^

Egészség

A
A
A

Psoriasis gyermekeknél

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ez a krónikus papuloszklerózis gyulladásos bőrbetegsége, mint a pikkelysömör, minden korban kialakul, és a pikkelysömör kezdhetõ a gyermekeknél.

Úgy vélik, hogy ez a genetikailag meghatározott bőrgyógyászati patológia autoimmun vagy immuno-mediált természetű. Vagyis nem fertőzés, hanem egyfajta bőrgyulladás, és nem lehet pikkelysömör. Az ICD-10 szerint a psoriasis a XII. Osztályba tartozik (bőr és szubkután szövetbetegségek), és kódja L40.0-L40.9.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Járványtan

A gyermekeknél a pszoriázis sokkal kevésbé gyakori, mint a felnőtteknél. Számos nemzetközi vizsgálatban a bőr patológiás prevalenciájának becslése gyermekeknél 0 és 2,1% között, vagy 1% -on belül (felnőtteknél, 0,9-8,5% között).

Az American National Foundation for Psoriasis (NPF) szerint a betegek kb. 10-15% -a szenvedett pikkelysömörben 10 éves kor előtt. A betegség általában 15 és 40 év közötti időszakban kezdődik (mindkét nemnél egyformán).

Ami a földrajzi járványt illeti, a betegek száma növekszik, mint az egyenlítőtől északra eső távolság.

Ezen kívül, a szakértők figyelmét, Association of Gyermekgyógyászati Psoriasis (USA), a világ csaknem 48% -a gyermekek psoriasis túlsúlyos, ami arra utalhat, szerepet metabolikus rendellenességek, az általános etiológiai tényezők a betegség.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a vulgáris psoriasis plakkok számlák több mint 62% -ában, a guttált pikkelysömör - 26%, a göbös - 10%, psoriasis eritrodermás - nem több, mint 5%. Ebben az esetben a fejbőrön kiütés a betegek 57-65% -a, a körömlemez sérülése - minden harmadik.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Okoz psoriasis a gyermekben

Eddig a kutatók nem azonosították a pikkelysömör pontos okait gyermekeknél és felnőtteknél, ám a betegség etiológiája immun-, genetikai, pszichogén és környezetvédelmi előfeltételek kombinációjával jár együtt.

Bizonyos örökletes kockázati tényezők vannak a pikkelysömör kialakulásához egy gyermekben. Az International Federation of Psoriasis Szövetsége (IFPA), mintegy 2-4% -át a világ népességének valamilyen formában psoriasis, de a csecsemők és a kisgyermekek, a megbetegedést ritkán. Egyes becslések szerint a felnőtt betegek egyharmadában a patológia megnyilvánulása körülbelül 16-20 év alatt kezdődött. És bőrgyógyászok azt mondják, hogy ha az egyik szülő psoriasis, hogy van egy 10-15% az esélye, hogy a gyermek a betegség kialakulására. És amikor a pszoriázis mindkét szülõnél ez a kockázat 50-70% -ra emelkedik. Ugyanakkor azt is megállapította, hogy ha a fejlődő psoriasis gyermekek jelenlétében egészséges szülők, akkor 20% esélye van, hogy a testvér is kifejlődik a psoriasis (elve nemzedékváltakozás akkor aktiválódik, ha egy család hajlandóság betegség).

Mint a felnőtteknél, gyermekeknél is a ravaszt ennek a krónikus betegség lehet tényezők, mint például a pszichés stressz, a depresszió, a fizikai stressz, egyes gyógyszerek, hirtelen változás az éghajlati viszonyok (különösen hideg, száraz időjárás).

Gyakran psoriasis megnyilvánulhat után Streptococcus fertőzés (pharyngitis, mandulagyulladás, középfülgyulladás), és az ilyen típusú ismert guttate pszoriázis gyermekeknél.

Továbbá, a jellemzői a pszoriázis gyermekeknél abban a tényben rejlik, hogy a pszoriázisos foltok (plakkok) jelent meg a sérült része a bőrt (helyett vágás, karcolás, horzsolás, és egyéb irritációk.). A bőrgyógyászatban ezt a jelenséget nevezik az izomorf reakcióknak vagy a Kebner-jelenségnek.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Pathogenezis

Fejt ki a pszoriázis van a gyorsított a keratinociták proliferációját - a kialakulását új sejtek a bazális és szuprabazális réteg a felhám. Állandó frissítés természetes vándorlása keratinociták és a szaruréteget szükséges a bőr regenerálódását, de ha a sebesség ez a folyamat nőtt 6-8 alkalommal a „túltermelés” új bőrsejtek és akkor felhalmozódnak a szaruréteget, ami abban nyilvánul jellemző megvastagodott foltok A bőrt és fokozott hámlásukat (hámlás).

Most, kétségtelen, hogy az összes ez egy autoimmun reakció által okozott gyulladásos kaszkád a dermisben a dendritikus sejtek, a mononukleáris fagociták, intraepidermális makrofágok és T-limfociták. Az immunsejtek, bőrsejtek érzékelik, mint egy antigén, mozgassa a dermiszben, az epidermiszt, és szekretálják gyulladásos citokinek - interleukinek és tumor nekrózis faktor-alfa tumor. Válaszul a keratinociták abnormális proliferációja és a keratin további szintézise kezdődik - a károsodott sejtek helyére és a környező szövetekből való izolálására.

A pikkelysömör patogenezisében a szakemberek egyértelműen megsértik a keratogialin szövet struktúráját és szintézisét, amely a bőr epidermisz szemcsés rétege, amely normál keratinizációs folyamatot biztosít.

Is kötődik okok pszoriázis gyermekeknél és felnőtteknél a genetikai eltérés szinte 20 lókusz (PSORS) különböző kromoszómákon felelős a leukocita differenciálódás a T-sejtek, interleukinek és receptoraik.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Tünetek psoriasis a gyermekben

A gyermekeknél a pikkelysömör fő tünetei nem különböznek a kórtörténet felnőttek jelenségeitől, és a változatosságtól függenek.

Faj vagy klinikai típusú psoriasis, hogy lehet diagnosztizálni gyermekkorban: guttata, plakk inverz (fordított), gennyes, pszoriázisos erythroderma (vagy erythrodermás psoriasis), arthritis psoriatica.

A bőrgyógyászok szerint gyakoribb a foltos vagy könnycsepp alakú pikkelysömör gyermekeknél, mint más fajok. És az első jelek a végtagok bőrén, a fej és a test hirtelen megjelenik - vörös színű csomók formájában, amelyek elkezdenek hámozni és viszketést okozhatnak.

A második leggyakoribb gyermekkorban vagy serdülőkorban a plakk (normál) pikkelysömör. Ezekben az esetekben, a kezdeti lépés a pszoriázis gyermekeknél megnyilvánult formában a könyök és a térd száraz, enyhén kiálló felszíne fölé a vöröses foltok (plakkok), gyorsan burkolóréteg fehéres ezüstös mérleg. Lásd: - A psoriasis tünetei

A plakkok megnövekszik, egy réteg skála (amely a halott bőrsejtekből áll) vastagabbá válik; Az egész testen és a fejbőrön új foltok jelennek meg, gyakran szimmetrikusan. Tudnak viszket, pikkelyes "kéreg" rájuk repedezhet és enyhe fájdalmat okozhat; A bőrt lefedik mikroszkopikus vércseppek. A körömlemezek elhalványodnak és összeomolnak, a körömlemezek részleges hámlása (onikolízis) lehet.

Egyes besorolások külön megkülönböztetni seborrhoeás formája a betegség és a psoriasis köröm psoriasis, a gyerek a fejét, valamint a köröm psoriasis gyermekeknél - ez csak a helyi tünetek plakk változatai a betegség.

Vannak inverz pikkelysömörek, amelyekben a könyök és a térdízületek extenzoros részében nem jelennek meg plakkok, hanem sima felületeken és a bőr hajtásain. Ez az a típus, amely pszoriázisként jelenik meg egy év alatt gyermekeknél, úgy is definiálható, mint pelenka. Ez a forma nagyon gyakran összekeverik a hagyományos vagy hámló bőrgyulladás pemphi újszülöttek vagy intertrigo a pikkelysömör - egy rendkívül ritka betegség a csecsemők, különösen, ha nincs család történetét. A pelenkák bőrkiütései vörös fényes foltok formájában vannak, amelyek egyértelműen hatottak az egészséges bőrre.

A gyermekkori rendkívül ritka manifesztációkhoz a klinikai formák a következők:

  • eritrodermikus pikkelysömör (psoriaticus erythroderma) - súlyos vörösségre emlékeztető égő, amely a test egészét vagy egészét lefedi; a generalizált hiperémia erős viszketéssel, tapintásos érzékenységgel, lázzal járhat;
  • göbös psoriasis - csapadék formájában buborékok egy gennyes váladék, váladékos bőrkiütés, amely gyorsan növeli, és beleolvad a folyamatos foltok (a buborékok gyakran jelennek meg a tenyéren és a talpon). Ezzel a formával a pikkelysömör tünetei a gyermekek körében a következők lehetnek: subfebrile hőmérséklet, étvágytalanság, izomgyengeség;
  • artropátiás psoriasis vagy pszoriázisos ízületi gyulladás - az ízületek duzzanata, merevsége, fájdalmai (gyakran a plakkkiütés hátterében, de esetleg még a bőr tüneteinek megjelenése előtt is).

Szakaszai

A pszoriázis immunrendszerének különböző szakaszai vannak: progresszív, stacionárius és regresszív. Mindegyik egymást követően egymást váltja.

Az akut progresszív szakaszban új kiütések megjelenése jellemző, és azok, amelyek már jelen vannak, fokozódnak és elpirulnak. És a táblák világos határai vörös határok közt vannak, és közepén - a hámlás epicentrumának.

Az új plakkok képződésének megszűnése, valamint a régiek méretének növekedése azok a tünetek, amelyekkel meghatározza az álló helyzetet. Ezenkívül a plakkok kissé kékes színűvé válnak, és teljes felületük karcolódik.

A regresszív szakaszban a plakk laposodik, a mérlegek fokozatosan eltűnnek, a foltok sápadtak, helyükön pedig a leukoderma típusú fehéres nyomok maradnak.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25]

Komplikációk és következmények

A pszoriázis következményei és szövődményei összefüggésben vannak azzal, hogy ez a betegség krónikus, súlyosbodási és remissziós időszakokkal. Ezért a szülőknek tudniuk kell, hogy súlyos formákban, különösen pikkelysömöres ízületi gyulladásban szenvedő gyermekek kialakulásának veszélye áll fenn.

Sőt, a szakértők figyelmeztetnek kellően magas előfordulási valószínűséget más anyagcsere betegségek autoimmun jellegű, különösen, glutén-enteropátia vagy lisztérzékenység (glutén intolerancia), és granulómás enteritis (Crohn-betegség).

A pszoriázis továbbá metabolikus szindróma kialakulásához vezethet, beleértve a megnövekedett vérnyomást, az inzulinszintet (II. Típusú diabétesz) és a koleszterint.

A pikkelysömör, az ízületek és a környező kötőszöveti szövetek szövődményei dagadást okozhatnak az ujjak és lábujjak daktilitusként. Lehetséges gyulladásos vereség a csípő, térd, gerinc (spondylitis) és a sacroiliac ízületek (sacroiliitis) ízületeinek.

A gyermekek és a felnőttek esetében a psoriasis gyakran negatívan befolyásolja az életminőséget, alacsony önértékelést, gyakori depressziót és mások társadalmának elkerülésére irányuló vágyat.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30]

Diagnostics psoriasis a gyermekben

A bőrgyógyászok azt állítják, hogy a gyermekeknél a pikkelysömör diagnosztizálása nem jelent nehézséget: elegendő a baba bőrének, fejbőrének és körmének fizikai vizsgálata. A klinikai tünetek képezik a betegség meghatározásának alapját.

Továbbá az orvosnak fel kell kérnie a szülőket, hogy mi a beteg beteg, ők maguk is szomszédok.

A műszeres diagnosztikát dermatoszkóppal végezzük, növeljük a kiütések töredékét, rögzítjük a monitort és a szkennelt képet.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Mit kell vizsgálni?

Hogyan kell megvizsgálni?

Megkülönböztető diagnózis

Ha szükséges, akkor lehet venni egy bőr minta (biopszia), hogy tanulmányozza a mikroszkóp alatt. Ez lehetővé teszi, hogy a bőrgyógyász, hogy tisztázza a helyzetet, mivel csak differenciáldiagnózis lehetővé teszi, hogy megkülönböztesse a pikkelysömör más bőrgyógyászati megbetegedések részlegesen hasonló tüneteket: ichthyosis, xerosisa a bőr, lapos, vörös, rózsaszín, vagy ótvar, seborrheás dermatitis vagy keratosis, kontakt vagy atopiás dermatitis és mások.

A pikkelysömör súlyosságának felmérése segíthet a legmegfelelőbb kezelésben. A pikkelysömör súlyosságának mértékét úgy határozzák meg, hogy meghatározzák a bőrfelület érintett felületét: enyhe fok - a testfelület kevesebb, mint 3% -a; mérsékelt fokú - 3-10%; súlyos mértékben - több mint 10%.

trusted-source[36], [37], [38]

Kezelés psoriasis a gyermekben

A pikkelysömör gyógyítása, hogy teljesen megszabaduljon tőle, lehetetlen. A felnőttekhez hasonlóan a pikkelysömör gyermekeknél történő kezelése a betegség megnyilvánulásainak csökkentésére irányul. A legtöbb gyermek könnyű, ahol elegendő helyi terápia van.

A bőr hidratálása a hiperproliferáció normalizálásában szerepet játszik, és gyulladáscsökkentő hatása is van, mivel az epidermisz sejtjeit lipidekkel telítik. Ezért a fiatalabb gyermekek számára tanácsos kezelni az érintett bőrterületeket ásványolajjal vagy vazelin.

Orvosok gyógyszerek külső használatra, beleértve a kortikoszteroidokat - Hidrokortizon kenőcs, Betasalik (betametazon, Betaderm A Diprosalik) flutsinar (sinaflana) Lorinden, stb, amelyeket csak során rohamok, és csökkenti a viszketés, gyulladás és a kiütések méretét.

Például a Betasalik kenőcsöt (betametazon + szalicilsav) legfeljebb napi kétszer kell alkalmazni, enyhén dörzsölve az érintett területre. A kezelés időtartama a kortikoszteroid kenőcsök határozza meg a kezelőorvos, mivel többek között a mellékhatások a gyógyszerek ebben a csoportban vannak jelölve égő, allergiás irritáció, szárazság és a bőr atrophia. Lotion A Betasalik a fejbőr bőrének kenésére szolgál.

Kizárólag ha plakk psoriasis, és csak a gyermekek kenőcs, például kalcitriol, Dayvobet, forkan, Ksamiol tartalmazó szintetikus analógja aktív metabolitjának D-vitamin Azonban a gyártók Psorkutan kenőcs (az azonos hatóanyag) hozzá lehet rendelni 12 év után azt mutatták, hogy a betegeknek való adagolásra 18 évesnél fiatalabb, más eszközökkel és rövid időn keresztül nem képes eltűrni; és a kalcitriollal végzett Duivonex kenőcs esetében a korhatárt 6 évre csökkentették. Mellékhatások kalcitriol: dermatitis, ekcéma, angioödéma, hypercalcaemia, pikkelysömör súlyosbodása, és mások.

A bitumenes dithranollal (Chignoderm, Ditrastik, Antralin) járó külső szerek gyermekgyógyászati dermatológiában ellenjavallt, mert ez az anyag rákkeltő tulajdonságokkal rendelkezik.

Ajánlott felszívódó kenőcs alkalmazását a plakkos psoriasis stacionárius és regresszív stádiumaiban: 5% kátrány, 3% kén-kátrány, naftalin, 2% szalicilsav. További információk - Nem hormonális kenőcsök a psoriasisból

Az A, C, B1, B6, B9, B12, B15, PP vitaminokat, amelyeket 28-30 napos megszakítással tartanak, a bőr állapotának javítására hívják fel.

Szintén lehetséges fizioterápiás kezelés: UV-kezelés (napfürdőzés naponta 30 percen keresztül); keskeny sávú PUVA-kezelés (10 évesnél idősebb gyermekek); a remisszió szakaszában - tengeri fürdés, iszapkezelés (napi 3-14 év, 10 perc).

Alternatív kezelés

Ha a fejbőrön kiütés történik, az alternatív kezelés során a fejét mártva, St. John's wort (két evőkanálnyi gyógynövényt literenkénti vízzel) tésztával kell mosni. És ha a pikkelysömör gyermekeknél egy év alatt, akkor be kell fürödnie a babát egy három részből álló (3 rész), kamilla gyógyszertár (1 rész) és egy lovas tábla (1 rész) tajtékában.

A plakkok kenni ilyen eszköz: száraz mésszel szálak, hogy eltávolítsuk kéreg (ez volt 100-150 g), éget kérget egy fém tartályba, és gyantás anyag kapott félig folyékony kenje az érintett területen (reggel és este).

Miután ez a lehetőség felett, egy kis szünetet 6-7 napig, és elkészíti a hazai kenőcs az alábbi recept. 150 g friss áfonya törölje át egy szitán, szorítsa meg és a keletkező gyümölcslevet forraljuk 10 percig. A megvastagodott lé tegye evőkanál házi sertés zsír vagy ghee, csepegtető 5 csepp halolaj, keverjük a homogenitás, egy lombikba öntöttük fedéllel (eszközökkel tartsuk hűtőszekrényben), kenje a kezdeti kicsapási lépést pszoriázis gyermekeknél.

A vazelin és a szekvencia (1: 1) alkohol kivonatának keverékéből egy jó kenőcs kapható a közönséges psoriasis akut állapotában. További információ a cikkben - Pszoriázis kezelése otthon

Nem ajánlott a gyógynövényekkel történő kezelés a levesek formájában a gyermekek lenyelésére, ezért jobb fürdőzésre van szükség. Összetevők: bölcsőfű (1 rész), a tábori nagy (2 rész), háromszínű lila fű (1 rész), csalánfű (1 rész). A levest 1,5 liter vízből állítjuk elő, szűrjük és hozzáadjuk a fürdőbe. Ugyanaz a húsleves moshatja mosás után a fejét, amikor a pikkelysömör a fejében a gyermekben van. És a sampon a mosás a fej tanácsot hozzá 10 csepp teafa olaj vagy boróka illóolaj.

trusted-source[39]

Megelőzés

Nyilvánvaló, hogy a pikkelysömör megelőzése gyermekeknél, a betegség etiológiája miatt, aligha lehetséges. De ahhoz, hogy a baba táplálékát hasonló diagnózissal lehet előállítani, a pikkelysömör étrendjének kifejlesztése érdekében

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.