^

Egészség

A
A
A

Pestis

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Pestis (pestis) - akut zoonózis természetes fokális fertőző betegség egy túlnyomórészt fertőző kórokozó átviteli mechanizmust, amelyet az jellemez, mérgezés, nyirokcsomók, a bőr, és a tüdő. Különösen veszélyes, hagyományos betegségekre utalnak.

A pestis tünetei vagy az akut tüdőgyulladás, vagy a magas láz magas lymphadenopathia. Ez utóbbi gyakran a szeptikémia felé halad. A pestis diagnózisa epidemiológiai adatokon és klinikai vizsgálatokon alapul. A diagnózis megerősítése kultúra teszten alapul. A pestis kezelését fluorokinolon vagy doxiciklin hajtja végre. 

ICC kódok 10

  • A20.0. Bubon pestis.
  • A20.1. Celluláris bőr pestis.
  • A20.2. Tüdőbetegség.
  • A20.3. Agyhártyagyulladás.
  • A20.7. Szeptikus pestis.
  • A20.8. A pestis egyéb formái (abortív, tünetmentes, kicsi).
  • A20.9. Pestis, nincs megadva.

Mi okozza a pestist?

A pestist az Yersinia pestis okozza . Yersinia (korábban Pasterella) pestis egy rövid bacillus, gyakran bipolárisan festődnek (különösen a Giemsa), és hasonlít egy biztonsági csap.

Pestis zsírsejtekben vad rágcsálók (pl patkányok, egerek, mókusok, prérikutyák), és továbbítja a rágcsálók az emberekre a harapás a fertőzött bolha. A fertőzés emberről emberre történő bejutása légúti légzés felfúvódásakor történik, amely a pestis tüdőformáiban (elsősorban a tüdőbetegségben) szenvedő betegeknél alakul ki. Ez utóbbi nagyon fertőző betegség. Az Egyesült Államokban élő endemikus régiókban bizonyos esetek háziállatok, különösen macskák okozhatnak. A macskától való átvitel harapás vagy légfelfüggesztés útján történhet (ha az állat tüdőbetegségben szenved.

A múltban hatalmas pestis járvány (pl. A középkor fekete halála). A közelmúltban a pestis sporadikus esetek vagy korlátozott kitörések formájában történt. Az Egyesült Államokban a pestis-esetek több mint 90% -a az ország délnyugati részében, különösen Új-Mexikóban, Arizonában, Kaliforniában és Kolorádóban fordul elő. A Yersinia a bioterrorizmus egyik lehetséges fegyvere.

Melyek a pestis tünetei?

A betegség leggyakoribb formája a buborék pestis, amelynek inkubációs ideje rendszerint 2-5 nap, de néhány óra és 12 nap között változhat. A láz kialakulása (39,5-41 ° C) akut és gyakran hidegrázás társul. Az impulzus gyors lehet és fonalszerű; hipotenzió gyakran alakul ki. A megnagyobbodott nyirokcsomók (buborékok) lázzal jelentkeznek, vagy röviddel az elkezdés előtt. A kóros folyamathoz elsőként a femorális vagy inguinalis nyirokcsomók lépnek, amelyek után az axilláris, a nyaki vagy a többszörös nyirokcsomók érintettek. Általában a csomópontok rendkívül érzékenyek és ödéma zónák vesznek körül. A betegség második hetében zihálhatnak. Az alatta lévő bőr sima és piros, a helyi hőmérséklet emelése nélkül. Bizonyos esetekben primer bőrkárosodás fordulhat elő a harapás helyén, ami lehet egy kis buborék, amelynek kisebb helyi lymphangitis és nyálkahártyája van. A páciens lehet nyughatatlan, deliráló, tudatát zavarhatja, és a koordináció károsodhat. A máj és a lép nagyítható.

Az elsődleges pulmonalis pestis inkubációs periódusa 2-3 napig tart, ezután a betegség akut tanfolyamot vesz igénybe. Ugyanakkor magas a láz, a hidegrázás, a tachycardia és a fejfájás, ami gyakran akut. Kezdetben a köhögés elhanyagolható, de 24 órán belül fejlődik. A köpet kezdetben nyálkahártya, de hamarosan vérek vérnek tűnnek benne, majd rózsaszín vagy élénkpiros (málna sziruphoz hasonlító) és habos. Tachypnea és dyspnea vannak, de nincs mellhártya. A tüdőszövet tömörödésének tünetei ritkák, sípoló zavar hiánya lehet.

Szeptikémiás pestis általában a buborék alakja mellett, akut, fulmináns betegségként jelenik meg. A mesenterikus lymphadenopathia miatt előforduló hasi fájdalom a betegek 40% -ánál fordul elő. A farsonyi pestis és a pestis agyhártyagyulladása a betegség kevésbé gyakori formája.

A kis pestis sokkal jóindulatúbb, mint a buborékforma. Általában csak endemikus régiókban fordul elő. A lymphadenitis, láz és prostration egy héten belül csökken. A kezeletlen betegek mortalitási aránya körülbelül 60%. A halálesetek többsége a szepszis következtében 3-5 napon belül jelentkezik. A leginkább kezeletlen, tüdőbetegségben szenvedő betegek a tünetek megjelenésétől számított 48 órán belül halnak meg. A septémiás pestis végzetes lehet, amíg megjelenik a betegség bubonás vagy tüdőforma jele.

Hogyan diagnosztizálják a pestist?

A pestist a festés és a kultúra alapján diagnosztizálják. Általában a kutatási anyagot a bubo-féle tűszívás veszi (a műtéti elvezetés elősegíti a MO terjedését). Szükséges továbbá vér és köpet kultúrája. Egyéb vizsgálatok közé tartoznak az immunfluoreszcens festés és a szerológiai vizsgálatok. Pozitívnak tekinthető az 1: 1-nél nagyobb titer vagy az akut és a túlérzékenységű titerek közötti 4-szeres növekedés. Ha lehetséges, a diagnosztika PCR analízis. Az előző vakcinázás nem zárja ki a pestist; A vakcinázott embereknél klinikai betegség alakulhat ki. A tüdőtünetekkel vagy tünetekkel rendelkező betegek mellkasröntgen vizsgálatokat végeznek, ami tüdőgyulladásos tüdőgyulladás gyors előrehaladását mutatja. A leukociták száma általában 10-20 x 109, és hatalmas mennyiségű éretlen neutrofil található.

Ki kapcsolódni?

Hogyan kezelik a pestist?

A pestis azonnali kezelése csökkenti a halálozási arányt 5% -ra. Szepticémiás vagy tüdőbetegség esetén a kezelést 24 órán belül meg kell kezdeni. Ugyanakkor 7-10 nap alatt 7,5 mg / kg streptomicint intramuszkulárisan alkalmaznak 6 óránként. Számos orvos 48 órára 3 óra alatt intramuszkulárisan 0,5 grammnál nagyobb kezdeti dózist ír elő. Egy alternatív gyógyszer a doxiciklin 100 mg intravénásan vagy orálisan, 12 óránként. A Gentamicin hatásos lehet. Amikor a pestis meningitis kloramfenikol kell rendelni egy telítő adag 25 mg / kg intravénásán, majd folytassa a kezelést egy adag 12,5 mg / kg-os intravénás vagy 6 óránként.

A rutinszerű elkülönítés elegendő a pestis buborék alakjában szenvedő betegeknél. Az elsődleges vagy másodlagos pulmonalis pestisben szenvedő betegek szigorú légzőszervi elkülönítést igényelnek. Minden olyan személynek, aki páciens beteggel érintkezett, orvosi felügyelet alatt kell állnia. A testhőmérsékletet 4 óránként 6 napig kell mérni. Ha az utóbbi nem lehetséges, tetraciklin adható napi egyszeri adagban 6 napig, de ez antibiotikum-rezisztens törzsek megjelenéséhez vezethet.

Pestis lehet akadályozni útján felügyelő rágcsálók, és a használata a rovarriasztó anyagok, annak érdekében, hogy csökkentsék a minimumra a bolha csípése, alkalmazunk egy vakcinázás pestis ellen. Az utazóknak a 100 mg doxiciklin-kezelést megelőzően, 12 órás szájon át kell beadniuk az expozíciós időszak alatt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.