^

Egészség

A
A
A

A gége zúzódása és törése

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Bár a gége főként hialinporcokból áll, amelyek izom- vagy rostos szövetekkel kapcsolódnak egymáshoz és a környező struktúrákhoz, a nyaki területet ért közvetlen trauma következtében a gége zúzódása és törése, pontosabban a porc törése. A gége, okozhat.[1]

Járványtan

A gége sérülése esetén a porc törésének gyakorisága 1% és 67% között mozog. A fej- és nyaksérüléses betegek halálozási okainak gyakoriságát tekintve a gége porctörése a második helyen áll - a craniocerebrális sérülések után.

Külföldi traumatológusok szerint a gége sérüléseinek körülbelül 50% -át a cricoid porc sérülései okozzák.

Egyes tanulmányok adatokat szolgáltatnak a gége pajzsmirigyporctörésének fő okairól: az esetek 15,4%-a autóbalesetben (ütközés) következik be; 7,7% - magasból való esések esetén; 5% - a fej és a nyak tompa ütésével járó támadásokhoz; 3,8% - bemetszett sebekre; 2,6% - lőtt sebekre; körülbelül 1,3% - robbanásokra.

A patológusok és igazságügyi orvosszakértők statisztikái szerint az öngyilkos akasztás és kézi/ligazás fojtás eseteinek 34%-ában a gége pajzsmirigyporc-törése, az esetek kétharmadában pedig a gége- hyoid csont. [2], [3], [4]

Okoz a gége zúzódása és törése

Zúzódáshoz és gégetöréshez vezető okok: ököllel vagy bármilyen tompa tárggyal a torokba ütés fizikai támadás vagy sporttevékenység közben, fulladás, tompa/átható sérülések a nyaki gerincben közúti közlekedési balesetekben. [5]Például frontális vagy hátsó ütközés esetén gyakran súlyos, éles megerőltetés éri a nyakat (ízületeket, izmokat és szalagokat), mivel gyorsan előre, majd hátra hajlik, és ostorcsapást okoz. Szintén zúzódás és törés keletkezik, ha valaki kerékpározás vagy motorozás közben nyitott nyakkal nekiütközik egy kifeszített drótnak, kötélnek vagy faágnak.[6]

A nyakon lévő lőtt vagy szúrt sebek által áthatoló trauma töréshez vezethet.[7], [8]

A gégetörések iatrogén okai közé tartozik a bronchoszkópia, a gégetükrözés, a sürgősségi intubáció vagy a perkután tracheostomia, valamint a tracheális intubáció endotracheális cső beépítésével a műtét során történő érzéstelenítéshez.

Lásd még -  A gége és a légcső károsodása (sérülése) - Okok és patogenezis

Kockázati tényezők

A kisebb traumák vagy nem traumás okok utáni gégetörés lehetséges kockázati tényezői közé tartozik a gégeporc gyengesége - múltbeli traumából, szisztémás kortikoszteroidok használatából, veleszületett porc-rendellenességekből, a csont ásványianyag-sűrűségének csökkenéséből - amikor még kisebb nyaki behatás, pl. Köhögés vagy tüsszögés esetén a gégeporc töréséhez vezethet.

Ezenkívül megnő a gégeporc törésének kockázata a kalcium-anyagcsere és a porc meszesedésének (meszesedésének) megsértésével, ami nemcsak sok idős embernél figyelhető meg, hanem azoknál is, akik folyamatosan hemodialízisben részesülnek, és diabetes mellitusban vagy hyperparathyreosisban szenvedő betegeknél.

Pathogenezis

A gége  a nyak elülső részén található - a C3-C6 csigolyák szintjén, és összeköti a garat alsó részét a légcsővel; váza hat porcból áll (három egyes és három páros).[9], [10]

Az egyetlen pajzsmirigyporc (cartilago thyroidea), amely a gége elülső részét támasztja alá, és a férfiaknál a nyaki nyúlványt (Ádámcsutka) képezi, szalagokkal kapcsolódik a hasüregcsonthoz (os hyoideum) és egy másik egyetlen porchoz - cricoidhoz (cartilago cricoidea). ), amely a légcső felső részéhez kapcsolódik és a gége alsó falát alkotja.[11], [12], [13]

A gége porcai - pajzsmirigy, cricoid, majd páros arytenoid porcok (cartilago arytaenoidea) - 18-20 év után elkezdenek csontosodni, és az életkorral a fiziológiás csontosodás mértéke nő. És ezek a porcok befolyásolják a gége törését.[14]

Patogenezise a porcok nyaki gerinc irányába történő összenyomódásának köszönhető. Közvetlenül kifejtett erő hatására a szövetek belső feszülése lép fel, és ha nem elegendő ennek az erőnek az ellenálló képessége, porctörés következik be, ami annak felszakadásában nyilvánul meg.[15], [16]

Tünetek a gége zúzódása és törése

A gégezúzódás fő tünetei: nyaki fájdalom, beleértve az odynophagiát - nyelési fájdalom; a nyak duzzanata; fonáció nehézségei (hangok kiejtése) és rekedtség; stridor (zajos légzés); hematóma (zúzódás) a nyakon. Légszomj, endolaryngealis hematómák és véres habos köhögés lehetséges.

A nyaki fájdalom és a rekedtség az első jelek, amelyek közvetlenül a gégeporc töréséhez vezető traumás epizód után jelentkeznek. A bőr alatti szövetben is megfigyelhető a levegő felhalmozódása - szubkután emphysema.

Ezenkívül a gégetörés tünetei a nyak súlyosabb duzzanatában és hematómában nyilvánulnak meg; enyhe fokú töréssel a gége belső nyálkahártyájának károsodása jelentéktelen, a porcok szabaddá válhatnak, de elmozdulás nélkül.

A gége pajzsmirigyporcának törése általában tompa trauma eredménye, és azonnal jelentős ödémával és légúti elzáródással, hipoxia miatti eszméletvesztéssel nyilvánul meg.

A súlyosabb törés diffúz ödémához és jelentős nyálkahártya-elváltozáshoz vezet; a szabaddá vált porc elmozdulhat, a hangszalagok mozgékonysága károsodott vagy megrepedhet; a légutak beszűkülése miatt tartós légszomj, gyakran légzési elégtelenség alakul ki.

Az egyik legsúlyosabb a cricoid porc erős közvetlen ütés hatására bekövetkező törése, amely az esetek közel felében a légcsővel való kapcsolatának (részleges vagy teljes) megszakadásához - cricotrachealis vagy laryngotrachealis leváláshoz - vezet. Az első légcsőgyűrű integritásának megsértése, a porcdarabok elmozdulása, a nyálkahártya jelentős elváltozása és a légcső visszahúzódása a mediastinum felső részébe.

Sok esetben a pajzsmirigy és a cricoid porc egyidejű törése következik be.

Lásd még -  A gége és a légcső sérüléseinek tünetei

Komplikációk és következmények

A gége traumás sérülései zúzódások és törések formájában komplikációkkal járnak, és következményekkel járnak, a sérülés súlyosságától és etiológiájától függően.

Tehát a gége nyálkahártyájának károsodását - ahogy gyógyul - bonyolíthatja a hegek kialakulása és a cicatricial stenosis kialakulása. Ezenkívül előfordulhat hangvesztés a hangszalagok bénulása vagy parézise miatt; nyelése károsodhat.

A gégetörések potenciálisan életveszélyesek, mivel súlyos légúti problémákhoz vezetnek. Például a légcső elzáródása által okozott fulladás miatt a laryngotrachealis avulsióval vagy gégeszakadással járó cricoid törések halálozási aránya körülbelül 40%.[17], [18]

Diagnostics a gége zúzódása és törése

A diagnózis az anamnézis felvételével és a betegek vizsgálatával kezdődik, a meglévő tünetek rögzítésével.

A gége sérüléseinek azonosításában a legfontosabb szerepet a szerkezetek vizualizálása játssza, a műszeres diagnosztika pedig a következőket tartalmazza:  a gége és a garat röntgenfelvétele , endoszkópos gégetükrözés, komputertomográfia és a nyaki mellkasi gerinc MRI-je.[19], [20], [21]

Olvassa el még -  A gége és a légcső károsodása (sérülése) - Diagnózis

Megkülönböztető diagnózis

Differenciáldiagnózist végeznek minden olyan betegséggel és állapottal, amelynek tünetei közé tartozik a légszomj, a hangszalag vagy a hangszalagok diszfunkciója.

Ki kapcsolódni?

Kezelés a gége zúzódása és törése

A gégetörés életveszélyes légúti elzáródáshoz vezethet, ezért a gégetörés gyanújával rendelkező betegeknek sürgősen elsősegélyben kell részesíteniük - szájon át oxigénnel intubálni maszkon keresztül vagy tracheostomiával - a szabad légutak fenntartása és a légzés biztosítása érdekében. Kritikus helyzetekben sürgősségi cricothyroidotomiát (krikokonikotómiát) alkalmaznak, amely függőlegesen feldarabolja a bőrt, a bőr alatti szöveteket, a pajzsmirigy-szublingvális membránt (a pajzsmirigyporc felső széle és az ízületi csont között) és a cricothyroid szalagot.[22]

Hasznos információk a cikkben -  A gége és a légcső károsodása (sérülése) - Kezelés

A gégeporc törése esetén, az enyhe esetek kivételével (amikor hangnyugalmat, kortikoszteroidokkal, fájdalomcsillapítókkal és egyéb gyógyszerekkel történő belélegzést írnak elő), sebészeti kezelést végeznek - tervezett műtéti beavatkozás a légutakon.

Lehetséges műtétek: a gégeváz töréseinek nyitott repozíciója és belső rögzítése; a gége nyálkahártyájának szakadásainak helyreállítása (endoszkópos műanyag); endolaryngealis stent felszerelése a gége épségének megőrzése érdekében; a gége és a légcső komplex plasztikája (beleértve a törés rögzítését porcautografttal vagy minilemezzel). [23], [24], [25]A gégetörés csökkentése után belső rögzítéshez használt egyéb anyagok az acélhuzal és a titánlemezek.[26], [27], [28]

Megelőzés

A gégeporctörések megelőzésének kérdése csak részben megoldható az autóbalesetek kimenetelére tekintettel. És nem csak a KRESZ és a sebességkorlátozás betartásáról van szó, hanem a biztonsági öv kötelező használatáról és/vagy a légzsák meglétéről is.

Előrejelzés

Figyelembe véve azt a tényt, hogy a gégesérülések, különösen a porctörések összesített mortalitása 2-15% (más források szerint közel 18%), a prognózis közel sem minden esetben kedvező. És bár a gége zúzódása és törése befolyásolhatja a beszéd, a nyelés és a légzés funkcióit, szem előtt kell tartani a potenciálisan halálos kimenetelt. Az esetek 62-85%-ában kedvező hangkimenetet észlelnek, míg a légutak átjárhatósága szempontjából az esetek 76-97%-ában érnek el kedvező eredményeket.[29]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.