^

Egészség

A nyaki artériák atherosclerosisának kezelése

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A carotis atherosclerosis konzervatív kezelése  általában a következő gyógyszerkategóriákat foglalja magában:

 • A nikotinsav és az arra épülő gyógyszerek csökkentik a trigliceridek és a koleszterin szintjét a véráramban, növelik a nagy sűrűségű lipoproteinek jelenlétét, amelyek antiatherogén tulajdonságokkal rendelkeznek. A nikotinsavat nem szabad májelégtelenségben szenvedőknek felírni.
 • A fibrinsav származékok (fibrátok: Gevilan, Atromid, Miskleron) csökkentik a szervezet lipidtermelését. Alkalmazásuk nem kívánatos májelégtelenségben és epehólyagban szenvedő betegeknél.
 • Az epesav-megkötő szerek (Cholestyramine, Cholestide) elősegítik az epesavak és a koleszterin eltávolítását a bélből, csökkentve azok tartalmát a sejtekben. Ezen gyógyszerek mellékhatásai lehetnek székrekedés és puffadás.
 • Lipidcsökkentő gyógyszerek, HMG-CoA reduktáz gátlók, sztatinok (Pravachol, Mevacor, Zocor) - csökkentik a "rossz" koleszterin szintjét, gátolják annak termelődését a szervezetben. A sztatinokat este kell bevenni, mert éjszaka megemelkedik a koleszterintermelés. Ezeknek a gyógyszereknek a hosszú távú alkalmazása különféle májkárosodást okozhat.

A javallatok szerint lehetőség van az úgynevezett extracorporalis technikák alkalmazására a lipidanyagcsere javítására. Hasonló módszerek normalizálják a vér és a nyirok összetételét, tisztítják őket:

 • A hemoszorpció módszere, amelyben a vért adszorbeáló szűrőkön vezetik át, egy speciális eszköz a testen kívül. A szűrők segítenek a plazma aterogén lipoproteinek „felszedésében” a vérből. Ennek a módszernek a hátránya néhány vérelem és a „jó” koleszterin egyidejű eltávolítása a véráramból.
 • Az immunszorpció módszere immunszorbens alkalmazását jelenti, amely a hemoszorpcióval ellentétben csak az aterogén lipoproteineket (LDL) távolítja el.
 • A plazmaferézis módszer a beteg vérplazmájának vérpótlókkal vagy más vérkészítményekkel való helyettesítése.
 • A plazmaszorpciós módszer magában foglalja a páciens plazmájának szorbens tisztítását és a keringési rendszerbe való további visszajuttatását.

Ezen technikák alkalmazása segít a lipidprofil indikátorok átmeneti korrekciójában, azonban a gyakori vagy hosszan tartó ilyen kezelés megváltoztathatja a vér fehérjeösszetételét, megfoszthatja a szervezetet számos immuntényezőtől. További hátránya az eljárások rövid hatása, rendszeres ismétlésük szükségessége, valamint a magas költség.

Gyógyszerek

A sztatinok csökkentik a koleszterinszintet, ezáltal csökkentik a koszorúér letalitást. A sztatinok szedésének ellenjavallatai: terhesség, akut máj- vagy veseelégtelenség, allergia, gyermekkor. A kezelés során fellépő mellékhatások lehetnek: hasmenés, puffadás, hányinger, hasnyálmirigy-gyulladás súlyosbodása, fejfájás, görcsök, myopathia, allergiás reakciók. [1]

 • Lovastatin - segít megelőzni az első koszorúér-roham és az instabil angina kialakulását. A kezelés kezdeti szakaszában naponta 20 mg gyógyszert írnak fel este. Egy hónap elteltével az orvos döntése alapján az adag 40 mg-ra vagy többre emelhető.
 • A szimvasztatin  csökkenti a vér koleszterinszintjét. Általában napi 5-10 mg-os adaggal kezdje este, ennek a mennyiségnek a további növelésével.
 • A pravasztatin gátolja a koleszterin bioszintézisét a májban. A gyógyszer kezdeti adagja 10-20 mg naponta lefekvés előtt. Ha a várt hatás nem érhető el, az adagot 40 mg-ra emelik.
 • A fluvasztatin olyan gyógyszer, amely nem hatol át a vér-agy gáton. A terápiás hatás 4 héttel a felvétel után észlelhető. A gyógyszer kezdeti mennyisége 20 mg naponta. Ha a koleszterinszint jelentősen megemelkedett, az adagot napi 40 mg-ra emelik.
 • Az atorvasztatin hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, ami 2 hét használat után válik észrevehetővé. A maximális hatás egy hónapos kezelés után érhető el. A gyógyszert szájon át, este 10 mg-ban kell bevenni. Az adag növelését az orvossal megbeszélik.
 • A rosuvastatint sikeresen alkalmazták a carotis atherosclerosisban szenvedő felnőtt betegek kezelésére, nemtől és életkortól függetlenül. A kezdő adag napi 5-10 mg, a maximális napi adag 40 mg.

A fibrátok képesek normalizálni a trigliceridek szintjét, csökkentve azok szintézisét a szervezetben. A fibrátokat nem írják fel máj- és vesebetegségben szenvedő betegeknek, valamint terhesség és szoptatás alatti nőknek. Lehetséges mellékhatások dyspepsia, viszketés, duzzanat, epekőképződés (különösen a Clofibrate vagy Lipamide jellemzője).

 • A bezafibrátot több évig (átlagosan 2-4 évig) kell bevenni 0,2 g-ban naponta háromszor, vagy hosszan tartó készítményként, naponta egyszer 0,4 g-os adagban. A bezafibrátnak nincs hepatotoxikus hatása.
 • A fenofibrát csökkenti a húgysav és a "rossz" koleszterin szintjét. Vegyen be 0,1 g-ot reggel és este, vagy 0,2 g-ot csak este.
 • Ciprofibrát - gyakran hiperlipoproteinémiára írják fel, 0,1 g naponta 1-2 alkalommal.
 • Gemfibrozil - sikeresen csökkenti a triglicerid szintet. Vegyünk 0,3-0,45 g-ot naponta kétszer.

Fizioterápiás kezelés

A vér lézeres besugárzása pozitív biológiai hatást fejt ki fotoaktivációs hatás formájában. A besugárzás hatására optimalizálódik a szívizom kontraktilis aktivitása, csökken az ischaemiás rohamok intenzitása és gyakorisága, javul a vér lipidösszetétele. Az eljárás lehet intravénás, intraarteriális és perkután. [2]...  [3]_  [4]_ [5]

Lehetőség van hardveres módszerek – különösen a fokozott külső pulzáció és lökéshullám terápia – alkalmazására. Ezeket a módszereket sikeresen alkalmazzák az érelmeszesedés kiegészítő kezeléseként számos kardiológiai központban. 

A fokozott külső ellenpulzációt olyan súlyos anginás betegeknél alkalmazzák, akik nem reagálnak megfelelően az orvosi terápiára, és akik nem tudnak ballonos angioplasztikát vagy bypass műtétet végezni. Az eljárás ellenjavallt, ha a betegnek kontrollálatlan magas vérnyomása, kifejezett szívritmuszavarai, billentyűhibái, thrombophlebitisei vannak. [6]

A lökéshullám-terápia során alacsony intenzitású lökéshullámokat használnak, amelyeket egy hullámgenerátor generál az érfal feszültségének biztosítására. Az eljárás aktiválja a vaszkuláris növekedési faktorok felszabadulását és optimalizálja a vérkeringést. [7]

Kisebb klinikai vizsgálatok ígéretes eredményeket mutattak az ultrahanggal javított trombolízis akut agyi ischaemiában történő alkalmazását illetően. Ezenkívül kimutatták, hogy az intravénás gázmikrogömbök (mikrobuborékok) és az ultrahang kombinációja az intravaszkuláris vérrögök rekanalizációjának lehetséges alternatívája [8]

Gyógynövényes kezelés

Számos gyógynövény segít megállítani a nyaki artériák ateroszklerózisának kialakulását. Különösen hasznos a gyógynövények kombinációja - az úgynevezett gyógyászati készítmények, amelyek összetett hatással vannak az agyi érrendszerre és a szív- és érrendszer egészére. A következő összetett receptek tökéletesen beváltak:

 • Főzetként szárított citromfű,  [9]kínai vagy szibériai anyafű  [10]és cincefoil  keverékét [11]használják, napközben több kortyot isznak.
 • A vadrózsabogyók, az anyafű, a rétifű és a túrófű keverékét  [12](  [13]1  [14]teáskanál  [15]mindegyik) 0,5 liter forrásban lévő vízbe öntjük, és 8 órán át állni hagyjuk. Igya meg a gyógyszert 100 ml-ben naponta háromszor két hónapig.
 • Három evőkanál vöröshere,  [16]üröm,  [17]petrezselyemgyökér  és majoránna gyűjteményét 1 liter forrásban lévő vízzel felöntjük, és körülbelül 3 órán át fedő alatt tartjuk [18]. [19]Igyon egy 50 ml-es infúziót 2 óránként egy héten keresztül. Ezután egy hét szünetet tartanak, és újra folytatják a kezelést.
 • Keveréket készítenek a citromfű, az eleutherococcus, a  [20]menta, a bojtorján, a  [21]cudweed, a fehér nyírfa kéreg  [22]és a csipkebogyó leveleiből. Két evőkanál keveréket öntsünk 500 ml forrásban lévő vízzel, és ragaszkodjunk hozzá, amíg kihűl. Vegyünk 100 ml-t naponta háromszor.

A fitoterápiás szakemberek azt javasolják, hogy naponta infúziót igyanak meg a nyaki artériák érelmeszesedése esetén, a következő növények közül legalább egy használatával:

 • Lóhere - segít megszüntetni az ateroszklerotikus lerakódásokat a táplálkozási korrekció hátterében.
 • Menta – segít megtisztítani a szervezetet. A leveleket nemcsak infúzióhoz és teához, hanem salátákhoz, első fogásokhoz is adhatjuk.
 • Gyermekláncfű gyökerei és levelei – A növény infúziója csökkenti a szérum triglicerideket, az összkoleszterint, az LDL-C-t és növeli a HDL-C szintjét. [23], [24]
 • Bojtorján levelek - erősíti az ereket, megfiatalítja a keringési hálózatot.
 • Lenmag - hipolipémiás hatás, csökkenti a TG szintet, 10 hét használat után 14%-kal csökkenti az Lp (a) szintet. [25]
 • Édesköménymag - javítja a vérkeringést, tisztítja az ereket.

A betegek étrendjébe e növények mellett fokhagymát, citromlevet, őrölt tormát, hagymát, medvehagymát is érdemes bevinni - ezek az érelmeszesedés kialakulásának gátlásának jól ismert alternatív eszközei.

Diéta a nyaki artériák érelmeszesedésére

Az életmód és a táplálkozás bizonyos változásai néha nagyobb hatással vannak a nyaki artériák érelmeszesedésére, mint a gyógyszeres kezelés. Fontos a következő táplálkozási elvek betartása:

 • Minimalizálja a telített zsírok bevitelét
 • teljesen kiküszöböli a transzzsírokat;
 • minimálisra csökkenti a finomított szénhidrátok fogyasztását;
 • jelentősen növeli a növényi élelmiszerek és a rostok arányát az étrendben;
 • szigorúan korlátozza az alkoholtartalmú italok fogyasztását.

Ezek a táplálkozási változások lehetővé teszik a lipidszint viszonylag gyors normalizálását a betegség bármely szakaszában.

Ezenkívül az étrend magában foglalja a zsírtartalmú élelmiszerek (értsd: állati zsír) fogyasztásának csökkentését - az élelmiszer napi kalóriatartalmának legfeljebb 10% -át. A kilokalóriák teljes számát napi 2500 kcal-ra kell korlátozni (ha a beteg elhízott, akkor a napi kalóriatartalmat táplálkozási szakember számítja ki).

Fontos, hogy az elfogyasztott zsíros ételek mennyiségének enyhe csökkenése semmilyen módon ne befolyásolja az érelmeszesedés lefolyását: az állapot stabilizálása és a kóros folyamat lelassulása csak a zsírbevitel napi 20 g-ra történő korlátozása után következik be, beleértve 6-10 g többszörösen telítetlen zsírokat omega-6 és omega-3 zsírsavakkal.savak. A transzzsírokat teljesen el kell kerülni.

A nagy mennyiségű egyszerű szénhidrát az étrendben hozzájárul a trigliceridek növekedéséhez és csökkenti a nagy sűrűségű trigliceridek szintjét a vérszérumban. Kiderült, hogy a kalóriahiányt nem szénhidráttartalmú ételekkel, hanem fehérjével kell pótolni, elegendő telítetlen zsírok bevitelével. Ajánlatos odafigyelni a jó minőségű összetett szénhidrátokra is: gabonafélék, gabonafélék, zöldségek.

A napi öt étkezés részét kell képeznie a zöldségféléknek, gyümölcsöknek és zöldségeknek. A vitaminok, növényi rostok és flavonoidok, a sötét szőlőben és a fekete teában található anyagok jó érvédő hatást fejtenek ki.

Az orvosok legalább 5-10 g vízben oldódó rost (korpa, hüvelyesek, szójabab) napi fogyasztását javasolják: ilyen kis mennyiség is 5%-kal csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét. A vízben nem oldódó rostok kevésbé hatnak a koleszterinszintre, ugyanakkor számos hasznos tulajdonsággal is rendelkeznek – például csökkentik a bélrák kockázatát.  [26]Egy nemrégiben végzett három randomizált, kontrollos vizsgálat metaanalízise azt találta, hogy a gélképző viszkózus, oldható rostokkal történő kiegészítés megkétszerezte a sztatinok hatékonyságát. [27]

A kis mennyiségben fogyasztott alkoholos italok szintén védő hatást fejtenek ki az erekre, de ez az igazán kis adagokra vonatkozik - legfeljebb 1 uncia alkoholt hetente ötször. 

Egy 14 629, 45–64 éves felnőtt bevonásával készült prospektív tanulmányban a kutatók azt találták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik hetente legfeljebb 7 italt fogyasztottak, kisebb volt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem ittak. Az elfogyasztott alkohol mennyiségének kiszámításakor (g/hétben) azt feltételeztük, hogy 4 uncia (118 ml) bor 10,8 g-ot, 12 uncia (355 ml) sör 13,2 g-ot, 1,5 uncia (44 ml) tartalmazott a likőr 15,1 g etanolt tartalmaz. Ezt követően gramm etanolt alakítottunk át itallá hetente (14 g alkohol = 1 ital). [28]

A nagyobb dózisok éppen ellenkező hatást fejtenek ki, és további egészségügyi problémákhoz vezetnek.

Sebészet

Ha a betegnél a nyaki artériák érelmeszesedése előrehaladott stádiumban van, és a gyógyszeres kezelés nem vezet pozitív eredményre, akkor felmerülhet a sebészi kezelés alkalmazása, amely során lehetséges a következő beavatkozások elvégzése:

 • A carotis endarterectomia az érelmeszesedéses rétegek eltávolítását jelenti az érintett érből. [29]
 • Ballon angioplasztika írható elő, ha a carotis endarterectomiája ellenjavallatokkal rendelkezik, vagy ha nincs megfelelő hozzáférés az atheroscleroticus rétegekhez. 
 • A stentelés művelete egy speciális stent bevezetését jelenti a nyaki artériába - egy kis fémeszköz, amely kiterjeszti az ér lumenét és helyreállítja a normális vérkeringést. [30]

A sebészeti beavatkozás kijelölése indokolt, ha fennáll a nyaki artéria ateroszklerotikus rétegekkel vagy trombussal való elzáródásának veszélye vagy kialakulása. Nyílt műtét (endarterectomia) vagy endovaszkuláris beavatkozás végezhető artériás dilatációval az érszűkület területén.

Carotis műtét érelmeszesedés miatt

A mai napig nem léteznek olyan "varázslatos" gyógyszerek, amelyek megkötnék és eltávolítanák az ateroszklerotikus rétegeket a nyaki artériákból. A gyógyszereknek köszönhetően csak az érelmeszesedés kialakulását lehet lassítani, a trombózis kockázatát csökkenteni. Az artériás lumen kiterjesztésének és a rétegek eltávolításának egyetlen módja egy műtét, amely azonban nem minden beteg számára javallt. Szigorú indikációi vannak a sebészeti beavatkozásnak, ha az artéria kritikusan szűkül, és a gyógyszeres kezelés nem fejti ki a szükséges pozitív hatást.

A nyaki artériák atherosclerosisában a leggyakoribb műtét az eversion carotis endarterectomia, amelyet szakaszosan hajtanak végre:

 1. Az orvos érzéstelenítést végez (gyakran vezetési érzéstelenítésről beszélünk), majd a nyaki területen a nyaki artéria vetületének területén körülbelül 5 cm-es bemetszést végez.
 2. Háromszoros növeléssel, speciális eszközök segítségével a sebész elválasztja az artériákat a szomszédos struktúráktól (vénás erek, idegek stb.).
 3. Vizsgálja az agy ellenállását egy artériás ér átmeneti elzáródásával szemben. Ennek számos módja van. Ha a vizsgálat azt mutatja, hogy az agy nem áll készen a vérkeringés elakadására, akkor az orvos speciális ideiglenes bypass-t végez, hogy biztosítsa a műtét alatt álló carotis medence vérellátását. Ezután az orvos megcsípi a szükséges ereket.
 4. A belső nyaki artériát keresztirányban feldarabolja, az ér külső oldalát megfordítja, és a belső réteggel együtt eltávolítja faláról az ateroszklerotikus plakkot.
 5. Finoman eltávolítja az összes többi "szabad" réteget, visszahelyezi az artéria külső rétegét eredeti helyzetébe.
 6. Folyamatos varrással helyreállítja a nyaki artéria integritását vékony, nem felszívódó varratokkal.
 7. Eltávolítja a levegőt az artériából és helyreállítja a véráramlást. Ellenőrzi a varrás feszességét és a vérzés hiányát, a sebet rétegesen varrja kozmetikai varrat segítségével.

A teljes beavatkozás alatt a beteg eszméleténél van, a sebész rendszeresen ellenőrzi a vizuális és beszédinterakciót. Általában a művelet 1-2 óráig tarthat. A posztoperatív időszak időtartama az adott szervezettől függően változik.

Keményedés a nyaki artériák atherosclerosisában

A fokozatos temperálási eljárások és a rendszeres fizikai aktivitás csökkenti a kockázati tényezők negatív hatásának valószínűségét: célszerű légfürdőt és kontrasztzuhanyozni, napi 30-40 percet sétálni, úszni. Az aktív és egészséges életmód, valamint az érelmeszesedés lelassulása közötti egyértelmű ok-okozati összefüggés megléte bizonyítást nyert. [31]

A fizikai aktivitás optimális időtartama, gyakorisága, intenzitása és típusa, valamint az edzési eljárások lehetőségei egyénileg kerülnek meghatározásra. Az ilyen gyakorlatok segítik az erek erősítését és a testtömeg normalizálását. Fontos: a nyaki artériák érelmeszesedése esetén a keményedés vagy fizikai aktivitás megkezdése előtt először teljes körű szakember által végzett vizsgálaton kell átesni. Ezenkívül a keményedési eljárásokat fokozatosan kell felépíteni, és határozott és állandó ütemezést kell alkalmazni. A páciensnek fel kell készülnie a hosszú rendszerre, kerülnie kell a hirtelen hőmérséklet-változásokat, amelyek megterhelőek a szervezet számára. Fontos, hogy fokozatosan kezdjük az eredmény további rendszeres karbantartásával. Az érelmeszesedésben szenvedő személynek meg kell értenie, hogy a hideg víz éles hatására adott reakció ugyanaz az éles érszűkület. Kompenzációs reakció lép fel, amelyben a vér a belső szervekhez rohan, és a szívnek gyorsabban kell nagy mennyiségű vért pumpálnia. A nyaki artériák ateroszklerózisa esetén az erek nem tudnak olyan gyorsan és egyidejűleg zökkenőmentesen reagálni a hőmérséklet-változásokra, és az eredmény kedvezőtlen lehet. Például, ha egy idős beteg még soha nem gyakorolta a keményedést, és egy pillanatban úgy döntött, hogy leönti magát jeges vízzel, akkor az ilyen eljárásnak semmi haszna nem lesz.

A normál keményedés fokozatos megkezdése minimális hőmérséklet-ingadozással és rendszeres gyakorlással. Célszerű légfürdővel, dörzsöléssel, kontrasztzuhannyal kezdeni. A nyaki artériák érelmeszesedése esetén feltétlenül először orvoshoz kell fordulni, és végig kell menni a vizsgálatok teljes skáláján.

Torna a nyaki artériák érelmeszesedésére

A nyaki artériák érelmeszesedésének megállításához nagyon fontos minden feltétel biztosítása az agy vérellátásának javításához. Ehhez a szakértők azt tanácsolják, hogy gyakran sétáljanak a friss levegőn, rendszeresen végezzenek gimnasztikát mérsékelt fizikai aktivitással. A következő gyakorlatokat tartják a legalkalmasabbnak:

 1. Átlagos tempójú séta, időtartam - legfeljebb 3 perc: 2 lépés - belégzés, 3 lépés - kilégzés.
 2. Kiinduló helyzet: a beteg áll, lábak összetartozva, kezek az övön, hát egyenes, vállak kihelyezve. Kilégzéskor behúzza a gyomrot, belélegzéskor, amennyire csak lehetséges, kitüremkedik. 4-szer ismétlődik.
 3. A beteg egy széken ül. Összeszorítja és szétfeszíti az ujjait, fokozatosan felemeli a kezét. Lassított felvételben 4-szer ismétlődik. A végén megrázza az ecsetet.
 4. A beteg egy széken ül, lábait maga elé nyújtja, és vállszélességben széttárja. A bokaízületeket 10-szer forgatja irányonként, átlagos ütemben.
 5. A páciens egy széken ül, karjait és lábait a könyököknél, a vállnál és a térdnél szinkronban hajlítja és kihajtja (járás utánzat). 10-szer teljesít átlagos tempóban.
 6. A beteg egy széken ül, lába a padlón, kezét a térdére teszi. Egyik kezét a feje mögé, a másikat a háta mögé teszi, majd fordítva. A jobb és a bal kéz váltakozó mozgása, 4-szer ismételve.
 7. Helyben járást végez három percig.
 8. Maximum 5 guggolást hajt végre átlagos tempóban, támaszték (szék) segítségével.
 9. Egy támasz segítségével bal karját és jobb lábát oldalra veszi, majd fordítva. 4-szer ismétlődik.
 10. A "padlón fekvő" helyzetből a hason ívelje a hátat (kezek a fej mögött). 3-5 alkalommal ismétlődik.
 11. Felemeli a térdízületben hajlított jobb lábát, és megérinti a bal kéz könyökével, majd fordítva. 3-4 ismétlést hajt végre.
 12. A beteg áll, karja a test mentén. Testdöntést hajt végre jobbra és balra, mindkét irányban 4-szer.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.