^

Egészség

Az emlőmirigyek tomográfiája

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az emlőmirigyek tomográfiája, mint diagnosztikai módszer, messze a leginkább informatív és kényelmes. Ez az innovatív, nem invazív kutatási módszer méltó helyet kapott az olyan technikák között, amelyek segítik a szakembert a helyes diagnózis felállításában. Részletezve, az érdeklődési terület növelésének és a szükséges mérések elvégzésének lehetősége lehetővé teszi számunkra, hogy alaposan tanulmányozzuk az izgalmas szervet és helyesen diagnosztizáljuk a problémát.

Az emlő tomográfiára utaló jelek

Az emlőmirigy tomográfia egy olyan technika, amely nem helyettesít, és jobban kiegészíti az ilyen kutatási módszereket, mint az ultrahangvizsgálatot és a mammográfiát.

A mell-tomográfiára utaló jelek a következők:

 • Megelőző intézkedések a különböző etiológiájú daganatok kimutatására.
 • Más módszerekkel diagnosztizált daganatok természete.
 • A rosszindulatú daganatok diagnózisa a fejlődés korai stádiumában, problémásan megállapítva más technikák és orvosi eszközök segítségével. Különösen ez a módszer releváns azoknál a nőknél, akiknél az emlőmirigyek túlzott mirigyei vannak, vagy azok, amelyek a női orgona rákos megbetegedéseinek fokozott kockázatára zuhannak.
 • Trauma kapott a mellkas területen.
 • A mellimplantátumok integritásának elvesztésének gyanúja.
 • Operatív beavatkozás tervezése.
 • A kötőszövet diagnosztizálása a posztoperatív időszakban. Az ismétlődő tumorok megelőzése.
 • A kezelés megfelelőségének ellenőrzése.
 • A klinikai kép értékelése a sebészeti beavatkozás előtt, ami a mell megőrzését jelzi.
 • A rákos tumor térfogatának és a metasztázis területének meghatározása, amelyet korábban a mammográfiában találtunk.
 • Eredmények értékelése a kemoterápia után.

Felkészülés az emlő tomográfiára

A páciensnek az orvosi kutatás minden speciális előkészítése nem igényel. De csak azért, hogy jöjjenek el a klinikára és "készíts egy képet", nem fog működni. Mindazonáltal létezik bizonyos előkészület az emlőmirigyek képalkotására.

 • Számos klinikánál van a gyakorlata, hogy a vizsgálatot megelőzően steril orvosi köntösben megváltoztatják a pácienst, hogy elkerüljék a ruházati fémelemek jelenlétét.
 • Az elemzés jellemzőitől függően az orvos a vizsgálatot megelőzően korrekciót vezethet be az étrendben, különben nem kell megváltoztatnia a napi rutinát és a szokásos étrendet.
 • Az emlőmirigyek tomográfiájának elvégzéséhez bizonyos módszerek szükségesek a speciális kontrasztanyag bevezetéséhez a beteg véráramába. Ebben az esetben a vizsgálatot végző radiológus feltétlenül tisztázza a nő allergiás megnyilvánulásainak (különösen a jód vagy a kontrasztanyag összetevőinek) jelenlétének a jelenlétét. Megpróbálja tanulmányozni és elemezni a beteg anamnézisét: a bronchiális asztma jelenlétét, súlyos vesebetegségeket. Végtére is, az alkalmazott anyag veszélyes lehet az emberi egészségre ilyen patológiákkal. Ebben az esetben a beteg átadja a vérvizsgálatot (a vesék működésének felmérésére). De leggyakrabban a gadolínium röntgendiagnosztikájában (jódot nem tartalmazó) ritkán okoz különféle mellékhatásokat vagy allergiás reakciókat.
 • Az asszisztens nővér vagy maga az orvos észreveszi a közelmúltban átadott vagy folyamatban lévő betegségeket.
 • A radiológust figyelmeztetni kell, ha a beteg terhes. Bármilyen egyáltalán a tények a negatív hatása a emlő képalkotó a terhesség és a gyümölcs maga nem látszik, de ugyanazt a hatást az elektromágneses hullámok az emberi test nem teljesen ismertek. Ezért ezt az orvosi vizsgálatot csak tapasztalt orvos írja elő, abban az esetben, ha az elvégzésének szükségessége valóban magas, és meghaladja a feltételezett kockázatot. Az ilyen betegek kontrasztanyaga kategorikusan ellenjavallt.
 • Ha a beteg klausztrofóbiában szenved vagy nagyon ideges, az orvos enyhén nyugtatót ajánlhat neki.
 • El kell távolítani minden ékszert és ékszert, beleértve a hajszálakat és a tűket. Az ajtó mögött elektronika is található. Tehát mindez lecsaphatja a berendezés működését. A dolgozószoba nem szállítható:
  • Nemesfémek és ékszerek termékei.
  • Kivehető fogsorok.
  • Ikonok, hajcsapok.
  • Hearing aid, hullámok hatására le lehet tiltani.
  • Fém tárgyak: öngyújtók, gombok, összecsukható kések és így tovább.
  • Hitelkártyák.
  • Mobiltelefonok, usb - hordozók.
 • A radiológusnak tudnia kell az emberi testbe beültetett "tárgyról":
  • A szívritmus-szabályozó.
  • Clip (speciális eszköz az agy aneurysma kezelésében).
  • Implantátumok.
  • Különleges shuntok, fémlemezek, sebészeti zárójelek.
  • Mesterséges szívszelep.
  • Füles (ortopédiai használatra), stent (eszközök, amelyek behatolnak az erekben).
  • Neurostimulator.
  • Pénzt.
  • És még sok más dolog.
 • Ha a páciens ilyen "belső" tulajdonságokkal rendelkezik, akkor az orvos rádiográfiát is rendelhet a CT-hez.
 • A kapcsok és a fém koronák leggyakrabban nem befolyásolják a vizsgálat eredményét. Az ilyen eredményeket torzíthatja csak akkor, ha átmegy egy tomográfiát a fejrészről.

Ki kapcsolódni?

Hogyan történik a mell tomográfia?

Ez a tanulmány a klinikákon, szakosodott központok alapján, a kórházban végezhető. A páciens, akinek erre a vizsgálatára van szükség, nem felesleges, tudni fogja, hogyan történik az emlőmirigyek tomográfiája?

A radiológus általában asszisztenssel dolgozik. A nővér speciális rögzítő anyagokkal és párnákkal rögzíti a tárgyat a mobil dobogón, ami miatt az ember hosszú ideig fekszik. Ha egy nőt terveznek az emlőmirigyek tomográfiájának elvégzésére, akkor hátul fekszik, felfelé fordítva, arca lefelé néz. A test az erre a célra szolgáló platformon van rögzítve. Ez a készülék kifejezetten biztosítja ezt a tanulmányi lumeneket, lehetővé téve, hogy fényképeket készítsen anélkül, hogy torzítaná a mellkasát.

A minőségi kutatás kulcsa a páciens testének mozdulatlansága. Ennek elérése érdekében a páciensnek kényelmesen le kell feküdnie, és amennyire csak lehetséges, pihenjen. Az izmok feszültsége csak fájdalmat okozhat. Ha egy nő még enyhe kellemetlenséget érez - ez feltétlenül közölje az orvos személyzettel.

A mobilplatformot a mérnökök és az orvosi személyzet úgy tervezte meg, hogy a kutatáshoz szükséges összes elektronikus berendezés közvetlenül bele legyen építve. Ha az emlőmirigyek tomográfiáját végezzük, kötelező feltétel a kontrasztanyag bevezetése, különben nagyon nehéz diagnosztizálni a rákos növekedést. A kontrasztanyag a kéz vénájába illesztett katéteren keresztül jut be. Általában a nővér összekapcsolja a katétert egy sóoldattal ellátott palackkal, amelyet úgy terveztek, hogy biztosítsa a kontrasztanyag akadálytalan bevezetését. Miután elvégezte ezeket a manipulációkat, a platform együtt a beteggel lép be a készülékbe, miközben a nővérek elhagyják a szobát.

Néhány képet készítenek, majd kontrasztanyagot helyeznek a vénába. A kontraszt bejutásának időszakában és azt követően a mellfelvétel folytatódik. További elemzés céljából a radiológus elegendő számú képet kap. Az eljárás befejezése után a betegnek többször kell várnia. Végül is, az eredményül kapott képsorozat elemzésében az orvosnak még több kamerás szöget kell szüksége. Ezután csak a katétert vonják ki a vénából.

Általában egy egymást követő képsorozat megszerzése fél óra és egy óra között történik, mivel minden egyes fénykép több percet vesz igénybe. Ugyanakkor a teljes tanulmányi idő akár másfél óra is lehet. A vizsgálat során mágneses rezonancia spektroszkópiát lehet végezni. Lehetővé teszi a sejten belüli biokémiai műveletek értékelését. Ez az eljárás további 15 percet vesz igénybe.

A mellrák számítógépes tomográfiája

Ezt az eljárást rádiológiai kutatásra utalják, amely lehetővé teszi a patológiák pontosabb diagnosztizálását. Az emlőmirigy számítógépes tomográfiája olyan módszer, amely befolyásolja az érdeklődési területet az emberi testben (ebben az esetben a mellkasban) bizonyos intenzitású sugárzásokkal, amelyeket különböző szögekbői küldenek. Az összes kapott információt "közvetlenül a számítógéphez" illesztik, és egy speciális programmal dolgozzák fel, amely háromdimenziós képet hoz létre az érdeklődésre számot tartó szerv szövetmintájáról.

Ez meglehetősen biztonságos, leginkább informatív, nem invazív vizsgálati módszer. Az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) és CT (számítógépes tomográfia) telepítések nagyon hasonlóak. A legtöbb esetben a CT-t a gyulladásos terület előzetes diagnosztizálása és a retramammariás térben történő konkretizációja után végzik, hogy tisztázzák a patológia helyét, annak prevalenciáját, valamint a diagnózist. A CT képes kimutatni olyan nem tapintható daganatokat, amelyek a biopszia alatt nem hozzáférhetők, az anyagot, amelyet a mammográfia és az ultrahang ellenőrzése alatt végzett punkcióval nyerünk.

A mellrák számítógépes tomográfiáját egy jelentős tumor esetén írják fel annak meghatározására, hogy működik-e a metasztázis mennyisége. Ennek a tanulmánynak köszönhetően ténylegesen felmérheti más szervek (máj, tüdő, nyirok- és csontrendszer, gerincvelő és agy) állapotát.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Az emlőmirigy mágneses rezonancia képalkotása

Ez az eljárás meglehetősen informatív és az alapvető diagnosztikai technika számos betegség felismerésére. Az emlőmirigyek mágneses rezonancia képalkotása lehetővé teszi a nagy pontosságú mirigy képének megszerzését, amely lehetővé teszi az orvos számára, hogy helyesen diagnosztizálja és kiválasztja a leghatékonyabb kezelést. A legtöbb esetben az MRI egyidejű mammográfia és ultrahangvizsgálat. Ennek köszönhetően, kiegészítve egymást, ezek a tanulmányok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a lehető legteljesebb klinikai képet kapják a női mell patológiás változásairól.

A mágneses rezonancia képalkotás előnyei magukban foglalják:

 • Az MRI nem magában foglalja a műtétet, mivel ez egy tisztán nem invazív eljárás.
 • A vizsgálat idején az ember nem érinti az egészségi állapotára káros röntgensugarakat.
 • A mágneses rezonancia képalkotás alkalmazása olyan kóros változásokat észlelhet, amelyek problémásak vagy lehetetlenek más módon azonosítani.
 • Az MRI egyszerűen pótolhatatlan olyan esetekben, amikor gyanú merül fel a mellkasban jelen lévő rosszindulatú daganatok, valamint a metasztázis méretének meghatározásakor.

Ellenjavallatok az emlő tomográfiához

A modern orvostudomány ezen módszere a legbiztonságosabb, pontosabb és informatívabb, mint a mellplasztika diagnózisában alkalmazott más kutatási módszerek. Az emlőmirigyek tomográfiájával szemben ellenjavallatok azonban léteznek:

 • A pacemaker jelenléte a beteg testében.
 • Claustrophobia (a beteg folytatja a félelem, hogy zárt térben maradjon) - vannak olyan tomográfok, amelyeknek van egy úgynevezett "nyitott" kontúrja.
 • Az elektromágneses terek hatására reagáló anyagokból létrehozott implantátumok (ez nem tartalmazza a titántermékeket).
 • Ha a vizsgálat a tervek szerint végezzük kontrasztanyag, szükséges, hogy szakorvoshoz, különösen, ha a történelem nőnek van egy tendencia, hogy allergiás reakciót, vagy megfigyelt kóros elváltozásokat a veseműködés. Ezzel elkerülhető a többszörös szövődmények.
 • Epilepszia.
 • Elhízás. A tomográfiát számos módosítás módosítja, amelyeket a beteg súlyparaméterei korlátoznak.
 • Terhesség ideje. Ez a tanulmány nem szigorúan tilos, de mielőtt lefolytatná, egy gyermeket váró nőnek konzultálnia kell orvosával.
 • Ez a módszer nem rendelkezik korhatárral, de figyelembe véve azt a tényt, hogy a gyermek természeténél fogva hosszú ideig nem képes mozdulatlanul maradni, ezért az ajánlott korhatár 7-8 év.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Hol készült az emlőmirigyek tomográfiája?

A mai napig nem számít, mennyire nagy a városközpont, amely számos speciális klinikát kínál, amelyek MR-tomográfiájuk van az arzenáljukban, és képesek a női mellek magas színvonalú vizsgálatára. Tehát a kérdés - hol lehet az emlőmirigyek tomográfiáját készíteni? - nem olyan nehéz dönteni. A klinika kiválasztásának legfontosabb szempontja a szakképzett személyzet rendelkezésre állásának és az elvégzett eljárás elfogadható árának a kérdése.

Kínálunk több Kijev klinikák:

 • Cyber klinika Spizhenko, található: Kijev régió, Kiev-Svyatoshinsky kerület, a. Kapitanovka Str. Sovetskaya, 21. Ez az egyetlen magán-radiológiai intézmény, amely Kelet-Európa területén található. A klinika teljes körű diagnosztikai és kezelési ciklusokat kínál.
 • A kijevi város tanácsadó és diagnosztikai központja, amely: Kyiv, ul. Jurij Kondratyuk, 6.
 • Központ "Medicom" címen található: Kijev, Geroev Stalingrada Avenue, 6D.
 • EUROCLINICA, amely a következő címen található: Kijev, ul. Melnikova, 16.
 • Innováció, a klinika a következő helyen található: Kiev, with. Lutezh, sz. Viszkozható, 69a.
 • Univerzális klinika "Obereg". Az intézmény címe: Kijev, ul. Zoológiai, 3, épület B.
 • A MediVIP diagnosztikai központok hálózata a következő címeken található: Kijev, Komarova Ave., 3 és Kijev, ul. Ilinskaya, 3/7

A lakóhelyéhez közelebb álló klinikát felkeresheti a városban vagy a fekvő településeken található klinikákra vonatkozó "kalapács a keresőmotorba".

Az emlőmirigy tomográfiája

A diagnózis felállítására szolgáló módszerek kiválasztása a betegség vezetője teljes körű előfeltétele, de a betegség jogi joga a diagnosztika területén kínáló klinikájának választása. A magán- és közintézmények széles választéka bőséges lehetőséget kínál a kiválasztásra. A speciális diagnosztikai klinikák fontos szerepe, nem pedig az utolsó hely a kiválasztásban az emlőmirigyek tomográfiájának ára. Az árak széles körű elterjedése a különböző szolgáltatásokat nyújtó intézményekben meglehetősen nagy. Például, a diagnosztikai központ "EUROCLINIC" a tanulmány lesz 600 UAH, amikor az utazás az MRI az klinika "Innováció" fog kerülni a beteg 1815 UAH. Ezért, mielőtt döntést hozna egy klinikán, érdemes megismerni a személyzet képzettségi szintjét, ha lehetséges, hogy megismerkedjen az érdeklődő klinikán vizsgált nők értékelésével, és kérje az eljárás költségeit is.

Régóta nem titok, hogy a mellrák a nők rosszindulatú patológiájává vált a világ első számú helyén. A rákos növekedés veszélye, hogy egyelőre semmilyen módon nem nyilvánulhatnak meg. Ezért ne hagyja figyelmen kívül minden lehetőséget arra, hogy tesztelje az egészségét. A diagnózis egyik leginkább informatív nem invazív módszere az emlőmirigy tomográfiája, amely lehetővé teszi a mellszövetekben bekövetkezett változások azonosítását még a korai szakaszban is. Végül is a gyógyulás esélyei sokkal magasabbak, ha a betegség megáll a rügyben. De ha a betegség már megfelelően fejlődött, ez a módszer lehetővé teszi a betegség tényleges klinikai képének felismerését.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.