^

Egészség

A pleurális üreg behatolása

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A mellhártya-lyukasztást úgy értjük, mint egy olyan eljárást, amelyben a pleurális üreg elváltozását végezzük annak érdekében, hogy diagnosztizáljuk, vagy olyan terápiás manipulációt hajtsunk végre, amely mentheti az ember életét. Leggyakrabban abban az esetben használják fel, ha az ember felhalmozta a pleurális folyadékot vagy folyadékot. A pleura punkció gyakran szükséges az ödéma, a sebek, a súlyos gyulladás és a kardiális ödéma miatt.

A pleura punkció célja

Mindez attól függ, hogy az orvos milyen célt követ az eljárás végrehajtásával. A diagnózis során megvizsgálják a belső szerveket, további elemzés céljából folyékony táptalajokat veszünk. Ez lehetőséget nyújt a patológia teljes tanulmányozására, további laboratóriumi és instrumentális vizsgálatok elvégzésére. Ha az orvos gyanítja a rosszindulatú daganatos megbetegedést, elvégez egy biopsziát, amely alatt a biológiai anyagot további hisztológiai vizsgálat céljából gyűjtik. A terápiás szúrásra akkor van szükség, ha szükség van az emberre terápiás hatásra, például a gyógyszerek bevezetésére, a levegő eltávolítására. A terápia hatékonysága drasztikusan emelkedik, mivel ezzel a módszerrel a hatóanyagokat közvetlenül a gyulladt területbe fecskendezik, ami növeli bármely ágens pontosságát és biológiai hozzáférhetőségét, az aktivitás sebessége és a szükséglet jelentősen csökken.

Az eljárás indikációi

A fő jelzés a folyadékkivonódás felgyülemlése a pleurális üregben. A diagnózis ultrahangos, ütős és röntgenvizsgálati adatokon alapul .

Szükségszerűen a mellhártya gyulladása, intrapleuralis vérzés, súlyos duzzanat. Néha a vezetés szükségessége akkor fordul elő, ha a szívelégtelenség hátterében folyadék folyik .

mellhártya puncture in pneumothorax

Ha egy személy pneumothoraxot alakít ki , akkor a lyukasztást azonnal el kell végezni. A szabványos eljárás szerint történik, bármilyen különbség és korlát nélkül. Az egyetlen kivétel az, hogy a folyadékot és a levegőt az üregből speciális fecskendővel vagy pleurosziruppálással evakuálják.

Néha szükség van csak levegőelvezetésre. Például szelep pneumothorax esetén, ha valaki belélegzi, a levegő folyamatosan belép a pleura üregébe. Hátrameneti elvezetés nincs megadva, így a csövet nem rögzítik a művelet végrehajtása után. A betegnek kórházi kezelésre van szüksége.

trusted-source[1], [2], [3]

Pleuralis puttatás hydrothoraxmal

A Hydrothorax olyan súlyos állapot, amelyben a pleurális folyadék felhalmozódik a pleura üregében. Ez egyaránt lehet transzudátum és exudátum. Egy másik kóros folyadék is felhalmozódhat, beleértve a véreket is. A folyadék felhalmozódhat abban az esetben, ha egy személy sérült vagy intenzív gyulladásos folyamattal rendelkezik. Néha a daganat serkenti a túlzott folyadéktermelést. Ajánlatos a szivattyúzott folyadék szövettani, bakteriológiai analízisét annak összetételének és alapvető paramétereinek értékelésére. Ez egy fontos diagnosztikai eljárás, amely lehetővé teszi a további kezelés taktikáját és stratégiáját. A folyadék eltávolítása után a pleura üregét alaposan le kell öblíteni. Terápiás hatás elérése érdekében bevezetik a szükséges gyógyszereket, antiszeptikus gyógyszereket.

mellhártya puncture a mellhártya

Szükséges, gyakran sürgős, különösen akkor, ha a gyulladás mennyisége nagy. Győződjön meg róla, hogy súlyos nehézlégzés esetén kell elvégezni. Ha a roentgenogramon a medián árnyék eltolódik, akkor is szükség van egy lyukasztásra. Vészhelyzet esetén nem szükséges előzetes vizsga, a képzést gyakorlatilag nem is végzik. Az eljárás fő célja a folyadék mennyiségének csökkentése.

Pleuralis pattanás exudatív mellhártyával

Under izzadmányos mellhártyagyulladás kifejezés olyan típusú gyulladás, amely kíséri intenzív folyadék felhalmozódását. A művelet során olyan speciális szerszámokat használnak, amelyek felszívják a tartalmat, és fertőtlenítő oldatokkal mossák le az üreget. Speciális gyógyszerek is bevezetésre kerülnek. Az eljárás a páciens ülő helyzetben van, ha a beteg rosszul érzi magát. Vagy komoly állapotban van, tanácsos egészséges módon felvenni. A fejoldalról kissé lecsökken az operációs asztal, ami elősegíti a légembólia kialakulását.

Krónikus szívelégtelenségben jelentkező pleurális lyukakra utaló jelek

A szív és az érrendszer különböző kórtörténetében szenvedő betegek kockázati csoportot hoznak létre a pleurális folyadékgyülem kialakulásához. A művelet sürgősen vagy tervszerűen hajtható végre. Tervezett lyukasztással előkészítő képzést végeznek, amely magában foglalja az elektrokardiogramot és a szív és az erek egyéb vizsgálatát, amely lehetővé teszi a test felkészítését, elkerülve számos szövődményt, például hemothoraxot, hidrothoraxot. A szívelégtelenségben szenvedő személy esetében szükség van manipulációra, ha fájdalom jelentkezik mély inspiráció és kilégzéskor, erős köhögés, felszakadás és égetés érzése. A gyakori reflex köhögés és az aszimmetrikus mellkasi elmozdulás, a légzési zavar és a mediastinum elmozdulása jelek arra utalnak, hogy az embernek van pleurális folyata, és sürgős intézkedésekre van szükség. A súlyos ödéma és a stagnáló jelenségek, az empyema kialakulása a folyadék sürgető eltávolítását igényli. A gyógyszerek helyi beadása történik.

Készítmény

Az eljárás pszichológiai előkészítése kiemelkedő jelentőségű. Ez a nővér felelőssége. Meg kell magyaráznia a lényeget, ki kell igazítania a pozitív eredményre, meg kell őriznie a bizalmat.

Fontos, hogy barátságos és aranyos legyen a beteg számára, tiszteletben tartva a nevét és a patronimát. Ha valaki ismeri az eljárás lényegét, akkor nagyjából megmutatja, hogyan és milyen sorrendben halad, sokkal könnyebb lesz áthelyezni. A tudatlanság több félelmet és pánikot okoz. A páciensnek meg kell értenie, hogy az orvos milyen eredményeket kíván elérni, és mi is szükséges egy eljárásra. A beteget előzetes vizsgálatoknak, hőmérésnek kell alávetni.

A kötelező előfeltétel a premedikáció, amelynek során a páciens érzéstelenítésre készül. Egy aneszteziológust konzultálnak. Megvizsgálja a beteget, elvégzi a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat, majd kiválasztja a megfelelő gyógyszereket.

A pleura punkció módszerei

Számos különböző módszer van arra, hogy eltávolíthatja a pleurális folyadékot az üregből. Mindegyiküknek előnyei és hátrányai vannak. A leggyakoribb módszer a thoracocentesis, amelyet elsősorban súlyos gerincesek, pneumothorax és vérfelhalmozódás céljából használnak az üregben. Szintén használt drainage üreg, a Bylau módszer. Az aktív leeresztést gumi körte, áramlási szivárgó vízelvezetéssel végezzük.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Diagnosztikai pleurális lyukasztás

Számos alkalmazást talál széles körben az orvostudomány különböző területein: reumatológusok, traumatológusok, pulmonológusok használják. Az onkológusoknak gyakran ezt az eljárást kell alkalmazniuk. A kórképek időben történő kimutatására, valamint a biológiai anyagok további kutatások gyűjtésére szolgál. A folyadékbevitelt és a biopsziát végezzük, amelyben egy szöveti darabot veszünk további hisztológiai vizsgálat céljából. A folyadék lehet transzudatív, nem exudatív patológia, amely gyulladásos folyamatot okoz. Ebből a célból megvizsgálják a kapott biológiai minták és más paraméterek sűrűségét. A biomassza kivonása után további biokémiai elemzésnek vetik alá . Ha gyanítható egy fertőző folyamat, bakteriológiai, virológiai vizsgálatot végeznek. Ha fennáll annak a gyanúja, hogy egy onkológiai folyamat fejlődik, szövettani vizsgálatot végeznek.

A diagnosztikai vizsgálatok gyakran zajlanak, mivel magas információtartalmúak. Szükség esetén megvizsgáljuk az intracavitary vér, nyirok, genny, levegőt. Ha a vérzés vagy annak előfordulása gyanúja van, mintát veszünk (mintát veszünk, megfigyeljük). Ez nagymértékben megkönnyíti az életet súlyos pleurális elváltozásokkal, gyakran megmentve a páciens életét. Gyakran először diagnosztikai punkciót hajtanak végre, amely ha patológiát észlel, terápiás manipulációvá válik.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

A pleurális üreg behatolása és katéterezése

Gyenge gyulladáscsökkentő folyamatokkal végzik el, hogy megszüntessék az elváltozást, a transzudatot, a vért és a levegőt.

A pleurális lyukak készletei

A gyógyszertárak kész készleteket kínálnak, amelyek tartalmaznak mindent, amire szüksége van egy lyukasztáshoz. A készlet alapját fecskendő és tűk képviselik. A fecskendők térfogata és a tűk átmérője változik, ezért egyértelműen tudnia kell, hogy pontosan mi szükséges az eljáráshoz. Ezenkívül a készlet speciális bilincsekkel van felszerelve, amelyek megakadályozzák a levegő belépését a mellhártyába. Mindegyik készlet tartalmaz 2 csövet a bioméret gyűjtésére, egy tálcát, amelyhez szükséges eszközök vannak. Általában csipeszek, tamponok, vattacsíkok képviselik őket. A készletek tartalmazzák a legegyszerűbb készítményeket a bőr kezelésére és az elsősegélynyújtásra.

Plyevrofiks

Tartalmaz egy fecskendőt, különböző átmérőjű tűket, bilincseket, vizsgálati csöveket a biológiai anyagok gyűjtésére, csipeszeket, tamponokat és pamut törlőket.

Egyszeri beállítás a pleurális lyukasztásra

A készlet célja a torokcentrációk, lyukak kialakulása. Főként akkor használják őket, amikor folyadék van a pleurális üregben, a purulens patológiák kialakulásában. A készletet tálcával, szerszámokkal, fecskendõkkel és lyukasztókkal ábrázolják. Néha a készletek fel van szerelve novocain oldat anesztézia, alkohol, különböző orvosi ellátás.

A pleurális lyukasztás eszközei

Napjainkban a gyógyszeripar számos készletet állít elő, amelyek magukban foglalják az eljáráshoz szükséges valamennyi eszközt, valamint néhány gyógyászati terméket és gyógyszert. Az ilyen készletek előnye, hogy eldobhatóak, jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát.

Tű a pleurális lyukasztáshoz

A tű átmérője általában széles körben változik. A fecskendőhöz való csatlakozásra szánták. A csatlakozás gumi csöveken keresztül történik. Az egyszeri használatra szánt készletek célja.

Technika pleurális lyukasztás

Először is kényelmes helyzetet kell biztosítani a beteg számára. Az orvos megkérheti a beteget, hogy emelje fel a karját, ami kiterjeszti az interkostális teret. Ha a beteg súlyos állapotban van, az eljárást fekvő helyzetben hajtják végre.

A pleura punkció algoritmusa

Nem csak az orvos, hanem a nővér is részt vesz a manipulációban, hiszen a betegnek szüksége van a támogatásra és az eljárás speciális előkészítésére. Továbbá az orvosnak segítségre van szüksége, mivel szinte lehetetlen egy személy ilyen eljárás elvégzésére. Az első kötelező intézkedés az a terület fertőtlenítése, amelyre lyukasztás várható. Ehhez különböző antiszeptikus szereket alkalmaznak. Ugyanakkor a jód vagy a klórhexidin szokásos oldata a legjobbnak bizonyult. A kezelt területet ezután szalonnal szárítjuk.

A lyukasztási helyet anesztetizáltuk, amit a novokain alkalmazásával lehet elérni. Ezután a pleurális lyukakra tervezett tű segítségével az orvos egy pleurális lyukasztást végez. A gumiabroncs használatához kötelező a golyóscső alkalmazása, amely biztosítja a levegő kifolyását és megakadályozza, hogy a mellhártya mellé kerüljön. Az orvos a diagnózis alapján határozza meg pontosan a lyukasztást. Minden egyes betegség esetén a lyukasztási hely egyedi, a legtöbb esetben a folyadék lokalizálásával vagy a gyulladásos folyamattal van meghatározva. Ha az eljárás folyamán folyadéknak tűnhet, hasonlóan a vérhez vagy a habhoz, akkor sürgősen befejezze az eljárást, húzza ki a tűt.

Miután az összes folyadék kiszivattyúzódott, a tűt szép mozgásokkal kihúzták, a lyukasztási zónát ujjával nyomják, majd antiszeptikus oldattal kezelik. Az eljárás egy steril tampon és egy steril kötszer alkalmazásával ér véget. Ha szövődmények fordulnak elő, szükség lehet újraélesztésre, de ez nagyon ritkán fordul elő.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Szúrási hely a pleurális lyukasztáshoz

A választást az orvos határozza meg, a betegségtől és a céltól függ. Ha szükséges a levegő eltávolítása, töltsön el 2-3 interkostális teret. Ha a folyadék eltávolítását tervezzük, akkor a 7-8 intercostális területen végezzük. Annak érdekében, hogy megakadályozza a véredények felszakadását, szükségszerűen a bordák felső szélén.

A pleurális perforáció a borda szélén

Hagyományosan a lyukak helye a borda felső szélét jelenti, mivel tartalmazza a hajók és az idegek minimális számát. A lyukasztást körülbelül 1 mm átmérőjű tűvel végezzük. Először egy érzéstelenítőt vonunk be a tűbe, egy finom lyukasztást végzünk, és a hatóanyagot befecskendezzük a lyukasztás helyén. Ezután a tű ki van húzva. Fokozatosan vezessenek be egy második tűt, amely nagyobb átmérőjű, amely a fecskendőhöz van csatlakoztatva. A fecskendőn keresztül a lyukasztás és a folyadék kiszivattyúzása történik. Az eljárást követõen a tût szép mozgással húzzuk ki. A lyukasztás helyét érzéstelenítõvel kezeljük.

pleurális puuktsiya Bulan

Ez egy olyan módszer, amelyet szükség esetén a pleurális üreg elvezetésére használnak. A módszer neve az úttörő. Az ülő páciensnek karja legyen a mellkas előtt, a fejét leengedik. A lábak egy speciális állványon vannak, a hátnak laposan kell lennie. A lyukasztás az alsó részen történik, a tüdő alján, és lehetővé teszi a folyadék eltávolítását a diafragmás részből.

Az eljárás végrehajtásához speciális készlet alkalmazható, amely magában foglalja a steril tálcát, a Bobrov készülékét, a bilincset, a csipeszeket, az ollót és a selyemszálat. A munkához vigyen ujjhéjakat gumi és kesztyű. Furacilin oldatot is alkalmaznak.

Pleuralis puncture gyermekeknél

Az algoritmusok és a gyermekek képzése nem különbözik a felnőttekétől. Az egyetlen különbség az, hogy fájdalomcsillapítás és premedikáció esetén a gyógyszer kisebb dózisa lehet. Kisebb méretű tűket használnak. Az eljárás időtartama rövidebb lehet. A lyuk mélysége sokkal kisebb, mint a felnőtteknél, ami a gyermek testének anatómiai jellemzői miatt következik be. Általános érzéstelenítést alkalmaznak. Különösen fontos a kis páciens pszichológiai felkészítése és támogatása.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Az eljárás ellenjavallt a hemofíliában - a véralvadási folyamat megsértése. Sürgős sorrendben, ha a páciens életét ettől függ, nincs ellenjavallat, akkor is az öntudatlan állapotban.

trusted-source[17], [18]

Komplikációk az eljárás után

Komoly következményekkel és szövődményekkel járhat. De néha ez az egyetlen módja annak, hogy mentse a beteg életét. A pneumothorax, a levegőembólia veszélyes fejlődése, amelyben a véredények elzáródnak a levegő thrombusával. Egy személy elkezdheti a vér köpését. A hajlékony teljesítménynél nagy a kockázata a gyomor sérülésének. Ezt egy hideg verejték jelzi, amely egy személy homlokán, egy szédítő fejben húzódik. Az ilyen állapot megszüntetése eltömítheti az ereket. Néha vannak olyan helyzetek, amikor nem lehetséges eljárást végrehajtani, mert életveszélyes állapot fordulhat elő, melyben a tüdő eltávolítása az egyetlen módja az élet megmentésének.

A szövődmények nagyon gyakoriak, de általában a statisztikák azt mutatják, hogy ez az eljárás nem szüntethető meg, mivel nincs alternatívája. Ez lehetőséget ad sok élet megmentésére. Közelsége miatt véletlenül átszúrja a tüdőt, a membránt vagy a közelben található más szerveket. Lehet intrapleu vérzés vagy légi embólia, ereket. A lyukasztás helyétől vérzés léphet fel. Ha van valami, a legkisebb szövődmény, haladéktalanul le kell állítania a manipulációt. A tűt sürgősen eltávolítják, a betegnek fekvő helyzetbe kell kerülnie. Sürgősen szükség van egy sebész segítségére.

trusted-source[19], [20], [21], [22]

Az eljárás után gondoskodni

Az orvos felügyelete alatt legalább 24 órával az eljárás befejezése után kerüljön sor. A manipuláció végén az orvos egy kórházba kerül a kórházi osztályba. Komplikációk esetén az intenzív osztályban van.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Vélemények

Ha elemezné a véleményeket, mind pozitív, mind negatív lehet. Sokan komoly komplikációk vannak, majd a beteg az intenzív osztályon van. Másokban az eljárás komplikáció nélkül megy, a beteg állapota drámaian javul. Ha az eljárást diagnosztikai célból hajtják végre - nagyon informatív, gyakran gyógyító hatásúvá válik.

Ha elemzi az orvosok véleményét az eljárásról, akkor megjegyzendő: gyakran kényszerülnek erre az eljárásra, különösen vészhelyzetben, amikor életveszély áll fenn. Tekintsük ezt a módszert radikálisnak, de nagyon hatásosnak, annak ellenére, hogy nem túl nagy a komplikációk veszélye. Ennek a módszernek nincs más alternatívája.

A szakértők megjegyzik, hogy sok esetben egy ilyen beavatkozás után a mellhártya sűrűsödik. Ez a légzési térfogat éles csökkenéséhez vezet. Néha a normális légzés helyreállítása csak speciális művelet - dekortálás segítségével lehetséges. E művelet során eltávolítjuk a mellhártya egy részét.

Ha elemezzük a válaszokat a szakemberek, akkor vegye figyelembe a következő főbb szövődmények: ájulás és eszméletvesztés, amely bekövetkezett hatásának helyi érzéstelenítés miatt drasztikusan csökkent a intrapleruális nyomás változása értónusa.

A pneumothorax akkor alakul ki, ha az edények tömítettsége megsérül, a munkatermék hermetikusságának megsértése esetén, valamint a tüdő tüdejének károsodása következtében. A mellkas területén éles fájdalom, légszomj, nyomás és égő érzés van. A légzés gyengül, vagy egyáltalán nem hallható.

Gyakran előfordul az átmeneti mellhártyagyulladás gerinctelen. Ugyanakkor a páciens állapota élesen romlik, mérgezés következik be. Az izzadság zavarossá válik, göbös csapadék jelenik meg.

Gyakran intrapleuralis vérzés lép fel az interkostális hajókból. Ha a pleurális lyukasztás nem megfelelően történik, károsíthatja a májat, lépet. Gyakran sérül az üreges szerv, a diaphragmatikus hernia kialakulása. A hasüregben vérzés van. Ultrahangos és vészhelyzeti laparoszkóppal diagnosztizálhat. Súlyos károsodás esetén a patológia súlyosságától függően hemostasis vagy laparoszkópia végezhető.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.