^

Egészség

Sérülés és mérgezés

Hús ételmérgezés

Mikrobiológiai szempontból a hús jó táptalaja a nemkívánatos mikroorganizmusoknak, a húsmérgezés pedig mikrobiális etiológiájú, élelmiszer eredetű toxikus fertőzésekre utal, melyeket számos enteropatogén kórokozó okoz.

Nikotinmérgezés: akut, krónikus

A piridin nitrogéntartalmú vegyületének származéka, a dohányalkaloid nikotin, erős neuro- és kardiotoxin. A dohányzás testi-lelki függőséget okozó tényleges ártalmain túl felnőtteknél és gyermekeknél is előfordulhat közvetlen nikotinmérgezés.

Csípőtörés időseknél

Különös veszélyt jelent az időseknél a combnyak törése. Ez egy olyan sérülés, amelyről minden 45-50 év feletti beteget tájékoztatni kell.

Repedés a csontban

Sérülés esetén nem mindig törik el a csont teljesen: részleges károsodás is lehetséges, amelyet csontrepedésként diagnosztizálnak. 

Fűszermérgezés

A Spice szintetikus adalékanyagokkal impregnált, kábító-pszichotróp hatású gyógynövény-összetevők füstölő keveréke. 

Rostos osteodysplasia

A csontdiszplázia, a Liechtenstein-Braytsev-kór, a rostos osteodysplasia mind ugyanannak a veleszületett, nem örökletes patológiának a neve, amelyben a csontszövetet rostos szövet váltja fel. 

A gége zúzódása és törése

Bár a gége főként hialinporcokból áll, amelyek izom- vagy rostos szövetekkel kapcsolódnak egymáshoz és a környező struktúrákhoz, a nyaki területet ért közvetlen trauma következtében a gége zúzódása és törése, pontosabban a porc törése. A gége, okozhat.

Helyreállítás csípőtörés után

A combnyak törése gyakori sérülés, amely időseknél fordul elő, mert cserbenhagyják őket a rossz látás, a mozgáskorlátozottság, esetenként a koordinációs zavar.

Osteochondritis boncolása

A váz- és izomrendszer számos különböző betegsége között viszonylag ritka az osteochondritis dissecans, ez a betegség a subchondralis csontlemez aszeptikus nekrózisának korlátozott formája. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.