^
A
A
A

Lentigo: okok, tünetek, diagnózis, kezelés

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ientiginest (syn.: Napelemes lencsék, aggkori anyajegyek, májfoltok) - kis barnás foltok fordulnak elő az emberek minden fototípusokat a háttérben a túlzott akut és krónikus napsugárzás.

A lentigo okai és patogenezise. Ezek az akut és krónikus fotodamag (szoláris lentigo) jelei, a fotózás közvetett jelei (szenilis lentigo). Ritkábban a PUVA-kezelés (PUVA-indukált lentigo) indukálja. Az insoláció serkenti a melanin aktív szintézisét, valamint a melanocyták proliferációját. Periorális lentiginosis (Peutz-Dzhigersa szindróma) nyilvánul meg a korai gyermekkorban, gyakran társul a gyomor vagy a bél polyposis rajong a maligninizatsii.

A lentigo tünetei. Lentigo foltok kis kerek, ovális vagy szabálytalan alakú világossárgából sötétbarna, a bőrre lokalizálódik nyitott részek (arc, háti felülete a kezét, alkarját stb). A perifériás növekedés felé hajlamosak. Bizonyos esetekben a kiütések gyakoribbak lehetnek. Amikor szájkörüli lentiginosis jellemezve lentigo a száj körül, az orr, az ajkak, hogy a piros szegéllyel, és a nyálkahártya az ajkak, valamint a terminál ujjperceket ujjak. A lentigo szövettani képe a koponya és a dermis határában lévő melanociták számának növekedését jelenti, a pigment atypizmusa és inkontinenciája nélkül. A PUVA-kezelésben részesülő betegek 2% -ánál előforduló PUVA-indukált lentigo-mal melanocita atypizmust észleltek.

A lentigo diagnózisa a legtöbb esetben nem nehéz, és a történeti adatokon, tipikus klinikai megnyilvánulásokon alapul.

A differenciáldiagnózist szeplők, rosszindulatú lentigo, vagy a Duble, a Recklinghausen-féle betegség melanózisa végzi.

A lentigo kezelése és megelőzése. Aktív fotoprotekciót mutatunk be, valamint külső hámlasztó és fehérítő anyagokat, LHE-terápiát. Amikor a PUVA-indukált lentigo a PUVA-terápia elutasítását mutatja, külső - azelainsav. Amikor a szájon át történő laktiginózis rendkívül fontos adagolói megfigyelés a gasztroenterológusban.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.