Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Lézeres szemölcs eltávolítás felnőttek és gyermekek számára

A cikk orvosi szakértője

Bőrgyógyász
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 04.09.2021

A bőr különböző daganatai nemcsak ronthatják esztétikai megjelenését, hanem bizonyos fizikai kényelmetlenségeket is okozhatnak. Ha valami vonzó dolgot talál egy kis sötét foltban az ajak felett vagy a vállon, amelyet vakondnak neveznek, akkor a test bármely részén lévő hússzínű dudor nem lesz a helyén. Ezek a nem kívánt dudorok azok a szemölcsök, amelyek sok bajt hoznak tulajdonosuknak, kezdve a pszichológiai kellemetlenségektől a fokozott sérüléseken át a csomókig és a járás közbeni fájdalomig, ha ilyen "boldogság" jelenik meg a talpon vagy a lábujjakon. A szemölcsök lézerrel vagy más lehetséges módszerekkel történő eltávolítása az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljon a bőrgyógyászati hibától. És bár ennek a módszernek nincs nagy terápiás értéke, kozmetológiai és pszichofizikai szempontból teljesen indokolt.

A szemölcsök etiológiája

A szemölcsök apró kinövések az emberi bőrön, ovális vagy lekerekített alakúak. Bárhol megjelenhetnek a testen, beleértve a nemi szerveket és a talpat is. A talpon lévő szemölcsöket gyakran összekeverik a tyúkszemekkel, bár ezek a jelenségek teljesen más jellegűek.

A szemölcsök megjelenése és mérete is nagymértékben változhat. A bőrgyógyászok megkülönböztetik:

 • lapos szemölcsök (fiatalkorúak), amelyek szinte egy szintben helyezkednek el a bőrrel a kéz és az arc hátsó részén,
 • gyakori szemölcsök rugalmas gumók és emelt hússzínű plakkok formájában (az egész testen megtalálhatók),
 • szenilis szemölcsök (különböző méretű és színű laza, puha plakkok: szürkésről barna és majdnem fekete).
 • szemölcsök, amelyek a nemi szervek nyálkahártyáján alakulnak ki, amelyek kis méretűek és gyakran éles hegyűek; genitális szemölcsöknek nevezik. A genitális szemölcsök színe megfelel a nyálkahártya színének, ezért nem olyan könnyű látni őket a nők belső nemi szervein.

A legtöbb szemölcsnek vírusos etiológiája van, azaz a vírusnak a szervezetbe való behatolása következtében keletkeznek. De nem bármilyen vírusos fertőzés, hanem egy specifikus, humán papillomavírus -fertőzés. Ezért a szemölcsöket gyakran papillómáknak nevezik. Széles körű elterjedtségüket a papillomavírus rezisztenciája magyarázza, amelyet nem lehet eltávolítani a szervezetből. [1]

A humán papillomavírus fertőzéssel fertőzött személy  fertőző forrássá válik más emberek számára. Igaz, a vírus átviteléhez szükséges, hogy seb legyen a bőrön, és le kell engedni a védőgátat. Ez a fertőzés különösen könnyen terjed szexuálisan, tekintettel a nyálkahártyák fokozott érzékenységére és sebezhetőségére a legkisebb negatív tényezők hatására, például a közösülés közbeni súrlódás során. [2]

A legtöbb  szemölcs,  a szenilis szemölcsök (életkorhoz kapcsolódó keratómák) kivételével, a papillomavírus szervezetbe juttatásának eredményeként keletkezik. A keratómák sötétebb színűek, és általában az arcon és a nyakon helyezkednek el - érzékenyebb bőrű területeken, amelyek napfénynek vannak kitéve, ritkábban a törzsön. Megjelenésükben és színükben inkább a domború lágy anyajegyekre emlékeztetnek. Ezek eltávolítására nincs különösebb szükség, mert önmagukban nem hordoznak kóros alapot. [3]

A szemölcsök fiatal korban történő eltávolítását kozmetikai és némi terápiás hatás indokolja, mert a szemölcsökkel együtt eltávolítják azt az aktív vírust is, amely megtelepedett a bőrsejtekben és osztódást (szaporodást) okoz. Annak ellenére, hogy a szemölcsök eltávolítására irányuló eljárásnak nincs szisztémás hatása, azaz nem járul hozzá a vírus teljes eltávolításához a szervezetből, csökkenti az aktív virionok számát.

Igaz, a szemölcs lézerrel vagy más módszerekkel történő eltávolítása a bőr egy kis területén nem garantálja, hogy a daganatok nem jelennek meg újra valahol a bőr közelében vagy egy távoli részén. Csak az erős immunitás képes megfékezni a vírusos fertőzést.

Az eljárás indikációi

A szemölcsök különböző lokalizációjúak lehetnek, és nem mindig okoznak pszichológiai vagy fizikai kényelmetlenséget tulajdonosuknak. Bizonyos daganatok, például a belső nemi szervek területén, még csak nem is gyanakodhatnak. Nőknél gyakran véletlenül észlelik őket egy teljes nőgyógyászati vizsgálat során. Világos, hogy a tuberkulusokhoz való, oldalról szinte észrevehetetlen hozzáállás a legtöbb esetben egyenletes, sőt mondhatni figyelmetlen.

Igen, a papillomavírus prevalenciája elég magas ahhoz, hogy az emberek egyszerűen abbahagyják a számolást és féljenek a következményektől. A legtöbb esetben nincs más következménye, mint a szemölcsök megjelenése (és még akkor sem mindig). De a probléma az, hogy a testen szokatlan hússzínű növekedések kialakulása különböző típusú vírusokat okozhat (és több mint 100 fajta létezik), és nem mindegyik biztonságos.

Számos erősen onkogén papillomavírus -törzs létezik, beleértve azokat is, amelyek genitális szemölcsök kialakulását idézik elő. A "nagyon onkogén" szó azt jelenti, hogy az ilyen típusú vírus által okozott szemölcs megfelelő körülmények között rákos daganattá fejlődhet. [4]Nyilvánvaló, hogy az ilyen állapotok nem mindig vannak jelen (rákról, sugárzásról stb. Való hajlamról beszélünk), de néha még egy kisebb sérülés is okozhatja a szemölcs degenerációját és ellenőrizetlen növekedését. [5],  [6]Tehát ellenőrizze magának az ilyen változások lehetőségét nem éri meg.

A szemölcsök lézeres eltávolítását, különösen a genitális szemölcsök esetében (maguk a nőgyógyászok ragaszkodnak ehhez), a rák megelőzésének kell tekinteni. De nem csak. A bőrön lévő dudorok hajlamosabbak a sérülésekre, mint a többi része. A sérült szemölcs helyén seb keletkezik, amelybe könnyen behatolhat egy bakteriális fertőzés, ami fájdalmat és elfolyást okoz. [7]

A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy távolítsanak el minden olyan szemölcsöt, amely kellemetlenséget okoz egy személynek. Az eljárás indikációi a rosszindulatú daganatok (rosszindulatú daganatgá alakulás és a test más részeire terjedés) kockázatán kívül a következők:

 • Magas a daganatos sérülések kockázata. Különös figyelmet kell fordítani a férfiak arcán (borotválkozás közben megsérülhetnek), a hónaljban lévő növekedésekre (ismét a hónalj borotválásának problémája, amelyet ma sok nő és még férfi is gyakorol, valamint annak kockázata, hogy a szemölcs sérülése a ruha durva varrásaival való dörzsölés következtében), a nyakon (gallér sérülés veszélye). A nemi szemölcsök megsérülhetnek a higiéniai eljárások és a közösülés során, ráadásul ebben az esetben orvosi indikációk vannak. A hátsó szemölcsöket pedig gyakran legeltetik és melltartópánttal dörzsölik, kellemetlenséget okozva a szép neműek körében.

Jobb, ha azonnal eltávolítja a kellemetlen szemölcsöt, mint attól, hogy vörös, gyulladt vagy vérzik.

 • Kozmetológiai hiba. A szemek a test szabad részein sok kellemetlen pillanatot adhatnak gazdáiknak, ami befolyásolja önbecsülésüket és viselkedésüket. Ez nagyon fontos a serdülőkorban, amikor az ilyen hibák akadályokká válnak a nemek közötti kapcsolatban. Néhány szemölcs önmagában eltűnhet az immunrendszer hatására, de ha ez nem történik meg, akkor jobb, ha olyan intézkedéseket tesz, amelyek segítenek a neoplazma kevésbé észrevehetővé tenni, vagy jobb, ha teljesen eltávolítják.
 • A szemölcsök más testrészekre történő átterjedésének megelőzése és a fertőzés hordozójával érintkező emberek fertőzése. A szemölcsök az aktív fertőzés erősen fertőző gócai a bőr felszínén, és ha eltávolítják, megakadályozható, hogy a fertőzés átterjedjen a test más részeire, vagy átadódjon egy másik személynek.
 • Fájdalom és kellemetlen érzés enyhítése járás közben. A talpi szemölcsök, amelyeket alternatív módszerekkel nagyon problémás eltávolítani, mivel a megkeményedett bőrön helyezkednek el, néha változást okoznak az ember járásában. Fájdalmuk, amikor megnyomják, elkerüli az embert annak érdekében, hogy ne lépjen fel a lerakódásra, korlátozza a mozgásképességet és a fizikai aktivitást, és befolyásolja a munkaképességet. A talpi szemölcsök eltávolításával az ember lehetőséget kap arra, hogy normálisan mozogjon és elvégezze a szokásos munkát.

Amint látja, több mint elég oka van annak, hogy elkezdjen harcolni a csúnya és potenciálisan veszélyes bőrnövekedések ellen. Csak azt a módszert kell választani, amely segít a probléma minél gyorsabb és hatékonyabb megoldásában. [8]

Lézert kell használni a szemölcsök eltávolítására?

A szemölcsök a bőrön megjelenő növekedések, egy személy megismerése sok évszázaddal ezelőtt. Akkor az emberek még mindig nem tudták és nem értették a testi gümők megjelenésének okait, és nem sejtették veszélyüket, bár bizonyos időszakban az istenek büntetésének tekintették őket. Később egy személy azon kezdett gondolkodni, hogyan lehet kijavítani egy kozmetikai hibát, amelyet mások látnak kívülről. Ma az embert jobban érdekli, hogy mennyire biztonságosak a daganatok, és amikor kiderült, hogy rákot okozhatnak, fokozódott a figyelem a vírus megnyilvánulásainak leküzdésére szolgáló különféle módszerek keresésére. [9]

Ha magát a vírust nem tudja eltávolítani, akkor legalább meg kell szabadulnia az aktív gócoktól. Ha korábban műtéti úton vagy alternatív receptek segítségével lehetett megtenni, akkor a modern világban sokkal hatékonyabb és biztonságosabb módszereket fejlesztettek ki a szemölcsök búcsúzására:

 • Termokoaguláció.
 • Elektro- vagy diatormokoaguláció. [10]
 • Cryodestruction .
 • A daganatok lézeres eltávolítása.
 • Rádióhullám terápia.
 • Fotodinamikus terápia. [11]

Manapság sok szó esik a daganatok lézerrel történő eltávolításáról, mint az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módszerről. A lézerterápiát mind az egészségügyi intézményekben, mind számos kozmetikai klinikában gyakorolják. De sok szó esik, de a legjobbat akarom kiválasztani magamnak. Az összehasonlítás segít meghatározni a legjobb módszert a szemölcsök eltávolítására.

Az alternatív kezelés a pénzügyileg leginkább elérhető módszer, és számos módszert tartalmaz a szemölcsök leküzdésére, amelyeket az évek során fejlesztettek ki és teszteltek. Egyes módszerek kevésbé fájdalmasak, mások türelmet javasolnak az eredmények elérése érdekében. De az esetek többségében az alternatív módszerek fő hátránya, hogy a kívánt eredmény elérése érdekében többször kell alkalmazni őket. Nem minden módszer egyformán hatékony, ezért gyakran meg kell próbálnia a szemölcsök kezelésének egyik módját az eredmény érdekében. 

Sőt, az alternatív eszközök hatása alatt álló vírus nem pusztulhat el, hanem csak egy ideig rejtőzködhet, így csak ideiglenes hatásra kell támaszkodnia. Más (agresszívabb) szerek égési sérüléseket hagyhatnak maga után a testen, amelyek később csúnya hegekké alakulnak. [12]

De a legkellemetlenebb tény, hogy a szemölcs előzetes gőzölése, amelyet eltávolítása előtt javasolnak, tényező a fertőzés terjedésében a közeli szövetekben. A vírus ezen a hőmérsékleten nem pusztul el, de képes behatolni a közeli szövetekbe. Ugyanez történik a szemölcs elvágásakor is, azaz tetejének eltávolítása, míg az aktív vírus mélyebb rétegekben helyezkedhet el. Nem meglepő, hogy néha a szemölcs nem csak nem tűnik el, de még a méret növekedése is elkezdődik. [13]

A szemölcsök elleni sebészeti módszer megbízhatóbb és időpróbázott. De megvannak a hátrányai. Először is ez az eljárás fájdalma, mert a szövetet élve kell levágni. Az anesztézia itt nélkülözhetetlen. Másodszor, továbbra is fennáll a sebfertőzés bizonyos kockázata, ha nem teljesítik az összes aszeptikus követelményt. Harmadszor, a műtét után gyakran varratot helyeznek a sebre, amelynek helyén később gyakran heg keletkezik. Egy másik veszély a vérzés, ha egy nagy edény érintett.

A termokoaguláció magában foglalja a növekedések eltávolítását forró hurok segítségével. Ez egy nagyon fájdalmas eljárás is, amely érzéstelenítést igényel. A sebfertőzés kockázata alacsonyabb, de továbbra is fennáll. Ezenkívül heg maradhat az égés helyén. A termokoaguláció során nagyon nehéz szabályozni a hurok lágy szövetekbe való behatolásának mélységét, hogy ne károsítsa az egészséges szöveteket, és ugyanakkor teljesen eltávolítsa a vírussal fertőzötteket. A plusz az erek koagulációjának (cauterizációjának) tekinthető, ami csökkenti a vérzés kockázatát. [14]

A hőkoaguláció érdekes lehetősége az elektrokoaguláció. Ebben az esetben nincs fém-bőr érintkezés, ami jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát. A növekedés automatizálása nagyfrekvenciás áramok hatására történik. Ez némileg csökkenti a fájdalmat, lehetővé teszi a behatolási mélység szabályozását és lerövidíti az eljárás idejét. A szemölcsnyom csak a növekedés nagy területén lesz észrevehető. Hátránynak tekinthető a sebgyógyulás meglehetősen hosszú időszaka, az egészséges szövetek károsodásának veszélye, a nagy szemölcsök és a nyitott testrészek korlátozott használata. [15]

A kriodestrukció során nem termikus, hanem ellenkező hatást alkalmaznak. A daganatot nem kauterizáljuk vagy kimetszjük, hanem folyékony nitrogénnel fagyasztjuk. Az eljáráshoz különböző méretű applikátorokat használnak, ami csökkenti az egészséges szövetek károsodásának kockázatát. A nitrogénnel való érintkezés időtartama rendkívül rövid (1-2 perc), így az egész eljárás legfeljebb 5 percet vesz igénybe. A fájdalmas érzések általában alacsony érzékenységi küszöbű embereknél jelentkeznek, akiknek altatást kínálnak. A jó mutatók a fertőzés alacsony kockázata és a sérült bőr magas helyreállítási aránya, valamint a vérzés alacsony kockázata és a hegesedés kis része. 

A rádióhullám-terápia nem traumatikus módszer a daganatok kezelésére, amely nem jelent érintkezési metszéseket, moxibuszciót vagy a bőr lefagyását. Nincs bőrrel érintkezve az elektródával. A szemölcs megsemmisül a nagyfrekvenciás rádióhullámok hatására, amelyek látszólag elpárologtatják szerkezetét belülről. A fertőzés és a vérzés kockázata minimális, a fájdalom hiányzik, és az egészséges sejtek gyakorlatilag nem érintettek. A sebek gyorsan gyógyulnak, ritkán hagynak hátra hegek nyomát. A módszer hátrányának tekintik alacsony elterjedtségét és magas költségét, ezért általában az embernek más módszerek közül kell választania. [16]

A bőrön és a nyálkahártyákon található különböző daganatok lézeres eltávolítása viszonylag új, de már jól bevált irány a modern kozmetológiában és orvostudományban (sebészet, nőgyógyászat). A lézer teljesítményének beállításával kezelheti az emberi testet és sebészeti bemetszéseket végezhet, vagy eltávolíthatja a daganatokat, kivághatja vagy kiszáríthatja őket, és ugyanakkor lezárhatja az edényt a vérzés elkerülése érdekében. [17]

A lézeres expozíció magában foglalja az eltávolított szemölcs helyén kialakult seb szövetének fertőtlenítését is, ami csökkenti a ködképződés és a hegek kialakulásának kockázatát. Lézeres expozíció esetén minimálisra csökken a sebfertőzés kockázata az eljárás során. Komplikációk csak az érintett terület nem megfelelő bőrápolása esetén fordulhatnak elő az eljárás után.

Fájdalmas a szemölcsök eltávolítása lézerrel? Minden az érzékenységi küszöbön múlik. Ebben az esetben nincs erős fájdalom, de az ilyen érzések szubjektívek. Az alacsony érzékenységi küszöbű embereknek általában érzéstelenítést kínálnak, de ez egyáltalán nem szükséges. A fájdalomcsillapítás olyan emberek számára is elvégezhető, akik pszichológiailag nem hajlamosak elviselni a fájdalmat, pontosabban félnek tőle. [18]

Miután megvizsgálta a papillomavírus megnyilvánulásainak és az életkorral kapcsolatos változások kezelésének különböző módszereit, eldöntheti, hogy mi a legjobb módja a szemölcs eltávolítására: lézerrel vagy nitrogénnel, rádióhullámokkal, fémhurokkal, elektromos árammal, sebészeti késsel vagy alternatív eszközök? Figyelembe véve a módszerek előnyeit és hátrányait, arra lehet következtetni, hogy a leghatékonyabbak és indokoltak a rádióhullám -terápia, az elektrokoaguláció, a kriodestrukció és a szemölcsök lézeres eltávolítása. De tekintettel arra, hogy a daganatok rádióhullám -eltávolítását korlátozott számú klinika kínálja, három módszer közül választunk. [19]

Mi a legjobb módja a szemölcsök eltávolítására: lézer vagy elektrokoaguláció? Mindkét esetben a növekedés cauterizációjáról beszélünk, de úgy vélik, hogy a lézeres expozíció kevésbé traumatikus és kevesebb nyomot hagy a bőrön. Lézeres eltávolítással a fájdalom érezhetően gyengébb, ráadásul bármilyen helyen és különböző méretű szemölcsök eltávolítására használható.

Amikor a szemölcsök folyékony nitrogénnel történő eltávolítására irányuló lézeres műtét közül választ, figyeljen a szervezet hidegre adott válaszára. Gyakran előfordul, hogy a betegek panaszkodnak a szövetek duzzanatára az eljárás után néhány napig, a bőr körüli vörösségre a seb körül, bár szó sincs fertőzésről. A szemölcs nagy területével, különösen, ha a tenyéren vagy a talpon található, nagyon nehéz kiszámítani a behatolási mélységet, ezért könnyen károsíthatja a közeli egészséges szövetek ereit, amelyek tele vannak fájdalmas hematómák kialakulása. [20]

A kriodestrukció másik hátránya, hogy 3-5 eljárás szükséges a szemölcs teljes eltávolításához. [21]A lézeres kezelés magában foglalja a szemölcs teljes és visszafordíthatatlan eltávolítását egyetlen rövid eljárással. Ebben az esetben a szemölcsök kezelésére szolgáló mindkét módszer költsége megközelítőleg azonos lesz. 

Bármi is volt, de csak tájékoztatást tudunk adni olvasóinknak a szemölcsök és papillómák eltávolításának különböző lehetőségeiről. Nincs jogunk diktálni a végső döntést. Minden személynek lehetőségeihez, egészségi állapotához (a különböző módszereknek saját ellenjavallatai), kívánságainak megfelelően kell választania a kezelési módszereket. [22]

Készítmény

Célunk, hogy megismertessük az olvasót a bőr neoplazmáinak kezelésének leghatékonyabb és legnépszerűbb módszereivel. Ez a szemölcsök és a papillómák eltávolítása lézerrel. Ez a módszer okkal terjedt el. Könnyen használható, megfizethető, és nem igényel speciális képzést.

Pedig más módszerekhez hasonlóan a lézerterápiának is vannak bizonyos ellenjavallatai, még ha nem is abszolút. Ezért mielőtt beavatkozna az eljárásba, győződjön meg arról, hogy nincs ilyen. A szemölcsök eltávolításának módjának kiválasztásakor feltétlenül olvassa el az ellenjavallatok listáját, és konzultáljon orvosával erről. [23]

A lézerterápiás eljárást általában járóbeteg alapon végzik. Senki sem fogja követelni a betegtől a vér- és vizeletvizsgálatok eredményeit, a műszeres vizsgálatok formáit (ultrahang, EKG stb.), De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem szükséges figyelembe venni a beteg állapotát. Az eljárás. Bármilyen kellemetlen érzés akadálynak tekinthető a szemölcsök műszeres eltávolításában.

A pszichológiai hozzáállás nagyon fontos. Ha valaki fél, az idegrendszere és a receptorai magas riasztásban vannak, így még a kisebb fájdalom is erősen érezhető. Ezenkívül a nagy pontosságot igénylő művelet során a hirtelen mozdulatok és rángatózások negatívan befolyásolhatják az eredményt. Ha nem tudja összeszedni magát, vegyen be nyugtatót, vagy halassza el az eljárást egy másik időpontra. [24]

Mivel a szemölcsök eltávolítása magában foglalja az emberi bőrre való expozíciót, nyilvánvaló, hogy az azt megelőző napon érdemes alapos higiéniai eljárásokat végrehajtani, annak ellenére, hogy közvetlenül a szemölcs eltávolítása előtt a bőrön, és a növekedés környékén -fertőtlenítőszerrel kezelik. [25]

Az előkészítés másik fontos eleme a beteg érzékenységi küszöbének meghatározása. A vizsgálatot lézerrel végzik, amelyet a szemölcsök eltávolítására használnak. Ha a páciens nyugodt a vizsgálatok során, akkor az eljárás során érzéstelenítés nélkül is megteheti. Az alacsony érzékenységi küszöbű embereknél a tesztek észrevehető kellemetlenséget okoznak, ezért helyi érzéstelenítést kínálnak. Ebben az esetben érdemes tisztázni az altatás toleranciáját.

Egyes klinikákon készítményként rövid (20 perces) szemölcs diagnosztikai vizsgálaton (dermatoszkópia) végeznek, amely lehetővé teszi a testen lévő daganatok jellegének és rosszindulatú daganatgá alakulásának meghatározását..

Ki kapcsolódni?

Technika szemölcs lézeres eltávolítása

A szemölcsök lézerrel történő eltávolításának folyamata nem nehéz. Miután a bőr felületét vagy a nyálkahártyát érzéstelenítővel kezelték, vagy érzéstelenítést végeznek, vagy azonnal megkezdik az eljárást. [26]

Általános érzéstelenítés ilyen esetekben nem tanácsos, mert a fájdalom nem olyan erős, és a műtét általában vérszegény. Elég, ha a szemölcs közelében lévő terület érzékenységét a lehető legnagyobb mértékben csökkentjük. Ez kétféleképpen lehetséges:

 • injekció a szemölcs aljába (általában népszerű érzéstelenítőket használnak: lidokain vagy novokain),
 • speciális krém vagy gél alkalmazása érzéstelenítővel a bőrre (gyakran használják gyermekek altatására).

Amikor a bőr érzékenysége a szemölcs területén megfelelően csökkent, lézersugarat irányítanak rá, amely felmelegszik és kiégeti a szemölcs szöveteit, amelyek helyén barna kéreg képződik.

Azt kell mondani, hogy különböző típusú lézerek használhatók a különböző szalonokban és klinikákon, ezért érdemes előre érdeklődni erről a kérdésről. A tény az, hogy a különböző típusú lézerek más hatást fejthetnek ki, mint mások, ami meghatározza használatuk hatékonyságát és biztonságát a test különböző részein.

Miután megkérdeztük, hogy melyik lézerrel távolítják el a szemölcsöket a különböző klinikákon, különböző válaszokat kaptunk. A lézer egy gyűjtőfogalom, amely a szemölcsök eltávolítására használt eszközre utal. De az ilyen eszközök szerkezete és működési elve eltérő lehet.

A lézerek egy csoportjának, amely magában foglalja a szén -dioxidot (CO2 lézer), az  [27]erbium és a neodímium készülékeket, a működése a lézersugárzás víz által történő elnyelésén alapul szöveteinkben:

 • A széndioxid lézer hosszú hullámú (akár 11 ezer nm) nagy teljesítményű gázkészülék, amelyet ritkán használnak a szépségszalonokban. Két pozícióban működhet: fókuszált sugár (szike vagy sebészeti kés helyett) és fókuszálatlan sugárzás (a hatás a szemölcs tápláló erek alvadásán alapul). Hasznos a szemölcsök eltávolítására nehezen hozzáférhető helyeken (például a körömlemez alatt), durva bőrön, nagy területű szemölcsökön. Fókuszált sugár használata esetén a fájdalom nagyobb, és a sebgyógyulás sebessége lassabb.
 • Az erbium lézer (Er: YAG lézer) egy szilárdtest lézer, amelynek hullámhossza 2940 nm. Ytrium alumínium -oxid gránáton alapul, amelyet erbium -ionok aktiválnak. Hullámhossza sokkal alacsonyabb, emiatt a sugarak víz által történő elnyelése nő. Az eljárás hatékonysága erbium lézerrel még magasabb, és egy ilyen eszköz hősugárzása kevésbé traumatikus, így kisebb a hegesedés kockázata. [28]
 • A neodímium lézer (Nd: YAG lézer) szintén a szilárdtest-eszközökhöz tartozik, és ugyanazon az alapon jön létre, mint az Er YAG lézer, de az aktivátor a neodímium-ionok. A hullámhossz 1064 nm, ami tovább növeli a lézersugárzás víz által történő elnyelését. Az erbium lézerhez hasonlóan koagulálja az ereket és megzavarja a szemölcsök táplálását. Finoman működik, szinte nem hagy hegeket. [29]
 • A 980 nm hullámhosszú dióda lézer az egyik leghatékonyabb elektromos energia lézerfényre konvertáló. A diódás lézerek alvadáshoz, párologtatáshoz és hegesztéshez használhatók. Az ultrapulzusos dióda lézerek alkalmazást találtak a fogászatban, az urológiában, a nőgyógyászatban, a bőrgyógyászatban és az érgyógyászatban. [30]

A szemölcsök eltávolítását neodímium lézerrel sok szépségszalonban gyakorolják, ahol a kozmetikai hatás kerül előtérbe. Jól működik a szemölcsök eltávolítására a test szabad részeiről, beleértve az arcot és a nyakat.

A készülékek második csoportjába tartoznak a pulzáló lézerek (folyékony eszközök), amelyek olyan festékeket használnak, amelyeket nem a víz, hanem az oxihemoglobin szív fel. Hozzájárulnak a hajszálerek tapadásához, ami szintén megzavarja a szemölcs táplálását. Az ilyen lézerek pozitív oldala a kényelmetlenség szinte teljes hiánya az eljárás során és a hegek a testen. Hatásukban hatásuk hasonló a kriodestrukcióhoz, de az alkalmazási terület általában a lapos fiatalkori szemölcsökre korlátozódik. Más típusú daganatok esetében az impulzusos lézer kevésbé hatékony. [31]

A talpi szemölcsök lézerrel történő eltávolítása speciális megközelítést igényel, mivel az eljárás ebben az esetben fájdalmasabb. Nincs értelme pulzáló lézert használni, és a gázlézer, bár lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a mélyen behatoló lerakódástól, komoly érzéstelenítést igényel. Más típusú lézerek használatakor gyakran igénybe veszik a szemölcs lépésről lépésre történő eltávolítását, ami szintén jó hatást eredményez. [32]

A szemölcs lézeres eltávolításának jellemzői gyermek számára

A szemölcsnek nevezett jóindulatú daganatok bármely életkorban előfordulhatnak. Gyakran, nem tudva a fertőzés jelenlétéről a testükben, az anyák továbbadják gyermekeiknek a szülés során. Ezt követően az instabil immunitással rendelkező csecsemő szemölcsök lehetnek az arcon, a kezeken és a testen (ritka esetekben a száj és a gége nyálkahártyáján).

Annak ellenére, hogy a születési csatornában lévő gyermekek szemölcsökkel érintkeznek, ritkán alakulnak ki ilyen daganatok. Legalábbis nem genitális szemölcsökről beszélünk. Általában akkor jelennek meg, amikor egy tinédzser szexuális életet kezd. Eddig rendes vagy filiform (vékony száron) szemölcsöket találtak, és pubertáskor laposak. [33]

És egyáltalán nem a hírhedt békákról van szó. Nincs alapja annak a mítosznak, miszerint a szemölcsök a testen ezekkel a kétéltűekkel való érintkezés után jelennek meg. A gyermekek kozmetikai hibájának valódi oka a papillomavírus, amelynek nincsenek életkori preferenciái.  [34]

A gyerekek rendkívül aktív kisemberek, ezért testüket gyakran több seb és karc borítja, amelyeken keresztül más gyermekek vagy felnőttek által továbbított vírus is könnyen behatol. Gyakran a szemölcsökkel való érintkezés okozza a kóros folyamat kezdetét a gyermek testében. Ne feltételezze, hogy ezek a növekedések biztonságosak mások számára.

A kisgyermek szemölcsének eltávolítása a baba szülein múlik. Ugyanakkor figyelembe kell venni a bőr felszíne fölé emelkedő daganatok sérülésének nagy kockázatát. Ez pedig vérzés, fertőzések, a vírus terjedése a közeli szövetekre és a szemölcs növekedése. Nem érdemes elvetni annak a valószínűségét, hogy a jóindulatú növekedés rosszindulatú daganattá fajul, ha hajlam van rá, azaz rákos betegek voltak a családban. [35]

Amikor a gyermek iskolába megy, más problémák is megjelennek. Ez az osztálytársak részéről nemtetszés a gyermek iránt, akik köszöntés közben vagy a tanár kérésére félnek még kezet is fogni, csúfolódhatnak, stb.

Serdülőkorban a lapos és gyakori szemölcsök válnak az elvonás és az alacsony önbecsülés okává. Igaz, nem szabad rohanni eltávolítani őket. Leggyakrabban a hormonális háttér normalizálásával a fiatalos szemölcsök, mint a pattanások, önmagukban eltűnnek. De ha valóban erősen befolyásolják a tinédzser pszicho-érzelmi hátterét, ami neurózisokhoz és depresszióhoz vezet, akkor érdemes gondoskodni a bőr tisztításáról.

A legtöbb szülő alternatív módszerekkel próbálja eltávolítani a szemölcsöket a gyermekeknél, amelyek anyagilag megfizethetőbbek, és úgy tűnik számukra, hogy nincsenek ellenjavallataik, ellentétben a kozmetológiában és az orvostudományban alkalmazott műszeres módszerekkel. Vannak, akik nem értik a helyzet komolyságát, és úgy vélik, hogy a gyermeki szemölcsök nem lehetnek vírusos jellegűek. Ez azt jelenti, hogy a "felesleges" bőr eltávolításáról beszélünk, és nem a vírus fókuszáról, amely helytelen megközelítés esetén a test más részeire is átterjedhet.

Mások nem akarják elismerni, hogy az alternatív recepteknek még több ellenjavallata lehet, mint a szemölcsök lézeres vagy rádióhullámú eltávolítása esetén. És néhány népszerű módszer nem nevezhető biztonságosnak. Ugyanaz a celandin, amelyet a szülők gyakran használnak gyermekeik és önmaguk szemölcsökkel történő cauterizálására, valójában meglehetősen mérgező növény. Megölheti a vírust, de behatolva a lágy szövetekbe és a vérbe, megmérgezi egy kis ember testét is. [36]

Számos hangszeres módszer szintén nem ajánlott gyermekek számára. A fájdalmas sebészeti eltávolítás, a termikus módszer és az elektrokauterizálás nem a legjobb választás, bár meglehetősen megfizethetőek. A kriodestrukció, amely felnőttkorban nem túl fájdalmas, ijesztő és kényelmetlen lehet a gyermekeknél. A baba bőre puhább, vékonyabb és érzékenyebb. A fagyás során tapasztalt rendkívül alacsony hőmérséklet és az egészséges szövetek károsodásának veszélye (nehéz kiszámítani a behatolási mélységet) gyermekkorban népszerűtlenné teszi az eljárást.

A legbiztonságosabb kezelések a lézerterápia és a rádióhullám -módszer. Ugyanakkor a szemölcsök lézeres eltávolítását megfizethetőbbnek tekintik. Mivel nincsenek életkorral összefüggő ellenjavallatok, a módszer lehetővé teszi a szemölcsök megszabadulását egyetlen eljárással. Ez nagyon fontos, mivel a fehér köpenyes emberek bármilyen manipulációja, különösen, ha a legkisebb kellemetlenséggel is jár, pszichológiai traumát jelent a gyermekek számára (még akkor is, ha enyhék). A gyerekeknek hihetetlenül nehéz elviselniük és várniuk, különösen azért, mert még nincsenek teljesen tisztában a daganatok eltávolításának szükségességével. A lézeres kezelés lehetővé teszi a szemölcsök gyors és megbízható megszabadulását, ami ebben a helyzetben nagyon fontos. [37]

A lézersugárzás nem gyakorol negatív hatást a gyermek testére, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a hibára gyakorolt helyi hatásról beszélünk. Ugyanakkor az egészséges szövetek károsodásának kockázata nagyon kicsi, a bőrön lévő hegek rendkívül ritkák, mivel a sebgyógyulás nagyon gyorsan halad, és megfelelő gondossággal nem jár gyulladással és szöveti ödémával.

Ami az eljárás fájdalmát illeti, a gyermekek által tapasztalt fájdalom ritkán erősebb, mint amikor egy szúnyog harap. A hirtelen mozdulatok, sírás és szeszélyek elkerülése érdekében azonban a gyermekek leggyakrabban helyi érzéstelenítést kapnak. És még a végrehajtása során sem érez fájdalmat a baba, mert injekció nem szükséges, ha van gél, amelyet egyszerűen felvisznek a szemölcsök bőrére, érzéketlenné téve a területet, és a szemölcs lézerrel történő eltávolításának módja fájdalommentes.

A szemölcs lézeres eltávolításának jellemzői a terhesség alatt

A terhesség boldog és ugyanakkor nagyon mozgalmas időszak egy nő életében. Jellemzője a test különböző funkcióinak és rendszereinek átstrukturálása, amelyet nemi hormonok segítségével hajtanak végre. Egy nő hormonális háttere megváltozik, és ezzel együtt a test védő funkciója is megváltozik.

A hormonális háttér bármilyen ingadozása az immunrendszer csapásának tekinthető, amely vírusfertőzés kezébe játszik. Hosszú ideig tud szunyókálni egy nő testében, de az immunválasz gyengülése termékeny talajt biztosít a vírus aktiválásához. Nem meglepő, hogy a kismamák ilyen gyakran panaszkodnak a szemölcsök megjelenésére ebben az időszakban. Korábban, a fogantatás előtt csak vírushordozók voltak, most pedig aktív fertőzés forrásává váltak, amelynek egészen határozott külső megnyilvánulásai vannak.

Ezenkívül a szemölcsök lokalizációja és megjelenése nagyon eltérő lehet (kivéve a szenilis keratomákat, amelyek az életkorhoz kapcsolódó daganatok). Eltávolítani őket vagy sem a terhesség alatt nem könnyű kérdés, mert minden a hibák helyétől és a sérülések biztonságának mértékétől függ.[38]

A közönséges szemölcsök a bőr felszínén olyan hiba, amely csak a nő és környezete számára kellemetlen. Nem befolyásolhatják sem a magzat fejlődését, sem a baba születési csatornán való áthaladásának folyamatát, mert az ilyen növekedés csak a bőrrel érintkezve veszélyes (nagy vagy mikroszkópos bőrön). Nem siethet eltávolítani őket, ha nem okoznak pszichológiai kényelmetlenséget, és nem esnek gyakori traumáknak.

A béke fontos egy terhes nő számára, és a szemölcsök eltávolítása stresszesnek tekinthető. Fájdalom, amely bizonyos fokon megjelenik, az eljárásra való ráhangolódás szükségessége, a szövődményektől való félelem - mindez kiüti a kismamát és befolyásolja a terhesség lefolyását, ezért az orvosok nem javasolják, hacsak nem feltétlenül szükséges, kezelés ebben az időszakban. [39]

De másrészt a genitális szemölcsök jelenléte már olyan probléma, amely nem biztonságos a baba számára. Amíg a magzat az anyaméhben van, semmi sem fenyegeti. De egy bizonyos idő elteltével a gyermek születését kéri, és a születési csatorna áthaladása kockázati tényezővé válik számára a papillomavírus fertőzéséhez. Ebben az esetben a nőgyógyász még ragaszkodni fog a genitális szemölcsök eltávolításához.

Mivel nincs különösebb rohanás, mert a születés pillanatáig a szemölcsök nem szörnyűek a gyermek számára, nem szabad kockáztatnia a daganatok eltávolítását a terhesség korai szakaszában. Tekintettel a genitális szemölcsök lokalizációjára és a baba ideiglenes tartózkodási helyéhez való közelségükre, a nő nagy érzékenységére a negatív tényezőkre és a terhesség placentáció előtti megszakításának fokozott kockázatára, a nőgyógyászok ragaszkodnak ahhoz, hogy ne várjon és távolítsa el a daganatokat legkorábban 28-30 között terhességi hetek. De nem érdemes a végsőkig húzni, a nyálkahártyának időt kell hagyni a helyreállításra, hogy elkerüljék a szülés alatti szövődményeket. [40]

A szemölcsök eltávolítására szolgáló módszer kiválasztásakor fontos megérteni, hogy a legtöbb esetben a fájdalom valamilyen módon jelen van, de az érzéstelenítés lehetőségei korlátozottak. Ha a bőrnövekedés eltávolításakor érzéstelenítővel folyamodhat gélekhez és kenőcsökhöz (bár ezek nem sokat segítenek a megkeményedett talp területén), akkor a szemölcsök eltávolításakor a nyálkahártyán nem olyan könnyű érzéstelenítést biztosítanak, és a méh közelsége azt mondja, hogy ez nem kívánatos. [41]

Mindenesetre jobb, ha a kismama kerüli a kémia hatását a szervezetre. Ezt pedig úgy tehetjük meg, hogy kevésbé fájdalmas módszereket választunk a daganatok kezelésére, például eltávolítjuk a szemölcsöket lézerrel, ami érzéstelenítés nélkül is elvégezhető, mert a fájdalom ereje kicsi. A neodímium, erbium és pulzáló lézerek képesek megbirkózni a daganatokkal anélkül, hogy súlyos fájdalmat okoznának.

A lézeres kezelés biztonságáról beszélve meg kell jegyezni, hogy egy ilyen hatás sokkal kevesebb gondot okoz, mint a vírusellenes gyógyszerek és az immunstimulánsok terhesség alatti szedése. Ez utóbbiak befolyásolják az immunrendszert, és nehéz megjósolni, hogyan fog reagálni a magzatra. Sok alternatív gyógymód biztonsága is kétséges, különösen azért, mert legtöbbjük nem alkalmas a genitális szemölcsök leküzdésére. [42]

Kiderült, hogy a szemölcsök lézeres eltávolítása a legjobb megoldás a papillomavírus (HPV) terhesség alatti megnyilvánulásainak kezelésére. Ennek ellenére bizonyos óvatosságra van szükség. A szemölcsök eltávolítása előtt tanulmányozni kell a növekedést (biopszia és a biopszia szövettani elemzése) a HPV típusának és onkogenitásának mértékének meghatározásához.

A tény az, hogy a szemölcsök lézerrel történő eltávolítása után nincs anyag egy ilyen vizsgálathoz, és egy erősen onkogén típusú vírus hiányos eltávolítása esetén fennáll annak a veszélye, hogy a kondiloma rákos daganattá alakul. Ez veszélyes magára a nőre és gyermekére nézve, akik a szülés idején ilyen veszélyes "ajándékot" kaphatnak az anyától.

Gyakran, amikor erősen onkogén típusú vírust észlelnek, császármetszést alkalmaznak, és a belső nemi szervek kondilómáit eltávolítják (sebészeti úton vagy lézerrel) a szülés után, és speciális vírusellenes kezelést írnak elő a nő számára, és ha szükséges, kemoterápia és sugárterápia. [43]

Minél hamarabb észlelnek olyan kóros képződményt, amelynek nagy a kockázata a rosszindulatú daganatok kialakulásához, annál könnyebb megelőzni a veszélyes következményeket. És még akkor is, ha a degeneráció bekövetkezett, a betegség korai szakaszában a daganat eltávolítása meglehetősen tisztességes eredményeket ad. Igaz, az egyes szemölcsök eltávolítása nem tekinthető teljes körű kezelésnek, ezért egy erősen onkogén típusú vírussal rendelkező személynek óvatosnak kell lennie, és egész életében magas szinten kell tartania az immunitást, figyelembe véve a lehetséges inaktív virionok várnak a szárnyakban.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Mint már megértettük, a terhesség és a gyermekkor nem ellenjavallatok a szemölcsök lézersugárral történő eltávolítására. Csak éppen ezekben az időszakokban különösen fontos figyelembe venni az emberi test néhány sajátosságát és a benne lejátszódó folyamatokat.

De vannak -e akadályai annak, hogy lézert használjunk a szemölcsök eltávolítására, ha ez az eljárás még az élet minden olyan időszakában is megengedett, amely annyira érzékeny az ütésekre? Az interneten információkat találhat arról, hogy a lézeres kezelésnek számos ellenjavallata van. Valójában minden nem olyan kategorikus, mert a legtöbb esetben nem betegségekről beszélünk, hanem a test átmeneti állapotairól. Ilyen esetekben relatív ellenjavallatokról beszélnek, amelyek korlátozott ideig zajlanak. [44]

A relatív ellenjavallatok a következők:

 • megnövekedett testhőmérséklet
 • fertőző betegségek jelenléte az akut stádiumban, beleértve a vírusos és bakteriális etiológiájú megfázást
 • ismeretlen eredetű általános rossz közérzet,
 • a herpesz fertőzés súlyosbodása, amely megnyilvánulhat az ajkakon, a száj és az orr sarkában, a nemi szerveken (a külső tünetek megjelenése buborékos viszkető kiütések formájában jelzi a vírus aktiválását),
 • emelkedett vérnyomás az eljárás előestéjén (az izgalom hozzájárulhat ehhez),
 • a szemölcs körüli szövetek gyulladása vagy maga a növekedés (előzetes vizsgálat szükséges),
 • a beteg instabil mentális állapota.

Ezek az ellenjavallatok ideiglenesek, és célja az emberi állapot romlásának elkerülése. Segítenek abban is, hogy a szemölcsök eltávolítására irányuló eljárás hatékony és biztonságos legyen, elkerülve mind a beteg, mind az eljárást végző szakember izgalmából adódó pontatlanságokat.

Azt kell mondani, hogy a fenti feltételek nemcsak a lézerrel végzett eljárás akadályát jelentik. Ezek közösek a neoplazmák műszeres eltávolításának minden módszerében. Ezeket figyelembe kell venni, amikor alternatív receptekhez folyamodnak. [45]

A szemölcsök lézeres eltávolításának egyetlen abszolút ellenjavallata a vér összetételében bekövetkezett változásoknak tekinthető. Leggyakrabban az orvosok figyelnek arra, hogy a vér nem tud alvadni. Ha zavart, az eljárás során fokozott a vérzés kockázata, amelyet nehéz lesz megállítani. A hemofília esetében ezt szinte lehetetlen megtenni. [46]

Óvatosan kell eljárni a cukorbetegek szemölcsének eltávolításakor. Csak ebben az esetben nem annyira az eljárás során lehetséges szövődményekről, hanem kellemetlen következményekről beszélünk.

A tény az, hogy magas vércukorszint esetén problémák vannak a sebek gyógyulásával. Hosszú ideig gyógyulnak, így nő a szövetfertőzés kockázata, a gennyes és gennyes-nekrotikus folyamatok kialakulása. Ebben az esetben nagyon óvatos sebkezelésre van szükség. Ezenkívül ajánlott csak azokat a szemölcsöket eltávolítani, amelyek már hajlamosak a sérülésekre, súlyos kényelmetlenséget okoznak (például zavarják a mozgást), vagy képesek rosszindulatú daganattá fajulni. [47]

Néha olyan információkat láthat, amelyek szerint a szemölcsök lézeres eltávolítása nem ajánlott rák esetén. Meg kell érteni, hogy a lézersugár önmagában nem változtatja meg az érintett terület körüli sejtek biokémiai tulajdonságait, csak a vírus által érintetteket távolítja el. A lézerekben alkalmazott infravörös kezelés, a napfénytől eltérően, nem képes aktív rosszindulatú daganatot kiváltani, éppen ellenkezőleg, a daganatok lézeres eltávolítása egyre népszerűbb. De csak biopszia és speciális vizsgálatok után lehetséges a kóros folyamat mélységének és elterjedtségének felmérése. Ezenkívül egy ilyen műveletet csak rákos betegek speciális klinikáin lehet elvégezni, de kozmetológiai irodában nem. [48]

Ha a rosszindulatú sejtekből nem álló szemölcsök eltávolításáról beszélünk az onkológiai betegeknél, akkor egyáltalán nincs akadálya, mert olyan helyi hatásról beszélünk, amely nem érinti a kóros sejteket, és semmilyen módon nem befolyásolhatja viselkedésüket.

Az eljárás utáni következmények

A daganatok eltávolítására szolgáló lézeres módszer egyik fontos előnye a sebfertőzés alacsony kockázata. Az antiszeptikummal végzett előkezelés, a készülék vagy az orvos kezei közvetlen érintkezésének hiánya a beteg bőrével, valamint a szemölcs területén lévő szövetek jelentős felmelegedése nem hagyja el a fertőzést és a legkisebb esélyt sem. De teljesen logikus, hogy a szemölcs lézerrel történő eltávolítása után (különösen, ha nagy volt) egy seb marad, amelynek állapota a megfelelő gondozástól függ. [49]

A sebet hosszú ideig durva nekrotikus szövet borítja. A szemölcs lézeres eltávolítása után szinte azonnal kéreg képződik, és 5-14 napig tarthat. Minden a seb méretétől és az orvos (kozmetológus) követelményeinek való megfeleléstől függ. A sebgyógyulást közvetlenül a kéreg alatt végzik, ami minden égési sérülésre jellemző, és így működik a bőr és a lézer, az elektromos áram, a vörös-forró hurok, sőt a rádióhullámú kés is.

Lehetetlen egyértelműen válaszolni arra a kérdésre, hogy meddig gyógyul a seb a szemölcs, anyajegy vagy más daganat lézeres eltávolítása után. A sebek lokalizációja, mérete, gyógyulási körülményei eltérőek lehetnek. Például a levegőben, alacsony páratartalmú körülmények között a seb kiszárad és gyorsabban gyógyul, ami nem érhető el a nemi szervek nyálkahártyájának műtét utáni eróziója esetén. Ha a kéreg idő előtt lehámozódik, vagy ha az eróziót sűrű anyag borítja, amely megakadályozza a levegő bejutását, a gyógyulás késik. [50]

Általában a szemölcs sebének teljes gyógyulása várható néhány héttel az eljárás után. A nagyobb, egy centiméter átmérőjű sebek egy hónapig vagy tovább gyógyulhatnak. Fertőzés esetén a kezelés több hónapig is eltarthat, gyakran hegesedéssel.

Logikátlan a kéreg eltávolítása csak azért, mert szemölcsrészecskéket tartalmaz. A vírus nem létezhet az elhalt sejtekben, és nem jelent veszélyt a sejteken kívül. Más szóval, a kéregben nincs aktív vírus, de kiválóan védi a nyílt sebet a negatív külső hatásoktól, elzárva a fertőzés útját. [51]

Jó jel a kéreg spontán pelyhesedése, amely alól az ichor vagy genny nem szivárog. Amikor a bőr leesik, lágy, fiatal, rózsaszín bőr lesz látható alatta. Ezt követően világosabb árnyalatú lesz, mint a környező bőr, és idővel szinte megkülönböztethetetlenné válik. Néha mélyedés marad a szemölcs helyén, amely ezt követően fokozatosan kisimul, mint a bőr színe.

Komplikációk az eljárás után

A szemölcsök lézeres eltávolítása kíméletesebb lehet, mint néhány más módszer, de magában foglalja a bőr traumáját is. A szemölcs helyén szöveti égés nyoma látható kéreggel borított seb formájában. És mint minden seb, ez a hely is fájhat egy ideig. Ahogy gyógyul, a fájdalom alábbhagy, és a seb kevésbé lesz látható.

A legfájdalmasabb mind az "élet során", mind az eltávolítás során a szokásosnál mélyebbre nyúló talpi szemölcsök. Még a szemölcs lézeres eltávolítása után is gyakran panaszkodnak arra, hogy a sarok, amelyen korábban daganat volt, fáj, és gyalog vagy állva nehéz támaszkodni rá. A fájdalmas érzések az eljárás utáni első napokban teljesen normálisak, mivel szöveti sérülés történt, és helyreállításuk időbe telik. [52]

Ha a fájdalom több mint egy hónapig tart, akkor a szemölcs kiújulása lehet. Ha a szemölcs eltávolítása után újra megjelenik, ez alacsony immunitást jelez, vagy az oka a neoplazma hiányos eltávolítása volt. Ez utóbbi esetben az eljárást végző szakember professzionalizmusának hiánya következik be.

A természetes bőrsérülést gyakran vörösség és duzzanat kíséri. Ez nem feltétlenül jelzi a fertőzés bevezetését. Ha a szemölcs lézerrel történő eltávolítása után duzzanat képződött a seb körül, akkor valószínű, hogy ez a szervezet reakciója a sérülésre, de ha az ujj vagy a test nagy része a seb körül megduzzad, már nem normális reakció. Különösen, ha az ilyen ödéma egy napnál tovább tart, tompa fájdalom és helyi (vagy általános) hőmérséklet -emelkedés kíséri. [53]

Az általános hőmérséklet -emelkedés leggyakrabban szepszist (vérmérgezést), a sebfertőzés helyi növekedését jelzi. De nem kell rohanni, hogy emiatt az orvost hibáztassa. A szemölcsök lézerrel történő eltávolításának folyamata gyakorlatilag kizárja a fertőzést. Általában az ok a műtét utáni ellátásban vagy az alkalmazott gyógyító szerekkel szembeni allergiás reakcióban rejlik.

Amikor a seb megfertőződik, gyulladásos folyamat lép fel, amely a kórokozótól függően gennyes lehet. Minél tovább tart a gyulladás, annál több egészséges sejt pusztul el, ezáltal megnő a seb mérete. Ezenkívül a hosszú távú gyulladásos folyamatot tartják az egyik fő oknak a lézeres kezelésre nem jellemző cicatricialis elváltozások megjelenésének. [54]

A csúnya hegek megjelenésének második oka a test működésének egyedi jellemzője. Ebben az esetben a szemölcsök bármilyen módon történő eltávolítása látható nyomokat hagy. Az ilyen következmények csökkentése érdekében a bőrre olyan gyógyszereket alkalmazhat, amelyek felgyorsítják a sebgyógyulást és megakadályozzák a durva rostos szövetek gócainak kialakulását (Baneocin, Kontraktubeks).

Ha még mindig nem lehetett elkerülni a hegképződést (például a szemölcs túl nagy volt, vagy fertőzés került a sebbe), akkor ismét a lézeres eltávolításhoz és a hegek és hegek újrafestéséhez folyamodhat, ami kiváló kozmetikai hatást eredményez. [55]

Az eljárás után gondoskodni

Az, hogy az erózió milyen gyorsan tart a szemölcsök lézeres eltávolítása után, a műtét utáni sebkezelés követelményeinek megfelelő teljesítésétől függ, és a következő ajánlásokat tartalmazzák:

 • A szemölcs eltávolítása utáni első 3 napban próbálja meg nem nedvesíteni a sebet, és ne kezelje alkoholos oldatokkal. A fertőzés megelőzése érdekében antiszeptikumokat (ragyogó zöld oldat, jód vagy kálium -permanganát oldat) kell felvinni a seb körüli bőrre. Mivel kezelheti még a sebet a szemölcs lézerrel történő eltávolítása után? Profilaktikus szerként, amely megakadályozza a sebszövet gyulladását, használhatja a kamilla és a körömvirág vízi infúzióit, a klórhexidin és a miramisztin oldatát. Ezenkívül az orvos gyulladáscsökkentő krémeket írhat fel.
 • Tudok úszni a szemölcsök lézeres eltávolítása után? 3 nap elteltével, szövődmények hiányában, megengedett zuhanyozni, megpróbálva megakadályozni a szappanos víz bejutását a sebbe. A kéreg lehullása után ajánlott fürdeni, azaz legkorábban 2 héttel később. A fürdőket, szaunákat, úszást a medencékben és a nyilvános zuhanyzókat egy vagy több hónapra el kell halasztani, a sérült szövetek teljes helyreállítására összpontosítva. A megkérdőjelezhető vízminőségű nyílt víztestekben való úszás különösen veszélyes, ha a seb nem gyógyult be.
 • Amikor eltávolítja a szemölcsöket a meleg évszakban, aktív napsütéssel, meg kell győződnie arról, hogy a fiatal érzékeny bőr nem kerül közvetlen napfénybe. A lézersugárzás hatására a közeli szövetek érzékenysége is megnő, ami könnyen megéghet, ezért ne tartózkodjon sokáig a napon, különösen az eljárás utáni első napokban és hónapokban.
 • A nyitott seb könnyen megfertőződhet, ezért sok beteg igyekszik megvédeni magát azzal, hogy a területet a szemölcs ellen gipszel borítja. Erre nincs szükség, mert a levegő nagy nehezen behatol a tapasz alá, nedves légkör jön létre a seb körül, ami lassítja a gyógyulást. Ha korábban fertőzés került a sebbe, akkor nedves körülmények között aktívabban szaporodik.
 • Ha a szemölcsök fokozott verejtékezésű területeken helyezkedtek el, akkor a helyükön lévő sebet speciális tapaszokkal kell lefedni, nedvszívó felülettel. Az ilyen tapaszokat naponta egyszer kell cserélnie, lehetőleg lélegezve a bőrét.
 • A sebet is el kell takarni, ha a lábán vagy a kezén van, amely porral és más fertőzésforrásokkal érintkezik. A legjobb, ha olyan kötést visel, amely lehetővé teszi a levegő beáramlását és eltávolítását minden pihenéskor. Ideális esetben az első néhány napban tartózkodnia kell a munkától és az aktív mozgástól, lehetővé téve a seb nyitott állapotban történő kiszáradását.
 • A seb héja a teljes gyógyulásig önmagában nem távolítható el, de könnyen megérinthető, és a sebfelszín láthatóvá válik. Meg kell próbálni elkerülni az ilyen baleseti sérüléseket. Ha a szemölcs a lábán volt, figyelnie kell a cipőkre, amelyek nem dörzsölhetik az egykori szemölcs területét. Ugyanez vonatkozik a ruházatra is.

Ha a szemölcs az arcon vagy a hónalj alatt volt, borotválkozás közben próbálja megkerülni ezt a területet, hogy véletlenül ne érintse meg a kérget, és ne fertőzze meg a fertőzést. [56]

 • Ami a kozmetikumokat és különösen a dekoratív kozmetikumokat illeti, addig nem szabad használni, amíg a szemölcsből származó seb teljesen be nem gyógyult.

Nagyon fontos, hogy a bőr gyógyulása és helyreállítása idején, azaz a szemölcs lézeres eltávolítását követő 1,5 hónapon belül vagy tovább, az eljárás helyén lévő érzékeny bőr nem volt kitéve agresszív külső hatásoknak. Legyen szó hideg vízről, ruhával vagy törülközővel való dörzsölésről fürdés után, vagy túl aktív kozmetikumokról (különösen koptató részecskékkel).

Vélemények

A legtöbb személy, aki tapasztalta a szemölcsök lézeres eltávolítási eljárását, megerősíti az eljárás hatékonyságával kapcsolatos információkat. Általában a szemölcs egyszeri expozíció után eltűnik, azaz nincs szükség ismételt eljárásokra. Ebben az esetben a neoplazmák lézerrel történő eltávolításának időtartama 10 és 30 perc között változhat, az eltávolított elemek számától függően (legfeljebb 10 szemölcs eltávolítható egy munkamenet során), azok méretétől és helyétől függően.

A talpi és tenyér szemölcsöket, amelyek durvább és vastagabb bőrön növekvőek, és mélyen az epidermiszbe kerülnek, a legnehezebb leégetni. Bármilyen szemölcs a szövetek rétegenkénti eltávolítását jelenti, de ebben az esetben sok réteg van, így az eljárás időigényesebb. És az ülés alatti fájdalom nagyobb. A gyakori és lapos szemölcsök eltávolításának fájdalma kicsi, és a legtöbb ember elviselheti érzéstelenítés nélkül.

Sok beteg azt írja, hogy a szemölcsök eltávolítása után nyom marad. De ez teljesen érthető, minden seb helyén egy ideig gyenge pigmentációjú terület figyelhető meg, de itt még mindig bőrégésről beszélünk. Várnia kell néhány hónapot, és az ösvény szinte láthatatlan lesz. Ha a szemölcs nagy volt, akkor semmilyen módszerrel nem lehet teljesen eltávolítani.

Lehetséges, hogy a lézeres égés utáni seb hosszabb ideig gyógyul, mint a kriodestrukció után, de a lézer használatának lehetőségei szélesebbek. Bármilyen helyű, méretű és mélységű szemölcs eltávolítására használható. Gyermekek és kismamák szemölcsének eltávolítására használják. Ebben az esetben nincs szükség ismételt eljárásokra, és az ismétlődés kockázata általában alacsonyabb, valamint az egészséges szövetek károsodásának valószínűsége.

Valaki száz százalékig elégedett az eredménnyel, mások az új kóros elemek megjelenéséről panaszkodnak anélkül, hogy gondoskodnának az immunitás fenntartásáról, mások rámutatnak a hegesedés lehetőségére anélkül, hogy megértenék, milyen okok okozhatják őket, és hogy ez a egy lézer. Mindig vannak emberek, akiknek tetszik ez a módszer, és vannak, akik elégedetlenek maradnak. Ez a minta pedig nyomon követhető az alkalmazott műszerektől és technikáktól függetlenül. Amíg valaki nem próbálja ki a választott módszert magán, nem valószínű, hogy objektív információt kap annak hatékonyságáról valaki más szubjektív véleményének érintése nélkül.

A szemölcsök lézeres eltávolítása olyan eljárás, amelynek hatékonyságát megerősíti ennek a módszernek a népszerűsége a kozmetikusok, orvosok és betegek körében. Ellenkező esetben az emberek más, olcsóbb módszerekhez fordulnának a daganatok kezelésére. A lézeres módszernek azonban három nagy előnye van: hatékonyság, rendelkezésre állás és biztonság. Ezek a fő tényezők, amelyek befolyásolják egy személy választását.


Az iLive portál nem nyújt orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést.
A portálon közzétett információk csak tájékoztató jellegűek és nem használhatók fel szakemberrel való konzultáció nélkül.
Figyelmesen olvassa el a webhely szabályait és szabályait. Također možete kontaktirati nas!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Minden jog fenntartva.

Az iLive portál nem nyújt orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést.
A portálon közzétett információk csak tájékoztató jellegűek és nem használhatók fel szakemberrel való konzultáció nélkül.
Figyelmesen olvassa el a webhely szabályait és szabályait. Također možete kontaktirati nas!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Minden jog fenntartva.