^

Egészség

Mellékpajzsmirigyek

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

1879-ben a svéd tudós S. Sandstrom az embereken a mellékpajzsmirigyeket írta le, és megadta nekik a nevet. A mellékpajzsmirigyek létfontosságú szervek. Funkciójuk a parathormon (PTH) termelése és szekréciója - a kalcium és a foszfor anyagcseréjének egyik fő szabályozója.

Párosított felső mellékpajzsmirigy (glandula parathyroidea superior) és az alsó mellékpajzsmirigy (glandula parathyroidea inferior) - kerek vagy ovális borjú elhelyezett hátsó felületén mindegyik lebeny a pajzsmirigy, egymás fölött vas, és a másik - az alsó. A hossza az egyes mirigy 4-8 mm, szélesség - 4,3 mm, vastagsága - 2,3 mm. Ezek száma mirigyek nem állandó és változhat 2 és 7-8, átlagosan négy. A teljes tömege mirigyek átlagok 1,18g.

Mellékpajzsmirigyek

A parathyroid (mellékpajzsmirigy) mirigyek a pajzsmirigyben különböznek egy világosabb színezéssel (gyermekekben halvány rózsaszín, felnőtteknél sárgásbarna). Gyakran a mellékpajzsmirigyek helyezkednek el az alsó pajzsmirigy artériák pajzsmirigyének behatolásában vagy azok ágaiban. A környező szövetekből a mellékpajzsmirigyeket szétválasztják saját rostos kapszulájukkal, ahonnan a kötőszöveti rétegek elhagyják a mirigyeket. Az utóbbi számos véredényt tartalmaz, és a mellékpajzsmirigyeket osztja hámsejtek csoportjaiba.

A parenchyma mirigyeket a fő és acidophil parathyrolyták képezik, kötőszálakat és klasztereket alkotnak, amelyeket vékony kötőszöveti kötegek vesznek körül. Mindkét sejttípus a paratyrocita különböző fejlődési stádiumának tekinthető. A fő paratírociták polyhedrális alakúak, egy basophil citoplazmával és számos riboszómával. Ezek között a sejtek között sötét (aktív szekréció) és fényt (kevésbé aktív) szekretálnak. Az akidofil paratyrocita nagy, világos körvonalakkal, sok kis mitokondriumot tartalmaz glikogén részecskékkel.

A mellékpajzsmirigy-hormon (parathyroid hormon), a fehérje-hormon, részt vesz a foszfor-kalcium metabolizmus szabályozásában. A mellékpajzsmirigy hormon csökkenti a kalcium felszabadulását a vizeletben, növeli annak felszívódását a bélben a D-vitamin jelenlétében. A parathormon antagonistája a thyrecalcitonin.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

A mellékpajzsmirigyek embriogenezise

Parathyroid mirigyek fejlődnek ki a párosított III és IV gill zsebek epitéliumából. A fejlődés hetedik hetében a szemcsék hám epiteli alapjai elválnak a kopoltyúzatok falától, és a növekedés folyamatában a kaudális irányba keverednek. A jövőben a mellékpajzsmirigyek kialakulása állandó helyet foglal el nekik a pajzsmirigy jobb és bal oldali hátsó felületén.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

A mellékpajzsmirigyek edényei és idegei

A mellékpajzsmirigy vérellátását a felső és alsó pajzsmirigy artériák ágai, valamint a nyelőcső és a légcső ágai végzik. Vénás vér folyik az azonos nevű vénák mentén. A mellékpajzsmirigy beidegzése hasonló a pajzsmirigy beidegzéséhez.

A mellékpajzsmirigyek kor jellemzői

A mellékpajzsmirigyek teljes tömege az újszülöttben 6-9 mg. Az élet első évében a teljes tömeg 3-4 alkalommal nő, 5 évesen megduplázódik, és 10 évvel háromszorosára nő. 20 év után a négy mellékpajzsmirigy teljes tömege eléri a 120-140 mg-ot, és állandó marad az idős korig. Minden korosztályban a mellékpajzsmirigyek tömege a nőknél valamivel nagyobb, mint a férfiaké.

Általában egy férfi két parathyroid mirigy (felső és alsó), amely a pajzsmirigy hátsó felén helyezkedik el, a kapszulán kívül, a felső és alsó pólusok közelében. A mellékpajzsmirigyek száma és elhelyezkedése azonban változhat; néha legfeljebb 12 mellékpajzsmirigy található. A pajzsmirigy és a tímusz mirigy szövetében, az elülső és a posterior mediastinumban, a perikardiumban, a nyelőcső mögött, a carotis bifurkációs területen találhatók. A felső mellékpajzsmirigyek lapos tojásdad alakjában vannak, az alsóbbek globulárisak. Méreteik kb. 6x3 és 4x1,5-3 mm, a teljes tömeg 0,05-0,5 g, a szín vöröses vagy sárgásbarna. Perfúziós a mellékpajzsmirigy elsősorban alsó ágak arterda pajzsmirigy, vénás révén történik pajzsmirigy vénák, a nyelőcső és a légcső. Mellékpajzsmirigy által beidegzett szimpatikus rostok visszaváltható és felső gége idegeiben, paraszimpatikus beidegzés a vagus ideg végezzük. A mellékpajzsmirigyek vékony kötőszöveti kapszulával vannak bevonva; A divergens válaszfalak behatolnak a mirigyekbe. Ezek tartalmazzák az ereket és az idegrostokat. Parenchyma mellékpajzsmirigy magában paratireotsitov vagy vezető sejtek, amelyek között megkülönböztetni a színezési fokát hormonálisán aktív világos vagy világos és sötét sejtek nyugalmi. A fő sejtek klasztereket, szálakat és klasztereket alkotnak, valamint az idősek - és a tüszők kolloidnal az üregben. Felnőtteknél, vannak olyan sejtek, amelyek székhelye elsősorban a periférián a mellékpajzsmirigy, a eozin-festés - eozinofilek vagy oxyphilous sejtek, amelyek degenerálódó primer sejtek. A mellékpajzsmirigyben átmeneti formák is megtalálhatók a fő és az oxifil sejtek között.

Az első sikerek tisztázó kérdéseket szintézis, dekódolás struktúrák tanulmány PTH cseréjét sikerült elérni 1972 után .. Parathormon - egy egyláncú polipeptid, amely 84 aminosavból mentes cisztein egy molekulatömege körülbelül 9500 dalton, termelődik a mellékpajzsmirigy egy bioprekurzorát - proparatgormona (proPTG), amely 6 további aminosavat a NH 2 -kontse. ProPTG szintetizált fő sejtekben paratiroid mirigyek (építsenek be szemcsés endoplazmás retikulum) és alatt a proteolitikus hasítás a Golgi-készülék alakul paratiroid hormon. Biológiai aktivitása lényegesen alacsonyabb, mint a PTHé. Úgy tűnik, proPTG az egészséges emberek vérében hiányzik, de a kóros (adenoma a mellékpajzsmirigy), lehet, hogy a vérbe együtt PTH. Nemrégiben elődje proPTG fedezte - preproPTG tartalmaz egy további 25 aminosavat az NH2-terminálison. Így preproPTG tartalmaz 115 aminosavból proPTG - 90 és a PTH - 84.

Most már a szarvasmarhafélék és a sertés parathyroid hormon szerkezete teljesen kialakult. A mellékpajzsmirigy adenomáinak mellékpajzsmirigyhormonja izolált, de szerkezete csak részben megfejtett. A parathormon szerkezetében különbségek vannak, azonban az állatok és az emberek parathormonja keresztreakciót mutat. Az első 34 aminosavból álló polipeptid gyakorlatilag megőrzi a természetes hormon biológiai aktivitását. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy feltételezzük, hogy a karboxilvégben lévő molekula fennmaradó szinte% -a nem kapcsolódik közvetlenül a parathormon fő hatásához. A parathyroid hormon bizonyos biológiai és immunológiai aktivitását az 1-29. Fragmens is mutatja. Az immunológiai hatásokat a biológiailag inaktív 53-84. Fragmens is birtokolja, azaz a parathormon ezen tulajdonságai legalább 2 rész molekulát mutatnak.

A mellékpajzsmirigy-hormon vérkeringése heterogén, különbözik a mellékpajzsmirigyek által kiváltott natív hormontól. A vérben legalább három különböző típusú parathyreoid hormon van: 9500 dalton molekulatömegű, ép paratiroid hormon; biológiailag inaktív anyagok a paratiroid hormon molekula karboxil részéből, molekulatömege 7000-7500 dalton; biológiailag aktív anyagok, amelyek molekulatömege körülbelül 4000 dalton.

A vénás vérben még kisebb fragmentumokat is találtak, ami a periférián képződött. A fő szervek, amelyekben a parathormon töredékei kialakulnak, a máj és a vesék. A mellékpajzsmirigy-hormon fragmentálódása ezen szervekben fokozódik a máj patológiájával és a krónikus veseelégtelenséggel (CRF). Ilyen körülmények között a parathormon töredékei sokkal hosszabb ideig tartanak a vérben, mint az egészséges embereknél. A máj túlnyomórészt érintetlen parathormonokat vesz fel, de a vérből nem távolítja el a parathyroid hormon karboxilterminálját vagy aminoterminális fragmenseit. A parathormon metabolizmusának vezető szerepe a vesék. Ezek a karboxilterminális immunreaktív hormon metabolikus clearanceének közel 60% -át és a mellékpajzsmirigy hormon aminoterminális fragmensének 45% -át teszik ki. A mellékpajzsmirigy-hormon aktív aminoterminális fragmense anyagcseréjének fő területe a csont.

A mellékpajzsmirigy-hormon pulzáló szekrécióját észleltük. Az éjszakai alvás kezdetétől számított 3-4 óra elteltével a vérben lévő anyag 2,5-3-szorosa az átlagos napi szintnek.

A parathormon fő funkciója a kalcium homeosztázis fenntartása. Azonban szérum kalcium (összesen ionizált különösen) a fő szabályozója a váladék a parathormon (csökken a kalcium serkenti a mellékpajzsmirigy hormon kiválasztás, a növekvő - elnyomja), azaz a szabályozás elvégezni visszacsatolás elve ... Hipokalcémia esetén a proPTG parathyroid hormonokká való átalakulása fokozódik. A kiadás a mellékpajzsmirigy hormon fontos szerepet játszik a vér magnézium tartalom (megemelkedett szintje stimulálja és az alacsony - elnyomja paratiroid hormon kiválasztás). A fő célok a mellékpajzsmirigy-hormon vesék, és a csontok a csontváz, de tudjuk, hogy a hatás a mellékpajzsmirigy hormon kalcium felszívódását a bélben, a tolerancia a szénhidrátok, lipidek a vérszérumban, a szerepet a fejlesztés az impotencia, viszketés és így tovább. D.

A parathyreoid hormon csontra gyakorolt hatásának jellemzéséhez rövid információkat kell adni a csontszövet szerkezetéről, a fiziológiai felszívódás sajátosságairól és a remodellingről.

Ismeretes, hogy a szervezetben jelen lévő kalcium (legfeljebb 99%) a csontszövetben található. Mivel a csont a foszfor-kalciumvegyületek formájában van, az összes foszfortartalom% -a megtalálható a csontokban is. A szövetük - a látszólagos statikus ellenére - folyamatosan átalakításra kerül, aktívan vascularizált és magas mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. A csont egy dinamikus "depó" a foszfor, magnézium és más vegyületek szükséges fenntartani homeosztázis ásványi anyagcserét. A szerkezet áll, sűrű ásványi komponensek szoros együttműködésben egy szerves mátrix, amely a 90-95% kollagén, mukopoliszacharidok és a kis mennyiségű nem-kollagén proteinek. A csont ásványi része hidroxiapatitból áll - az empirikus képlet a Ca10 (PO4) 6 (OH) 2 - és amorf kalcium-foszfát.

A csontot oszteoblasztok alkotják, amelyek differenciálatlan mezenhimális sejtekből származnak. Ezek a mononukleáris sejtek, amelyek részt vesznek a csont szerves mátrixának komponenseinek szintézisében. Ezek a csontfelszín egyrétegűek, és szoros kapcsolatban vannak az osteoiddal. Az osteoblastok felelősek az osteoid lerakódásáért és az azt követő mineralizációért. Az életük terméke lúgos foszfatáz, amelynek a vérben való tartalma aktivitásának indirekt mutatója. Körülvett mineralizált osteidom, néhány oszteoblasztok vált osteocyták - mononukleáris sejtek, a citoplazmájában képező csatornák társított szomszédos tubulusok oszteociták. Nem vesznek részt a csontok átalakításában, hanem részt vesznek a perilacunális pusztulás folyamatában, ami fontos a szérum kalciumszint gyors szabályozásában. A csontreszorpciót osteoclastok - óriási polinukleáris sejtek végzik, amelyek nyilvánvalóan a mononukleáris makrofágok fúziójából jönnek létre. Azt is feltételezzük, hogy az osteoclastok prekurzorai lehetnek a csontvelő hematopoietikus őssejtjei. Mozgékonyak, a réteggel érintkező réteget alkotják, amely a legnagyobb reszorpciójának területein helyezkedik el. Felszabadulása miatt a proteolitikus enzimek és a savas foszfatáz osteoclastok okozhat kollagén lebomlását, hidroxiapatit bontása és kiválasztását ásványi anyagok a mátrixban. Az újonnan kialakult enyhén mineralizált csontszövet (osteoid) ellenáll az osteoclastic reszorpciónak. Az osteoblastok és osteoclastok funkciói függetlenek, de egymással összhangban vannak, ami a csontváz normál átalakításához vezet. A csont hosszának növekedése függ az enchondralis csontosodástól, a szélesség növekedésétől és a vastagságától - a periosteális csontosodástól. A 47 Ca- nal végzett klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy minden évben a csontváz teljes kalciumtartalmának legfeljebb 18% -a frissül. Ha a csontok sérülnek (törések, fertőző folyamatok), akkor a resectált csont resorbeálódik és új csont keletkezik.

A csontreszorpció és a csontképződés helyi folyamatában részt vevő sejtek komplexeit az alapvető többsejtű egységek átalakításának (BMI - Basic multicellular unit) nevezik. Ezek szabályozzák a helyi kalcium-, foszfor- és egyéb ionkoncentrációt, a csont szerves komponenseinek szintézisét, különösen a kollagént, szervezését és mineralizációját.

A parathyroid hormon fő hatása a csont csontjaiban a reszorpciós folyamatok intenzívebbé válása, amely hatással van mind a csontszerkezet ásványi, mind szerves komponenseire. A parathyroid hormon elősegíti az osteoclastok és aktivitásuk növekedését, amelyet fokozott osteolytikus hatás kísér, és növeli a csontreszorpciót. Ez feloldja a hidroxiapatit kristályait kalcium és foszfor felszabadulásával a vérbe. Ez a folyamat a legfontosabb mechanizmus a vér kalciumszintjének emelésére. Három összetevőből áll: a perilacunar csontból származó kalcium mobilizálása (mély osteocyták); oszteo-progenitor sejtek proliferációja osteoclastokban; fenntartva a kalcium állandó szintjét a vérben, szabályozva a csontból való felszabadulást (felületes osteocyták).

Így, mellékpajzsmirigy-hormon kezdetben növeli az aktivitását az oszteoklasztok és a csontsejtek, erősítő osteolysis, így növelik a kalciumszint a vérben, és a vizeletben fokozott kiválasztását hidroxiprolin és annak. Ez a parathormon első, minőségi, gyors hatása. A parathormon hatásának második hatása a csontokra kvantitatív. Ez összefügg az oszteoklasztok medencéjének növekedésével. Aktív osteolízis esetén az oszteoblasztok fokozott reprodukciójára ösztönöznek, és aktiválódnak a felszívódás túlnyomó részét tartalmazó csont reszorpciója és kialakulása. A parathyroid hormon feleslegével negatív csont egyensúly alakul ki. Ezt a mucopoliszacharidok szerkezetének részét képező hidroxiprolin, a kollagén degradációjának és a szialinsavaknak a túlzott felszabadulása kíséri. A parathormon hormon aktiválja a ciklikus adenozin-monofoszfátot (cAMP). A parathyroid hormon adagolása után a cAMP fokozott kiválasztása a vizeletben a szövetek érzékenységének indikátoraként szolgálhat.

A parathormon hormon legfontosabb hatása a vese esetében az a képesség, hogy csökkenti a foszfor újrafelszívódását, növelve a foszforát. A mechanizmus a csökkenése különböző részein a nefron eltérő: a proximális részében ez a hatás annak köszönhető, hogy a növekedés a parathormon permeabilitás és akkor történik, részvételével cAMP a disztális - független a cAMP. A parathormon foszfatikus hatása a D-vitamin hiányával, az anyagcsere-acidózissal és a foszfortartalom csökkenésével változik. A mellékpajzsmirigy hormonok kissé növelik a kalcium teljes tubuláris reabszorpcióját. Ugyanakkor csökkenti azt a proximális tartományban, és növeli azt a távoli részekben. Az utóbbi domináns szerepet játszik - a mellékpajzsmirigy hormon csökkenti a kalcium clearance-et. A mellékpajzsmirigy hormon csökkenti a nátrium és a bikarbonát csöves reabszorpcióját, ami az acidózis kialakulását magyarázza a hyperparathyreosisban. Ez növeli a 1,25-dihidroxi-kolekalciferol 1,25 (OH 2 ) D 3 - a D 3 -vitamin aktív formáját a vesékben . Ez a vegyület növeli a vékonybélben lévő kalcium reabszorpcióját azáltal, hogy stimulálja a kalciumkötő fehérje (Ca-kötő fehérje, CaBP) aktivitását a falában.

A parathormon normális szintje átlagosan 0,15-0,6 ng / ml. Az életkor és a szex függvényében változik. Mean PTH a vérben évesek 20-29 év (0,245 ± 0,017) ng / ml, 80-89 év - (0545 ± 0,048) ng / ml; a parathormon szintje a 70 éves nőknél (0,728 ± 0,051) ng / ml, azonos korú férfiaknál (0,466 ± 0,40) ng / ml. Így a mellékpajzsmirigy-hormon tartalma nő a korral, de még inkább a nőknél.

A hypercalcemia differenciáldiagnózisához általában több különböző vizsgálatot kell alkalmazni.

Az OV Nikolaev és VN Tarkaeva (1974) osztályozásán alapuló klinikai-patogenetikai osztályozást bemutatjuk.

A parathormon hormon károsodott szekréciójával és érzékenységével kapcsolatos betegségek klinikai-patogenetikai besorolása

Elsődleges hyperparathyreosis

 1. Károsít:
  • hiperfunkcionális adenoma (adenomák);
  • hiperplázia OGZHZH;
  • a mellékpajzsmirigy túlműködő karcinóma;
  • I. Típusú, többszörös endokrin neoplázia hyperparathyreosisban (Vermeer-szindróma);
  • II típusú II. Típusú endokrin neoplázia hyperparathyroidizmussal (Sipple-szindróma).
 2. Klinikai jellemzők:
  • csont formája:
   • csontritkulásos,
   • fibro-cisztikus osteitis,
   • "Pagetoid";
  • viszceropátiás forma:
   • a vesék, a gyomor-bél traktus, a neuropszichás gömb primer elváltozása;
  • vegyes formában.
 3. Down stream:
  • akut;
  • krónikus.

Hyperparathyreosis másodlagos (másodlagos hyperfunkció és a mellékpajzsmirigy hiperplázia hosszabb hipokalcémia és hyperphosphataemia esetén)

 1.   Vese patológia:
  • krónikus veseelégtelenség;
  • tubulopathia (például Albright-Fanconi);
  • vesebetegség.
 2.   Bél patológiája:
  • károsodott intesztinális felszívódás szindróma.
 3. Csont patológia:
  • osteomalacia szenilis;
  • gyermekágyi;
  • idiopaticheskaya;
  • Paget-betegség.
 4. A D-vitamin elégtelensége:
  • vesebetegség;
  • máj
  • örökletes enzimopátiák.
 5. Malignus betegségek: myeloma.

Hyperparathyreosis tercier

 1. A mellékpajzsmirigyek autonóm működésű adenoma (adenoma), hosszú távú másodlagos hyperparathyreosis hátterében.

Psevdogiperparatireoz

 1. Parathyroid hormon termelése nemparathyroid eredetű tumorokkal.

A mellékpajzsmirigy hormonális inaktív cisztás és daganatképződése

 1. A ciszta.
 2. Hormon-inaktív tumorok vagy karcinóma.

Gipoparatireoz

 1. Congenital maldevelopment vagy mellékpajzsmirigy hiánya.
 2. Idiopátiás, autoimmun genesis.
 3. Post-operatív, a mellékpajzsmirigy eltávolításával kapcsolatban kifejlesztett.
 4. Postoperatív a vérellátás és a beidegzés következtében.
 5. Külső és endogén sugárterhelés (távoli sugárkezelés, pajzsmirigy kezelése radioaktív jóddal).
 6. A mellkasi nyálkahártya sérülése, vérzés, infarktus.
 7. Fertőző károsodás.

Pseudohypoparathyreosis

 • A célszervek érzékenyek a mellékpajzsmirigy hormonra, az adenilát-cikláztól függően;
 • A II. Típus a célszervek parenchyroid hormonhoz való érzéketlensége, függetlenül az adenilát-cikláztól, esetleg autoimmun eredetű.

Pseudo pseudohypyparatyreosis

A pszeudohypoparathyreoidizmus szomatikus jeleinek megjelenése egészséges rokonokkal pszeudohypoparathyreosisos betegek családjában, jellemző biokémiai rendellenességek nélkül és tetany nélkül.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.