^

Egészség

A
A
A

Galactocele

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A Galactocele az egyik olyan probléma, amelyet a szoptató anya vagy nő a szoptatás utáni időszakban előfordulhat. A hypogalactia, a mastitis és a tej stagnálásával együtt a galactocele a laktációs időszakban a nők előfordulásának egyik vezető szerepe. Ez a probléma sok nőnél fordul elő, de nem gyakran diagnosztizálják. Néha galaktocél is észlelhető, még akkor is, ha szövődmények fordulnak elő. Ezért kell tudnia ezt a problémát és meg kell előznie.

trusted-source[1], [2]

Okoz galactocele

Galactocele - jóindulatú formáció, belsejében bélelve a tejcsatornák epitéliumával és tejjel. Szerkezete szerint a galaktocel egy nagyméretű tejcsatorna által alkotott ciszta. Gyakran előfordul azoknál a nőknél, akik aktívan szoptatnak, de terhesség alatt vagy a táplálás megszakítását követő néhány hónapon belül is kialakulhatnak. Ezért igen nehéz megállapítani a galaktocél pontos okait, és minden egyes esetet egyedileg kell elemezni.

A galaktocél fő okai változatosak és függenek a táplálás körülményeitől és helyességétől. Ha a laktémia periódus normális, a baba szopogatja az összes tejet, vagy a tejet a nő megfelelően dekantálja, akkor nem merül fel probléma. Gyakran előfordul, hogy a galaktocel olyan nőknél fordul elő, akik más típusú laktációval is szembesülnek - stagnáló tej, mastitis.

A Galactocele olyan sérülések következtében alakulhat ki, amelyek a tejcsatornán hegesedést okoznak és megzavarják a tej kiáramlását. Továbbá a tej kiáramlásának akadályai előfordulhatnak korábbi fertőző folyamatok, például mastitis után. Ezután kialakul a csatorna hegszövet. Néha, ha nincsenek nyilvánvaló okai a galactocele-nek, hajlamosak azt hinni, hogy a tej kiáramlását maga a tej önkénti lecsökkentése okozza. Ez nem kapcsolható össze egy bizonyos tényezővel, ezért inkább a tej zsírtartalmának sajátosságaira hajlamosak.

Tekintettel arra, hogy galactocele kialakult nem minden nő, az egyik oka vagy hajlamosító tényezők, természetesen, ez a nem megfelelő ellátás a mell, a károsodott táplálkozási folyamat mellbimbó repedések, hirtelen hormonális változások. Hormonok, furcsa módon, jelentős szerepet játszik a kialakulását galactocele mert egyensúlyhiány okozza szabályozatlanságának tej szintézisét és a megjelenése. Azaz, van egy túlzott mértékű szintézisével tej, együtt a kontrakció az izomrostok megbomlik tejcsatornában egy éles csepp hormonok prolaktin és az oxitocin, ami galaktostazu, majd galactocele.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7]

Pathogenezis

A Galactocele nem fejlődik egyik napról a másikra, hanem hosszú folyamat, amely fokozatosan fejlődik és növekszik.

A galactocele patogenezise nem egyszerű. Az etiológiai tényező - trauma, fertőzés, hormonális egyensúlyhiány hatása alatt - a tej kiáramlási folyamata megszakad.

Ez a galaktocele fejlődésének legfontosabb kiinduló patogenetikai mechanizmusa. A szekréciós kiáramlás megsértése miatt a vas megnő és a tej felhalmozódik benne. A megnagyobbított mirigy falai a tejcsatorna hámjai, amelyek laposak. A dilatációban lévő hám sejtjeinek távolsága is csökken, és a szövetfolyadékok metabolizmusának folyamata zavart okoz. Vagyis a csatornában felhalmozódó titok nem szívódik fel az intercelluláris folyadékba, és az intercelluláris folyadék nem hatol be a dilatált csatornába. Ez hozzájárul annak a ténynek, hogy a blokkolt csatorna tejje tovább görbült, és a kiáramlás tovább blokkolódik. Így keletkezik a ciszta.

Idővel a tejkomponensek hatására a csatorna hámja módosul. Ez hozzájárul a lehetséges komplikációkhoz.

Dysplasia előfordulhat, és a jövőben ez nagy kockázat a rák kialakulásában. A galaktocél nagysága növekedhet a hormonok hatására, amikor a tej mennyisége nő, és a ciszta kibővül.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Tünetek galactocele

Gyakran előfordul, hogy a betegség tünetmentes. Ez annak köszönhető, hogy a ciszta mérete annyira jelentéktelen, hogy nem okoz kellemetlenséget. Általában az asszony teljesen egészségesnek érzi magát. Az etetés során kórtörténetet talál, amikor észrevehetőek a laktációs folyamatokban bekövetkező változások. Néha a galactocele csak akkor látszik észrevehetően, ha már elég nagy, és szabad szemmel vagy tapintással látható. Aztán egy nő érezheti az ujjai alatt egy egységes pecsétet, amely jól eltolódik, majdnem fájdalommentesen. Egyértelmű kapcsolat van a laktáció idejével, megsértésével. Néha, amikor ezt a képződményt a mellbimbóból préselik, a tejet fel lehet osztani, de csak a vér nélküli vér és más elemek. Ez a megállapítás általában a nő aggodalmát okozza, és az orvoshoz fordul, ami nagyon jó. Sajnos a galactocele nem mindig észlelhető ilyen módon. Néha komplikációk esetén kezelik a nőket - a fertőző folyamat vagy diszpláziás jelenségek összekapcsolódása.

A galaktocél első jelei egy tapintható formáció jelenléte. Ez a képződés gyakrabban fordul elő a premenstruációs időszakban, amikor a hormonok hatása alatt megnő a méret. Gyakran fájdalom, de nem súlyos lüktető fájdalom, de mérsékelt.

A nő általános állapotának megsértése nem fordul elő, mert a folyamat helyi jellegű.

További szövődmények jelentkezhetnek. Megnövekedett hőmérséklet, súlyos fájdalom a tapintásban, regionális nyirokcsomók reakciója - mindez akkor fordul elő, amikor a mikroorganizmusok bejutnak a cisztába és a fertőző folyamat fejlődésébe.

trusted-source[14], [15], [16]

Komplikációk és következmények

A galaktocél következményei és szövődményei nagyon időszerű és megfelelő kezelés hiányában nagyon súlyosak lehetnek. Ez nem a késői diagnózis, hanem a betegség tünetmentes lefolyásának köszönhető.

A galaktocél fő és legfontosabb következménye az anyatejmirigy laktációjának megsértése. Ha a tej kiáramlási folyamatát megsértették, stagnálás következik be, és ez hozzájárul a gyenge szintézishez. Ha a csatorna egy része blokkolva van, akkor idővel más csatornák elkezdenek megfelelően működni és ez laktostazist okozhat. Ezután a gyermek nem eszik fel és pótlásra van szüksége, és az összes mesterséges keverék nem pótolja az anyatej helyét.

A galaktostasis szövődményei is nagyon komolyak. A tej kiáramlása hozzájárul ahhoz a tényhez, hogy a gyermek nem eszik, és további erőfeszítéseket tesz a mellszívás folyamatára. Ez okozhat mellbimbó repedéseket, és ez a közvetlen út a ciszta fertőzéséig. Ezután a helyiekből származó folyamat gyorsan átválthat a szomszédos szövetekre, és kialakulhat a mastitis.

A legszörnyűbb szövődmény a dysplasia és a további rosszindulatú folyamatok. Gyakran a nőkben a mellrák folyamata összefügg az előző galaktocelével. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a folyamat hosszú galaktostaza a ciszta szünetek minden normális sejt életfolyamatokat, és ezek hatása alatt hipoxia, acidózis kezd ellenőrizhetetlenül megosztani.

Ha nem kezeli a galactocele-t, ez akadályt jelenthet a jövőbeli gyermekek táplálására.

trusted-source[17], [18]

Diagnostics galactocele

A galaktocél diagnózisának időszerűnek kell lennie. Ez segít megelőzni a szövődményeket és gyorsan visszaállítani a normális laktáció funkcióját.

A diagnózisnak összetettnek kell lennie a lehetséges diagnózisok és a lehetséges egyéb betegségek kizárásához. Ha kétségei vannak az oktatás etiológiájában vagy struktúrájában, akkor jobb, ha további diagnosztikai módszereket hajthatunk végre a tumoros folyamat kizárására.

A galactocele diagnózisa egy anamnézissel kezdődik. Az orvos egyértelmű kapcsolatot alakít ki a tünetek megjelenése és a laktáció között. Megvizsgálásakor a kerek formájú, világos határokkal rendelkező alakzatot mutatnak ki. Gyakrabban helyezkedik el az apály perifériáján, távol az areolától. A Galactocele nem forrasztva van a környező szövetekhez, fájdalommentes vagy teljesen fájdalommentes. A tapintás során a regionális nyirokcsomók nem bővülnek. Csak akkor reagálhatnak, ha fertőzést kötnek.

A diagnózis ellenőrzéséhez kiegészítő kutatási módszerekre van szükség.

Laboratóriumi mutatókat határoztak meg annak érdekében, hogy észleljék a nők általános állapotának megsértését. A galaktocel esetében az analízis nem változik.

Ha a diagnózis megállapításához szövettani vizsgálatra van szükség, akkor a cisztát az ultrahang ellenőrzése alatt tartják, és az anyagot morfológiai vizsgálat céljából elküldi. De ez egy invazív módszer, amely egy ideig leállítja a laktáció folyamatát, és végső soron az ápoló anyáknak kell megtenni.

A galaktocél instrumentális diagnózisa lehetővé teszi a diagnózis tisztázását. Végezze el az ultrahangot a mell, amely feltárja egy echogenikus árnyék egy kerek alakú, világos kontúrok és vízszintes szintje stagnáló tej. A falakat a galaktocel gyulladásának perifokális reakciójával kell lezárni.

A mammográfia károsabb módszer a diagnózisra, de pontosabb. A kerek formájú, világos határokon átívelő megvilágosodás. A központban gyakran láthatók a meszesedések, mint a "tojáshéjak".

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Mit kell vizsgálni?

Megkülönböztető diagnózis

Az agybetegség, melyet az emlőmirigy tömörödése jelent, gyakran aggodalomra ad okot, mind a betegek, mind az orvosok számára. Ez annak köszönhető, hogy az oktatás rosszindulatú lehet.

Differenciál diagnózis céljából galactocele benignus és malignus emlőtumorok - atheroma, fibróma, fibroadenoma, fibrocisztás mell-betegségek és a mellrák. A lehetséges diagnózisok súlyossága miatt egyértelműen meg kell különböztetni ezeket az állapotokat.

A fibroma és fibroadenoma nagyobb sűrűséggel rendelkeznek, mint a galaktocelé. A jóindulatú daganatok gyakoribbak a nőknél negyven éven át, és a galaktocele - a fiatal nőknél a szoptatás alatt.

Ami az emlőrákot illeti, gyakran pozitív örökletes történelemmel rendelkezik - ugyanabban a családban élő nőknél, gyakrabban az anya oldalán emlőrák volt. A tapintással a rosszindulatú képződésnek éles szélei, érzékenysége és a környező szövetekre hegesztve van. A mellrák nyirokcsomói emelkednek és tapintottak.

Az ultrahang és a mammográfia alapján megállapítható, hogy a galaktocel vízszintes folyadékszintje van, és a jóindulatú daganatok egységes szerkezetűek. A mellrák homályos kontrasztjai vannak.

Ki kapcsolódni?

Kezelés galactocele

A galaktocél kezelésének átfogónak és időszerűnek kell lennie, hogy ne zavarja a normál laktáció folyamatát. A kezelés lehet gyógyszeres, operatív és alternatív eszköz. Néhány vagy egyéb módszer hatékonysága minden esetben külön-külön mondható meg.

A betegség rendszere gyakori, mivel a nő állapota nem változik. Kövesse a mellek gondozásának szabályait, és ne engedje meg a repedéseket, mint lehetséges fertőzést.

A diéta különlegességek nélkül, tekintettel arra, hogy egy anya, aki édesanyját táplálja, hipoallergén, szelektív táplálkozás.

A szoptatás nem áll le.

Ha a galactocele kis méretű és nem nő a méretben, akkor rendszeresen ellenőrizheti. Egy ilyen ciszta önmagában is eltűnik.

Az endokrin patológia kimutatására gyógyászati kezelés ajánlott. Ezután használja a progeszteron készítményeket. Az ilyen kezelést leggyakrabban számos kis cisztával alkalmazzák, amelyek nagyon jól reagálnak a gesztagén gyógyszerekre. Azonban, ha nincs visszanyerési tendencia - meg kell fontolni egy másik, főleg műtéti kezelést.

Homeopátiás jogorvoslatokat is előírnak a galaktocél számára. Ezek javítják a vérkeringést a emiőmirigyszövetet tropizmusa és folytatódik, pihentető spasztikus izomrostok és van egy emlővezeték „elvezetését” hatást. Ezek a gyógyszerek közé tartoznak a "Mastodinon", "Remens".

Alternatív galaktocele kezelés

Az alternatív terápiákat gyakran sikeresen alkalmazzák a galaktocél kezelésére. Helyi gyógymódokat, valamint gyógynövényeket használnak.

Az ödéma csökkentése és a tej kiáramlásának javítása érdekében egy káposzta levele az éjszakai tömörítés formájában történik, és reggel kívánatos egy kis masszázs.

A fűtött só összenyomása javítja a vérkeringést az érintett területen, de biztosnak kell lennie a fertőző komplikáció hiányában.

Azt is ajánlott, hogy egy evőkanál mézet őrjünk egy közepes izzó levével, és naponta kétszer alkalmazzuk a tömörítést a formációra.

A vízzel egyenletesen hígított vodka-tömeget két órán át alkalmazzák a mellre, és cellofánnal borítják.

 A gyógynövényes kezelésnek több módja van:

  •  a tea helyett a kamilla italokból álló leves, csökkenti az ödémát, javítja a mikrocirkulációt és a nyirokelvezetést;
  •  a csalán, a valerian, a gyömbér gyökerét egyenlő mennyiségben veszik fel, forraljuk fel forró vízzel, ragaszkodunk hozzá és igyunk fél pohárral naponta kétszer;
  •  a tölgy kéregből történő kivágás, az izomzat és a kakukkfű levelei forró vízben ragaszkodnak, és naponta háromszor evesz egy evőkanálot.

Az alternatív kezelési módszereket nem szabad nagy érdeklődésre késztetni, és ha ezek hatástalanok, akkor el kell dönteni a sebészeti beavatkozások módját.

trusted-source[24], [25], [26]

Galactocele operatív kezelése

Néha a galaktocél sebészeti beavatkozását azonnal alkalmazzák, mivel a ciszta a méretben vagy kezdetben lenyűgöző méretű. Ezért az operatív módszer nem húzódik meg, mivel a metaplasia kockázata nő.

A műtéti kezelés abszolút indikációja a cisztának a megszáradása, majd azonnal tüntesse fel a tályog ellenőrzését a mastitis megelőzésére.

A galactocele operatív kezelése kétféle - minimálisan invazív biopszia és nyitott sebészeti beavatkozás.

A biopsziás kezelést az ultrahang világos kontrollja alatt alkalmazzák. Egy vékony tű be van helyezve a ciszta cisztájába és a ciszta aspirált tartalmába, majd a falai összeomlik további hegképződéssel. Egy másik lehetőség lehetséges - amikor biopsziát szklerotizáló anyag kerül be a tejcsatornába és a "ragasztott" csatorna. A szklerotizáló módszert kis cisztákra használják.

A nyitott sebészeti beavatkozást nagyméretű cisztamérettel végezzük, vagy ha kétség merül fel a karakter jó minőségével. Ezután a metszés a galaktocél lokalizációjának helyén történik, és a ciszta reszekcióját az integritásának megzavarása nélkül végezzük. Ha a ciszta fertőzött, vízelvezetés jön létre.

Néha az orvosok azonnal sebészeti beavatkozást igényelnek a szövődmények megelőzésére.

Megelőzés

A galaktocel megelőzése elsősorban az etetési folyamat helyességét biztosítja. A gyermeknek nemcsak meg kell ragadnia a mellbimbót, hanem az areolát is, ez elősegíti a tej megfelelő és egyenletes elosztását a mirigy csatornájából. Ez megakadályozza a mellbimbó repedésének megjelenését is. Ha a gyermek nem eszik az összes tejet, akkor a maradványait minden etetés után dekantálni kell, akkor nem lesz stagnálás, és a tej kiáramlása nem zavart.

Szükség van az emlőmirigy ápolására vonatkozó szabályok betartására, ne használjon szappant és ne dörzsölje a mellbimbót, és az etetés előtt csak dörzsöljen egy csepp tejet. Mindezek alapvető kérdéseket, de ezeknek a szabályoknak való megfelelés teljesen megakadályozza a galactostasis és a galactocele fejlődését.

Továbbá ne felejtsd el az etető anya rendjét, mert a rossz táplálkozás és a stressz hozzájárul a hormonális kudarcokhoz és az anya testének sebezhetőségéhez. 

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Előrejelzés

A galaktocél prognózisa a gyógyulás szempontjából kedvező. Ugyanúgy, mint bármely más betegség esetében fennáll a szövődmények kockázata, így a korai diagnózis és a minősített kezelés akadályozza a szövődmények megjelenését. Ha a konzervatív kezelés hosszú ideig nem segít, akkor védekezzen és sebészeti beavatkozással kezelje. Ebben az esetben a fellendülés prognózisa magas. A rosszindulatú daganatok prognózisa a metaplazia meglehetősen nagy valószínűsége csak hosszan tartó és megfelelő kezelés hiányában.

A Galactocele olyan probléma, amely sok nõt zavar a laktációs periódusban, de nem minden nő ismeri a folyamat sajátosságait. Ez a jóindulatú nevelés és könnyen gyógyítható, a legfontosabb az idő, hogy segítséget kérjen. De még ennél is könnyebb megakadályozni - mivel a megfelelő szoptatás örömet okoz a baba számára, és egészséges marad.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.