^

Egészség

A
A
A

Skizofrénia férfiaknál: okok, típusok, diagnózis, prognózis

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 08.05.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Több mint egy évszázad telt el azóta, hogy a skizofréniát önálló betegségként jelölték ki, de még mindig folynak a viták nemcsak természetéről, hanem önálló betegségként való létezéséről is. Sok pszichiáter, köztük E. Bleuler, a „skizofrénia” kifejezés szerzője, hajlamos azt hinni, hogy ez a mentális betegségek egy csoportja, amelyet egy közös vonás egyesít – a páciens mentális folyamatai megzavaródnak, az észlelés, a gondolkodás és az érzelmek egysége. Eltűnik a mentális aktivitás fokozatos gyengülésének hátterében. Bárhogy is legyen, a betegség legrosszindulatúbb és leggyorsabban progresszív formái serdülőkorban és serdülőkorban manifesztálódnak, a fiatal betegek körében pedig a legtöbb férfi beteg. Ezért a skizofrénia férfiaknál általában súlyosabb és kedvezőtlenebb prognózisú, mint a nőknél. Bár bizonyos esetekben ennek az ellenkezője igaz.

A betegség fő tulajdonságának a betegek teljes mentális életének meglehetősen gyors, gyakran tíz-tizenöt éven belüli elszegényedését, a meglehetősen fiatal korban bekövetkezett „demencia végzetes kimenetelét” tekintették a 19. Század végén. E. Kraepelin önálló nozológiai egységként írja le, amely a korábban különálló mentális patológiákat ötvözi: dementia praecox, catatonia, herbephrenia és paranoia. Ő volt a skizofrénia prototípusa. E. Kraepelin elhagyta a „dementia praecox” nevet, mivel mindezen mentális zavarok serdülőkorban és serdülőkorban nyilvánultak meg, és gyorsan előrehaladtak a demencia kimenetelével. Ez a betegség elsősorban a fiatal férfiakat érintette.

Szó szerint 15 évvel később azonban E. Bleiler könnyű kezével, aki megjegyezte, hogy ez a patológia nem mindig korai, és nem minden betegnél figyelhető meg gyors „végzetes demencia kimenetel”, egy új független mentális betegség jelent meg - a skizofrénia.. Fő jellemzőjét az integrál psziché kettéhasadásának nevezték. [1]

Mentális zavarok férfiaknál

A mentális egészség megőrzése idős korig nem könnyű a modern világban, különösen a nagyvárosok lakói számára. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a mentális zavarok változó mértékben, átmenetileg és tartósan a világ lakosságának 20-25%-át érintik, nemtől és életkortól függetlenül. A mentális zavarok átmenetiek, vagyis súlyos lelki sokkok vagy pszichotróp anyagokkal való visszaélés okozza. Az ilyen feltételek nem hosszú távúak, és leggyakrabban kedvező kimenetelűek. A krónikus vagy tartós mentális zavarok, beleértve a skizofréniát is, hosszú ideig, súlyosbodással fordulnak elő, és tartós mentális hiba kialakulásához vezetnek.

A leggyakoribb mentális betegségek a depresszió, a bipoláris zavar és a skizofrénia. Ha pedig a depresszió kezelhető és nyomtalanul elmúlik, akkor a másik kettő krónikus kiújuló betegség, ami a legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel kontrollálható.

A férfiaknál fele olyan gyakran alakul ki depresszió, mint a nőknél. E. Kraepelin kora óta a bipoláris zavar is inkább „női” mentális zavarnak számít. Bár a modern tanulmányok ennek ellentmondanak, és azt mutatják, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek bipoláris zavarban, a nők pedig hajlamosabbak a monopoláris zavarra, ahol a pszicho-érzelmi állapotban a "fekete sávok" dominálnak. Lehetséges, hogy a diagnosztikai megközelítés kétértelműsége befolyásolja az ilyen statisztikákat.

A skizofréniával diagnosztizált betegek között négy férfira három nő jut, és a skizotípusos affektív zavar is valamivel gyakoribb a férfiaknál.

A férfi lakosság körében több a szenvedélybetegség. A múlt század elején minden 12. Rendszeresen ivó férfira egy nő jutott. Az alkoholos pszichózis továbbra is a férfiak kiváltsága, bár az emberiség szép felének képviselői aktívan felzárkóznak hozzájuk, és az Egyesült Királyság statisztikái szerint országukban már kialakult a nemek közötti egyenlőség az alkoholizmusban szenvedők körében. Ennek ellenére a bolygó teljes lakosságán belül minden alkoholista nőre négy férfi jut (WHO adatok). Általában 1,3-1,5-szer több férfi drogfüggő van, mint nő. De a férfiakat nem érintik az étkezési zavarok – tíz anorexiában/bulimiában szenvedő nő esetében csak egy férfi jut.

A fiatal férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek autizmus spektrumzavartól, beszédzavartól, hiperaktivitási zavartól és figyelemzavartól.

Miért veszélyes a skizofrénia a férfiaknál?

A betegség mindenekelőtt magára a betegre nézve veszélyes, és nemtől függetlenül, mivel kezelés hiányában előrehalad. A psziché megzavart integritása azt eredményezi, hogy a beteg képtelen magatartását irányítani, az életkörülményeknek megfelelően megváltoztatni, ne lépje túl a társadalmi szabályokat, megtervezze életét és megvalósítsa terveit. Mindez függővé teszi az embert másoktól, azok segítségétől, gondoskodásától, megfosztva a függetlenségtől.

Ha a férfiakat nőkkel hasonlítjuk össze, akkor általában fájdalmas tüneteik korábban jelentkeznek, serdülő- és serdülőkorban (néha gyermekkorban) pedig semmiképpen sem a skizofrénia jóindulatú formái. Férfiaknál gyakrabban figyelhetők meg fejlett és tartós téveszmék, pszichomotoros izgatottság alakul ki. Mindazonáltal egy viharosabb és drámaibb debütálás, egy látható viselkedési rendellenesség, bár általában nagy benyomást tesz másokra, lehetővé teszi a kezelés időben történő megkezdését, ami a páciens pszichéjének kevésbé sérül. A betegség lassú fejlődése a kezelés későbbi megkezdésével és nagyobb mentális állapotzavarokkal jár.

Ezenkívül a férfiakra jellemző a skizofrénia és az antiszociális viselkedés kombinációja, a kábítószer-használat, az alkoholizmus, ami súlyosbítja a betegség lefolyását, és jobban tükröződik a családi és szakmai státuszban.

A helyzetből való kiút az, hogy időben kérjen orvosi segítséget. A skizofréniát a legtöbb esetben aktív pszichotróp terápia szabályozza, és a szocio-rehabilitációs gyakorlatokkal való kombinációja lehetővé teszi a páciens számára, hogy visszatérjen egy meglehetősen magas életminőséghez. A skizofrénia legnagyobb veszélyének a kezelés késői megkezdését tartják.

A különösen veszélyes bűnözői magatartású személyek, például a sorozatgyilkosok között nem sok a skizofrén, a hivatásos bűnözők között sem. A skizofrén betegek általában nem jelentenek veszélyt a társadalomra. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a betegség kialakulása kábultsághoz, elszigeteltséghez, a külvilágtól való elkerítéshez vezet. [2]

Járványtan

A morbiditási statisztikák azt mutatják, hogy a fiatal betegek, a férfi betegek túlnyomó többsége körében a csúcs incidencia 20-28 éves korban következik be. A skizofrénia megjelenésének egyharmada azonban 10 és 19 éves kor között következik be, és feltételezhető, hogy nem ismerik fel az összes megjelenést. A fiúk a legfiatalabb betegek között 1,5-2-szer többen vannak, mint a lányok. A skizofrénia kialakulásának valószínűsége serdülőkorban és fiatalkorban 3-4-szer nagyobb, mint közép- és időskorban. Leggyakrabban 10-14 éves korban jelentkezik a betegség rosszindulatú folyamatos formája, enyhébb paranoiás - 20-25 év után.  [3].  [4]_ [5]

Okoz Skizofrénia férfiaknál: okok, típusok, diagnózis, prognózis

A modern pszichiátria a neurofiziológia eredményeire alapozva ezt a betegséget a neurotranszmitter-mechanizmusok megsértésének eredményeként tekinti egyes agyi struktúrák károsodása miatt, mivel szerkezeti anomáliák már jelen vannak a skizofrénia megnyilvánulása során. Bizonyítékok vannak az agykárosodásra a fejlődés legkorábbi szakaszában. Például skizofrén betegeknél az átlátszó szeptum üregének kitágulását és az agy hajtogatásának megsértését találták. Az ilyen struktúrák röviddel a születés után alakulnak ki, és gyakorlatilag változatlanok maradnak ezután. Ezek a tények megerősítik a skizofrénia patogenezisének neurogenezis elméletét. A modern kutatási módszerek azt sugallják, hogy a betegség kialakulása az agysejtek, különösen a szürkeállomány degenerációján és / vagy a neurokémiai egyensúlyhiányon alapul, amely az intrauterin fejlődés szakaszában kezdődött. A kóros átalakulások okai a születés előtti fertőzések, mérgezések és egyéb káros hatások a gyermekvállalás során. Az idegtudósok eredményei azonban nem specifikusak, és más pszichiátriai betegségben szenvedő egyénekben rejlenek.

Genetikai hajlam is előfordul, ezt ikervizsgálatok és a betegek közeli hozzátartozóinál kisebb mértékben kifejezett szerkezeti rendellenességek igazolják. Az öröklődés meglehetősen összetett, hipotetikusan több mutált gén kölcsönhatásba lép egymással, ami a skizofrénia kialakulásának kockázatának kritikus növekedéséhez vezet. Egyszerre feltehetően több funkcionális és metabolikus agyi folyamat is megzavarodik, ami a skizofrénia-szerű tünetekbe illeszkedő mentális elváltozásokhoz vezet. De az öröklődést sem ismerik el döntő tényezőnek, hiszen a skizofrén szülők gyermekei közül messze nem minden betegszik meg, skizofréniára jellemző mutációt nem találtak. Ezenkívül néhány esetben a géntranszformációk véletlenszerűek voltak, és hiányoztak a beteg szüleinél. [6]

Felismerték a különféle külső kiváltó tényezők hatását. Kockázati tényezők - kora gyermekkori életkörülmények (diszfunkcionális család, szegénység, magány, gyakori lakhelyváltoztatás, érzelmi és fizikai zaklatás), stressz, mérgezés, fertőzés, fizikai aktivitás szintje, különféle pszichés és szociális interakciók csak gyermek- és felnőttkorban felgyorsítja a skizofrénia tüneteinek megjelenését férfiaknál. A betegség kialakulását kiváltó társadalmi körülmények közül kiemelik a városi környezetben való életvitelt. A genetikailag hajlamos emberek magasabb fokú urbanizációja növeli a betegség kialakulásának kockázatát. A pszichés kockázati tényezők is sokfélék. A skizofrének nagyon érzékenyek a kisebb negatív ingerekre is, gyakran aggódnak amiatt, amit egy hétköznapi ember egyszerűen nem vesz észre, akár bármilyen távoli stressztényező is lendületet adhat a betegség kialakulásának.

A különféle pszichedelikus szerek használata önmagukban skizofrénia-szerű tüneteket okozhat, és egyszeri nagy adag bevétele következtében kialakuló akut mérgezésben, illetve hosszan tartó bántalmazással járó krónikus mérgezésben nyilvánulhat meg. Ezenkívül a skizofrén betegek gyakran használnak pszichotróp anyagokat (leggyakrabban alkoholt, mint a legnépszerűbb és megfizethető terméket), hogy leküzdjék jellegzetes dopaminéhségüket. Ilyen esetekben szinte lehetetlen megállapítani, hogy pontosan mi volt az elsődleges, és ha bizonyosan tudható, hogy egy krónikus alkoholistánál vagy drogosnál skizofréniás állapotot észlelnek, akkor súlyos mérgezést vagy elvonási szindrómát diagnosztizálnak, ill. Nem skizofrénia.

A kockázati időszakok olyan válságok, amelyek a hormonális és társadalmi státusz változásaihoz kapcsolódnak. Férfiaknál ez a serdülőkor, amikor a gyors fizikai átrendeződés és a társadalmi fejlődés hátterében a betegség legtöbbször debütál. A késői skizofrénia a hajlamos férfiaknál a nemi funkció gyengülésének időszakában jelentkezik, ami egybeesik a társadalmi státusz változásaival is (nyugdíjba vonulás, korábbi jelentőségvesztés).

Azonban pusztán a külső hatások hatására az ember nem lesz skizofrén. Az exogén kockázati tényezők a veleszületett hajlamon felül állnak. A legtöbb beteg anamnézisében lehetetlen egyértelmű összefüggést kimutatni egy bizonyos külső tényező és a betegség kialakulása között. [7]

Kockázati tényezők

A skizofrénia egy endogén betegség, melynek pontos okait máig rejti a titok fátyla. Jelenleg az agy neuronjaiban fellépő degeneratív folyamatok következményeként tartják számon, amelyek kezdete a kialakulásának szakaszában van.

A kábítószerrel való visszaélés és a különféle stresszorok hozzájárulhatnak egy újabb skizofrénia kialakulásához, azonban ezek hatása önmagában nem lesz elegendő a betegség kialakulásához.

Hajlamos egyénekben külső tényezők provokálhatják a skizofrénia első rohamát vagy debütálását, bár általában a betegség megnyilvánulása külső hatásokkal való nyilvánvaló kapcsolat nélkül következik be. Leggyakrabban a skizofrénia tünetei megelőzik az alkohol vagy más pszichedelikus szerek iránti kifejezett vágy megjelenését. Az egyik ok, amiért a skizofrének csaknem fele használ pszichoaktív szereket, és ezek közül a legmegfelelőbb az alkohol, a szakértők a páciens semlegesítési vágyát nevezik a növekvő érzelmi változásoktól való félelemnek. És bizonyos értelemben lehetővé teszi a felejtést egy időre, csökkenti az érzelmi stresszt, a szorongást, elfojtja a vágyakozást, ugyanakkor pszichés függőség alakul ki.

A skizofrén betegek alkoholizmusának jellegzetes tünete a részegség látható okainak hiánya és az erős italok önmagában történő fogyasztására való hajlam. A részegség részeg jelleget kölcsönöz, a mámor állapotát izgalom, hisztéria és rosszindulatú bohóckodás kíséri.

Férfiaknál az alkoholizmus miatti skizofrénia jelei észrevehetők lehetnek, mert ezek téveszmék és hallucinációk, valamint negatív tünetek (növekvő közömbösség, inaktivitás, apátia). De ezek a jelek elhúzódó krónikus alkoholizmus esetén is megjelennek. Az elvonási szindrómát vagy az akut alkoholmérgezést kísérő pszichomotoros agitációs állapot szintén a skizofrénia gyors megjelenéséhez hasonlít. Ebben az esetben szinte lehetetlen megkülönböztetni, hogy mi volt az elsődleges, ezért azoknál a betegeknél, akiknél korábban nem diagnosztizáltak skizofréniát, alkoholfüggőségi szindrómát diagnosztizálnak.

Néha észrevehetőek lehetnek a skizofrénia első jelei egy férfiban a stressz miatt. De csak egy traumatikus helyzet a betegség kialakulásához szintén nem elegendő. Valami hajlamnak kell lennie, talán észrevétlenül alakult ki a folyamat, és a stressz provokálta a betegség gyors fejlődését. Ismétlem, a legtöbb esetben sem a betegek, sem a hozzátartozóik nem kötik a betegség első tüneteit valamilyen specifikus stressztényezőhöz. A skizofrénia nem várt megnyilvánulását a teljes jólét közepette hangsúlyozzák a szakemberek, mint az egyik olyan jelet, amely lehetővé teszi a betegség gyanúját.

A skizofrénia nem alakulhat ki féltékenység alapján a férfiaknál. Ennek a tévhitnek az az alapja, hogy a féltékenység téveszméje a skizofrén betegek téveszméjének egyik tipikus témája. A kóros féltékenység nem jellemző a betegség kezdeti szakaszában. Az úgynevezett Othello-szindróma általában 40 éves korig jelentkezik az erősebb nemnél, és a nőkkel ellentétben agresszív megnyilvánulásokkal jár.

A morbid féltékenység számos mentális zavar gyakori tünete. Kialakulását súlyosbíthatja az alkoholizmus, a kábítószer-függőség, a szerzett testi fogyatékosság, a skizofréniára jellemző elszigeteltségre való hajlam.

Általában véve a külső pszicho-traumás tényezők önmagukban nem elegendőek a skizofrénia kialakulásához. Ezenkívül az ilyen diagnózist általában nem rokonok, hanem pszichiáterek állítják fel a páciens átfogó vizsgálata és megfigyelése után, gyakran kórházban. [8]

Pathogenezis

Számos elmélet próbálja megmagyarázni a skizofrénia patogenezisét a neurobiológia szempontjából - dopamin, kinuren, GABAerg és mások. A skizofrén betegekben az idegimpulzusok átvitelének szinte minden folyamata érintett így vagy úgy, de egyelőre egyik hipotézis sem tudja megbízhatóan megmagyarázni, hogy mi történik, pontosan jelezni, hogy mely agyrendszerek működése romlik. Ezen túlmenően, a vizsgálatokban olyan betegek is részt vesznek, akik tartós antipszichotikus terápiában részesülnek, ami egyrészt bizonyos agyi struktúrák, például a bazális ganglionok normalizálódásához vezet, és ezzel egyidejűleg hatás alatt van. Az agy anyagában található gyógyszerek egyéb szerkezeti deformitásai és agyi ischaemiás területei vannak. Jelenleg nem sikerült teljesen elkülöníteni az antipszichotikus kezelés hozzájárulását a betegség által közvetlenül okozott szerkezeti rendellenességektől.  [9], [10]

Tünetek Skizofrénia férfiaknál: okok, típusok, diagnózis, prognózis

A kórfolyamat lefolyásának típusa szerint megkülönböztetünk folyamatos skizofréniát, melynek megnyilvánulásai mindig jelen vannak, de periodikusan kisebb-nagyobb mértékben kifejeződnek (pitvari jelleg). Létezik ismétlődő vagy körkörös, időszakosan megnyilvánuló és mániás-depressziós pszichózisra emlékeztető, valamint a leggyakoribb, vegyes vagy paroxizmális-progresszív pszichózis, amikor a betegség rohamai ritkán, 3-5 év elteltével jelentkeznek, de a visszaeséstől a visszaesésig bonyolultabbá válnak, és minden alkalommal, amikor a negatív tünetek előrehaladnak. Szőrmeszerűnek is nevezik – minden visszaeséssel a beteg egyre mélyebbre süllyed a betegségben (németül schub – egy lépés lefelé).

A skizofrénia domináns klinikai megnyilvánulásai szerint is vannak változatai.

A folyamatos skizofrénia legrosszindulatúbb formája, amely elsősorban a férfi betegeket érinti, serdülőkorban (12-15 év) nyilvánul meg. A fiatalkori skizofréniát gyors előrehaladás, valamint az érzelmi és intellektuális leépülés fokozódása jellemzi (ez Kraepelin dementia praecox-jának felel meg). Jellegzetes megnyilvánulásai szerint három fő típusra osztható:

  • egyszerű skizofrénia - amelyet a negatív tünetek túlsúlya és a produktív megnyilvánulások gyakorlati hiánya jellemez: az egészen normális tinédzserek hirtelen elviselhetetlenné válnak mások számára - durvák és közömbösek a rokonokkal szemben, oktatási intézményekben - iskolakerülők és lustaak, sokáig alszanak, társaságtalanná válnak; gyorsan lebomlanak - hanyag, falánk, szexuálisan felszabadult lesz, sok esetben motiválatlan agresszió jelenik meg másokkal szemben;
  • hebefrén skizofrénia, melynek megkülönböztető jellemzője a viselkedési zavar durva bohóckodással, grimaszokkal, életkornak és helyzetnek abszolút nem megfelelő böfögéssel, a betegeknél szexuális gátlás (nyilvános maszturbáció, nemi szervek exponálása), falánkság és lomhaság, szándékos bélürítés és húgyhólyag mindenki előtt nem megfelelő helyen, szó szerint a betegség kezdetétől számított első-második évben egyszerű és hebefrén skizofrénia esetén végállapot alakul ki mentális aktivitás elvesztésével és demenciával, első esetben teljes közömbösség, a másodikban - az úgynevezett "modellt" demencia;
  • katatóniás skizofrénia, megkülönböztető jellemzője a katatónia, amely kábultságban (feszültségpszichózisban) vagy izgatottságban nyilvánul meg a fent leírtak szerint, ennél a formánál körülbelül két-három év alatt alakul ki a végső állapot („néma demencia”).

A paranoid skizofrénia férfiaknál jóval később, 20 vagy akár 25 év után kezdődik, a betegség kialakulása lassan, minden szakaszon keresztül megy végbe, és a beteg személyiségszerkezete fokozatosan változik. Folyamatos és paroxizmális-progrediens formában is halad.

Delírium van – üldözés, befolyás, kapcsolatok, messianizmus. Az ember mások minden eseményét és viselkedését a téveszmék szemszögéből értelmezi, titkolózóvá, gyanakvóvá, óvatossá válik. Paranoid delírium alakul ki és bonyolódik, hallucinációk, gyakrabban hallási hallucinációk jelennek meg, hangok rendeznek, megbeszélnek, gondolatokat hangoztatnak, ennek hátterében mentális automatizmusok alakulnak ki, a beteg viselkedése pszichotikussá válik. A betegség ezen szakaszát paranoidnak vagy hallucinációs-paranoidnak nevezik.

A betegeknél másodlagos katatónia alakulhat ki, a téveszmék egyre grandiózusabbakká válnak, téveszmés deperszonalizáció figyelhető meg. A betegek gyakran történelmi személyiségeknek, istenek helyetteseinek képzelik magukat, ami észrevehető lekezelő hangnemükben, büszke viselkedésükön, saját felsőbbrendűségük érzésén. Ebben a szakaszban megjelennek a skizofrénia specifikus tünetei – skizofázia, mentizmus, pszeudohallucinációk, nyitottság, gondolatoktól, hangulatoktól, álmoktól való visszahúzódás vagy az agyba való bejutás, mozgások, érzések kényszere stb. Minél fantasztikusabb a káprázat cselekménye, annál nagyobb személyiségzavar beteg. Végül paranoid demencia alakul ki. Azonban a skizofrénia ezen formája a legtöbb esetben jól kontrollálható gyógyszerekkel, és a betegség harmadik szakasza nagyon sokáig késleltethető.

A paranoid skizofrénia szőrmeszerű (progresszív-progresszív) lefolyása eleinte folyamatos, de gyorsan megszűnik, és a beteg több évig normális életet élhet. Aztán néhány év múlva a betegség visszatér, a támadás bonyolultabbá válik és idővel meghosszabbodik, de ismét leáll. A beteg minden rohamból némi autista veszteséggel jön ki. Korábban, a neuroleptikumok felfedezése előtt, egy ilyen lefolyású harmadik vagy negyedik roham vezetett a betegség végső szakaszához. Jelenleg a gyógyszeres terápia késleltetheti, sőt megakadályozhatja a betegség visszatérését. Ebben a formában fiatalkori skizofrénia (kataton, hebefrén) is előfordulhat. Kedvezőbb, a betegeknél kisebb értelmi fogyatékosság alakul ki, mint a folyamatosan áramló formánál.

A visszatérő skizofrénia a mániás vagy depressziós pszichózisok periodikus kialakulása, kisebb-nagyobb mértékben, téveszmés, hallucinációs, kevert komponensekkel, pszeudohallucinációkkal a klinikai képben. Engem a skizoaffektív pszichózisra emlékeztet.

A mániás rohamok olyan izgatott állapotok, amelyek a skizofrénia sajátos tüneteivel (gondolatok visszhangja, befolyási téveszmék) jelentkeznek, egészen az oneiroid katatónia kialakulásáig.

A depresszív rohamokat rossz hangulat, alvászavarok, szerencsétlenség előérzete, szorongás jellemzi a skizofrénia sajátos tüneteivel (üldözési téveszmék, mérgezés, kitettség). Előfordulhat kábulat vagy oneiroid állapot. Az ilyen támadásokat a kábítószer jól megállítja, azonban megoldásuk után a személyes képességek némileg elvesznek.

A lassú skizofrénia férfiaknál bármely életkorban megnyilvánulhat. Kezdetben neurózisszerű tünetei vannak. Ma skizotípusos személyiségzavarnak minősül. A fent leírt betegség legenyhébb és legkevésbé progresszív formája, amely gyakran nem vezet intellektuális elvesztéshez.

Férfiaknál nem létezik olyan változatosság, mint a látens skizofrénia, mert amíg a betegség rejtve van, és sem a beteg, sem a környezet nem tud róla, addig nem létezik. Lehetetlen olyan mentális betegséget diagnosztizálni, amely tünetmentes.

Az alkoholos skizofrénia férfiaknál szintén nem megfelelő definíció. Mint korábban említettük, a skizofrének hajlamosak az alkoholfogyasztásra, de a skizofrénia csak az alkoholizmus alapján történő kialakulását a modern orvostudomány nem tartja lehetségesnek, bár a krónikus alkoholistáknál az agyi neuronok leépülése és a skizofrén pszichózisra emlékeztető tünetek kialakulása megtörténik.

A betegség legveszélyesebb formája a skizofrénia hipertoxikus vagy lázas formája. Jellemzője a páciens testhőmérsékletének éles emelkedése az első öt nap során, anélkül, hogy összefüggésbe hozná a szomatikus állapotot vagy az antipszichotikus terápiát, a katatóniás tünetekkel járó akut pszichózis kialakulásának hátterében. A beteget kórházban ápolják, és sürgősségi ellátásban részesülnek, mivel állapota életveszélyes. A prefebrilis fázist kifejezett izgatottság jellemzi: a betegek beszéde akadozó, összefüggéstelen, értelmetlen, a mozgások impulzívak és természetellenesek. A betegek felemelkednek, nem csukják be a szájukat, de kissé összezavarodnak, gyakran deperszonalizáció/derealizáció szindróma jelentkezik. Néha a katatónia tünetei azonnal megfigyelhetők. A hőmérséklet emelkedése után kataton, hebefrén gerjesztés vagy kataton kábulat lép fel. A betegek ugrálnak, bukfenceznek, grimaszolnak, köpködnek, vetkőznek, megtámadnak másokat, később jön a negativista kábulat, izomtónus- és/vagy oniroid növekedéssel.

Jelenleg a skizofrénia lázas rohamainak kezelésére szolgáló rendszert dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a kifejezett remisszió elérését. Korábban a standard antipszichotikus terápia gyakran végzetes volt. A lázas roham főként szőrmeszerű skizofrénia formájában nyilvánul meg, az ezt követő exacerbatiók általában normális hőmérséklet mellett folytatódnak.

Szakaszai

Mint minden betegség, a skizofrénia is szakaszosan fejlődik ki. A betegség különböző formáinak stádiumait azonban különböző mértékben fejezik ki, és időtartamuk nem mindig teszi lehetővé mindegyikük világos megkülönböztetését. Emellett van egy prodromális időszak, amikor a beteg még nem érzi magát annak, mások pedig furcsának, szeszélyesnek, fékezhetetlennek tartják, és ha ez egy tinédzserrel történik, akkor mindenkit „átmeneti kornak” írnak le.

Premorbid állapotban általában megmagyarázhatatlan belső kényelmetlenség, lelki fájdalom érződik, a külső környezet és a beteg belső világának harmóniája megbomlik. De ezek az érzések nem specifikusak. Mind ott vannak. Ez befolyásolja a természetellenes viselkedést, nehéz kommunikálni a barátokkal, rokonokkal és rokonokkal. Az ember különlegesnek érzi magát, nem úgy, mint mások. „Kiesik” a társadalomból, és fokozatosan elveszti vele a kapcsolatot. A másokkal való kommunikáció egyre jobban megterheli a beteget, és jobban szereti a magányt. Néha egy ilyen időszak után erőszakos fellépés jelentkezik pszichózis formájában.

De gyakran a skizofrénia kezdeti szakasza a férfiaknál rejtve van. Így kezdődnek a serdülőkorban a folyamatos juvenilis skizofrénia legnehezebben kezelhető formái, vagy a serdülőkorban is gyakran megnyilvánuló lomha folyamat. Jellegzetes korai tünet lehet a teljesen eltérő viselkedés, például otthon és idegenek társaságában (iskolában, munkahelyen stb.) - „viselkedés-hasadás”. A rokonok körében ékesszóló ember, aki kész órákon át beszélgetni különféle témákról, a rekedtségig vitatkozni, megvédeni véleményét, néha agresszíven; idegenek, akár ismertek társaságában igyekszik „lehajtani a fejét”, hallgat, szót sem lehet kivenni belőle, félénk, félénk.

A kezdeti stádiumban, amikor a betegség hatalmába keríti az embert, a világ érzékelése, önérzékelése, mindkettő kapcsolata megzavarodik. A legtöbb esetben téveszmék és hallucinációk, rögeszmés gondolatok jelennek meg. Ezek a tünetek gyakran időszakosan jelentkeznek, gyengülve és gyengülve. Ez befolyásolja a beteg ember jellemét, megváltozik - megfontoltság, kommunikációs hajlandóság, magány utáni vágy. Szeretteitől érkező kérdések, például „Mi történt?” irritációt, sőt agressziót okozhat. Ennek ellenére a betegnek gyakran sikerül sokáig elrejteni a növekvő érzelmi feszültséget.

A skizofrénia kialakulásának egyik legjellemzőbb tünete a szeretteivel, különösen az anyával szembeni hidegség és agresszió. Néha az „idegen szülők” tévképzete alakul ki - a beteg biztos abban, hogy örökbe fogadták, lecserélték, és valahol az „igazi” szülők keresik és várják, és általában befolyásos és gazdag emberként mutatják be magukat.

A prodromot és az elsajátítási szakaszt a hajtások zavara jellemzi. Feltűnőbb a pirománia, kleptománia, csavargás, antiszociális életmódra való hajlam, szexuális perverziók. De a vonzászavarok finomabbak lehetnek, mint például a falás-olvasás szindróma, a város felfedezése, a tömegközlekedési útvonalak és hasonlók. Az ilyen hobbik kedvéért minden szükséges dolgot elhagynak, és minden könyvet sorban olvasnak el rendszer és műfajok betartása nélkül, vagy egy tinédzser egész nap sétál a városban / tömegközlekedéssel közlekedik, terveket és rajzokat készít „ideális” település, majdnem ugyanaz. Sőt, a betegek általában nem tudják egyértelműen elmagyarázni sem tevékenységeik természetét, sem tervek és tervek jelentését.

A következő szakasz az alkalmazkodás. A beteg hozzászokott a hangokhoz, "elfogadta" elképzeléseit, bízik kizárólagosságában, "tehetségében" stb. Elbújik az ellenségek elől, rajzol, kitalál, hűtlen feleséget követ, idegen elmével kommunikál... A téveszmék és hallucinációk mindennapossá válnak, két valóság, valós és illuzórikus, gyakran békésen egymás mellett él a páciens tudatában. Sok esetben a zökkenőmentesen és akut pszichózisok nélkül fejlődő betegség csak ebben a szakaszban válik egyértelműen észrevehetővé. Ebben az időszakban jól láthatóak a fájdalmas tünetek, a páciens viselkedése már sztereotípiává válik - ugyanazon mozdulatok, grimaszok, gesztusok, szavak vagy kifejezések (automatizmusok) ismétlődése kíséri.

Az utolsó szakasz a leépülés (érzelmi kiégés és szellemi retardáció). Az azt megelőző időszak időtartama a skizofrénia típusától és a lefolyás súlyosságától függően változik. Egyes enyhe esetekben az értelem súlyos károsodása egyáltalán nem következik be, fiatalkori malignus skizofrénia esetén gyorsan bekövetkezik a harmadik szakasz. [11]

Komplikációk és következmények

A skizofrénia progresszív mentális betegség. Kezelés nélkül az önálló életképesség elvesztéséhez vezet. A beteg fokozatosan elveszíti tanulási, munkavállalási és keresőképességét, a társadalomban való létezési képessége romlik.

A skizofrén férfiak gyakran kimaradnak az iskolából, a munkából, elkezdenek vándorolni, aszociális elemek befolyása alá kerülnek, hajlamosak a késztetések zavaraira, különösen a szexuális perverziókra.

A skizofrének hozzávetőleg fele visszaél pszichoaktív szerekkel, ami súlyosbítja a betegség lefolyását, hozzájárul a visszaesések, az öngyilkos és erőszakos cselekmények gyakoriságának növekedéséhez, és közelebb hozza az általános mentális elszegényedés és az önelszigetelődés kialakulását. A mérgező anyagokat használó betegeknél nő a kezeléssel szembeni ellenállás, jelentősen csökken a kedvező kimenetel valószínűsége. A végső szakaszban az alkoholizmus vagy a kábítószer-használat spontán leállhat, ez azonban az autizmus növekedését jelzi.

A skizofrének nehezebben tudnak leszokni a dohányzásról, köztük háromszor több a dohányos, mint a mentálisan egészséges lakosság körében. Ez a szokás nemcsak a szervezet szomatikus állapotára van káros hatással, hanem gátolja az antipszichotikumok hatását is, ezért a dohányzó betegeknek nagyobb terápiás dózisú gyógyszerekre van szükségük, ami tele van mellékhatások kialakulásával.

A skizofrének sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek traumás betegek, mint a mentálisan egészségesek, sérüléseik általában súlyosabbak, halálozásuk magasabb.

A skizofrén betegek gyakran követnek el öngyilkosságot, részben a betegség kezdeti stádiumában, amikor úgy érzik, hogy elvesztik az eszüket, részben az előrehaladott téveszmés időszakában, méltatlannak tartják magukat az életre. Néha „legjobb” szándékból megölhetik szeretteiket, hogy „megmentsék” őket a közelgő kínoktól, majd öngyilkosságot követnek el, megbüntetve magukat ezért.

A skizofrének társadalmi veszélye erősen eltúlzott. Van azonban egy kockázat. Növeli az exacerbációk időszakában, amikor nagy a valószínűsége a pszichomotoros izgatottság kialakulásának.

A betegség következményei a későbbi debütálással mérséklődnek. A stabil társadalmi pozíció, a magas szakmai készségek és a társadalmi aktivitás növeli a kezelés kedvező kimenetelének és az önellátás fenntartásának valószínűségét.

Diagnostics Skizofrénia férfiaknál: okok, típusok, diagnózis, prognózis

A skizofréniát bizonyos, ennek a betegségnek megfelelő klinikai tünetek megléte alapján diagnosztizálják magának a betegnek, hozzátartozóinak panaszai és a kórházi megfigyelések alapján. Ezenkívül tanulmányozzák a családtörténetet, tesztvizsgálatokat végeznek a páciens mentális észlelésének szintjének felmérésére. A betegség klinikai képe meglehetősen egyéni és összetett, de mindig meg kell sérteni a gondolkodási folyamat egységét, az elme kettészakadásának sajátos jelenségét, amely a skizofrénben a kezdetektől jelen van. Előfordulhat, hogy nincsenek produktív tünetek, de teljes vagy részleges hiánya van az asszociatív kapcsolatoknak és a gondolkodás tisztaságának, a céltudatos gondolatok és cselekvések képességének. Az egyik központi tünet a legközelebbi emberektől való elidegenedés és elhidegülés, a monoton hangulat, a passzivitás növekedése és az aktív élet minden területétől való fokozatos kivonulás. A fájdalmas skizofrén megnyilvánulásoknak legalább hat hónapig fenn kell tartaniuk. Hiányoznak olyan elemzések és műszeres vizsgálatok, amelyek megbízhatóan megerősítik a skizofrénia diagnózisát, és a skizofrénia megkülönböztetésére más betegségektől, amelyekben hasonló tüneteket észlelnek. [12]

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnózist neurózisokkal és személyiségzavarokkal (pszichopátiákkal), rögeszmés-kényszeres és bipoláris zavarokkal végzik, amelyekben a beteg személyiségváltozás nélkül kerül ki a rohamból, pl. Az igazi skizofréniában nincs progresszió.

Például az atipikus lefolyású bipoláris zavar erősen hasonlít a visszatérő skizofréniára, és mindkét pszichózist gyorsan megállítják a gyógyszeres kezelés, azonban a bipoláris zavar affektív stádiumából való kilépést a beteg minden személyes tulajdonságának teljes helyreállítása jellemzi, míg a skizofrén betegeket Lépjen ki a mániákus-depresszív rohamból az érzelmi-akarati szféra veszteségeivel, és tárjon fel néhány változást - csökken a szociabilitás, beszűkül az ismeretségi kör, az ember visszahúzódóbbá, visszafogottabbá válik.

A skizofrénia akut polimorf rohamait megkülönböztetik a fertőző, traumás, stroke utáni, intoxikációs pszichózisoktól. A skizofréniát az epilepsziától, az organikus és traumás agysérülésektől, az alkoholizmus krónikus következményeitől és a kábítószer-függőségtől is megkülönböztetik. 

Ki kapcsolódni?

Kezelés Skizofrénia férfiaknál: okok, típusok, diagnózis, prognózis

Gyógyítható a skizofrénia férfiaknál? Nem. Jelenleg semmilyen nemű és életkorú betegeknél garantált gyógyulás nem lehetséges. A gyógyszeres kezelés megtagadása a betegség támadásainak újbóli kiújulásához vezet. Ezért a betegek egy életen át fenntartó terápiában részesülnek. Sok esetben ez lehetővé teszi a súlyosbodások hosszú távú elkerülését és a teljesen minőségi életmódot. [13]

Olvasson többet a skizofrénia férfiaknál történő kezeléséről ebben a cikkben .

Megelőzés

Ma még mindig nincs válasz a skizofrénia eredetének kérdésére, így lehetetlen megelőző intézkedéseket meghatározni. Javasolhatja a fent említett étkezési stílust, fizikai aktivitást, a rossz szokások elutasítását.

Ha egy személy már beteg, akkor minden kezelés az exacerbációk megelőzésére irányul. Sok múlik magán a betegen és környezetén, azon, hogy mennyire tudják időben felismerni a közelgő súlyosbodást és cselekedni, mennyire hajlandóak támogatni és segíteni. [14]

Előrejelzés

A modern orvoslás pszichotróp gyógyszerek és egyéb módszerek arzenáljával rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a legtöbb beteg meglehetősen aktív társadalmi életszínvonalának fenntartását. A skizofrénia férfiaknál gyakran korai életkorban kezdődik és súlyos, de még ebben az esetben is nehéz megjósolni az események alakulását, bár általában a késői kezdet prognosztikailag kedvezőbb, akárcsak az akut pszichózis formájában jelentkező megjelenés. és a nyilvánvaló tünetek időben történő segítségnyújtással. Súlyosbító körülmény az alkoholfogyasztás és/vagy a kábítószer-függőség.

Van azonban olyan vélemény, hogy a betegség súlyosságától és a lefolyás típusától függetlenül a kezelés eredményét nagymértékben a beteg választása határozza meg - hogy a való világot vagy az illuzórikus világot részesíti előnyben. Ha van mire visszatérnie a való világban, vissza fog térni.

A skizofrén betegek foglalkoztatása nagyon nehéz, szinte lehetetlen feladatnak tűnik, de nem az. Nem azokról az emberekről beszélünk, akik már korábban is magas társadalmi státusszal, munkával és bizonyos tekintéllyel rendelkeztek. Általában visszatérnek a megszakított tevékenységekhez. [15]

Általánosságban elmondható, hogy a munka jelenléte pozitív hatással van a betegek érzelmi közérzetére, növeli önbecsülésüket és a jövőbe vetett bizalmukat, időt vesz igénybe és elvonja a figyelmet a társadalmilag hasznos tevékenységekről. Az emberek gyakran kezdenek részmunkaidőben dolgozni, majd teljes munkaidőben dolgoznak. Sok múlik a beteg állapotán és azon képességén, hogy képes-e bizonyos munkát elvégezni, az oktatást folytatni. A legtöbb esetben a skizofrén betegek, miközben fenntartó antipszichotikus terápiát kapnak, teljes életet élnek, és kiaknázzák lehetőségeiket. A hozzátartozók támogatása ebben az esetben is felbecsülhetetlen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.