^

Egészség

Milyen teszteket kell végrehajtani a kullancscsípés után?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 27.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A rovarok által közvetített fertőző betegségek felmerülési kockázata igen magas, még akkor is, ha a kullancsot a lehető legrövidebb idő alatt eltávolították, és nem tudott mélyen behatolni. Ezek a rovarok különböző fertőzések hordozói, amelyek veszélyt jelentenek az emberi életre, ezért a szakértők javasolják, hogy a kullancs eltávolítása után küldje el laboratóriumi vizsgálatnak.

Érdemes megjegyezni, hogy egy ember a harapás után nem mindig fertőzött, még akkor sem, ha a kullancs vektor bármely fertőzés, azonban a megelőzés semmiképpen sem lesz felesleges.

A legmegfelelőbb módszer a fertőzés jelenlétének megállapítására a kullancscsípés után végzett vizsgálatok átadása.

A fertőzés kimutatásához vér szükséges, de legkorábban 10 nappal a harapás után. A leggyakoribb fertőzés, melyet kullancscsípéssel lehet továbbítani, encephalitis és borreliosis.

A Tick-borne encephalitis a legveszélyesebb betegség, amelyet ezek a rovarok hordoznak. Sürgős megelőző intézkedéseket kell tenni az encephalitis kialakulásának megelőzésére a harapást követő első 24 órában, általában erre a célra használják az immunglobulint (akkor használják, ha a harapás nem több, mint három nap).

Ha az idő elvész, vagy vannak ellenjavallatok, vírusellenes gyógyszereket használnak, amelyek bizonyos adatok szerint hatékonyak, de ezen a területen nem végeztek vizsgálatokat.

Ne aggódjon, ha valaki beoltott a betegség ellen, de a rovarok által hordozott egyéb fertőzésekkel való fertőzés kockázata továbbra is magas.

Tick borreliosis nem kevésbé súlyos betegség, amely általában fordul elő latentikus formában, de a krónikus folyamat fejlődése gyakran rokkantsághoz vezet.

Sürgős megelőző intézkedések 200 mg doxiciklin alkalmazására (kivéve a terhes nőket és a 8 év alatti gyermekeket), de minden kivétel nélkül, a harapás után, a kullancs borraléziás antitesteket írnak elő.

A betegség kialakulásának kezdetén jól kezelhető, általában a fertőzés után 2-3 nappal a harapás helyén a bőrpír jelenik meg.

A vérzéses láz kétféle - a krími és az omszk.

Krími láz szórványosan kimutatható főleg a sztyepp régiókban (Türkmenisztán, Tádzsikisztán, Krím déli Kazahsztán, a Taman-félszigeten, Üzbegisztán, Bulgária), a élőhelye kullancsok.

Az Omsk- lázot először Szibériában, a Barabinsk-sztyeppéken lakó lakosságban fedezték fel.

Ma fertőzés ritkán észlelt Novoszibirszkben Kurgan, Orenburg, Tyumen és Omszk régiók, lehetséges, hogy a fertőzés is előfordulhat a szomszédos régiókban (Altáj, Krasznojarszk régió, Észak-Kazahsztán).

A hemorrhagiás nephrosis nephritis ázsiai és európai országokban izolált esetekben és tömeges kitörések formájában is kimutatható. A fertőzés forrása a gamma atkák, amelyek a tundrában, az erdőkben, a sztyeppekben élnek.

Milyen teszteket kell tennie ketyegés után?

Kullancscsípés után a teszteket legfeljebb tíz nappal adják be (mielőtt ez idő alatt a vérben semmit sem lehet azonosítani).

A harapás időpontjától számított tíz nappal a polimeráz láncreakció (PCR) módszerével vérvizsgálatot végeztünk az encephalitis vírus és a Borrelia baktériumok kimutatására.

Tizennégy nap múlva a vért átadják az encephalitis vírus elleni antitestek kimutatására, amely esetben be kell jelenteni az encephalitis elleni védőoltás dátumát (ha végzett).

3-4 hét elteltével a borreliózis elleni antitestek kimutatására vér van .

Ki kapcsolódni?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.