^

Egészség

A skizofrénia kezelési módszerei férfiaknál

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 06.05.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A férfiak skizofrénia kezelése nem különbözik a nők kezelésétől, csupán arról van szó, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel betegszenek meg súlyosabban, ennek megfelelően a kezelésükhöz erősebb, nagyobb dózisú antipszichotikumokra van szükség. Mindenesetre az antipszichotikumokkal végzett fő terápiát használják, a gyógyszer kiválasztása a produktív tünetek megnyilvánulásának jellemzőinek és a betegség lefolyásának formájának elemzésén alapul. Más módszereket is alkalmaznak, például inzulinkómát és elektrokonvulzív terápiát. [1]

Az akut időszakban aktív gyógyszeres terápiát alkalmaznak, a terápiás hatás elérése után a beteget fenntartó terápiára helyezik át a gyógyszer minimális hatásos dózisának kijelölésével az exacerbációk megelőzése és a stabilizációs intervallum növelése érdekében. [2]

A betegség legsúlyosabb formáját - a fiatalkori rosszindulatú folyamatos skizofréniát - olyan erős antipszichotikus gyógyszerekkel kezelik, amelyek gyengíthetik és megszüntethetik a súlyos katatóniás, hebefrén, paranoid és vegyes tüneteket. Ilyen esetekben nagy dózisú neuroleptikumokat írnak fel, amelyek kétszer vagy akár ötszörösére haladják meg a standardokat. Ez a legtöbb esetben hozzájárul a pszichózis megnyilvánulásainak jelentős gyengüléséhez.

Az aminazin továbbra is a választott gyógyszer. Napi 0,6-0,8 g-ot írnak elő. Használható még azaleptin (0,3-0,4 g napi adagban), Propazin (0,35 g), Tizercin 0,2-0,3 g, Haloperidol vagy Mazheptil (0,03-0,04 g), Trisedil (0,01-0,015 g). A gyógyszer megválasztása annak hatékonyságán és a betegben való érzékenységén alapul.

A klasszikus antipszichotikumok hatása a dopaminrendszerre gyakorolt hatáson alapul, melynek köszönhetően hatékonyan kezelik a téveszmés hallucinációs tüneteket, megszüntetik a paranoiás és mániás gondolatokat, megállítják a pszichomotoros izgatottságot és csillapítják az agresszív impulzusokat.

Ezeknek a gyógyszereknek azonban számos mellékhatása van szinte minden szervre és rendszerre nézve. Amellett, hogy viszonylag "ártalmatlan" tüneteket okoznak, mint például szájszárazság, gyomorégés, hasmenés, hányinger, álmosság, allergiás kiütések, szívműködési zavarokat okoznak, dysuriás zavarokat, májgyulladást okoznak, és elvileg anafilaxiát is okozhatnak., mint mások.kábítószer. Az antipszichotikus hatású gyógyszerek az agyra gyakorolt hatásukkal összefüggésben neuroleptikus szindrómát is okoznak, melynek vezető tünete a hiper- vagy hipokinézia, további a szorongás, izgatottság, görcsök és egyéb központi idegrendszeri zavarok, amelyek lényegében egy mentális zavart váltanak át egy másik. [3]

A neuroleptikumokkal végzett kezelés során gyakran kialakuló súlyos szövődmények semlegesítésére a betegeknek korrekciós gyógyszereket (antiparkinson-kór) írnak fel: központi és perifériás hatású antikolinerg szer, izomrelaxáns hatással Cyclodol napi 0,012-0,014 g dózisban; központi antikolinerg Akineton; nootróp szerek.

A hosszú távú antipszichotikus terápia függőséget okoz, ami csökkenti annak hatékonyságát. A kezelés fokozása érdekében különféle technikákat kell alkalmazni. Például az antipszichotikus terápia hirtelen megszakítását, majd a kezelés újrakezdését gyakorolják.

A neuroleptikumokra adott pozitív válasz fokozza az immunstimulánsok alkalmazását. A kórházban hetente kétszer a betegnek Decaris injekciót írnak fel (egyenként 0,15 g). Szájon át a Dimephosphone-t naponta háromszor lehet felírni, 0,03 g/kg mennyiségben a beteg testtömegére vonatkoztatva.

Az antipszichotikumok mellett kényszerinzulin kóma terápiát alkalmaznak - inzulin csepegtetése az inzulin kóma kialakulása előtt. A kezelés időtartama 25-30 eljárás. [4]

Az egyszerű fiatalkori skizofréniát klasszikus antipszichotikumokkal kezelik, amelyek pszichostimuláló hatásúak. A triftazint 0,02-0,025 g napi adagban, az Etaperazint (legfeljebb 0,03 g), a Mazheptil-t (legfeljebb 0,015 g) és másokban írják fel.

Atípusos antipszichotikumokat is alkalmaznak, amelyek kevésbé veszélyesek a hatásukból eredő szövődmények szempontjából: Risperidon napi 0,004 g-ig terjedő adagban; [5]olanzapin (legfeljebb 0,015 g); Seroquel (legfeljebb 0,9 g). Az új generációs gyógyszerek nemcsak az agy dopaminerg rendszerére hatnak, hanem a szerotonerg rendszerre is, ami csökkenti a neuroleptikus szindróma kialakulásának valószínűségét, azonban nem zárja ki teljesen. Ezenkívül az atípusos antipszichotikumok szedése után sokkal gyakrabban alakulnak ki olyan mellékhatások, mint az elhízás és a diabetes mellitus, valamint a stroke, mint a klasszikusok. [6].  [7]_ [8]

A tipikus antipszichotikumokat a paranoid folyamatos skizofrénia kezelésére is választják, melynek vezető tünete a téveszmék és hallucinációk. A téveszmés komponens túlsúlyában szenvedő skizofrén betegek napi 0,06 g és 0,09 g közötti napi adagban Etaperzine-t, körülbelül 0,04-0,05 g triftazint, haloperidolt (0,02-0,03 g), hallucinációkat - kisebb adag Etaperazint (0,00435-0,004 g) írnak fel. ) vagy Triftazin (0,03-0,035 g). Az atípusos antipszichotikumok közül az Azaleptint részesítik előnyben. Legfeljebb 0,3 g-os napi adagban írják fel. Általában a gyógyszereket egyedileg választják ki, valamint az adagokat. Kielégítő terápiás hatást kell kiváltani, és lehetőség szerint elkerülni a súlyos mellékhatásokat, amelyekhez az orvosnak állandó kapcsolatra van szüksége a beteggel. [9]

A paranoid skizofrénia későbbi stádiumaiban, amikor a páciens szervezete már nem reagál megfelelően a klasszikus antipszichotikus terápiára, az injekciós formákat például a Fluphenazine (Moditen-Depot) hosszú hatású gyógyszerhez folyamodják. Egy intramuszkuláris injekciót adunk (0,025-0,075 g) egy héttől egy hónapig terjedő időközönként (egyénileg, empirikusan, a hatóanyag felszabadulási sebességétől függően). A gyógyszer erős antipszichotikus hatással rendelkezik, meghaladja az Aminazin (standard) hatását, és kisebb a valószínűsége a neuroleptikus szindróma és a szomatikus szövődmények kialakulásának. Sikeresen alkalmazzák a fiatalkori rosszindulatú skizofrénia formáinak kezelésére is.

A paranoid skizofrénia az egyik viszonylag új neuroleptikum, a Clopixol injekciós terápiára is jól reagál. Mélyen az izomba fecskendezik napi 0,1 g-os adagban. Hatékony mind a paranoiás roham debütálásában, mind a visszaesés kezelésében. Olanzapint is alkalmaznak. Ezek a gyógyszerek amellett, hogy megállítják a produktív tüneteket, enyhítik a negatív megnyilvánulásokat is.

Néha neuroleptikumok kombinációit alkalmazzák az állapot stabilizálására és hosszú remissziós időszak kialakítására, például a Klopiksol-depot és a Piportil L4.

A szőrmeszerű skizofrénia kezelésében a cél az affektív-téveszmés pszichózis akut rohamainak megállítása. Ehhez inzulin-kóma terápiát (a betegség megnyilvánulásával) vagy kombinált (különösen visszaesésekkel) alkalmaznak: antipszichotikus terápia Leponex (0,3 g naponta), Propazin (0,35 g), Tizercin (0,2 g) alkalmazásával. G) antidepresszánsok szedésével kombinálva - a klasszikus triciklusos amitriptilin legfeljebb 0,3 g napi adagban, Anafranil (legfeljebb 0,3 g) vagy Ludiomil (legfeljebb 0,2 g). A gyógyszer kiválasztása a hatás szerkezetétől függ. A mániás komponens túlsúlyával az antipszichotikumokat lítiumkészítményekkel kombinálják.

A skizotipikus rendellenesség (lassú skizofrénia) általában alacsonyabb dózisú neuroleptikumokat igényel, mind tipikus, mind atipikus, nyugtatókkal kombinálva. Javasoljuk, hogy a kezelési rendbe olyan biotikus készítményeket vegyenek fel, amelyek javítják az agy anyagcsere-folyamatait, növelik a stressz-ellenállást és a teljesítményt, glicint vagy biotredint napi 0,8 g-ig. A skizofrénia enyhén progresszív formáiban a kognitív-viselkedési terápia egyes esetekben antipszichotikumok alkalmazása nélkül is segíthet.

Táplálkozás a skizofrénia kezelésére férfiaknál

A skizofrének elvileg bármilyen ételt ehetnek, a betegség nem kötelezi őket semmilyen diétára. Van azonban olyan vélemény, hogy egy bizonyos étkezési stílus hozzájárulhat a skizofrén tünetek megjelenéséhez. Ezt a véleményt sok orvos osztja. Általában véve a skizofrénia táplálkozásának teljesen teljesnek, változatosnak, egészségesnek és ízletesnek kell lennie. Csak néhány korlátozást kell betartania.

Kétséges, hogy az igazi skizofrénia csak táplálkozási korrekcióval gyógyítható, de ennek mindenesetre kétségtelen előnye van.

A skizofréniában az agyban lezajló biokémiai folyamatok megváltoznak, és vannak olyan élelmiszerek, amelyek befolyásolhatják az anyagcserét. Ezért, ha betartja bizonyos táplálkozási elveket, akkor biztosan nem lesz rosszabb.

A skizofrénia elleni diéta azt javasolja, hogy gyakorlatilag ne együnk kazeint és glutént tartalmazó ételeket. A legtöbb kazein a tejben, a kecskében és a tehénben található, sok a sajtokban és egyéb tejtermékekben. Ez egy könnyen emészthető fehérje, amely szükséges az emberek izom- és csontszövetének növekedéséhez. A skizofrén betegeknél azonban, különösen az életkorral szerzett laktóz intolerancia esetén, ezek a termékek nemcsak emésztési zavarokat, hanem skizofrénia rohamokat is kiváltanak. A túlzott kazeintartalmú beteg panaszkodhat homályos látásról, szédülésről, gyakran szorongása és dysforiás zavarai vannak. A skizofrének nem szabad teljesen elhagyniuk a tejtermékeket, de jobb, ha fermentált formában (kefir, erjesztett sült tej, aludttej, natúr joghurt) és legfeljebb napi egy pohárral használják őket, a sajtok (túró) használata heti háromszor 30 grammos adagokra korlátozva.

A skizofréniás betegeknek és a betegségre hajlamos személyeknek figyelemmel kell kísérniük az édességek, azaz a magas cukortartalmú ételek fogyasztását, és a vércukorszintet szabályozniuk kell, hogy az normális maradjon. Ne hagyja ki teljesen az édességeket, és ne egyél túl. Például a cukros szénsavas italokat teljesen ki kell venni az étrendből, a bolti kartondobozos gyümölcslevek mellőzhetők, a sütemények, péksütemények, édességek szintén nem tartoznak az egészséges ételek közé. A mézet és a lekvárt evőkanálban, a magas cukortartalmú gyümölcsöket és bogyókat - kilogrammban - nem lehet enni. Területünkön - ezek szőlő, cseresznye, édes alma, egzotikus - füge, licsi, mangó, ananász. Ugyanakkor jobb, ha a cukrot kis mennyiségű mézzel, szárított gyümölcsökkel, bogyós gyümölcsökkel helyettesítjük. Nem kell teljesen lemondani az édességről, csak ellenőrizni kell a fogyasztását.

A glutén a gabonafélékben található. Ezek gabonafélék és mindenféle péksütemény. Ha kizárja az étrendből a gluténtartalmú ételeket, akkor a betegek állapota javul, a rohamok enyhébb tünetekkel megszűnnek, és gyorsabb a remisszió.

Az étrend megváltoztatását az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak nagyobb fogyasztása irányába kell elhelyezni, amelyek részt vesznek minden sejtmembrán, így az agyi neuronok megújulásában. Ezek a növényi olajok: napraforgó, kukorica, olíva, lenmag, repce, tenger gyümölcsei és kagylók, hal és halolaj, dió, lenmag, tök, szezámmag, csíráztatott gabonafélék, zöld zöldségek. Sok ilyen termék létezik.

Telített zsírsavak a húsban, belsőségben, vajban találhatók. Ezeket az ételeket lehet és kell fogyasztani, de ne együnk túlzásba. Például sovány vörös hús - hetente egyszer, zöldség körettel (de nem burgonyával), vaj - körülbelül öt gramm naponta.

Az antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek - hal (lazac), hínár, mandula, pulyka- és nyúlhús, banán, áfonya, eper javítják a hangulatot és csökkentik a szorongást.

Az étrendnek tartalmaznia kell vitaminokat, aszkorbinsavat (hagyma, friss zöldségek, bogyók és gyümölcsök), B-vitaminokat (tojás, hús, máj, hüvelyesek, zöld zöldségek, hal, burgonya, paradicsom), E-vitamint (növényi olajok, olívabogyó, magvak, dió, szárított sárgabarack).

Ezenkívül, amikor csak lehetséges, természetes biotermékeket kell használnia. Az étrendnek több zöldséget és gyümölcsöt kell tartalmaznia, frissen, télen - frissen fagyasztva. A kenyeret előnyben részesítjük a teljes kiőrlésű gabonából vagy a rozsból, és korlátozott mennyiségben. Nincs alkohol, kávé és erős tea, ugyanez vonatkozik a kolbászra, füstölt húsra és savanyúságra is. A gabonafélék közül előnyben részesítik a zabpelyhet, a hajdinát és a kölest. Korpa és csíráztatott búzaszemek használata javasolt. Minden nap van dió és magvak 20-50 g.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.