^

Egészség

A
A
A

Lítium a szérumban

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A lítium koncentrációja a vérszérumban általában 0,14-1,4 μmol / l, a lítiumkészítmények bevitele 0,8-1,3 mmol / l terápiás dózisban. A toxikus koncentráció több mint 2 mmol / l.

A lítiumionok felszívódnak az emésztőrendszerbe. A vizeletben (95%), székletben (1%), majd (5%) ürül. A lítium koncentrációja a nyálban sokkal magasabb, mint a szérum koncentrációja. A vér-agy gát lítiumot képes áthatolni, koncentrációja a CSF-ben 40%, mint a szérumban. Az emberi testben az agy gazdag lítiumban, vesékben, szívizomban és májban. A lítium specifikusan felhalmozódott a pajzsmirigysejtekben, és egy személynél fokozza a pajzsmirigy állapotát.

A lítium-koncentráció meghatározása a vérszérumban fontos a lítiumkészítmények, valamint a lítiummérgezés diagnózisának kezelésében.

Emberben a lítiumhiány jeleit nem rögzítik.

Jelenleg a pszichiátriai gyakorlatban a lítium-karbonátot 2,5 g / nap (72 mmol) dózisban alkalmazzák, ami növeli a lítium plazmakoncentrációját 0,5-1,5 mmol / l-re. Figyelembe kell venni, hogy egyes esetekben akár 1,6 mmol / l koncentrációban is kialakulhatnak toxikus hatások. A lítiummal végzett kezelés célja a mediátorok metabolizmusának normalizálása a központi idegrendszerben. A lítiumionok szintén befolyásolják az endokrin rendszer egyes részeit, különösen a mellékvesekéreget, valamint az ADH szekrécióját. A pszichiátriai gyakorlatban a legnagyobb hatás az érzelmi rendellenességek megelőzésében valósul meg.

A vérmintákra vonatkozó szabályok a kutatáshoz. Vizsgálja meg a vénás vér szérumát. A monitorozás során a lítium koncentrációját kezdetben és a gyógyszer következő adagjának bevezetése előtt határozzák meg.

Vannak olyan esetek, amikor a lítium aeroszolokkal való professzionális mérgezést okoznak, ami tracheitist, hörghurutot, interstitiális tüdőgyulladást és diffúz pneumoszklerózist okozhat. A lítiumkészítmények lerakódása a bőrön és a nyálkahártyákon égési sérülést okozhat. A krónikus lítium intoxikáció tünetei általában gyengeséggel, álmossággal, szédüléssel, étvágytalansággal, nyelési idegességgel, remegés formájában jelentkeznek.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.