^

Egészség

A kis medence MRI-ja kontraszttal és anélkül: előkészítés, ami mutatja

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Napjainkban számos különböző diagnosztikai módszer létezik, amelyek igen hatékonyak egy adott betegség kimutatásában, és szinte minden szükséges információt adhatnak a beteg állapotáról a kezelőorvos számára. Mindazonáltal mindenkinek számos előnye és hátránya van, vagy a helyzet függvényében alkalmazható. Különösen a keresletben az urológiai és nőgyógyászati különféle diagnosztikai eljárások. Az egyik informatív módszer, amely mindig segít pontos diagnózis kialakításában, a  kismedencei padló, amelyet széles körben használnak diagnosztikai célokra számos betegségben. Ma már az egyik leggyakoribb módszer az orvosi tevékenység számos területén.

Ez egy nagyon kényelmes módszer, mivel lehetővé teszi a különböző kórképek megjelenítését, lehetővé teszi az emberi test különböző struktúráinak súlyosságának és mértékének felmérését. Lehetőségei természetesen nem korlátlanok, de mégis elég széles. Ezzel a módszerrel részletesen képet kaphatunk a belső szervekről, megfontolhatjuk egy adott patológia szükséges elkékelését. Fontos megismerni a szövetek elhelyezkedését és szerkezetét, felismerni az egyes struktúrák - köztük a külföldiek - patológiás lokalizációját. Lehetővé teszi a betegségek és a betegségek széles körének diagnosztizálását.

Mennyi ideig tart az MRI egy kis medence?

Átlagosan az eljárás nem haladja meg az egy órát. Általában 20 percet vesz igénybe, hogy felkészüljenek a tanulmányra, a tanulmány 40 percére. Meg kell jegyezni, hogy további intézkedések szükségessége növeli az eljárás időtartamát. Például ha érzéstelenítést, szedációt alkalmaznak a vizsgálat során, akkor az eljárás tovább tart. A kontrasztkutatás is hosszabb időt vesz igénybe.

Mikor érdemes MRI-t csinálni egy kis medencében?

Általában az orvos maga választja ki az optimális időt, amikor tanácsos egy tanulmányt készíteni és kijelölni egy bizonyos napon. Ugyanakkor előre figyelmeztet, hogy milyen előkészítő intézkedéseket kell tenni ebben az esetben.

Általában szükség van az MRI szükségességére a diagnózis egyértelművé tételéhez, különösen akkor, ha más módszerek hatástalanok vagy olyan rendellenességeket mutattak, amelyeket nem lehetett teljesen azonosítani. Szinte mindig ezt az eljárást akkor hajtják végre, ha egy onkológiai folyamat gyanúja merül fel. Nagyon könnyű az elválasztani az egészséges szövetet a patológiától. Különbözőek az MRI spektrumában. Szintén gyakran ezt a módszert használják az igazságügyi orvosi vizsgálat során, mivel lehetővé teszi a krónikus sérülések és sérülések, hegek, belső hematómák azonosítását. Az eljárás nagyon drága, ezért nem mindig, és nem mindenki rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy végezze el. Leggyakrabban a tumorok jelenléte a fő oka egy ilyen eljárásnak. Gyakran gyakran meddőségi tanácsadásra is felkészülnek, a terhesség tervezésében, az IVF-ben. Számos információt ad ezen a területen, és sokkal hatékonyabb módszer, mint sok más, például az ultrahang. Ez az eljárás hatékonyabb, mint a korábbi diagnózishoz használt eljárások

A

Az előkészítés nem tart sokáig, és a kutatás elvégzése előtt 2-3 napig tart egy diétát. Ügyeljen arra, hogy ne szedjen olyan anyagokat, amelyek fokozott gázképződést okoznak. Sürgős esetekben felmérés végezhető előzetes felkészülés nélkül. A vizualizáció, a kép tisztaságának növelése érdekében kontrasztot alkalmaznak. Ez szükséges a tumorok azonosításához, mivel lehetővé teszi a normál szövetek kóros eredetűek megkülönböztetését.

A vezetés technikái

Lehetővé teszi a különböző gyulladásos folyamatok, tumorok, traumák felderítését. A legfontosabb előny az, hogy ezen módszer segítségével bármikor felismerhető a genezis és a stádium, a vérzés és a zúzódások tumorai, ami nagyon fontos a kezelés megfelelő diagnózisához és kiválasztásához. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a tanulmány elég drága, sok klinika csak akkor használja fel, ha gyanúja van a ráknak.

A módszer másik megkülönböztető jellemzője a krónikus hematómák és elváltozások kimutatásának képessége. Ezt az ingatlant gyakran használják a törvényszéki orvoslásban. Az elégtelen megjelenítés mellett kontrasztot is megadhat, amely lehetőséget nyújt a szervek szerkezetének részletesebb feltárására, minimális morfológiai változások feltárására.

A nõi kismedence, a különbözõ betegségek gyanújával küzdő férfiak tanulmányozására használják. A nők számára szinte mindig használják az IVF-et, a terhesség tervezését. Ne felejtse el fájdalom, sérülések, sérülések, gyulladás, daganatok alkalmazása a medence területén. Ez nélkülözhetetlen módszer a műveletek előkészítéséhez (tervezésük során).

Ez a tanulmány a terhesség alatt is elvégezhető annak érdekében, hogy feltárja az idő előtti születés okait, és megtalálja az ilyen fejlődés megakadályozásának módjait. Nem költheted a második trimeszterig.

Az eljárás során a nőket megvizsgálják a húgyhólyag, a méh és a mellkasai (petefészkek és petevezetékek), a hüvely, az elülső hely. A férfiaknál a húgyhólyag, a herezacskó, a prosztata, a végbél, a vas deferens, a szeminárium vezikulumok vizsgálata. Mindkét nemben kimutatható daganatok, fejlődési rendellenességek, gyulladásos folyamatok, hydrocele, varicocele.

MRI egy kis medencével erősítéssel

Erősítésre lehet szükség, ha súlyos gyulladás vagy rosszindulatú növekedés gyanúja merül fel. A megerõsítés ellentétként hat, amely jól szemlélteti és elválasztja a patológiás folyamatokat és szöveteket a normától. Ugyanakkor a mágneses mezőt nagy intenzitás jellemzi, így kiváló minőségű fényképeket készíthet. De néha még ez sem elegendő ahhoz, hogy egyértelműen figyelembe vegyék a kóros folyamat minden részletét és jellemzőjét. Ezután erősítést vagy kontrasztot használnak. Alkalmazásának lényege, hogy a kontrasztanyag képes megváltozott szövetekben felhalmozódni anélkül, hogy szerkezetüket és állapotukat megváltoztatná. Az olvasási rendszer számára sokkal könnyebb az ilyen kóros szövetek elkapása, és a hozzájuk tartozó jelek megjelenítésével. Lehetőség van továbbá a patológiák határainak egyértelmű meghatározására, a terület lokalizációjának körvonalazására. Ez az oka a diagnózis megerősítésének vagy megcáfolásának. Hasonlóképpen, metasztázisok detektálhatók tumor malignus folyamatok kialakulásában is. Például bármely, akár távoli metasztázis a szövet módosítását, átalakulását is magában foglalja. Ugyanakkor a kontraszt képes felhalmozódni egy ilyen szövetben, ami tökéletesen szemlélteti más, érintetlen szövetek hátterében, amelyek nem képesek magukban a kontrasztanyagot asszimilálni.

MRI a kis medence kontraszt nélkül

Az MRI kontraszt nélkül történik a rák gyanúja hiányában. Előzetes előkészítésre nincs szükség, de jobb, ha több órával a vizsgálat előtt leállítják az élelmiszert és a vizet. Közvetlenül az eljárás előtt az orvosnak le kell vetnie az összes fémterméket, át kell váltania különleges ruhára. Ezután a beteg a mobil asztalon helyezkedik el.

A vizsgált terület felett különleges felületi tekercseket helyeznek el. A pácienst általában speciális hevederek segítségével rögzítik, amelyek segítenek a mozdulatlanság fenntartásában. Ezután a beteggel behúzható asztalt behelyezzük a tomográfok kamrába. Bizonyos esetekben hangszigetelő fejhallgatót használnak, amelyek kiküszöbölik a zajt okozó kellemetlenségeket.

Ezután a szakember elhagyja a szobát, és a kapcsolatot egy speciális eszközön keresztül tartja - a hangszóró. A betegnek a vizsgálat során teljesen mozdulatlanul kell maradnia, mivel ez hatással van az eredményekre, a képek hatékonyságára. Bizonyos esetekben a pácienst kérik, hogy tartsa vissza a lélegzetét. Általában nincs szükség többre a betegtől. Átlagosan a vizsgálat egy órát tart. Ezután a tábla ki van nyomva, a beteg kioldódik. Az utolsó lépés az eredmények megfejtése. A visszafejtést szakképzett szakemberek végzik. Az eredmény 1-2 órán belül kézben van.

MRI egy kis medence érzéstelenítéssel

A vizsgálatot altatásban lehet elvégezni. A kutatás fő követelménye az, hogy meg kell őrizni a mozdulatlanságot. Különböző okokból ez a feltétel nem mindig teljesíthető. Ha lehetetlenné válik hosszú időn át (30-90 perc), akkor érzéstelenítést kell alkalmazni. Gyakran használják gyermekeknél, az idegrendszer fokozott izgalmassága miatt, valamint a gerinc, a végtagok, az ízületek és a keringési rendszer különböző betegségeiben.

A medence MRI-ja a kövér emberek számára

Az eljárás gyakran szükséges a teljes ember számára, mert a leginkább a különböző betegségekre fogékony és diagnosztizálni kell.

Különösen nyílt típusú MRI eszköz van, amely nem igényel bemerülést zárt kamrába. Olyan embert végezhet, akinek testtömege nem haladja meg a 120 kilogrammot, és ezt korábban nem lehetett elvégezni. Vannak olyan speciális klinikák is, amelyek szakemberek számára végeznek kutatást a teljes ember számára, speciális paraméterekkel rendelkező zárt eszközök használatával.

A kis medence MRI-ja havonta

A menstruáció időszakában a vizsgálat nem végezhető el. Ez annak köszönhető, hogy a kis tömegek szervei ebben az időben elvégezték a vér maximális áramlását. Ennek eredményeképpen a pontos diagnózis lehetősége jelentősen csökken. A vizsgálat optimális időtartama a 7-10 napos ciklus. Ebben az időszakban a legmegbízhatóbb eredményeket kaphatja.

A medence terhességi MRI-je

Ha az anya életét fenyegeti, a diagnózis ezzel a módszerrel lehetséges. Ebben az esetben a kontraszt nélküli tomográfia elfogadható. Továbbá a vizsgálatot az idő előtti születés veszélyével, a kórokozók kiderítésével, de csak a második trimeszterben végzik.

Elméletileg a mágneses mező hatással lehet a magzatra, de nem károsítja a már sportos magzatot. Ha kontrasztot kell alkalmazni, a terhességről beszélni kell a kezelőorvosnak, mivel bizonyos típusú marker veszélyes lehet a születendő gyermek számára.

A hasüreg MRI-ja és a kis medence

Manapság számos eszköz ismeretes, amelyek lehetővé teszik a kóros területen és a hasi szervekben a fő kóros struktúrák megjelenítését. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Alkalmazható egy adott helyzetben, a berendezéstől, az intézmény technikai képességeitől függően, valamint a tanulmány során szerzett információk körétől. A legtöbb esetben, ha ilyen lehetőség áll fenn, az orvosok MRI-módszereket alkalmaznak. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy egyetlen vizsgálat elvégzésével hatalmas számú patológiát azonosítani tud. Emellett a test terhelése minimális. Ellenjavallatok ilyen eljárás gyakorlatilag nincs. A módszer pontossága, a kapott eredmények mindig megbízhatóak, és szinte soha nem merülnek fel kétségek, így a további kutatások szükségessége rendkívül ritka. Ennek a módszernek a fő előnye a kapott eredmények nagy megbízhatósága.

Emellett a módszer jelentős előnye az ártalmatlansága. Tehát a módszer nem befolyásolja sem az egészséges, sem a patológiás szöveteket. De bizonyos ellenjavallatokkal rendelkezik - nem használhatók olyan emberek, akiknek testük fémszerkezete van, ami érthető és logikus, mivel a mágneses mező és a fém között reakció jelentkezik. Ennek eredményeként nem csak a szerkezet károsodása, hanem a környező szövetek, szervek károsodása is. Az ilyen károk néha életveszélyesek lehetnek. Például különböző fémcsapok és szerkezetek vannak behelyezve az edényekbe, az ízületekbe, a szervek üregeibe, mágneses mező hatására mozogni, mozgatni. Kétségtelen, hogy ez kiszámíthatatlan következményekkel jár: vérzés, érrendszeri ruptúra, a patológia fókuszának elmozdítása. Ha egy személy szívritmus-szabályozóval vagy más mesterséges eszközzel rendelkezik, akkor mágneses mező hatására meghibásodhat. Ennek eredményeképpen megszűnnek a működésük, ami már most veszélyt jelent az emberi életre, vagy helytelenül működnek, aminek következtében minden meghibásodás előfordulhat.

Ami más típusú sugárzást illeti, az eszköz biztonságosnak tekinthető, mivel nem inherens sugárzás. Egyes szakértők, a kutatók úgy vélik, hogy olyan biztonságosak, hogy a terhes nők számára megengedhetőnek tartják a vizsgálatot, ha annak állapota megköveteli. Azonban az a kérdés, hogy megfelelő egy ilyen eljárás a terhes nők számára még mindig nyitva van, mert még mindig nincs megbízható és teljes körű vizsgálatok, hogy átfogóan értékelje azonnali és hosszú távú hatásai a mágneses mező a magzatra.

Általában a kismedencei szervek vizsgálatára vonatkozó eljárás abban az esetben alkalmazható, ha más eljárások hatástalanok, nem tájékoztató jellegűek. Ha van gyanúja az onkológiának, az eljárást haladéktalanul végzik, a diagnózis elhalasztása nélkül. Ebben az esetben jobb, ha azonnal megismeri  a kis medencét, amely korai stádiumban feltárja a daganatot, és a lehető leghamarabb elkezdi a kezelést, ami jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.