^

Egészség

A
A
A

Ultrahang az urológiában

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az ultrahang az orvostudomány egyik legérzékenyebb diagnosztikai módszere. Urology ultrahang kimutatására használják strukturális és funkcionális változások a urogenitális szervek. A Doppler-effektus - ehodopplerografii - értékelte a hemodinamikai változások a szervekben és szövetekben. Az ultrahang felügyelete mellett minimálisan invazív műtétet végzünk. Továbbá, a módszer használható nyitott és beavatkozások meghatározására és nyilvántartási határok patológiás Nidus (intraoperatív ultrahang). Ultrahangos érzékelők tervezett különleges alakja lehetővé teszi, hogy irányítsák őket a természetes nyílásokon, a test, a speciális szerszámok laparoszkópos, vese- és cisztoszkópia a hason és a húgyutak (invazív beavatkozással vagy ultrahang technikák).

Az ultrahang előnyei magukban foglalják annak rendelkezésre állását, magas információtartalmát az urológiai betegségek (sürgősségi állapotok) nagy részében, ártalmatlanság a betegek és az egészségügyi személyzet számára. E tekintetben az ultrahangot szűrési módszernek kell tekinteni, amely a diagnosztikai keresési algoritmus kiindulópontja a betegek instrumentális vizsgálatához.

Az orvosok arzenáljában különböző ultrahangos eszközök (szkennerek) állnak rendelkezésre, amelyek képesek a belső szervek két- és háromdimenziós ábrázolását valós időben a technikai jellemzőkkel.

A legtöbb modern ultrahangos diagnosztikai eszköz 2,5-15 MHz frekvencián mûködik (az érzékelõ típusától függõen). A formában lévő ultrahangos érzékelők lineárisak és konvektívek; transzkután, transzvaginális és transzrektális vizsgálatokhoz alkalmazzák. Ultrahangos beavatkozási módszerek esetén általában a sugárirányú beolvasás típusát alkalmazzák. Ezek az érzékelők henger alakúak, különböző átmérőjűek és hosszúságúak. Merevek és rugalmasak, és a testek szerves részeiben vagy üregeiben, függetlenül és speciális eszközökkel (endoluminalis, transzurethrális, intracranialis ultrahang) végeznek.

Minél nagyobb a diagnosztikai vizsgálathoz használt ultrahang-frekvencia, annál nagyobb a felbontás és a kevésbé átható képesség. Ebben az összefüggésben érdemes 2,0-5,0 MHz frekvenciájú érzékelőket használni a mélyen beültetett szervek vizsgálatához, valamint a felületi rétegek és a 7,0 MHz vagy annál nagyobb felszíni elhelyezkedésű szervek vizsgálatához.

Ultrahang esetén a szürke skála ekgogramján lévő testszövetek eltérő echomorálódást (echogenicitást) mutatnak. A monitor képernyőjén a magas akusztikus sűrűségű (hyperechoic) szövetek könnyebbnek tűnnek. A legsűrűbb - a konkrementumok jól látható struktúrákként láthatók, amelyek mögött az akusztikus árnyék kerül meghatározásra. Ennek kialakulása az ultrahang hullámok teljes visszaverődésének köszönhető. Alacsony akusztikus sűrűségű (hypoechoic) szövetek sötétebbek lesznek a képernyőn, és a folyékony képződmények a lehető sötétek - echo-negatív (anechogén). Ismeretes, hogy a hang energiája gyakorlatilag veszteség nélkül behatol a folyékony közegbe, és felerősödik, amikor átmegy. Így az érzékelőhöz közelebb elhelyezkedő folyadékképződés fala kevésbé echogenikus, és a folyadékképződés disztális falának (az érzékelőhöz viszonyítva) nagyobb akusztikus sűrűsége van. A folyadékképződésen kívüli szöveteket fokozott akusztikus sűrűség jellemzi. A leírt tulajdonság az akusztikus erősítés hatásának nevezik, és differenciáldiagnosztikai jellemzőnek tekinthető, amely lehetővé teszi a folyékony struktúrák kimutatását. Az orvosok arzenáljában ultrahangos szkennerek vannak felszerelve, amelyek képesek a szövetek sűrűségének mérésére az akusztikus rezisztencia (ultrahangos denzitometria) függvényében.

A véráram-paraméterek vaszkularizációját és értékelését ultrahang-dopplerográfia (UZDG) segítségével végezzük. A módszer egy olyan fizikai jelenségen alapul, amelyet 1842-ben az I. Doppler osztrák tudós felfedezett, és megkapta a nevét. A Doppler-hatás az, hogy az ultrahangos jel frekvenciája, amikor egy mozgó tárgyban visszaverődik, a jel terjedési tengelye mentén mozgás sebességével arányosan változik. Amikor az objektum az ultrahangos impulzusokat generáló érzékelő felé mozog, a visszavert jel frekvenciája növekszik és. éppen ellenkezőleg, amikor egy törlési objektumról érkező jel tükröződik, csökken. Így, ha az ultrahang sugár egy mozgó tárgyzal találkozik, akkor a visszavert jelek frekvenciaösszetételében különböznek az érzékelő által létrehozott rezgésekből. A visszavert és az elküldött jel közötti frekvencia-különbséggel meghatározható a vizsgált tárgy mozgásának sebessége az ultrahang sugár útjával párhuzamos irányban. Az edények képét ezután egy színspektrum formájában helyezik el.

Jelenleg a gyakorlatban széles körben alkalmazzák a háromdimenziós ultrahangot, ami lehetővé teszi a vizsgálandó szerv volumenének, a hajóinak és egyéb struktúráinak térfogatát, ami természetesen növeli az ultrahang diagnosztikai képességeit.

A háromdimenziós ultrahang új ultrahangos tomográfia diagnosztikai technikájához vezetett, amelyet több szeletnek is neveznek (Multi-Slice View). A módszer a háromdimenziós ultrahanggal nyert terjedelmes információgyűjtésen alapul, és további bontásra szánja a három lépcsőben adott lépésekkel: axiális, sagittális és koszorúér. A szoftver az információ utófeldolgozását végzi, és képeket jelenít meg szürke skála színátmenetével, a mágneses rezonancia képalkotással (MRI) összehasonlítva. Az ultrahangos tomográfia és a számítógép közötti fő különbség a röntgensugarak hiánya és a tanulmány abszolút biztonsága, ami különösen fontos a terhes nőknél tanúsított magatartásában.

Mit kell vizsgálni?

Milyen tesztekre van szükség?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.