^

Egészség

Leukociták: normál

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A leukociták normája minden emberi rendszer és szerv egészségének mutatója. Fő feladata, hogy védő funkciót biztosítson, hogy ellenálljon a fertőzéseknek, vírusoknak és más rosszindulatú szereknek.

A leukocitáknak két fő típusa van a granulocitáknak és az agranulocitáknak. A granulociták szemcsés sejtek, alcsoportjuk eozinofileket, neutrofileket, bazofileket foglal magában. A második csoport - nem szemcsés, magában foglalja a monocitákat és a limfocitákat.

A testvédelem normál szintje a leukocita szám (4-9) x10 9 / l vér. A leukociták mennyiségi paraméterei közvetlenül kapcsolódnak a csontvelő aktivitásához, ahol a leukociták képződnek. Részben ezek a fehérvérsejtek alakulnak ki a lépben, nyirokcsomókban. A leukociták normája a termelésük sebességétől, a csontvelőtől való mobilizálás mértékétől, a szövetekbe való behatolási sebességtől és más tényezőktől függően ingadozhat. A fagocitikus aktivitás felbecsülhetetlen értékű, alfajokba osztva számos hasznos tevékenységet végez: idegen elemeket ismer fel, megragadja, hidrolizálja és hasznosítja őket, kivonja őket a testből.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Mi a norma a leukocitákban?

A leukociták normája egy specifikus leukocita formula, ahol az egyes alfajok százalékos arányát kiszámítjuk.

A következő paraméterek tekinthetők normának:

A granulociták leukogramja (neutrofilek): 

 • Myelocyták (újszülött leukociták) - 0; 
 • Metamyelocyták (fiatalok) - 0-1; 
 • A botok 1-5; 
 • Szegmentált - 45-70; 
 • Eozynofylы - 1-5; 
 • Basophils - 0-1. 2.

Laktogramma agranulocitó: 

 • Lymphocyták - 20-40; 
 • monociták - 2-10.

A leukocitózis eltér a tízezrek többitől, ami akut gyulladásos folyamatokat, szervek és rendszerek fertőző patológiáit jelenti. A leukocitózist egy specifikus kifejezés is jelzi - a leukocita képlet balra történő elmozdulása. Ha a leukociták normáját túllépi több százezer, akkor ez egy fenyegető jel, ami a leukémiát jelzi. A neutrofil indikációkban bekövetkező változások degranulációt jeleznek (sejtkárosodás, szerkezeti kóros változások), vacuoláció (sejtdisztrófia folyadékot tartalmazó üregek kialakulásával).

A leukopeniát a mutatók számának csökkenése irányában mutató mutatóknak nevezik. A 4000 küszöb alatti csökkenés halálos a testre. Az agranulocitózis a rendszerek és szervek szinte teljes bizonytalansága fertőzések, vírusok és mérgezések előtt.

A leukociták normája az egészségkori index is: 

Gyerekek: 

 • Az élet első napja - 8,5 - 24, 5x109 / l; 
 • Az élet első hónapja - 6,5 - 13,5х109 / l; 
 • Féléves kor - 5,5 - 12,5х109 / l; 
 • Egy év - 6,0 - 12,0х109 / l; 
 • Legfeljebb hat évig - 5,0 - 12,0х109 / l; 
 • Legfeljebb tizenkét évig - 4,5 - 10,0х109 / l; 
 • Legfeljebb tizenöt évig - 4,3 - 9,5х109 / l. 

Felnőtteknek a nemtől függetlenül: 

 • 4,0 - 9,0 h109 / l;

A terhes nők normája az I-es trimeszterben némileg nőtt, a leukociták növekedése a harmadik trimeszterben rejtett patológiát jelez.

A leukociták normája olyan információ, amely megmutatja a test állapotát nyugalmi állapotban, mindkettő élettani (táplálkozás, testmozgás) és pszichoemotikus hatások nélkül. Ezért a leukociták meghatározására szolgáló elemzést üres gyomoron végezzük, kivéve az összes lehetséges terhelést.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.