^

Egészség

Gastroskopia: veszélyes, káros, alternatív

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A gasztroszkópia egy általános diagnosztikai eljárás, amelyet gasztroenterológiában alkalmaznak a felső emésztőrendszeri betegségek diagnosztizálására. Az eljárás lényege, hogy a beteg lenyel egy speciális csövet, amelynek végén egy optikai rendszer van. Lehetőséget nyújt a nyelőcső, a gyomor, a duodenum falainak megtekintésére és a lehetséges kórképek azonosítására. Gyanús gyomorhurutra, gyomorfekélyre, vérzésre használják. Ez a gyomor-bélrendszeri daganatok korai diagnózisának fő módja.

Ennek az eljárásnak az előnye, hogy részletesen megvizsgálható belülről, belső szervekről, hogy megvizsgálják falukat és nyálkahártyáikat. Ha rákosnak tartja a gyanúját, akkor további biológiai vizsgálatokat végezhet a citológiai és szövettani vizsgálat céljából. Lehetőség van arra, hogy a nyálkahártyából kaparást kapjunk, hogy meghatározzuk a Helicobacter baktériumok számát, amelyek a gyomorhurut és a fekélybetegségek kórokozói. A diagnosztikai eljárás bármikor gyógyító hatásúvá válhat. Ha polipok találhatók az eljárás során, akkor eltávolítják őket. A vizsgálat során megállíthatja a kis vérzést, alkalmazhatja a ligatúrákat a dilatált vénákhoz, a hajókhoz.

Az eljárás hátrányai közé tartozik a kényelmetlenség a teljesítmény alatt, a páciens attól való félelme, hogy lenyeli a csövet. Nagy probléma az a gag reflex, amely akkor következik be, amikor a csövet lenyelik. Ez egy természetes védelmi reflex, amely nem feltétlenül jelentkezik, ha ki van téve a nyelv orrának és a gyökérnek. De a gyógyszerészeti tudomány legújabb eredményeinek köszönhetően elfojtották ezt a reflexet. Az eljárás során a garat és a szájüreg fájdalomcsillapító érzéstelenítővel kezelhető. Emellett izomrelaxánsokat is használnak, az izmok lazulnak, a cső szabadon áthalad a nyelőcsőn, ellenállás nélkül. A geg reflex sem merül fel.

Vannak más típusú eljárások is. Például ennél finomabb módszer - transznázális gasztroszkópia, amelynél a legfinomabb csövet beillesztik az orrba a nyelőcsőbe és a gyomorba. Ebben az esetben fájdalom és hányás reflex nem merül fel, az eljárás kényelmesebbnek tekinthető.

Kapszuláris gasztroszkópiában a páciens lenyeli a kapszulát, vízzel szorítja meg. Ebben a kapszulában van egy beépített video rendszer és egy érzékelő. Az ilyen kapszula szabadon mozog az emésztőrendszer mentén, továbbítja a belső szervek falainak képét az orvos számítógépére. Ezután a kapott adatok feldolgozása egy speciális programmal történik, előzetes diagnosztikát adnak ki. A munkaidő végén a kapszula természetes módon válik ki a testből, borjakkal.

Ez az egyetlen módja annak, hogy megvizsgálhassa a bél minden részét, beleértve a vékonybelet is. A kolonoszkópia lehetővé teszi az emésztőrendszer tanulmányozását, kezdve az alsó részeivel, alig ér el a vastagbélben. A hagyományos gasztroszkópia lehetővé teszi a felső szakaszok vizsgálatát, amelyekben a gasztroszkóp csak a duodenumot érinti. A kapszula áthalad az összes osztályon. A módszer hátránya, hogy az orvos sem lassíthatja, sem felgyorsíthatja a kapszula mozgását, és nem is tud ráhelyezni, megjavítani. De a tudósok dolgoznak ezen, és hamarosan kaphatók ilyen kapszulák, amelyeket egy orvos egy számítógéppel ellenőrizhet.

A gasztroszkópiát altatásban és alvásban végzik. Az első esetben a páciens érzéstelenítést kapott, a második esetben - az orvosi alvás állapotában. Az az előnye, hogy a beteg alszik, nem mozog, izmai nyugodtak, és az orvos biztonságosan elvégezheti az összes szükséges manipulációt. A hátrányok az, hogy a beteg nem tudatos állapotban van. Általában az orvos végzi az eljárást, a beteg aktuális állapotára, légzésére, reflexeire összpontosítva. Előre nem látható helyzet vagy a jólét súlyosbodása esetén a beteg előre meghatározott jelzést adhat az orvosnak.

Az ilyen módszereket gyakran a gyermekek, az emberek, akik túlságosan félnek az eljárásból, az emberek kiegyensúlyozatlan psziché, terhes nők. A gyógyszeres alvásnak nincs negatív hatása a szervezetre.

A gasztroszkópia minden típusának előnyei és hátrányai vannak, ezért az orvos önállóan választja meg ezt a módszert. Ebben az esetben az orvos egy adatkészleten alapul. Azt is figyelembe vesszük, hogy a gastroskopia ellenjavallt.

A gasztroszkópia veszélyes?

A tanulmányban részt vevő betegek gyakran aggódnak és félnek a következményektől. Sokan kíváncsiak, hogy ez az eljárás veszélyes-e. A beteg azonnali nyugtázására van szükség - az eljárás teljesen biztonságosnak tekinthető. A terhességet akár 4-5 hónapig terjedő terhes nők esetében, valamint a kisgyermekek számára is elvégzik, ami a módszer biztonságosságát jelzi.

A biztonság sok szempontból a betegtől függ. Ha a beteg nem zavarja az orvost, akkor nem fog ellenállni, az eljárás gyorsan, fájdalommentesen, következmények nélkül áthalad. Meg kell próbálnunk a lehető legtöbbet pihenni, nem szabad idegesnek lenni, szabadon lélegezni. Rezisztencia esetén mechanikai károsodást okozhat a nyelőcső, gyomor vagy edényben. Mind az eljárás folyamán, mind az előkészítés során az orvos minden ajánlását és utasítását be kell tartani. Ha allergiás reakciót vagy egyéni intoleranciát észlel a gyógyszerekkel kapcsolatban, jelentse az orvosnak. Ez csökkenti a kockázatot és megakadályozza a kóros reakció kialakulását, anafilaxiás sokkot.

Óvatosan kell eljárni azoknál a betegeknél, akik szív- és érrendszeri betegségekben, idegrendszeri betegségekben szenvednek. Az együtt járó betegségek jelenlétét előzetesen be kell jelenteni az orvosnak. Ő fogja felmérni az összes kockázatot, lesz egy következtetés egy ilyen tanulmány megvalósíthatóságáról.

Ki kapcsolódni?

Komplikációk az eljárás után

A beavatkozás után érzést kelthet a zsibbadtság, a duzzanat, az érzékenység elvesztése a torkon. Ez normális. Ezek a helyi érzéstelenítés hatásai. Az érzések 1-2 óra múlva áthaladnak. Különböző kellemetlen érzések lehetnek a torokban, beleértve a fájdalmat, égést és izzadást. Általában 2-3 nap múlva halad át, anélkül, hogy bármilyen lépést kellene tennie.

Nincs több következmény. Ez annak köszönhető, hogy ma a technika tökéletesebb, lehetővé teszi az eljárás pontos elvégzését. És általában a felmerülő következmények nem kapcsolódnak az emésztőrendszernek, de inkább összefüggenek a gyógyszerek alkalmazásának és alkalmazásának technikájával. 

A hosszú távú gyakorlat bizonyította, hogy a gasztroszkópia biztonságos eljárás. A szövődmények ritkák. Veszélyes szövődmény a perforáció, amely a belső szerv falának perforációja. Ez a helyzet azonnali sebészeti beavatkozást igényel, mivel súlyos vérzést és további halált okozhat. Hasonló sérülések történhetnek a biopszia vagy a polipok eltávolítása során. Ezen manipulációk során gyakran előfordul vérzés. Azonban nem szabad aggódnunk, mivel ezek a patológiák rendkívül ritkák.

Néha a perforáció a belső szervek falainak infúziója következtében fellép a levegő segítségével tumorok és mély fekélyek jelenlétében. Általában a szövődmények 4 csoportra oszthatók:

  • mechanikai sérülések (repedések, karcolások, sérülések, a szervek falainak sérülése, a nyálkahártyák meghibásodása);
  • a nyelőcső és a gyomor károsodása;
  • nyelőcsőtörés
  • a gyomor perforációja.

Az ilyen komplikációk fő oka az emberi tényező. Általában a szövődmények az endoszkóp durva bevezetése, a beteg nem megfelelő viselkedése, az orvos ajánlásaival és ellenjavalltatásaival kapcsolatos figyelmen kívül hagyás eredménye.

Gasztroszkópos fertőzés

Sok beteg aggódik azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy lehet-e fogást gasztroszkópiában. Korábban ez a valószínűség nem zárult ki. De ma nem aggódhatsz ilyenkor: az eljárás során nincs fertőzésveszély. Ma szigorú előírások és követelmények léteznek a sterilizálás és a fertőtlenítés területén.

Minden eszközt alaposan feldolgoznak. Először az endoszkóp mechanikus tisztítását végezzük el, majd speciális megoldásokkal áztatjuk. A fertőtlenítéshez használja a legfrissebb sterilizáló szekrényeket és autoklávokat, amelyek 100% -ban levágják a növényeket. Autoklávban a sterilizálást a magas hőmérséklet és a magas páratartalom csökkentett nyomás hatására végezzük. Ez az élet minden lehetséges formáját teljesen kivágja, kivéve a szélsőséges formákat (régészeket), amelyek mély hévízeket és vulkánokat élnek. Természetesen egy gasztroenterológus irodájában az ilyen életformák nem teljesíthetők.

Vannak erős fertőtlenítőszerek is - olyan megoldások, amelyek megbízható védelmet nyújtanak a mikroorganizmusok ellen, beleértve a vírusos, bakteriális, gombás és akár intracelluláris parazitákat is.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Vér gasztroszkópia után

Gastroskopia után vér jelenhet meg, ha a nyálkahártya sérül, ha a vérzés a fekélyből indul ki, biopsziás vagy polipok eltávolítása után. Ez a jelenség rendkívül ritka. Általában, még akkor is, ha vér van, nagyon gyorsan megáll, további beavatkozás nélkül. A vérzés kockázata nő a vérbetegségekkel, csökkent koagulálhatósággal, valamint kritikus napokon és magas vérnyomáson.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Gasztroszkópiás fájdalom

Egyes betegek úgy érvelnek, hogy az eljárás fájdalmas, míg mások biztosak abban, hogy nem jár a fájdalom. Az egyetlen dolog, ami teljesen közelít mindent - az eljárás kényelmetlenséget és kellemetlen érzeteket okoz. Görcs, fájdalom és hányás reflex érezhető, amikor gasztroszkópiát helyez be a garatba, az eljárás kezdetén. A pszichológiai hangulat nagyon fontos. Ha ebben az időben pihenni, nyugodni, lélegezni kezdenek simán és nyugodtan, minden biztonságban halad.

Néhány beteg esetében fájdalom jelentkezik az eljárás után. A torkod megbetegedett. Kevés fájdalmat okozhat a nyelőcső és a gyomor. Ez annak köszönhető, hogy bizonyos mennyiségű levegő kerül be az üregbe, ami lehetővé teszi a nyelőcső és a gyomor falainak egyenesét, és jobban megvizsgálja a belső szervek állapotát. Néha a fájdalom biopsziás vagy polipok eltávolítása után jelentkezik, ha ilyen tevékenységeket végeztek. Általában az ilyen érzések 2-3 napon belül zajlanak le, nem szükséges intézkedés.

Torokfájás gastroskopia után

Gastroskopia után egyes betegeknél torokfájás fordulhat elő. Ez a gyógyszerek mechanikai károsodásának mellékhatása lehet. Ez a torokgörcs következtében is felléphet, a beteg túlzott idegességének következtében. Enyhe esetekben ez a kórokozó több nappal később járul hozzá további kezelés nélkül. Abban az esetben, ha egy személy meggyengítette az immunitást, vagy krónikus fertőzést okoz a szervezetben (például a caries, a sinusitis), fertőzés is csatlakozhat. Ebben az esetben gyulladásos és fertőző folyamat alakul ki. Gyakran van tonsillitis.

A gasztroszkópia károsodása

A gasztroszkópia csak olyan embereket károsíthatja, akik ellenállnak, szükségtelenül idegesek és nem megfelelően viselkednek. Ilyen helyzetben a komplikációk és a mechanikai károsodás veszélye jelentősen megnő. Veszélyes az az eljárás abban az esetben, ha nem tájékoztassa orvosát allergia, intolerancia anyagokat, kísérő betegségek, a cukorbetegség, az emberek károsodott véralvadás, hemofília, különösen abban az esetben, ha szükség van, hogy távolítsa el a polip vagy biopszia. Más esetekben az eljárás teljesen veszélytelen.

Az eljárás után gondoskodni

Az eljárás befejezését követő egy órán belül nem szabad enni és inni vizet. Ha biopsziát végeztünk, 24 órán belül csak meleg ételt lehet bevenni. A meleg és a hideg étel komplikációkat is okozhat. Az ételnek is puhanak kell lennie, lehetőleg törölve. A hét folyamán be kell tartania a fényt, az étrendi táplálékot. Az ételt csak főzött vagy gőzformában szabad használni, fűszerek, zsíros és sült ételek nélkül.

trusted-source[14], [15]

Vélemények

A gasztroszkópiát sokaknak írják fel. A gasztroenterológus minden második páciensének szüksége van erre a vizsgálatra. Leggyakrabban diagnosztikai célból nevezik ki. Nem mindenki megy keresztül ezen a kutatáson. Sokan megtagadják a fertőzéstől való félelem miatt komplikációkat. Ijesztő és nagyon kell lenyelni a szondát. Sokan elhalasztják az eljárást az utolsóig, csak vészhelyzet esetén használják. Az eljárásban részt vevő betegek többsége negatív visszajelzést hagyott. Panaszkodik a kellemetlen érzésről, a fájdalomról, a hányás reflexéről, a készüléket lenyelve. Ugyanakkor megjegyzik, hogy az eljárás elég gyorsan halad, és a negatív érzelmeket gyorsan elfelejtik. Senki sem akarja újra eljutni az eljáráshoz. A torok és a szájüreg zsibbadt az érzéstelenítés hatása alatt, ami kissé csökkenti a fájdalmat és kellemetlenségeket. A nyugtatók segítenek megnyugodni, nyugodt állapotban és egyensúlyban lenni, nehogy idegesek legyenek. Ezeknek a gyógyszereknek hosszú ideje fennáll az álmosság, a dezorientáció, a csökkent figyelem és a reakciósebesség. Az eljárás napján nem tudsz vezetni, és jobb, ha van egy kíséret, aki segít hazatérni.

Ami a szakembereket illeti, csak pozitív visszajelzést hagynak. A gasztroenterológusok szerint, ha lehetséges, megpróbálják ezt a vizsgálatot a betegeikhez rendelni, mivel ez a legpontosabb képet adja a betegségről, gyorsan diagnosztizálják és kiválasztják a megfelelő kezelést. Plusz az, hogy az előzetes diagnózis időben időben ellenőrzésre kerül.

A vizsgálat során biopsziát és kaparást vehet fel a Helicobacter tartalmának meghatározásához. A biopsziás minta szövettani és citológiai vizsgálatával jóindulatú vagy rosszindulatú daganat jelenléte megbízhatóan meghatározható. Ha észleli a Helicobactert, amely a gasztritisz és fekélyek kórokozója, akkor azonnal megerősítheti a diagnózist. A gasztroszkópia az egyetlen olyan módszer, amely lehetővé teszi a daganatok korai szakaszában és még a származási szakaszban történő azonosítását, és megfelelő intézkedéseket hoz. Gyakran ez a módszer az egyetlen módszer, amellyel azonnal meghatározhatja a pontos diagnózist. Ha az információ nem elegendő, további kutatások végezhetők.

Továbbá az orvosok inkább ezt a módszert preferálják, mert lehetővé teszik a vizsgálat során, hogy azonnal orvosi intézkedéseket hajtsanak végre: alkalmazzák a ligatúrákat a hajóknak, eltávolítják a polipokat és égetik a lehetséges vérzés területeit.

Sok, túlzottan félelmetes beteg, aki nem ad lehetőséget a tanulmány elvégzésére, egy álomban gasztroszkópiát tölt. Ehhez két módszer létezik - vagy általános érzéstelenítés, vagy orvosi alvás állapotában. A második lehetőség előnyös, mert a használt gyógyszerek ártalmatlanok, ne nyomjanak a szívre, az edényekre. Ezt az eljárást neuropszichológiai betegségekben szenvedőknek is végzik, és ha szükséges, gyakran elvégzik az eljárást. A 6 év alatti gyermekek érzéstelenítésen mennek keresztül.

Az emberek pozitívan beszélnek erről a módszerről. Nem emlékszenek semmit. Felkeltek, megértik, hogy a kutatás már elvégzett. A kutatást végző orvosok negatív módon beszélnek erről az eljárásról. Azt mondják, hogy a beteggel való kapcsolat fontos, ami lehetõvé teszi a beteg állapotának megfigyelését és idõben reagál a lehetséges változásokra.

Ami a kapszula gasztroszkópiát illeti - ez a betegek legkedveltebb módszere. Kényelmes, biztonságos, teljesen fájdalommentes. A beteg egyszerűen lenyeli a kapszulát, amely az emésztőrendszeren keresztül halad, és információt küld az orvosi számítógépnek.

De sok beteg csalódott. Sok embernek ezért meg kell tennie a hagyományos gasztroszkópiát, mert a kép nem teljes. Vagy az eljárás során felmerül a fekély, egy onkológia gyanúja. Akkor még be kell lépnie egy gasztroszkópba, hogy vegyen biopsziát vagy kaparást további laboratóriumi vizsgálatokhoz. Az orvosok ezt a módszert tekintik az egyetlen módszernek, amely lehetővé teszi a vékonybél állapotának vizsgálatát, mivel egyetlen más eszköz sem érheti el ezt az osztályt. Hátrányok, szakértők szerint az, hogy nincs módja a kamera rögzítéséhez, felfüggesztéséhez, vagy bekapcsolásához. Ez lehetővé teszi a patológia megfigyelését, de nem mindig lehet figyelembe venni. Ezért gyakran igénylik a hagyományos módszer alkalmazását.

Továbbá sok beteg úgy véli, hogy a módszer nagyon drága és nem nagyon informatív egyszerre. Nem minden város rendelkezik ilyen felszereléssel. Alapvetően csak a nagyvárosok lakói engedhetik meg maguknak ezt az eljárást. Sokan azt mondják, hogy az eljárás kellemes és fájdalommentes. Alapvetően olyanok, akik szomorú tapasztalattal rendelkeznek a hagyományos gasztroszkópia áthaladásán. A képet általános nézetben képviseli, és lehetővé teszi a nagyobb patológiák azonosítását, a kicsiek gyakran észrevétlen maradnak. Ebben az esetben a szondát nem szabad elkerülni.

Sok betegnek nehézségei vannak a hagyományos gasztroszkópiában, akár félelem nélkül is menekülhetnek. De a nyugtatók befecskendezése az üdvösség, és lehetővé teszi, hogy nyugodtan túlélje az eljárást. Néhányan elvesztik a tudatot, amikor a tömlőre néznek. Ebben az esetben a szedatívok is mentek. Vagy egy gasztroszkópiát használnak egy álomban. Ébredés után a beteg egyszerűen nem emlékszik semmire. Sok ember az eljárás után néhány óráig maradt zsibbadást és torokfájást.

Alternatív gasztroszkópia a gyomorban

Sok beteg csodálkozik: mi a helyettesítő gasztroszkópia? Gyakran ez a módszer leküzdhetetlen félelem, és minden lehetséges módon megpróbálják elkerülni. Jelenleg az orvostudomány számos diagnosztikai módszerrel rendelkezik. A gyomor és a nyelőcső állapotának vizsgálatához a frakcionált hangzás, a röntgensugaras módszereket és az ultrahangot használják.

Különböző laboratóriumi vizsgálatokat, biopsziát, laparoszkópiát alkalmaznak. Néha szükség van pH-mérésre. Ma azonban a leginkább informatív és népszerű módszer a gasztroszkópia. Más módszerek nem adnak ilyen pontos eredményeket, és nem rendelkeznek olyan képességekkel, mint a gasztroszkópia vagy a PEGS. Ennek a módszernek köszönhetően azonnal pontos diagnózist tudunk nyújtani, még további módszerek nélkül is. Más módszereket kiegészítőnek tekintünk, vagy lehetővé teszik, hogy egy patológia képét feltárjuk abszolút más előjellel. 

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Gastroskopia vagy MRI

A gastroszkópia és az MRI két teljesen más módszer, amelyek nem analógok egymással. Nem tekinthetők cserélhetőnek.

A gyomor vagy gasztroszkópia röntgen

Sok beteg megpróbálja elkerülni a gasztroszkópiát, és alternatívát keres. Gyakran, amikor a beteg megtagadja a kutatások elvégzését, a gyomor röntgenfelvételére kell törekednie . De ez a módszer kevésbé informatív, nem adja meg a gasztroszkópiával nyert információkat. Ez a tanulmány fájdalommentes, de ártalmas a testre. A kontrasztanyag, amelyet egy személy iszik, és a besugárzás dózisa, még akkor is, ha csak jelentéktelen, nem, de negatív következményekkel jár a testre. A sugárterhelés rendkívül nemkívánatos, különösen akkor, ha gasztroszkópiát lehet végezni.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.