^

Egészség

Nyaki gerinc: a nyaki gerinc röntgen-anatómiája

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Figyelembe véve a sajátossága a szerkezet a nyaki gerinc (üzlet), annak fontosságát, hogy biztosítsák számukra a különböző fiziológiai funkció és patológiai folyamatok, azt találtuk, hogy szükséges kidolgozni a anatómiai és funkcionális tulajdonságokkal, és egyes kiviteli alakokban a nyaki gerinc patológia. Sajnos a mai hazai szakirodalom szinte teljesen hiányzik. Ez véleményünk szerint oka volt a vertebrobasilaris elégtelenséggel diagnosztizált betegek számának közelmúltbeli emelkedésének, akár megfelelő indokok nélkül, akár a szükséges részlet nélkül. Ez ugyanazon típusú orvosi manipulációk és gyógyszerek kinevezéséhez vezet különböző patológiai folyamatokban, amelyek anatómiai okokból és patogenetikai mechanizmusoktól eltérőek, ami alig igazolható.

Tekintettel a specifikus anatómiája a nyaki gerinc izoláljuk craniovertebral zóna, amely két alapja a koponya és a felső nyaki csigolya (az irodalomban nevezik Oc-C1-C2), és a tényleges nyakcsigolyák C3-C7. A nyaki szakasz szerkezetét hagyományosan sugárirányú módszerek - radiográfia, CT és MRI alapján végzik. Vegyük észre azt is, hogy a becslési paraméterek a központi osztály a koponya bázis és craniovertebral terület, véleményünk szerint, el kell végezni elsősorban idegsebész és a neurológusok, mint fő panasz eredő patológia ebben a zónában a természet az agyban.

trusted-source[1], [2]

A craniovertebrális zóna röntgen-anatómiája és a nyaki gerinc

A craniovertebrális zóna anatómiai felépítésének nagy komplexitása magyarázatot ad az értékelés során alkalmazott legfontosabb radiológiai irányelvek azonosítására.

Röntgenfelvételt craniovertebral zóna oldalvetület értékeli közötti kapcsolatok struktúrák a koponya bázis önmaga, és az arány a felső alapja a koponya a csigolyák. Meg kell emlékezni az alapvető feltétele a helyes értékelését anatómiai viszonyok ezen a területen: a röntgenkép kell tartani az összes szükséges struktúrák - kemény szájpad és perforált lemezek az első, a nyakszirtcsont - mögött.

A koponya-bázis központi részének megítélésekor a következő mutatókat elemezzük:

 • sfenoidalnyyugol (ábra. 58 a) van kialakítva a metszéspontja rajzolt érintő a perforált lemez (planum sphenoidale) és Blumenbach meredeksége az agy alsó. Normális esetben a sphenoid szög értéke 90 ° és 130 ° között van;
 • szög öreglyuk (BZO) (ábra. 58 b) van kialakítva a kereszteződésekben a bemeneti vonal BZO (McRue vonal) és egy összekötő vonal a hátsó széle a kemény szájpad hátsó végétől BZO (Chamberlen'a vonal). Általában a BZO dőlésszöge 0 ° és 18 ° között van.

A röntgenfelvételek koponya anterioposterior húzott nyitott száján keresztül ( «per os»), értékeltük aránya arcok sziklacsont vonalak tangens hozzá, általában található ugyanazon egyenes vagy keresztezett szögben, felfelé nyitott, és nem kevesebb, mint 160 ° .

A koponya (általában) és a csigolya közötti összefüggést a következő indexek alapján becsüljük meg:

 • a craniovertebrális szöget az agy alapja és a C2 csigolya hátsó felszíne érintő vonalak metszéspontja alkotja. A szög jellemzi a fiziológiás craniovertebrális kyphosis nagyságát, amely általában 130-165 °.
 • sfenovertebralny által bezárt szög egyenes metszéspontja érintő a perforált lemez (a bázis az elülső agyi gödrök) és a hátsó felülete a fog C csigolya. Normális értéke 80 ° és 105 ° közötti tartományban van.
 • Chamberlain index által meghatározott csúcsa közötti távolság a fog C csigolyák, valamint egy összekötő vonal a hátsó széle a kemény szájpad hátsó végétől BZO (pl Chamberlain vonal). Normális esetben a Chamberlain vonal a tengely tetejét keresztezi, vagy 3 mm-nél nagyobb vagy nagyobb távolságra helyezkedik el;
 • A MacGregor pontszámát a C2 csigolya csúcsa és az úgynevezett távolság határozza meg. Bazális összekötő vonal a hátsó széle a kemény szájpad és nyakszirti tuberculum (úgynevezett vonalas Mae Gregor). Normális esetben, Mae vonal Chamberlain és Gregor egymással egybeesnek, vagy a vonal Mae Gregor található 2-4 mm alatti. Selejtező öreglyuk és koponya gerinccsatorna lehetővé teszi, hogy értékelje a stabilitás craniovertebral területek arányát. Oldalirányú röntgenfelvétel meghatározást a következőképpen hajtjuk végre (ábra 58.59.): A szög a belépés a öreglyuk, által alkotott metszéspontja érintő vonal a záró felülete a fog C csigolya, és egy összekötő vonal lowback test régió C a hátsó széle a öreglyuk. Normális esetben ez a szög 25 ° és 55 ° között van.

Craniovertebrális távolságok:

 • az elülső craniovertebrális (kék feletti) távolságot a BZO (alap) és a C csúcs csúcsának, a csigolyáknak az oldala közötti távolság mérik. Általában a felsõ távolsági távolság 4-6 mm a gyermekeknél, és 12 mm-rel eléri a felnõtteket;
 • a posterior craniovertebrális távolságot meg kell mérni a Q atlasz hátsó félívének felső felülete és az occipitális csont között. A fej középső pozíciójában ez az index 4-7 mm-es normál, de az előre és hátra hajlásszöge 0-13 mm között változhat;
 • a basion és a csigolya C2 fogának csúcsa: a bazilikától a gerinces csatornába való belépésig merőleges merőleges, normális esetben átkeredi a C2 csigolyát;
 • aránya bemeneti értékek a gerinccsatorna a teljes méret a öreglyuk (aránya MW / AB), általában kell legalább 1/2, a legtöbb 3/4. A C B távolság becslése szerint a gerinccsapkázat - SAC (lásd a rövidítéseket) legkisebb "elérhető" távolsága.

A megfelelő nyaki gerinc anatómiai jellegét meghatározó fő spondilometriai paramétereket a fej átlagos fiziológiai helyzetében végzett laterális röntgenfelvételekkel értékeljük. Tanulmány AIZ funkcionális pozíciókat a szagittális és oldalirányú hajlamait végre, hogy azonosítsuk az látens patológia gyakran - instabilitást vagy hipermobilitást egyes gerincvelői mozgást szegmensekben.

Retrodentalnoe között mért távolság hátsó felülete a fog C2 és elülső felülete a hátsó fél-ívek Atlas C1. Normális retrodentalnoe távolság legyen egyenlő vagy nagyobb, mint 2/3 közötti távolság a belső áramköröket az első és a hátsó fele-ívek C4 menshenie ez az index figyelhető meg Atla-toaksialnoy instabilitás kapcsolatos bizonytalanság a határidős közös Criuvelle.

A csigolya csatorna hátsó falának a C1 és C3 csigolyák közötti összekötő vonalát az író nevével összekötő vonal neve Swischuk vonal. Normális esetben a C2 spinos folyamatának alapja a jelzett vonal mögött legfeljebb 1 mm-re (ún. Swischuk-teszt) helyezkedik el. Ezeknek a kapcsolatoknak a megsértése jellemzi a Cruevelia elülső ízület instabilitásával vagy a corpore-dental instabilitással kapcsolatos atlantoaxiális instabilitást.

Az arány a sagittalis gerinccsatorna mért szintjén a csigolyatestek C4, hogy a anteroposterior méret a külföldi szakirodalom Pavlov'a test van leírva, mint egy index, és a hazai - mindkettő Csajkovszkij index. A külföldi adatok szerint a normál esetben ez a mutató meghaladja a 0,8 értéket, és csökkenése a cervicalis gerincvelő veleszületett stenosisának jelenlétét jelzi. A szovjet irodalom tekinthető normális index értéke meghaladja a 1,0, a értékek 0,8-1,0 tekinthető kompenzált állapotban, és amikor a értéke legalább 0,8 -, mint a dekompenzált spinalis stenosis.

A nyaki gerinc normális, élettani állapotának egyéb mutatói között a következőket kell figyelembe venni:

 • a nyaki csigolyák apofízisének csontosodó magjai 10-12 év alatt jelentkeznek;
 • a nyaki csigolyák természetes ék alakja legfeljebb 10 évig tart;
 • a C2 C4 csigolyatestek szintjén a maximális retropneumális távolság nem haladhatja meg a 7 mm-t, a C5-C7 csigolyák szintjén - 20 mm;
 • a C2-C3 szegmens szintjén gyermekeknél a csigolyák fiziológiás mobilitása 0-3 mm között lehetséges, ami e szegmens pseudo-stabilitásaként becsülhető;
 • a C2 és a test fúziója a rogengenológiai adatok alapján 3-6 éves korban következik be. A mágneses rezonancia tomogramok esetében azonban a testi-fogászati szinkronizáció árnyéka sokkal később is fennáll, beleértve azt is, hogy felnőtteknél észlelhető;
 • a döntő közös rés nem haladja meg a 3-4 mm-t;
 • a felsõ távolsági távolság 4-6 mm a gyermekeknél, és 12 mm-rel eléri a felnõtteket;
 • arány a távolság a hátsó és a bazion semiarc Atlas közötti távolság az elülső íve a atlasz és opistionom az irodalomban leírt, mint egy index Teljesítmény, stabilitási index jellemzi craniovertebral zóna és általában egyenlő vagy kisebb, mint 1,0.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.