^

Egészség

Emelkedett fehérvérsejtek

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Emelkedett fehérvérsejtek - egyértelmű jelzést az invázió az emberi test az idegen elemek, mivel ezek a sejtek a fő védők szervek és rendszerek mindenféle betegségek, és gyorsan reagálnak, hogy megtámadják a vírusok és baktériumok.

Képesek önállóan mozogni és felhasználni saját fajukat a káros fehérjeelemek, mikroorganizmusok felismerése, hidrolizálása (fermentálása), feldolgozása és eltávolítása érdekében. Ez a fehérvérsejtek - fehérvérsejtek szinte színtelen. A fehér testek gyakorlatilag a testben - a véráramban, a nyálkahártyákban, a szövetek szövetében és a nyirokben is működnek. A fehérvérsejtek olyan fajokra és alfajokra vannak felosztva, amelyek bizonyos specifikus funkciókat látnak el:

 1. A limfociták felelősek az antitestek előállításáért, amelyek viszont semlegesítik a vírusokat, baktériumokat és toxinjaikat. Az antitesteket funkcióval is felosztják, egyesek csak bizonyos elemek legyőzésére képesek, mások többfunkciósak - több kórokozót is küzdenek.
 2. A monociták fagocitikus aktivitást hajtanak végre amint kilépnek a véráramból, és makrofágokká válnak. Elnyeli a létfontosságú tevékenységük káros anyagait és termékeit, és a többi "leánykíséretű" testvérre is utal. 
 3. A neutrofilek alaposabban és szélesebb körben végezik a fagocitózist, mint a monociták. A vírusok és a baktériumok megsemmisítésén kívül méregtelenítik - eltávolítják a kezelt anyagokat és fertőtlenítik a testet. 
 4. Az eozinofileket részt vesznek a homeosztázisban (önkontroll rendszerek a szervezetben), izoláljuk antihisztamin szer - egy enzim, amely lebontja a gyulladásos mediátorok, semlegesítik, méregteleníti a testet a törmeléket. 
 5. A bazofilek részt vesznek az immunválaszban a károsító anyag behatolásában - az allergiás tüneteket kiváltó granulák. Emellett a limfociták és a plazmociták által izolált E-immunglobulin-bázisú basophilok, és ha az allergén újra behatol, a basophilok felszabadítják a hisztamint, a heparint és a szerotonin szintet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Mi a leukociták normája az emberi testben?

A normál határokat az ilyen mutatók keretein belül kell figyelembe venni - 4-9x10 9. Fontos figyelembe venni a fajok és alfajok mennyiségi arányát is - a leukocita formula: 

 • Lymphocyták - 19-38%; 
 • monociták - 2-11%; 
 • Eozinofil - 0,5-5%; 
 • A bazofilek száma 0,1%; 
 • Stab neutrofilek - 1-6%; 
 • Neutrofilek szegmentális nukleáris - 47-72%.

Minden változás a képletben (eltolás) egy lehetséges kóros folyamatot jelez. Az emelkedett leukocitákat leukocitózisnak nevezik, amely két kategóriába sorolódik, az általa kiváltott tényezők sajátosságai szerint. A tényezők fiziológiásak lehetnek, azaz természetes eredetűek, valamint kórokozók.

Magasabb leukociták fiziológiai tényezők miatt

 • Emésztés (táplálékbevitel, különösen fehérje). Ez a tényező olyan mutatóknak tekinthető, amelyek nem haladják meg a norma felső határát (átlagosan 1-3 ezer / 1 mkl). Az emésztési folyamat során felhalmozódnak a vékonybélben, hogy megakadályozzák a káros anyagoknak a nyirokbe és a véráramba való behatolását. Ebben az esetben az emelkedett fehérvérsejtek normálisak; 
 • Fizikai faktor. Az intenzív fizikai erőfeszítéssel a fehérvérsejtek ötszörösek lehetnek, mivel a terhelés aktiválja a vérképződést a csontvelőben. A sejtek izomszövetbe rohannak, ez a funkció az újraelosztás. A fizikai faktort szintén nevezik myogénnek (izom); 
 • Érzelmi tényező. A fehér testrészek súlyos stresszhelyzetben emelkedhetnek, de arányuk kissé meghaladja a normát; 
 • A természetes terhességi tényező. A sejtek a méh aljzatos szövetébe rohannak, hogy aktiválják a kontrakciót, mivel ideiglenesen minden bejutás fenyegetőnek, akár embrioblasztnak, magzatnak is tekinthető. Megvédik a méht a fertőzések inváziójától.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Emelkedett leukociták kóros faktorok miatt

 • Fertőző folyamatok - szepszis, meningitis, tüdőgyulladás, pyelonephritis; 
 • Az immunrendszer sejtszerkezetének fertőzései - limfocitózis, mononukleózis; 
 • Akut immunreakciót kiváltó folyamatok - collagenosis, szérum betegség, glomerulonephritis; 
 • Gyulladásos folyamatok a mikrobiális etiológiában, purulens-septikus folyamatok (flegmon, peritonitis); 
 • A kötőszöveti szisztémás betegségekkel járó gyulladásos folyamatok - rheumatoid arthritis, SLE (szisztémás lupus erythematosus); 
 • Mérgezés (élelmiszer, gázkémiai, gyógyászati); 
 • A szervek necrosisában (miokardiális infarktus, miokardiális infarktus, bél-infarktus, vese), hasnyálmirigy-elhalás; 
 • A bőr több mint 10% -át égeti; 
 • Uremia, diabéteszes ketoacidózis; 
 • Vérvesztés, beleértve a műtétet is; 
 • Onkoprotsessy, kivéve azokat, amelyekkel a csontvelő metasztázisok kísérnek (ez rendszerint leukopénia - csökkenti a fehér testek szintjét).

Meg kell jegyezni, hogy a fent említett tényezők, amelyek emberekben emelkedett fehérvérsejteket okoznak. Viszonylag egészséges immunrendszerrel. A krónikus betegségben szenvedő idős emberek szervezetének, az immunitás gyengülése, valamint a kémiai függőségben szenvedők (alkoholizmus, kábítószer-függőség) gyengén reagálnak a leukocita aktivitására gyakorolt kóros tényezőkre.

Az emelkedett leukociták általában a legaktívabb leukocita-fajták számának növekedése - a neutrofilek, más alfajok sokkal kevésbé valószínűek. A morfológiai fajok számának változásai által okozott leukocitózis: 

 • Emelkedett leukociták (neutrofil leukocitózis). A neutrofilek abszolút száma növekszik a vaszkuláris ágyban hemoblastózissal (csontvelőbetegségek), akut fertőzésekkel, a gyulladásos folyamat krónikus formájával; 
 • Az eosinophil leukocitózis allergiával fordul elő, gyakran az immunrendszer reaktív reakciójával vakcinációra vagy gyógyszeres kezelésre; 
 • Az emelkedett leukociták (basophilic) a terhesség, a hypothyreosis, a myxedema, az NNC - fekélyes vastagbélgyulladás időszakában jellemzőek; 
 • Emelkedett leukociták (limfocita) lehetséges a vírusos etiológiában, hervadt köhögésben, szifiliszben, brucellózisban, tuberkulózisban; 
 • Az emelkedett leukociták (monociták) nagyon ritkák, ami a sarcoidózisra utal.

Az emelkedett leukociták gyakran az immunrendszer sejtjeit érintő fertőzések következményei. A leukocita válasz a betegség akut periódusában bekövetkező növekedés formájában sokkal kedvezőbb a terápiás előrejelzéseknél, mint a leukopénia, ami a szervezet gyenge rezisztenciáját jelzi. Azt is meg kell jegyezni, hogy a leukocitózis abszolút (mobilizáció), újraelosztás (leggyakrabban fiziológiás faktorok törzsében) és relatív (véres megvastagodás). A normális határértékek jelentős többlete (több százezer egység) egy klonális neoplasztikus betegséget - leukémiát jelez.

Az emelkedett leukociták nem betegség, hanem az immunrendszer védő funkciójának egyik mutatója. Az emelkedett fehérvérsejtek kezeléséről beszélünk helytelen és rossz orvosi szempontból. A kezelési technika közvetlenül kapcsolódik a leukocitózis etiológiájához, vagyis az alapbetegséghez.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.