^

Egészség

A
A
A

Phthiasis: okok, tünetek, diagnózis, kezelés

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Tetvesség pubis (cinonimy: szemérem tetvek, ploschitsy, phthiriasis) - által okozott betegség szemérem tetvek, hogy élni főleg szemérem néha mellkas, hónalj, a szempillák a felső szemhéj.

A fthiracy okai

A petefészek (pediculus pubis vagy phthirus pubis, asztalos) 1,5-2 mm-rel rövidebb, mint a fej és a test, szélesebb pajzsmirigy alakú. A második és a harmadik pár lábak kifejezett karmokkal végződnek, amelyen keresztül az állatot a haj alapján tartják. A szőrös tetvek, ellentétben más fajokkal, szinte nem mozognak, ezért nehezebb felismerni őket. Lassabban reprodukálódnak is. Könnyebb megtalálni a hüvelyüket.

Az átvitel szoros fizikai érintkezésben, leggyakrabban szexuális kapcsolatban, szülőknél gyermekeknél történik. Talán ruházaton, ágyneműn vagy törölközőn keresztül terjedt el.

A phthyroidizmus tünetei

Kedvenc helyek lokalizáció ilyen tetvek - területek apocrine verejtékmirigyek: pubis, a húgy-anális régió, hónalj, és jelenlétében sűrű haj, mellkas és a has. Kevésbé gyakran, és gyakrabban kisgyermekeknél a fejbőrön, a szemöldökön és a szempillákon találhatók. A közönséges tetvek viszketése mérsékelt, de éjszaka növekszik. A karcolás hatásai általában hiányoznak. A közönséges tetvek harapása következtében egy jellegzetes lokalizációs helyeken megjelenik egy folt homályos acélkék vagy szürke árnyalata, a köröm - maculae coeruleae méretig. Eredetük valószínűleg a hemoglobin zöldes bomlástermékek intradermális lerakódásának tulajdonítható, amely a tetvek nyálának hatása alatt következik be. Súlyos viszketés esetén másodlagos változásokat észlelnek excoriációk, impetigo, lichenization formájában. A gyermekek szempillákkal és szemöldökkel lehetnek zsíros krémek, és egyes esetekben a szemhéj ödémája.

Fthiroid diagnosztizálása

A tipikus lokalizációjú Cyanotic kék foltok (Maculae coeruleae), különösen az alsó hasban vagy a csípőben, fontos diagnosztikai jellemzők. Bizonyítás a jelenetek vagy a szemek jelenléte. Ha a betegek panaszkodnak a genitális terület viszketéséről vagy a hónaljról, figyelembe kell venni a szeméremszéki lehetőségeket.

Fthiroid kezelése

Ugyanúgy történik, mint a fejléc, a lindán, az alletrin, a piperonil-butoxid és a piretrium kivonattal. Sűrű haj a testen, ezek a helyek is szükséges kezelést együtt a terület a pubis és axillae. Fontos, hogy megvizsgáljuk és kezeljük azokat a betegeket, akik érintkezésbe kerültek a beteggel.

A szemöldök és a szempillák elváltozása gyermekeknél nehézséget okoz, mivel a fenti készítmények toxikus irritáció következtében kötőhártya gyulladást okozhatnak. Ha lehetséges, használjon csipesszel a szemeket a szempillákról. A helyi kezeléshez egy egyszerű fehér vazelin 5% -os vizes malation oldatot ajánlunk, és 1% sárga higany kenőcsöt alkalmazunk a kötés alatt a szemhéjak peremére naponta kétszer 7-10 napig.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Mit kell vizsgálni?

Hogyan kell megvizsgálni?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.