^

Egészség

A
A
A

Sugárdiagnosztikai módszerek nefrológiában

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Sugárzás vagy képalkotás, kutatási módszerek fontos szerepet játszanak a vesebetegségek diagnosztizálásában és differenciáldiagnosztikájában. Az utóbbi években a módszerek technikai javulása miatt szerepük különösen nőtt, ami jelentősen megnövelte állásfoglalásukat és biztonságukat. A sugárzási diagnosztika kialakulása következtében megváltozott az egyes betegségek (például az ischaemiás vesebetegség) prevalenciájára és a terminális veseelégtelenség kialakulásában játszott szerepe. A modern kutatási módszerek lehetővé teszik nemcsak a vesék és a húgyutak szerkezeti jellemzőinek megértését, azok patológiás változásait, hanem a vese véráramlásának, a szűrési funkciónak, a tubuláris transzportnak, az urodinamikának is. A vese képalkotása nagy jelentőséggel bír a diagnosztikai manipulációk (vesebiopszia) és a vesék, a húgyúti és a vesehajók műtéti beavatkozása szempontjából.

A képek megszerzésének fizikai elvével összhangban a képalkotó kutatási módszerek a következőkre oszthatók:

  • ultrahang (a vese és a húgyúti ultrahang, a vesék és a húgyutak edényeinek USDG-je);
  • Röntgen (a vizeletrendszer röntgenfelvétele, a kiválasztási urográfia, a CT);
  • mágneses rezonancia (MRI);
  • radioizotóp (renográfia, dinamikus vese szcintigráfia).

A kontrasztanyag bevezetése és a digitális képátalakítás forradalmi változás volt, amely nagymértékben bővítette a vese vizualizálásának lehetőségeit. Jelenleg a kontrasztkészítmények javítása a biztonság növelése érdekében folytatódik. A kontrasztanyagokat nemcsak röntgen diagnosztikában, hanem a mágneses rezonancia (MRI), a vesék USDG-jében is használják.

A képek digitális átalakítása a szerv későbbi háromdimenziós képével nemcsak a CT és MRI, hanem az ultrahang, a radioizotóp vizsgálatára is használható (egyetlen foton emissziós komputertomográfia). A képek digitalizálása lehetővé teszi a másodlagos elemzést a kontrasztot növelő speciális szűrők használatával, lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű információt archiváljon az újbóli elemzéshez, a változások dinamikájának értékeléséhez, azonnal átadja a nagy távolságokra a konzultációhoz. Az ultrahang és az ultrahangos ultrahang invazív módosításait egyre nagyobb mértékben használják, amelyek lehetővé teszik a nagy felbontású és minimális interferenciájú képek megszerzését a sugárforrás és az érzékelő megközelítése miatt.

A képminőség javítása mellett a sugárzási diagnózis javításának másik módja a szervek működésének tanulmányozásának lehetőségeinek bővítése, beleértve a szövetekben a metabolikus tulajdonságokat is. Új MRI és radioizotóp vizsgálatok (pozitron emissziós tomográfia) rendelkeznek ezzel a képességgel.

Bár a képalkotó módszereket használó diagnosztikát elsősorban egy speciális orvosi szakterület - radiológia (radiológia) képviselői végzik, a nephrológusnak rendelkeznie kell olyan alapvető készségekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy a különböző módszerek alkalmazásával kapott vese képeket jól értelmezzék, hogy képviseljék az egyes előnyök erősségeit, gyengeségeit és korlátozásait mert feladata, hogy meghatározza az egyes módszerek használatára vonatkozó jelzéseket, összehasonlítsa az eredményeket az anamnézis adataival, az orvos Vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, végleges diagnózis. Nagyon hasznosak a közös konferenciák, a nefrológusokat és radiológusokat érintő legnehezebb diagnosztikai esetek elemzése.

A nefrológia területén a sugárzási módszerek alkalmazási területe nagyon széles: nem korlátozódik a vesék vizsgálatára. Tehát különböző lokalizáció, pulmonáris és csont-tuberkulózis tumorainak diagnosztizálására használhatók a vesebetegség gyanújának paraneoplasztikus vagy paraspecifikus jellege, az ízületek és a szív tanulmányozása a kötőszövet rendellenességeiben, vesekárosodással stb. Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknél a sugárzás és egyéb kutatási módszerek fontos szerepet játszanak a kardiovaszkuláris szövődmények és az érrendszeri problémák diagnosztizálásában. Ez a fejezet a vesék vizualizálására és a különböző radiológiai módszerek lehetőségeire foglalkozik a betegségek diagnosztizálásában.

A vese változása a sugárzás diagnosztikai módszerei szerint

A vesebetegség különböző betegségekben tapasztalható sajátosságaival meg kell ismernie és figyelembe kell venni a diagnózis során. A sugárdiagnosztikai módszerekkel detektált vese változásainak jellemzői azonban általában alacsonyak, és a diagnózist a panaszok, anamnézis, fizikai kutatások, laboratóriumi és műszeres vizsgálatok figyelembe vételével lehet elvégezni. Mivel a nefrosklerózis megnő, az adott nosológiában rejlő strukturális változások sajátossága megszűnik, ezért súlyos krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg vizsgálatakor sok esetben nehéz meghatározni annak okát.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Komplikációk és biztonság

A vesék radiológiai vizsgálatának biztonságosságát és tolerálhatóságát a következő tényezők határozzák meg:

  • a sugárzás káros hatásai;
  • kontraszt toxicitása és radiofarmakológiai gyógyszerek;
  • a diagnosztikai eljárások invazivitásával járó szövődmények kockázata.

Ezenkívül figyelembe kell venni a pszichológiai szempontokat (radiofóbia, CT és MRI során kialakuló klaustrofóbia).

trusted-source[14], [15]

Mit kell vizsgálni?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.