kis mellékpajzsmirigyek elkülönített elosztására a pajzsmirigy nagyobb tömegű szövetének hátterében. Ebből a célból két RFP-t adnak be egyidejűleg, amelyek közül az egyik 99m T1-klorid, felhalmozódik mindkét szervben, a másik 99m Tc-pertechnetátot csak a pajzsmirigyben. Ezután a diszkriminátor és a számítógép segítségével a második (teljes) képet kivonjuk az első képből (vagyis az első képből). Végezze el a kivonási eljárást, és ezáltal eredményezi a mellékpajzsmirigyek izolált képét.

Van egy speciális típusú gamma kamera, amelynek célja a teljes test megjelenítésére. Ebben az esetben a kameraérzékelő átmegy a vizsgált betegen (vagy fordítva, a beteg az érzékelő alatt mozog). Az így kapott szcintigram információt tartalmaz a RFP eloszlásáról a páciens teljes testében. Ily módon például egy egész csontvázat kapnak, amelyek rejtett áttéteket fednek fel.

A tanulmány a kontraktilis funkció a szív használt gamma-kamera ellátott speciális eszköz - ravaszt, ami ellenőrzés alatt a elektrokardiográf tartalmaz egy szcintillációs kamera detektor egy szigorúan meghatározott fázisaiban a szívciklus - diasztolés és szisztolés. Ennek eredményeképpen a beérkezett információk számítógépes elemzése után a képernyőn két szimbólum látható: a szisztolés és a diasztolés. A kijelzőn való kombinálásával tanulmányozhatja a szív kontraktilis funkcióját.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.