^

Egészség

A legszélesebb hátsó izom

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A hátsó legszélesebb izom (Latissimus dorsi) lapos, háromszög alakú, a hátsó alsó felét a megfelelő oldalon foglalja el. A hátsó legszélesebb izom fekszik felületesen, kivéve a felső élét, amely a trapézis izom alsó része alatt rejtőzik. Alsó oldalsó éle a széles hátizomhoz képez belső oldalsó ágyéki háromszög (oldalsó oldala a háromszög képezi a külső széle a ferde hasizom, egy alsó - a csípőlapátból). Úgy kezdődik izom aponeurosissal a tövisnyúlványát az alsó hat mellkasi és az összes ágyékcsigolyák (amelynek a felülete lemez thoracolumbalis fascia) a csípőtaréj, valamint a középső keresztcsonti taréj. Az izomkötegek felfelé és oldalirányban irányulnak a hónalj alsó határának irányában. A tetején az izom, hogy csatlakozzon az izom kötegek, amelyek kezdődik az alsó 3-4 borda (mennek a fogak között, a külső ferde izom a has) és az alsó szög a lapocka. Lefedésével az alsó gerenda alsó sarkában a penge hátsó, széles hátizom behatárolja, és alakul egy vastag lapos ín, amely kapcsolódik a gerincén egy kis tubercle a felkar. A kötőhely közelében az izmok lefedi a hónalj hátsó részét és a hónaljban lévő idegeket. A nagy kerek izom és a hátsó latissimus izom között van egy interakkuláris zsinór.

A legszélesebb hátsó izom

A hátsó latissimusz izom funkciója

Egy kéz a testbe hozza és befordítja (pronatio), megdönti a vállat, felemeli a felemelt kéz. Ha a kezek rögzítettek a sporteszközön, húzza a csomagtartót (a keresztlécen végzett gyakorlatok, mászás, úszás közben).

A hátsó latissimus izom beidegzése

A mellkasi ideg (CIV-СVII).

A hátsó latissimus izom vérellátása

A mellkasi üreges artéria, a posterior artéria, a körmöket körülvevő, a posterior interkostális artériák.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.